Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram-megosztás (több tápról)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) gabriel80 hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Egy olyan dologra kérek megoldás, ahol (A) esetben, 3 ház áramát kéne közösíteni egy közös személykapu nyitó elektronika ellátásához (mágneszár, lámpa, stb), úgy hogy ne legyen oda-vissza zavar, ha esetleg valamelyik házban elmenne az áram, azért lenne így mert amúgy is a 3 ház kaputelefonjait párhuzamosítani kell egybe a bejáraton.

A másik (B) megoldás mint fent csak itt kettő forrásból ( azaz kettő A-A rendszer (6 ház) után még pluszban) kell közösen több árammal ellátni egy gépjármű forgalmas, nagykapu ajtónyitó mechanikáját. (mechanika, lámpa, stb )

Köszönöm: Gábriel
(#) jandu válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
......"mert amúgy is a 3 ház kaputelefonjait párhuzamosítani kell egybe a bejáraton.
".....
ezt hogyan oldod meg?
Szerintem ennek a megoldásából kell majd kiindulni.
Bár szerintem egy fázis szüksége mellet ez egyáltalán nem jelenthet gondot, csak feleslegesen bonyolítja a kivitelezést és további hibaforrásokat visz a rendszerbe!
(#) jandu válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Tovább godolkodván - milyenárramforrásról van szó - minden háznak netán saját árramgenerátora van, vagy közárram szolgáltatói árram ellátásról van szó?
Ezt ki kel pontosan fejteni!
(#) gabriel80 válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Üdv!
Akkor pontosítok, ha nem volt értelmezhető:
A házakban külön-külön van 230V-os kaputelefon.
Lesz egy közös kiskapu: oda lesznek a meglévő kaputelefonok bekötve újra egy egységbe, itt nem az a kérdés hogy ez hogyan, mert erre megvan a rendszer, hanem a külső kiskapun lévő közös kaputelefon áramellátásáról van kérdés, mert minden házból lehet venni 230V fejenként, s házanként van külön biztosítéka a rendszereknek. De itt egybe lesz kötve a táp, ide kell egy megosztás úgy, hogy a fogyasztást harmadolja, s közben ha ott vagy itt zavar van akkor ne legyen gond sehol.
remélem kielégítő volt a pontosítás.
(#) jandu válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Anyit kell csak tenni, hogy ugyanazt a fázist kell minden háztól a kapunyitáshoz használni. Ennek a kimérése meg nem gond egy villanyszerelőnek.
Gond ott adódhat, ha valamelyik házban v.ki beleavatkozna installációba és fázist cserélne - ha kicsi is a valószínűsége, erre azért gondolni kell.
(#) proba válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szerintem két mágneskapcsolóval ,ha az első háznak van áram akkor arról megy ha nincs átkapcsol a másodikra ,ha az sincs akkor jön a harmadik.(fázis nulla váltás) A fázisok keveredéséből semmi jó nem származik.A házakba ki tudja mikor és ki mit követ el. Amúgy sem egészséges a fázisokat itt ott összekötözni,legbiztosabb módja a villanyszerelő megölésének.A másik probléma ,ha leveri az automatát az végig fog vonulni mindhárom házon...
Szünet mentes működést én egy akkuval egyik házról (esetleg egy kézi átkapcsoló a másik házra) biztosítanám. Ennyi üzemszünet talán elviselhető utána fogyasztásmérés és a költségek osztása.
(#) jandu válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Azt gondolom, azért kereststik a fent említett megoldás, hogy mindenki a saját elhasznált árramát fizesse - semmi más érdemi okot nem látok arra, hogy ne egy helyról legyen árrammal ellátva a kapunyitó motor. Viszont - ott, ahol ilyen megoldásra p´énz van!, ott azt a kevés fogyaztást a többi ház tulajdonosa évi fix összegben kifizethetné annak, aki terhére a kapumotor árramot fogyaszt.
(#) Ricsi89 válasza jandu hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Be kell tenni egy fogyasztásmérőt a kapunyitó és kaputelefon betápjához, rákötni az egyik házra, és a havi mennyiséget elosztani a ház lakói között. A tápot nem jó közösíteni, mivel ahogy proba írta nem lesz jó vége. Főleg ha nem is egy fázison van a három ház. Bár társasházaknál, panelházaknál 3fázisú betáp van és az van elosztva egyenlően a lakások között.
Csak itt most nem tudjuk, hogy 3 lakásról van szó, vagy 3 többlakásos épületről. Ha 3 egymás melletti lakásról van szó, egyfázisú betáppal, akkor sem szokott 3 egymás mellettiben ugyanaz a fázis lenni.
(#) Inhouse válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Nem hinném, hogy bárhol is csinálnának ilyet, már az elvre gondolok, mert a fázisok közösítése az alapból egy marhaság.
Azt sem éri meg megcsinálni, hogy átkapcsoljon, ha valahol nincs áram, mert ennek szerencsére a valószínűsége igen csekély, valamint a többletköltsége jelentős.
Esetleg egy olyat lenne érdemes csinálni, hogy legyen egy kézi átkapcsolási lehetőség másik áramkörre, arra az esetre, ha netalán az az illető nincs otthon, akitől megy oda az áram és nála valamiért pont nincs. De mivel ott vannak egymás mellett, akkor a többieknek sem lesz. Szóba jöhet még egy szünetmentes erre a célra, de hamarabb fog elhasználódni benne az akku, mintsem kellene a segítsége. Inkább pont akkor fog kiderülni, hogy nem él benne az akku, amikor már kellene, hogy dolgozzon.

A kapukon mindig van kézi, mechanikus bejutási lehetőség...
És kell egy fix (mérés alapján) díjat fizetni annak a lakásnak, aki bevállalja, hogy mehet tőle. Lehetőleg egy normális család lakjon benne, akikkel lehet kommunikálni...

Üdv
Inhouse
(#) (Felhasználó 1947) válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Semmiképp nem közösiteném a fázisokat, inkább tennék a kapunyitó(k)hoz egy megfelelő teljesitményű szünetmentest.
(#) watt válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Kell három kapunyitó elektronika saját távirányítóval, ami ugyanazt a motort vezérli. A három motorvezérlőt a három ház egy-egy fázisáról kell táplálni, akkor mindenkinek a saját árama nyitja a kaput, nem kell utólag osztozkodni.
A felvetett feladat kivitelezhetetlen közösítéssel, mert nem egyformán fog eloszlani az áram a villanyórák között, nem beszélve arról, hogy ilyen jellegű közösítés nem nagyon szabályos és veszélyes is lehet.
(#) proba válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szinte bármelyik megoldás többe kerül mint a probléma kiváltotta fogyasztás lenyelése 10 évre.
(#) watt válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Ez igaz, de mi van akkor, ha változik a kép, és más költözik oda, akkor megy a huzavona a pitiáner dolgokért. Így teljesen különálló lenne a dolog, átruházható, vitamentes. Igazad van, drágább megoldás, de ez a legkorrektebb.
(#) harald válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Kell három kapunyitó elektronika saját távirányítóval, ami ugyanazt a motort vezérli. A három motorvezérlőt a három ház egy-egy fázisáról kell táplálni, akkor mindenkinek a saját árama nyitja a kaput, nem kell utólag osztozkodni.
A felvetett feladat kivitelezhetetlen közösítéssel, mert nem egyformán fog eloszlani az áram a villanyórák között, nem beszélve arról, hogy ilyen jellegű közösítés nem nagyon szabályos és veszélyes is lehet.

Ez eddig szép csak egy kérdés a motort melyik ház arámáról hajtod meg mert ha az elmegy akkor nem csináltál semmit szerinrem itt "proba" megoldása a legjobb csak nem két hanem három mágneskapcsolóval megoldva és a segédérintkezőkkel meglehet adni a sorrendet hogy milyen sorrendben kapcsoljanak és sehova neküldjünk véletlenül áramot
de amugy nem sok értelmét látom mert ha három ehymás mellet lévő házról van szó akkor elég ritkán fordul elő hogy csak egyikben legyen áram
é inkább egy szünetmentes tápot ajánlanék vagy ha csak kiskapu nyitásról van szó akkor egy akku is megteszi megfelelő átkapcsolással sok helyen ezt használják
(#) watt válasza harald hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Idézet:
„Ez eddig szép csak egy kérdés a motort melyik ház arámáról hajtod meg”

Hogy-hogy melyikről? Leírtam érthetően... Mindenkinek a saját házából származó árammal.
Ha elmegy, akkor bemegy a házba és bekapcsolja a saját hálózatát. Egyébként is micsoda zöldség, hogy elmegy az áram, miközben a másik házában meg nem? Na mindegy...
Kiskapu? Motorral? Ha igen, akkor minek?
(#) Sebi válasza harald hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Azonkívül, hogy alapvetően nem látom értelmét a dolognak, a három kapunyitó lehet egy megoldás. A vezérlő elektronikát mindhárom ház fázisára egyenként csatlakoztatott 12 vagy 24 V-os DC táp adhatja, amelyek kimenetei diódákkal közösítve vannak. Így bármely egyik vagy akár kettő házban elmegy a táp, a vezérlés él. A három kapunyitó hozzá van rendelve az adott ház fázisához, tehát a közösített DC tápról azt a mágneskapcsolót húzatja meg, ami a motort erre a fázisra kapcsolja, így a "nagy" fogyasztás házanként elkülöníthető.
Értelme azért nincs, mert ha abba a házba tartozó kapunyitót hozzák működésbe, aminek épp kimaradt az a fázisa, akkor nem fogja nyitni a kaput, miközben a szomszéd gond nélkül bemehet...

További gondolatok: ha a motor egyenfeszről jár, akkor az ő táplálása is könnyebben megoldható félvezetős kapcsolókkal.
Ezenkívül beépíthető lehet még 3db digitális fogyasztásmérő (2500HUF) a házak fázisaiba külön-külön.
De az a probléma nem könnyen oldható fel, hogy akinél nincs villany, az bejusonn a saját költségén, mert ilyenkor a meglévő "szomszéd árammal" kellene biztosítani a bejutását...
(#) harald válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Bocsi te irtad a motorvezérlőt ebből adódóan gondoltam a a motorra de ha csak szma kapunyitáseól van szó én még mindig az aksit javaslom mert általában ha elmegy az áram akkor mindenhol elment nem válogat
házak között abban a ritka kivételben amikor csak egy fázis megy el de mi a valószínűsége hogy a három ház külön fázisokról megy
(#) micimacko hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
Ne kösd össze a fázisokat! Életveszélyes!
(Ha megteszed, és valamelyik lakónak van egy kis esze, saját mérőjénél lekapcsolja az adott fázis megszakítóját, de villanya ugyanúgy van a Te és a harmadik szomszéd számlájára )
Ha az egész ketyere egyenáramról is működik, akkor megoldható, 3 Graetz, plusz 3 soros dióda, biztos, ami biztos alapon a pufferkondik után. (Elvileg, de valószínűleg egyszerűen nem fog egyenáramról menni , úgyhogy szerintem is felejtős...)
(#) micimacko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
A 3 primert "egyszerre" kötnéd a 3 betápra, vagy hogy gondolod? (ha egyszerre mindháromra rákötöd, akkor ugyanott vagy, mint eddig, csak leválasztó trafót "használsz" a betápok között...Szerintem...)
(#) jandu válasza proba hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Erre szoktuk mondani: drágább a leves mint a hús!

Pedig gondolon, nem szegény ember lakta településről van ez esetben szó.
(#) micimacko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Igen, ebben Neked teljesen igazad van. Ha mindhárom helyről pontosan ugyanakkora fesz érkezik, a betáp ellenállása is pontosan egyforma, vagy közel egyforma. Ez rendben. DE szerintem, HA az egyik betápon lekapcsolják a villanyt, a trafú ugyanúgy "átenged, visszatermel" (nem jut eszembe jobb kifejezés) (mint egy leválasztó trafó), tehát ugyanúgy lesz villany. Ezért nem biztonságos. Szerintem.

Meg eszembe jutott még valami: ha mindhárom betápot egyforma rövid ideig (pl 1 óra) használja, hosszú távon kiátlagolódik a fogyasztás. 3 mágneskapcsoló, kiegészítve egy léptetővel, ami óránként vált 1->2->3->1...
(#) micimacko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Igen. Az elszámolás lenne a legegyszerűbb. De...
A visszáramvédelem sem lenne egyszerű.
Kellemes pihenést Neked, és Mindenki másnak is!
(#) watt hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Szerintem azt kéne elvetni, hogy ha egyik helyen elmegy az áram, akkor attól még ki lehessen nyitni a kaput. Akinek van ilyen kapuja(autó bejáró nagykapuról van szó gondolom, nem kiskapuról, de ha kiskapu lenne akkor is igaz), akkor tudja, hogy mechanikusan is ki lehet nyitni kulcsal. Talán nem törik le a körme, ha a saját házában valami leverte a biztit, mert más eshetőséget nem látok arra, hogy központilag csak egy fázis esne ki. Tehát a három külön vezérlő vitákat oldana meg, olyan lenne, mint ha csak egy házról és egy kapuról lenne szó. Ha nincs áram, kinyitom kézzel...
(#) Műszerész hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Legegyszerübb lenne szerintem 1 kapunyitó elekrronika 3 db felprogramozott távirányító, és egy digitális fogyasztás mérő, egy hónapban fogyasztott energiaX 50 /3
És akkor mehet rólla minden kapunyitó mágneszár kaputelefon
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Ha van három fázis ,akkor egy szabotőr villanyszerelő is komoly károkat tud okozni -ha egy vasmagon van a 3 tekercs- nesze 380 örülj motor .Meg egy nem szabotőr, kapcsolócsere esetén esetleg egyéb sérüléseket szenved.(én lekapcsoltam a biztit Ja hogy a szomszédból szembejön trafón az áram azt nem mondták - és a trafó sajna hiába választ le előtte /utána földelve van)
Teljesen elválasztani szerintem csak egy-egy transzformátor utána graetz alapon lehet és utána közösítés.(de ez sem fogja a költségeket osztani pontosan.(Azután jönnek a viták ,én miért fizessek nincs is autóm...)
(#) Sebi válasza watt hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Igen, az elérendő célt kellene pontosan megfogalmazni...
1. Arra van-e szükség, hogy pontosan tudjuk, melyik házban lakó mennyit fogyasztott a kapu nyitogatásával?
2. Ha egyik házban hálózatkimaradás van, a hozzá tartozó kóddal/távirányítóval be kell-e engedni az ottlakót (elektromos nyitással)?

Azt leszögezhetjük, hogy a 3 útról történő váltakozó fesz. közösítés nem járható út (lásd fentebb),de egyenirányítás után gond nélkül megoldható. Ha a (2) igényt is ki kell elégíteni, akkor - véleményem szerint - az a jó megoldás, ha 3db digit fogyasztásmérőt használunk. A 3 kapunyitó közül amelyiket működésbe hozzák, az választja ki, melyik fogyasztásmérőn folyjon át az áram (az egyéb funkciók mellett). Ezzel a megoldással mindegy, hogy éppen melyik betáp maradt ki, ha bárhol van villany minden működhet és a kapu fogyasztása mégis azt a házat terheli, akinek a nyitójával működésbe hozták, függetlenül attól, hogy nála épp esetleg nincs villany.
(#) proba válasza Sebi hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Jól elvittük egymást az erdőbe .Kerestem a témanyitót de csak ezt a hozzászólást találtam utoljára tőle.
Ez alapján először azt kellene tudni hogy a három kaputelefont hogyan közösítik , egyáltalán mihez kell táp (szerintem három egymás mellé rakott telefon gond nélkül tudja nyitni ugyan azt a zárat....max egy egy relé kell hozzá.) A telefonok tápja pedig egyértelműen beköthető az adott házhoz.
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Ha magamból indulok ki, akkor nem lenne ez ekkora gáz, de mivel a szomszédját nem maga választja az ember, ezért szerintem itt már abból is baj lehet az átalánynál pl., hogy lesz aki sűrűbben használja majd. A többi meg sipákol majd, hogy ez meg ez naponta százszor megy haza és fogyasztja az áramot...

Úgyhogy, szerintem is külön mérés.

Üdv
Inhouse
(#) gabriel80 válasza proba hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Olvasom a gondolatokat, s hát igen furcsa hozzászólások voltak...ami nem igen kivitelezhető (pl.: több kapunyitó motor, elektronika többszörözése, RFID -hez hasonló beléptető rendszer ( ami már közelít a jóhoz ))...

Még-egyszer: Van három ház egyenként egy-egy saját kaputelefonnal ( ezek lesznek párhuzamosítva az külső kiskapuhoz mind a három egy nagy egységbe ( a meglévő rendszer is kisfeszültséges ) tehát van 3 db 12 V=, vagy 3db 230V~ (külön), ahogy olvastam a 230-al nehezebb, de a 3 12V= közösítése, úgy hogy ne legyen vissza csatolás, megoldható. /ez a könnyebb/

De van még 1 db kapunyitó motor infó pl.: itt
azaz a táp 230V~ s a két tömb (egy tömb 3 ház) közösen használná.
Itt volt egy gondolat az időkapcsolás: talán ezt lehetne tovább építeni mert ezt egy elektronikával elválasztható a két tömb, s pl.: naponta, vagy hetente kapcsolja egyiket, majd másikat, s újra. Ha esetleg lenne egy olyan táp megosztás még pl.:ahol nem kell trafót tekerni, az nem lenne rossz., vagy más megoldás. (mivel a kapunyitás akár több mint 50 lehet naponta, s azért van fogyasztás ekkor ( pláne ha 2 motor is kell (szárnyas kapu)))
A lények nem akarjuk külön mérni a fogyasztást, s nem akarjuk egy ház áramát sem használni mindenhova.
/elnézést ha homályos a kép, a konverter így csinálta, sajna/
Várom a javaslatokat még...
(#) kendre256 válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Én vennék egy ilyesmi fogyasztásmérőt, kb. 10000 Ft. A legközelebbi házból a legrövidebb vezetékkel kivezetném a 230V-ot, a motor fogyasztását ezzel a fogyasztásmérővel mérném, a fizetendő számlát meg szétosztanám a házak között.
(Ha nem tetszene a közös képviselőnek, lakóknak, akkor ott hagynám az egészet, oldják meg maguk...)
Bocs, most olvastam vissza, hogy ezt már mások is javasolták :hide:
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem