Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Androidos okos telefonok
 
Témaindító: Igi13, idő: Feb 26, 2012
Lapozás: OK   47 / 58
(#) Udvari Zsombor válasza D Wye hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Idézet:
„Amitől tartanod kell, az max az AMOLED képernyő. Az nem fog elmenni addig, mint menne a telefon mondjuk egy IPS-el.”
Egyedül a képernyő tetejénél látok halványan valamit, a felső sáv (értesítések, kapcsolat, töltöttség, idő, stb.) meg valami ismeretlen app teteje, amit az előző tulaj sokat használt (én telefonostól vettem használtan), azon kívül rendben lévőnek tűnik.
(#) Udvari Zsombor válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Mivel használtan vettem, így nem ismerem a telefonom előéletét, de feltételezem, hogy még a gyári alkatrészek vannak benne. Belegondoltam, hogy nálunk már mindenkinek valami újabb okostelefonja van, csak én vagyok "lemaradásban". Amúgy szívós ez a Samsung, nem tudom, hogy jónak számít-e, hogy reggel óta most van 80% töltöttségen, pedig csak "Dolphin" böngészőt használgattam WiFi kapcsolattal. Időnként valamelyik app bekavar, és töltés ellenére lemerül, amúgy nem tűnik vészesnek.
(#) KBal76 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Az akkuja a gyenge pontja. Ha tovább bírja mint egy-másfél nap, akkor már cserélték. Praktikus ha nem töltöd 80-85% fölé, mert itt túltöltik az akkut (nem 4.2V-ig, van sokféle app ami mutatja az értéket, és figyelmeztet is hogy ideje kihúzni a töltést), hogy nagyobb legyen a tárolt energia, cserébe jó hamar elöregszik az akku. Persze a gyártó érdeke hogy hamar cseréld le egy "divatosabbra", aminek faltól-falig van alul-felül is kijelzôje.
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Uhh... Nem szeretek reggel 100% töltöttség alatt elindulni, hogy minél tovább bírja. Volt már, hogy valamelyik app bekavart és reggel 20% alatti töltöttséggel találtam rá, inkább powerbankra kötve vittem magammal, nehogy lemerüljön, pár óra alatt 100%-ra feltolta a powerbank, akkor lecsatlakoztattam.
A korábbi "Lenovo A2010" telefonom viszont már járt szervízben: egyszer az akku gyengült le, másodszor pedig az USB csatlakozó lett szuper kontaktos (én vagyok az első tulaj). Mióta meg van a Samsung, már csak "Dolphin" böngészővel használom YouTube videókhoz a Lenovo telefont.
Viszont a Samsung egyenlőre bírja a strapát, vettem rá egy gumi tokot, hogy védjem az üveg hátlapot is, és egyenlőre nem tapasztalok bármiféle rendellennességet...
(#) bbalazs_ válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Szerintem egy liion akksit nemigen lehet túltölteni, mert kigyullad. Esetleg maximum 1 tized volt pluszt, az meg sokat nem számít. Inkább a folyamatos maxra töltés,ami öregíti az akkut.
Amivel még lehet egy kis kakaót nyerni, ha mélyebbre engedik merülni, ez is ugyanúgy öregíti.
(#) KBal76 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Olvasnivaló:
Bővebben: Link (angolul)
Bővebben: Link (magyarul)
Az eredeti anyagot most nem találom, az egy elég hosszú angol tanulmány volt a témában, ha jól rémlik le is mentettem (pdf).
Az van, hogy bizony túltöltik, ezért tud kicsi lenni egy mai telefon, és mégis sokáig bírja (eleinte). Az én S7E-m amikor megvettem újan, szó szerint 6 napig bírta (pedig babráltam, hiszen új volt), van róla képernyő fotóm a másik gépemen. Ma meg másfél naponta töltöm. Pedig egyszer cserélték garanciában az akkut (bár a kiélező halt meg, de cserélték az akkut mert visszahívás volt rá. Itt említem meg hogy a Note7 minegyikét visszahívták akkuproblémák miatt). Sajnos ezt a tanulmányt sokkal később olvastam. Tanulni persze sose késő.
(#) morgo válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Nem töltik túl. Ezeknek az akkuknak a töltési végfeszültsége 4,4 V, nem 4,2.

akku.jpg
    
(#) KBal76 válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Szerintem meg a fizikát-kémiát nem lehet meghazudtolni, semmilyen felirattal. (ugye vannak tenyérnyi hifitornyok 500W teljesítmény címkével is...)
Ha 4.4V-ra töltünk egy akkut akkor 200 töltés után kukázható, ha meg csak 4.1-re akkor 3x több ideig bírja. Végülis a választás a mi kezünkben van (feltéve ha tudunk róla).
Van egy-két ilyen csodálatos app, a témában érdeklődőknek ajánlom:
Bővebben: Link
Ez egy widget, 85kb (!!) méretű, mutatja az akku feszültséget, hőmérsékletét és persze a rendszer szerinti %-os töltöttséget. Régebbi telefonoknál a 100% az pont 4.19V-nál van, a maiaknál pedig több tizeddel felette (nem csak töltéskor).
Ez az app pedig beállíthatóan szól adott % töltöttségi szinteken, van ne-zavarj funkciója is, stb.
Bővebben: Link
Kb. 550 kb, azaz ez is pici. Mindkettő reklámmentes és már Android 4-en is fut. En konkrétan az APKPure oldalról szoktam letölteni, ott a régebbi verziók is megtalálhatók minden apphoz, és nem kell hozzá account.
(#) Kovidivi válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Amíg az embernek kell a telefont lehúzni a töltőről, addig fel lesznek a telefonok 100%-ig töltve... Az app sem tudja a töltést leállítani, csak jelez.
A Tesla autókban is ezen elvek alapján vannak a cellák töltve, max. 4.15V-ig. 3.00V és 4.15V között kell a cellákat tartani, ezen tartományom kívül gyorsabban károsodik a cella.
(#) Kovidivi válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Egyébként ezzel a 4.2-4.4V-ra töltéssel garantálva van a telefon élettartama. A gyártó meg eladja ezt a trükköt, hogy jót akar nekünk, tovább működjön a telefon...
(#) KBal76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Nálunk itthon le vannak húzva amikor jeleznek az appok. Csak megszokás kérdése (igaz mi itthonról dolgozunk). Pont ez a vérlázító, hogy a telefon élettartamát behatárolják ezzel. Jó pár éve már nem pattintod le a hátulját, nem cseréled le az akkut otthon (tisztelet a kivételnek). Emlékszem milyen mellbevágó volt kb. 6 éve az elsô olyan (Huawei) telefonom, aminek ugyan lepattintható volt a hátulja (SIM, TF aljzatok), de be volt fixálva az akkuja, egy széles fémpánt fogta át és matricázva hogy nem szedhető ki. Semmi elfogadható indok szerintem nincs erre (nyilván szerintük meg van). Ugyanígy be kellene ezt is tiltani mint a húszféle töltő csatlakozót
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Hosszabb nap, kicsit több használat, mostanra van a Samsung 76% töltöttségen úgy, hogy ~07:30-kor volt 100% (töltőről levéve). Normális szint ez a merülés?
(#) StMiklos válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 13, 2021 /
 
Szevasztok!

Kerestem akkut előző telefonomba, abban még cserélhető volt, gyárilag 3000mAh-s, és találtam 3400-ast.
Na mondom, ezek is tudnak hm.."lódítani".
Aztán rájöttem, hogy mégse, mert volt apró betű: 4,4V. Az alja nem volt odaírva, gondolom 2,6.
Reklamáció kizárva. Élettartam? Max. fele ciklus az 500-hoz.
Töltőn sose hagyom éjszakára, PC-ről töltődik, közben takarítok SMS-t, hívásokat. Valahol 90% környékén veszem le, ha odafigyelek.
Vettem még régebben Nokiához "Originál", hologramos, 1050-es akkut.
Asszony mondja: ez hamarabb merül, mint amit "kidobtunk".
Lefejtem a papírt, alatta másik: Huawei 650.,. Ha ennyit tudott volna, jó lett volna, de azt sem tudta.
Más: Kici kínainak szerintem fogalma sincs mit ír, állít, képeket, adatokat egymástól lopják.
Power bank, mérete szerint max. 6db 18650 fér bele, kapacitása:500 000mAh.
Jól írtam..
A 18650-es, ha 46-47g, akkor jó eséllyel 2400 felett van.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2021
(#) bbb hozzászólása Okt 15, 2021 /
 
Sziasztok!

Meggyűlt a bajom egy kínai autórádióval. Android rendszert futtat, s az eladó addig húzta az időt, míg a dispute lejárt, így már tényleg a sírás van közel 200euroért...
Az eladó küldött egy update fájlt a rádióhoz, mivel eredetileg nem volt benne magyar nyelv, meg halk is volt, meg az OBD-n se kommunikált (ez utóbbit egy reset oldotta meg). Viszont a fájl felrakása után a készülék kijelzőjén elforgatva és duplán jelent meg az android felirat, majd a menüje (ekkor még az érintőfelület működött, de az meg a normális koordinátákon, szóval érdekes volt nyomkodni), de pár perc után már csak csíkok vannak rajta, s az autó is "audio off" üzenetet mond rá (mercedes w245).
Tippre a frissítés elszúrta a képernyőfelbontást és az okozta ezt a káoszt, valahogy ki lehet halászni belőle, hogy mire volt állítva és valahogy életre lehet szerintetek verni ezt a jószágot? Természetesen az eladónak azonnal írtam megint, kíváncsi vagyok mit reagál, s az alin is bepanaszolom ezekután az tuti.
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de a válasz az lesz, hogy küldd vissza, és vagy javítják, vagy cserélik. A második csíkos képernyő nekem is előjött egy multimédián, amit szintén kínából rendeltem.
A kép elküldése után én is ezt a választ kaptam. Bár én nem frissítettem semmit, mert nekem csak úgy egyik napról a másikra jött elő. Először próbáltam én is a hard reset -et, de nem segített.
Szóval én úgy voltam vele, hogy ez inkább valami kontakthiba lesz.

Kiszereltem az egészet, szétszedtem a multimédiát, lehúzgáltam róla minden kábelt ami összeköti az alaplapot a képernyővel, aztán vissza minden, jól megmozgatva. Összerakás után ment minden,
és működött is jó pár évig, míg nem vonult nyugdíjba a készülék. A hiba nem is jött elő többet.

Igaz ez WindowsCE készülék volt, de talán segít.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Az eladóval már így is vitázok pár hete (hónapja), s ez szoftveres gond, addig míg ez rá nem került, tökéletesen ment a képernyője. Nem fested az ördögöt, mert az eladó* még az első hibáknál kezdte el húzni az időt, hogy a dispute nyitási lehetőség lejárjon, de akkor még csak áttételesen tudtam vele irogatni (én elküldtem e-mailben a kütyü gazdájának, ő meg küldte a választ, nagy átfutási idő). Azóta persze megbeszéltük, hogy az ő jelszavával közvetlen veszem fel a kapcsolatot az eladóval, s így gyorsabb valamivel, de csak a vita megy és az ígérgetés. Erre végre kaptunk tőle egy frissítést, az meg hazavágta teljesen a rádiót.
Szóval a lényeg, hogy itt szoftveresen lett tönkretéve, s remélhetőleg csak annyi a gond, hogy a felbontást írta el a muki. A kérdés az, hogy vajon az update fájlban ezt valahogy meg lehet-e találni és azt ráereszteni a készülékre, hogy helyrejöjjön...


*itt mindenféle durva szidalmakat mondanék, de azt kivágná a rendszerből egy moderátor
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Ha vágod az android programozást, és az update fájl egy androidon futtatható fájl, pl egy *.apk kiterjesztésű "valami", talán bele nézhetsz, arra vannak módszerek. Kibonthatod, módosíthatod.
Viszont ahhoz akkor is át kell látnod az egész frontend felépítését.
Ha viszont egy komplett bináris, az még a komoly hekkereknek is feladná a feladatot...
(#) cupika97 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Egy update file biztos hogy nem .apk. Semmi köze hozzá.
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Az update fájl egy ~800megás ZIP tele mindenfélével. Még két napig lehet innen leszedni: https://we.tl/t-0FpkE5iSiV
A rar-t persze a 7zip tudta kitömöríteni, az nem panaszkodott érte, a winrar igen. A benne lévő zip viszont már sértetlen, s bármi szépen megnyitja.
(#) erbe hozzászólása Okt 16, 2021 /
 
El lehet-e távolítani egy Androidos telefonról a Google-t, annak minden nyomával?
(#) SzervízMacska válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Természetesen. Első lépésben rootolni kell, aztán a legegyszerűbb lecserélni a rom-ot egy gapps nélküli custom verzióra. Persze rootolás után már a jelenlegi rendszeredet is ki lehetne gyomlálni, csak tudni kéne, hogy mit kell pontosan törölni...
(#) erbe válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 17, 2021 / 1
 
Első okostelefonom. Tudom, én vagyok hülye hozzá.
Állandóan követelőzik. Mindent szinkronizálni akar. Nálam meg nem ott kezdődik a biztonság, hogy minden adatomat Amerikában tárolja egy (vagy több) szerveren. Minden netezési szokásomat menteni akarja (reklámcélokra). Ahányszor gépet váltok, más gépről lépek be a jóformán semmire nem használt gmail-es email címemre, mindig ellenőrizni akar SMS-ben küldött kóddal. A gépemen a böngészőben be van állítva, hogy kilépéskor törli az előzményeket. Újra belépek, kétségbe van esve. "-Te vagy, Béla?" No meg a fészbuk is.
Első alkalommal javasolták, hozzak létre facebook fiókot. Pillanatokon belül töröltem, utána évekig nem hoztam létre újat. Egykori osztálytársaim (-50 év) beszéltek rá újra, kapcsolattartás céljából.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Kis történelmi áttekintés:
Első két szg. műszerész évemben többet telepítettem Novell Netware-t, mint Windows 3.xx-et. (2.15, 286 40 MHz, 2 MB, 40 MB HDD > Netware 5.5 > Open SUSE) Linux nem igazán jött be, mert a megvásárolt(!) Slackware 386 DX 40 MHz, 2 MB, nem volt hajlandó kezelni a Trident 8900 D-t. Akkor még nem volt olyan a NET, hogy vakerásszak magamnak egy régebbit, azzal dolgozhattam, ami volt a raktárban. OS2 szépen ment ugyanazon a gépen. Bár mióta nem "kötelező" Windows-zal dolgoznom, Linuxot használok, soha nem merültem bele olyan mélységekig, mint a DOS-ba. Androidot meg egyáltalán nem ismertem. Kerestem ilyen androidos fórumokat, de nem igazán találtam megfelelőt. Nagy tudorok, de nekem, mint kezdőnek, mindent szájba kellene rágni.
A guglinak meg az a legnagyobb baja, ha más gépről lépek be (van körülöttem 5-6, mind más OP rendszerrel, W7, 8.1, 10, Ubuntu több verzió, Endless, + a mobil) egyből sír, hogy más akar belépni a nevemben. Ha napokon át csak az Ubuntu-s gépemről. akkor is.
(#) SzervízMacska válasza erbe hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Igazából nem értem, mit szeretnél. Programok nélkül egy okostelefon semmire sem jó. Ha letörlöd a google alkalmazásokat, más programokat sem tudsz majd hivatalos forrásból telepíteni. És innentől ugyan mire használnád? Az innen-onnan összekukázott warez programok mennyivel biztonságosabbak szerinted? Van egy lehetőség, amihez nem kell mókolni: ha huawei telefont veszel, amelyiken gyárilag nincs google program. (Akkor majd más lopkodja az adataidat, mert azt nyilván te is tudod, hogy ingyen ebéd nem létezik.)

Ha mindezek ellenére ragaszkodsz az eredeti elképzelésedhez, tisztában kell lenned azzal, hogy amit tervezel, nem legális. Ugrik a garancia a szoftvermódosítással, illetve nem garantált, hogy a telefonod, illetve annak összes funkciója működőképes marad. Ennek tükrében mindent csak saját felelősségre.

Én az xda developers fórumon néznék szét a helyedben. Szerencsés esetben ott mindent megtalálsz tipus szerint. Az is titkos egyébként?
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2021
(#) erbe válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Nekem az is megfelel, ha ki tudom kapcsolnia a gugli erőszakos funkcióit. Csak első felindulásomban ragadtattam ennyire el magam. Eddig nem találtam. Tudod, hiába nyomogatom a képernyőt jobb kisujjal, nem jönnek elő a jobb egérgombos funkciók.
(#) SzervízMacska válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Nekem xiaomi telefonom van android 11- el. Minden program első indításakor engedélyt kért azokhoz a funkciókhoz / adatokhoz, amiket használni szeretne. De ezeket az engedélyeket bármikor vissza is tudom vonni a Beállítások/Adatvédelem/Összes engedély útvonalon. A fiókodhoz való hozzáférést pedig feltételezem, szintén a beállítások google menüpontjában tudod szabályozni - ha egyáltalán erre gondoltál. (Arról már nem teszek még egy külön képet.)
(#) KBal76 válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Legegyszerűbb megoldás, ha egyáltalán nem adsz meg neki google fiókot, azaz "kihagyod" azt a lépést hogy megadsz email címet meg hasonlókat. Ilyenkor nem fog csipogni ha e-mail jött, és frissítésekkel sem fog zaklatni. Cserébe nem tudsz letölteni a Play áruházból appokat. Kézzel azért ugyanúgy fel lehet tenni az appok túlnyomó többségét, megnyitod az APKpure com oldalt (telefonról is lehet, de akár PC-n is), és fent lesz minden app ami a Google Play-en fent van, ráadásul a korábbi verziókat is letöltheted magadnak. Ennek hatalmas értéke van, mert sok appot "túlfejlesztenek" és utóbb fizetős vagy reklámos, vagy csak használhatatlan lesz. Én sok éve nem töltök már le Play-ból appot, ez az út bevált. Amúgy a beépített Play-store app is letiltható némelyik telefonon, azzal szintén kivédhető a notórius frissítgetés.
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 19, 2021 /
 
Érdekes, hogy ez a "mindenhez hozzá akarok férni" módi, egyre gyakoribb az androidos appokban.
Fel nem bírom fogni, hogy olyan programok, amiknek az ég világon semmi köze pl a kamerához,
a mikrofonhoz, vagy a GPS helyadatokhoz, mégis ahhoz kér engedélyt. Miazanyáér?
Az ilyen programokat szoktam rövid úton kivágni a picsába, és keresni helyette normális alternatívát...
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Érdekes, nálam meg van adva a Google fiókom a telefonomon, mégse csipog minden vacakért, pl. érkezett email miatt sem. Nyilván be lehet állítani, hogy ne értesítgessen minden egyes történésről...
Az összes többi dolog pedig nagyon nem zavar, elfogadtam, hogy Androidos telefonhoz bizony Google fiók kell (na meg alap YouTube dolgokhoz (videó lájkolás, kommentelés) is).
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) KBal76 hozzászólása Okt 19, 2021 /
 
Play store arra jó, hogy megnézzem reklámos-e, esetleg utólag fizetôs-e az adott app. Az ilyeneket utolsó-utáni esetben használnám csak (de ilyenkor inkább kiütöm belőle a reklámot). Van hogy egy egyszerű számításhoz sok-megás, nem ritkán több-tíz megás appokat adnak ki, néha a száz-megát közelítőek direkt reklámmentesek, vajon mit akarnak ránk sózni?
Az egyik ok talán a kódolásmentes programozás: valami grafikus csilivili programfejlesztő-programnak csúfolt valamiben összedobál egy appot (jobb esetben), vagy csak a a csomagba adott demót színezi át, és ez az "app" belül a fejelsztőeszköz minden funkcióját hozza magával (ezek kérik az engedélyeket) feleslegesen. Ezeket a "fejlesztôket" kitiltanám a Play store-ból.
A másik az marketinges viselkedéselemzés, profilozás. Ezt a FB meg Google is erősen támogatja, tulajdonképp az összes telefonos gombnyomásunk ott van a Google fiókunkban, durva, de másodpercre bontva meg is nézhetjük, el se titkolják. Szerencsére telefonon ezt ki lehet kapcsolni, de az az alap hogy be van kapcsolva. Itt billen át, hogy felhasználó vagy termék akarunk-e lenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
Következő: »»   47 / 58
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem