Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általánosságban a hangtechnikáról, akusztikáról
Lapozás: OK   1 / 9
(#) killerdj hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Ezt a témát azért indítottam el hogy akit érdekel a hangtechnika, és nem értenek hozzá. Segítsünk egymáson

Aki kérdést szeretne feltenni az írjon

(#) killerdj hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Tényleg az lenne még a kérdésem hogy a hangkeverő úgy működik hogy a két különböző hangforrást két potméterel összemosák vagy valami kapcsolás van rá? Ha van kapcsolás rá az írjon és küldje el!!

köszi előre is
(#) idavid hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
én nem vagyok éppen kezdő, hangtechnikával és hangosítással már jó ideje foglalkozom.

hangkeverő alatt mit értesz?

itt van egy kapcsolás, ez a garázs audió féle minimix keverőpult kapcsolása...a csatornákat lehet bővíteni, és ha sztereót akarsz, akkor jobb megoldásnak tartom, hogy nem 2 csatornát építesz, hanem sztereó potikat használsz. az ICegy összegjel erősítő, gyakorlatilag a rendes profi keverők is ilyesmi elven működnek, csak ott van még EQ meg miegyéb...

a keverőről

Bővebben: Itt
(#) killerdj hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Köszi szépen +próbálom

Egyépként tervbe vettem egy keverőpult építését majd feltöltöm tapasztalataim mert a mostani keverőpultom nem szólgálja ki az igényeim ezért akkarok építeni egyet (EQval , gainal, kivezérlésjelzővel és audio spektrum analizátorral)
(#) sturbi hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Nem vagy kicsit nagy étvágyú, ahhoz képest, hogy az előbb még egy pótméteren akartad összemosni a dolgokat.
Amit itt leírtál, ahhoz hasonlót csináltam valamikor, nem volt túl bonyolult, talán ha 80-100 IC ha lehetett benne, meg talán 100 tranyó körül, meg még néhány passzív elem (olyan 10 deka).
:awink:
(#) killerdj hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Sturbi légy szices ne marháskodj

És nem vagyok nagy étvágyú mert szétszettem a mostani keverőmet (garancia már lejárt ) és nemi is olyan bonyolult (szerintem) 6+3 csatornás csak azért tettem fel ezt a buta kérdést mert abba úgy láttam ahogy leírtam és biztos akkartam lenni a dolgomban ha bele akarok fogni egy ilyen nagy projectbe. ja valaki tudna olyan oldalt mondani ahol (szinte csak) hangtechnikás kapcsolások vannak
(#) Gory válasza killerdj hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Ha rám hallgatsz nem építessz keverőt. vagy legfeljebb csak otthon magadnak bohóckodni vele.

A normális DJ keverőkben optikai, VCA, stb.. potik vannak, amiket neked nem éri meg megvenni hobbiból, mert sajnos sokezer Ft-ba kerülnek. (Például egy P&G crossfader ami nem pusztul el egy kiadós scratch rutin után mint pl a Behringer potijai, azok 30 ezer Ft körül vannak. De egy jobb Alps volume fader sem olcsó) Egy rendes gyári keverőnek csak az alkatrészei duplájába fognak kerülni mintha megvennéd.

A másik hogy egy jó hangszínszabályzást nagyon nehéz összehozni, ami ott vág ahol kell, és a poti meg olyan kell bele ami középen megakad, ami szerintem szintén növeli a költségvetést. Meg sajnos a hangja is gyatrább lesz a gyáriakhoz képest.

De ha otthonra kell és nem DJ felhasználásra (a nevedből gondoltam) akkor sima alap alkatrészekkel is elég csinálni.

Vagy vegyél egy gyárit használtan és tedd bele a spektrum analizátort ha annyira kell.

Én azon agyalok, hogy szedek egy olcsóbb szép állapotú kevrőt, és a kivezérlésjelzőt kicserélem EM80 elektroncsövesre. Milyen komolyan nézne már ki
(#) killerdj hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Biztos igazad van. Mivel csak otthonra kell ezert meg epitem.


Ja es az internet arra valo hogy adatokat keress rajta es eleg kielegito kakcsolasokat talaltam
(#) sturbi hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Az az igazság, keverő sokféle van. Passzív keverőknél nincs kiküszöbölve a csatornák egymásra hatása, tehát szerintem aktív keverőbemenetek kellenek. Nem mindegy mekkora jelszinteket akarsz keverni, kisjelű bemenetekhez (pl. mikrofon), csendes, jóminőségű bemeneti erősítőket kell alkotni. A hangszínszabályozást lehet csatornánként is alkalmazni, lehet a kevert jelhez is, vagy mindkettőhöz. Ezek szintén aktív áramkörök. Ha equalizert használsz (5-10 sávos hangszínszab., szintén aktív áramkör). A szintszabályozásokat is érdemes feszültségvezérelten megoldani IC-vel vagy FET-ekkel (kevesebb gond lesz a brummal), a kivezérlésjelző is lehet csatornánként, frekvenciasávonként és vegyesen (itt nagyon sok variáció lehet az igényeknek megfelelően) és akkor a spektrumanalizátort még nem is említettük, a tápellátást sem, kimenetből sem egy kell általában.
Ha leírod magadnak az elvárásokat, készítesz blokkvázlatot és szépen felépíted magadnak papíron egyre részletesebben bármit elkészíthetsz elég jó eséllyel. Mielőtt az első alkatrészt beforrasztod, ismerd minden porszem szerepét a kapcsolásban és menni fog. Méricskélni is kell majd ezt-azt.
Na persze egy egyszerű keverő nem bonyolult.
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Én is építettem keverőt 9 bemeneti és 3 kimeneti csatorna van rajta + 1 magnó is.
Végfok ból 1 VF3 izzad, de átkozottul csöndesre sikeredett.
(#) Gery hozzászólása Júl 22, 2007 /
 
Helló
Én azt szeretném kérdezni hogy ha megnéztek egy studió felvételt akkor a mikrofon elööt mindig van vmi vászonszerű vmi.Az gonolom ugye vmi szürő lehet.Nah az pontosan mi tulajdonképpen?
(#) Gory válasza Gery hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Hi!

Annak pop filter a neve. A p betűid-nél jól jön felvételeknél, mert tiszta p betű lesz, nem egy ilyen levegőfújással teli hang.

De mi nyálfogónak hívjuk csak

Killeerdj: Tudok keresni googlival elhiheted, sőt csináltam is már keverőt. Teljesen egyszerű, otthoni játszadozásra. Nagyon hasonlít az általad belinkelthez, talán az összegző műveleti is LF356N benne. Mondjuk a stúdióban levő Soundcraft "kicsit" jobb. de még a battle keverőm is szebben szól. Csak az mondtam, hogy egy profi keverőnek nem érdemes nekiállni a felsorolt okok miatt. Mivel a neved végén dj áll ezért gondoltam arra kell. De ha nem akkor én nem szóltam egy szót sem. Egyébként ha már keresés, akkor van ilyen topik itt a HE-n. Azt érdemes lenne elolvasni.
(#) Gory hozzászólása Júl 22, 2007 /
 
Bocs idavid által belinkelthez hasonló.
(#) Gery válasza Gory hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
És ez a pop filter miből áll, milyen anyagbol készül???
(LEGROSSZAB ESETBEN hol lehet ilyet venni? )
(#) yyy hozzászólása Júl 23, 2007 /
 
jobb hijján ide teszem.
nagyon ügyes kis oldalt találtam. itt válasz találsz néhány megválaszolatlan kérdésedre.

http://home.new.rr.com/trumpetb/audio/

Használjátok már az URL gombot!! A linket javítottam, utólag--- vicsys
(#) Gory válasza Gery hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Nem tudom sajnos hogy miből készült. A Zaj stúdióban például árulnak ilyet. ZAJ DJ 5-6 ezer Ft-ba kerül. Az áruház menüpontban van. Kiegészítők. hangtechnika almenü asszem.
(#) Gery válasza Gory hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Micsoda 5-6ezer?? :eek2: Annyiért inkább elfelejtem... (hacsak vki nemtudja miből van )
(#) Gory válasza Gery hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Ha azt vesszük, hogy egy kondenzátoros miki amit már érdemes home stúdióba megvenni, az mondjuk 30 ezer körül kezdődik, akkor az az 5-6 ezer megéri egy nyálfogóra, hogy jó legyen a felvétel.
(#) killerdj hozzászólása Júl 23, 2007 /
 
Akárki akármit mond én megcsinálom azt a keverőt és bebizonyítom hogy jó is lessz. Csak jó faderek kellenek hozzá meg tán zajszűrő aramkör.
(#) idavid válasza killerdj hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
nem azt mondtuk, hogy nem lesz jó. otthonra biztos ,hogy tökéletes lesz, meg házibulikba. de közel sem lesz olyan jó, mint egy profi A&H vagy egy egyszerűbb Behringer keverő. amatőr célokra tökéletes az otthon épített is, ha jól van összerakva, de professzionális körökben már használhatatlan és úgymond "nevetséges"...

sok sikert az építéshez, várjuk a kéepekt ide meg a ki mit épített?be is.

(#) Gory válasza killerdj hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Hi!

Ha ezt a fajta mixert csinálod, akkor szerintem szimmetrikus táposat válassz, mert a szóló táposnál jobb lesz a hangminősége annak. Összegző műveleti erősítőnek az LF356-ot szokták ajánlani, de érdemes körülnézni a Maxim oldalán és mintának rendelni valami jót. Lényeg hogy a sávszélessége az általad kiválaszott erősítésen is legalább 10-szerese legyen az audió sávszélességének. (mondjuk ez olyan 200Khz-et jelentene de inkább Mhz-es tartományba nézelődj). Esetleg az NE5532 ha jól emlékszem ami még jó lehet.
(#) killerdj hozzászólása Júl 23, 2007 /
 
OK megpróbálok mindent. Azt valaki tudja hogy hogy kell kiszámolni egy hangszóróra a hangdobozt próbáltam hangfaltervezővel de az kicsit húzós és bonyolult. Az is jó lenne ha valaki tudna mondani valami egyszerű hangdoboz tervezőt.
(#) Gery válasza Gory hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Jó de én nem 30ezer forintos mikrofonban gondolkodok hanem max2-3ezerbe (nem akarok én stúdió felvételeket )
És azon gondolkodtam hogy amit lehet tesóba kapni 300HUF os mikrofont(az a kis pici e mic van benne) attol jobb a szintén tesós 2000hufos ami bár vaskossabb de nemtom hogy abba is ugyanaz a mic van????
Az van ráírva hogy 90-10000Hz ig
(erre a nyálfogóra is csakazért voltam kiványcsi mert azthittem párszáz forintos dolog...)
(#) Gory válasza killerdj hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
WinISD-t meg a JBL speaker shopot szokták itt a fórumon ajánlani. A doboz zámolásához kell egy csomó paramétere a hangszórónak. Meg el kell dönteni hogy zárt, reflex stb... felépítésű, lesz-e benne csillapító anyag ilyesmit.
(#) Doky586 válasza Gory hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
A Hangdoboz-építés c. könyvben az elmélet szerepel. A hangszóró Thiele-Small paramétereit le kell mérni (vagy katalógusból kiolvasni?). Ezek ismerete nélkül nem lehet jó dobozt építeni adott hangszóróhoz. Szerintem ezen paraméterek ismerete nélkül csak utánépítés jöhet szóba, de még ekkor is a hangszóró gyártójának és tipusának eggyeznie kell a meglevő dobozban levővel, mert nemcsak a méret a lényeg, sőt..
(#) yyy hozzászólása Júl 24, 2007 /
 
ismeri valaki pontosan a harmad rendü rc szürök számitási képletét. egy crossowerhez kellene. gyanus nekem az a sok egyforma érték. mert a második tag már az elsövel sorban van. a harmadik meg az elsövel és a másodikkal is.
(#) vega55 válasza yyy hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Csak annyit fuznek hozza, hogy van ott egy pozitiv visszacsatolas is, emiatt az egymasra hato terhelesek maskeppen alakulnak...
A legegyszerubb, ha valamelyik szimulatorba berajzolod. Ha ott hulyeseg jonne ki, akkor lehet gyanakodni...
(#) Gery hozzászólása Júl 25, 2007 /
 
Az én 105494 hozzászólásomra nem válaszol senki?? ( )
(#) yyy válasza vega55 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
a szimulátorok s*****t se érnek. egyszer beleraktam egy strobi kapcsolást és kiirta hogy hülye vagyok az elektronikához. még szerencse hogy a strobi ezt nem tudta. azota is jol müködik.

egyébként azzal tisztában vagyok hogy effegyenlöegyperkétpiszererszercé de az egymás utáni fokozatok menyire modositják ezt az egyenleget.
(#) vega55 válasza yyy hozzászólására (») Júl 25, 2007 /
 
Idézet:
„a szimulátorok s*****t se érnek”


Ez igy nem teljesen igaz!
En sem szeretem a szimulatorokat, foleg azt nem szeretem, amikor valaki egy bonyolultabb pl erositott "tervez" benne, es 0,0000000000015% -os torzitast kialtva, akarja megvaltani a vilagot.

De, azert sok esetben, egyszeru fuggvenyszamitasoknal jol is tud am mukodni! Erdemes 2-3 felet ahsznalni, es akkor nagyobb esellyel lehet eldonteni, hiheto e a kiszamolt valami...
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem