Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg vagy digitális hőmérő
Lapozás: OK   10 / 10
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Az R5 lesz az az ellenállás ha az utolso kéken az NTC jobb oldali lába a testre megy.
Az R5-l köss párhuzamosan egy kb 100 kohmos trimmert, és lassan csökkents az ellenállását és figyeld a displayt. Ha rossz irányba változik a hömérséklet, akkor a trimmert az NTC- vel párhuzamosan kötni és igy megkeresni a mutatando értéket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2022
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Szia!
Én azt csináltam, hogy a jobboldali lábat, ami valóan testre megy, vettem le és tettem vele sorba egy trimmert. ha jól értelmezem, akkor az NTC testre van húzva és én azt próbáltam feljebb emelni. Működik is valamilyen szinten, de nem tökéletes. (persze nem is lesz az) Szerinted jobb ha a felhúzó ellenállást próbálom egy párhuzamossal változtatni, vagy mindegy? (töbet mutat a hőmérő és a mérésem szerint növelnem kell az NTC ellenállását)
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Ha a test meg az NTC közé teszed a trimmert, akkor eltolod az egész koceráj munkapontját. A proci analog lábára megy az NTC másik lába, ami bizonyos határok között mér (0-5V). Ha megemeled az NTC hideg lábát egy ellenállással akkor az NTC-n már nem lesz 0–5V fesz. tartomány, hanem csak mondjuk 2-5V, azaz teljesen felboritod a belső ADC konvertor méréseit. Neked mindenképpen az R5-l kell foglalkoznod.
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Köszi! Teljesen logikus amit mondsz, csak nekem ez tűnt egyszerűbben kivitelezhetőnek. De ma délután megpróbálom az általad javasoltakat.
Igazad van, működni így is működik ugyan az állítási lehetőség, de kicsit mintha megborult volna az egész.
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Szia!
Köszönöm az instrukciókat, elég jól sikerült belőni. Végül is azt csináltam, hogy kiforrasztottam az R5 ellenállást ami egy 10kΩ-os volt és a proci alatti kihasználatlan forrpont sort felhasználva (átvágtam ahol kell) betettem egy 10kΩ-os trimmert. Abban a tartományban, ami nekem kell, 12-14c° egész pontosan be lehetett állítani.
Egyébként egy sajt érlelő hűtőt csinálok, egy régi pleiteres ivóvíz hűtőből a saját készítésű sajtomhoz.
Üdv!
(#) Massawa válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Sok sikert és jo étvágyat a sajtodhoz.
(#) Laca13 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Kösz.
Ha nagyon jó lesz meghívlak egy falatra.
(Pár hét múlva )) )
(#) spenyo hozzászólása Ápr 20, 2022 /
 
Sziasztok,
Abban kérnék segítséget, hogy vajon mit rontok el..??
LM35 (analóg hőmérő) IC-vel szeretnék dolgozni, de valami nem stimmel. Átnyálaztam több adatlapot és mindenhonnan azt tudtam kihámozni, hogy semmi nem kell hozzá - + és - táp, a kiment meg adja magát a 10mV/°C és ennyi.
Sajna valami nekem nem jön össz és tényleg nem tudom mit rontok el :
1, Ha So8 tokozású IC-t használok (ráforrasztottam 3 db vezetéket 1,4,8 láb), minden rendeben műkszik és remekül tudom is mérni a hőmérsékletet.
2, A TO92 tokozással viszont valami nagyon nem stimmel. Rendeltem belőle LM35DZ-t (0-100°C között működik). Rendesen bekötöm ugyan azokra a pontokra mint az SO8-at és teljesen megbolondul a mérő - ha csak a tápot adom rá és DMM-el próbálom mérni a kimenetet akkor is értelmezhetetlen adatokat mérek. Rendeltem belőle LM35CZ-t (-55 - 125°C) és teljesen ugyan ezt kaptam - értelmezhetetlen kimeneti jelszintek (össze vissza ugrál uC-vel és DMM-el mérve is).
Az adatlap szerint csak ráadom az 5V tápot és a kimenet - nekem egy 10nF kondi van rajta amit próbáltam levenni is, de nem változott a dolog - ezután egyenesen megy a uC a/D lábára - ez a kapcsolás műkszik az So8-nál és nem a TO92-nél.
Találkozott már valaki ezzel a problémával - ja és mindegyik IC ezt csinálja 4 - 3 db-ot próbáltam ki (DZ és CZ típus)?
Először úgy gondoltam, hogy az első csomag IC hibás(DZ) - mind ??!!, de a másik adag (CZ) is ugyan azt csinálja.
Van ötletetek, hogy hol szúrom el a dolgot - nos most még rendeltem 2 db To220-ast is próbának, de nekem a To92-es kellene oda ahol használni akarom a kapcsolást?
Előre is köszi a segítséget ...
(#) eSDi válasza spenyo hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Üdv!

Akkor nem elég jól tanulmányoztad át az adatlapot! Az IC tövébe közvetlenül a tápra nem árt egy 100nF-os kondi. A kimenetre pedig egy soros RC tag 75Ohm és 10uF, a kimenet és a test közé.
Azért ugrál a kimenete össze-vissza, mert gerjed. A műszered bemenete és az AD bemenet is elég nagy impedanciás, így nincs rajta szinte semmi terhelés.
(#) tursaba válasza spenyo hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /
 
Szia! Én is szívtam.
Rendeltem 10 db-ot. TO92. NPN tranzi van bennük fordított C-E lábakkal.
A nyomdatechnikát eszerint megoldották a kicsi kínaiak !
(#) spenyo hozzászólása Ápr 20, 2022 /
 
Hello,
Kipróbáltam tranzisztor teszterrel, tuti nem tranyó van benne.
Megpróbálom még a kimeneti szűrővel is, mert az még nem volt.
Melyik adatlapban találtad a 75ohm-10µF kombinációt, mert tényleg átnyálaztam párat és nekem sehol nem jött ez fel?
Köszi..
(#) spenyo hozzászólása Ápr 20, 2022 /
 
Hali,
Nos megoldódott a dolog. Valóban egy rakás gagyit sóztak rám a kínai eladók...
Most vettem 2db-ot a HESTORE-nál (ST Micro gyártmányút) és ezek minden különösebb külső kondi, meg ellenállás nélkül úgy működnek ahogy az elvárható tőlük.
Még megeresztek két kéretlen levelet a nagy sárga országba és ezzel legalább kiadom a mérgemet is az elpocsékolt idő, pénz és egyéb kellékek miatt...
Köszi az infót.
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem