Nem egyszerű szakma ez.
Jár hozzánk tűzoltó, szoktam vele beszélgetni (ez nem a parancsnok, hanem aki olt és beavatkozik). Például közúti balesetnél akkor is darabokra vágják az autót, ha erre nem lenne szükség, mert ez a megszokott protokoll. Azaz nem elég az esetleges sérülés miatti kálvária, még az anyagi kárt is megsokszorozzák. Másik élő példa, amit a biztosítási ügynökkel történő csevegéseim során hallok, hogy az oltással okozott kár, az akár tízszerese is lehet annak, mint amit a tűz okozott volna.
Ezek persze nem álltalánosíthatóak minden esetre, de akit baj ér, az a saját esetén keresztül tud véleményt formálni. A katasztrófavédelemmel való egységesítésnek biztosan van/volt előnye is, de sajnos az új vezetési struktúra szó szerint katasztrófát csinál ott is, ahol elég lenne egy kis szakaszerű beavatkozást elvégezni.
Ennyire nem véres ez.
Áramtalanítani kell, oké. És igen, ők sem tudják azonnal minden típusnál, hogyan nyílik a motorháztető (én a sajátomnál is 10-15 másodperc után tudtam, mert nem naponta használaos volt), azaz: le kell vágni a motorháztetőt olyankor, hogy hozzáférjenek az akkukábelhez.
Az utólagos okoskodás (az oltással okozott kár tízszerese a tűzkárnak) utólagos baromság.
Persze, vannak alkalmatlanok, kik az utólag kiderült alkalmatlanságuk ilyen dumákkal igyekszenek védeni.