Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram-megosztás (több tápról)
Lapozás: OK   2 / 2
(#) gabriel80 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Mint írtam, egy önálló fél vagy teljesen automata rendszer kell, fogyasztás mérés nélkül (ez nem megoldható, s az idők folyamán nem lesz biztonságos, kikapcsolható, s vitára ad okot..)
Valami jó erős elektronika kell...
(#) lapose válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Szia!
A 230V-os hálózat közösítését szerintem felejtsd el. Eleve nem vagyok biztos benne, hogy az áramszolgáltató nem szankcionálná, életveszélyes is. Akár transzformátorral, vagy más módon közösíted, veszélyes. Ha az egyik házban lekapcsolják az áramot, mert pl. javításokat végeznek a 230V-os hálózaton, a te közösítéseden keresztül hátulról szépen agyonvágja az emberkét. Hát hosszú időd lesz gondolkodni hűvös helyen rajta. Ugyanígy a biztonsági berendezések működését is megzavarhatja, kismegszakító, Fi relé, következmény lásd az előző mondat.
(#) Jackass válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Üdv!

Lehet hogy nem jó ötlet vagy nem megvalósítható de egy próbát megér hátha valakinek ihletet ad. Ha csak 1 db 1 fázisú motorra kell megoldani a dolgot akkor megoldható lenne az hogy mindegyik háznak saját kódja lenne a kapucsengőn (mintha házat "tárcsázna) saját relétáblájához amivel nyitná a kaput. Beüti a kódot és a relék behúznak ( az egyik relétábla bontja a többi házét) és indítja a motort. A földelés közös a fázis és a 0 lenne a házakra szétosztva. 3db relével meg lehetne oldani(2 motornál 6) ezt a részét a dolognak hogy a házak saját áramukat használják. Lehet hogy egy kicsit zavaros a dolog de talán érthető és használható.
(#) lapose válasza Jackass hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Szia!
Idézet:
„A földelés közös a fázis és a 0 lenne a házakra szétosztva.”

És a Fí relé mondá: CSATT!! Hiba esetén az összes házban egyszerre.
(#) Jackass hozzászólása Nov 15, 2010 /
 
Akkor a földelést is a relé szakítaná és az Fí relék külön külön csattognának ha gond van. Így ki lehetne szűrni hogy hol a baj. Hiba esetén jobbik esetben az Fí relé ha van mondja hogy csatt. Csak egy ötlet volt hátha születik belőle valami.
(#) micimacko válasza Jackass hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Én az érintésvédelem kapcsolgatását nem bíznám mágneskapcsolókra. Csak egyszer ne zárjon rendesen az adott kontakt... Én hagynám fixen bekötve. Szerintem nem zavarná a FI reléket.
(#) lapose válasza Jackass hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
A földelést nem lehet kapcsolgatni. A relékkel az a gond, hogy nem alkalmasak ilyen célra. Ide mágneskapcsolók kellenek, egymást reteszelve. Szerintem egy megépített korrekt elektronika fogyasztása pedig igen tetemes volna.
(#) gabriel80 válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Hát nem értem, mindenki úgy gondolja, hogy azt akarnám, hogy össze kössem a házak áramát: hát azért ennyire ne nézetek bolondnak, mert tudom ez nem jó, s nem is lehet:
Ezért kértem szakmai segítséget, tehát ilyen célú válaszokat nem kérek, kizárólag szakmai ötleteket, ami megvalósítható, vagy volt már hasonló megoldása valakinek.
Köszönöm
Illetve egy keresés eredménye: itt....
(#) Jackass válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Az én megoldásom szerint nincs összekötve a házak "árama". Épp az bent a lényeg hogy amikor az egyik dolgozik leválasztja a másikat. Igaza van micimackonak abban hogy az érintésvédelmet nem kéne kapcsolgatni. Azonban ha alapba is le lenne földelve és az adott ház földjét is kapcsolná akkor leföldelve biztosan le lenne és ha gond van akkor az Fí relé is tudna dolgozni. Ha rosszul gondolom javítsatok ki. Akár még használható dolog is kovácsolható az ötletből.
(#) micimacko hozzászólása Nov 15, 2010 /
 
egy kósza ötlet egy présgép vezérlése után, szabadon (igaz, ebben 19-20 DIL0 volt beépítve...): lakásonkét egy-egy betáp kiépítve a kapuig, ezekről külön-külön táplálva 1-1 vezeték nélküli vevő kapcsoló (pl vezeték nélküli csengőből átalakítva *), ezek 1-1 mágneskapcsolót kapcsolnának a saját betápról, melyek reteszelik (kereszt interlock) az összes többit (tehát ha az egyik behúz, az összes többi mágneskapcsoló táplálását megszakítja) Egy DIL0-nak van ugye 3 munkaáramköri váltókapcsolója, meg 2 segédkapcsolója. 3 lakáshoz (elvileg)elég 3 db, de 6 lakáshoz már nem elég a 6 db, mert kevés a segédáramköri kapcsoló. Tehát kell a 6 db DIL0 v. DIL00 + 6 db kisebb relé a sedgédáramkörű kapcsolóknak (kereszt interlock)

*: mind külön-külön beállítva, hogy ne zavarják egymást.

Így még a "készenléti" teljesítmények is teljesen "igazságosan" lennének elosztva
(#) gabriel80 válasza (») Nov 15, 2010 /
 
Szia!
Nem akarok senkit megbántani, csak a téma kezdet elmenni olyan irányba, több ágon, hogy így nem jó-úgy nem jó az érintésvédelem többször. Ezekkel tisztában vagyok,ezért sem írtam ilyen kérdéseket. ( össze zári egybe mindent ....)

Csupán keresek egy problémára megoldást, de ha bebizonyosodik, hogy nem lehetséges, akkor ezt konkrétan kérem megírni. akkor marad a szimpla egyszerű sima bekötés egy valahova, aztán kész. (vagy egy szünetmentes rendszer az áthidaláshoz)

De azért reménykedem, a sok jó szakértőben, hogy biztos találkoztak már hasonlóval, csak még nem olvasták a kérdést, s nem tudták megírni.
Elnézést, ha megbántottam volna valakit.
(#) proba válasza micimacko hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Azután kell egy csomó mágneskapcsoló ami a motor működésének az idejéig fenntartja ezt az állapotot , mert a legtöbb szerkezet csak indító jelet ad .A kapu meg minimum 30-40s ig működik (kézzel nyitják csukják -bár ez ebben a formában nem fog működni) vagy minimum 1 perc ha automatán csukódik.Ha a motor táplálását nem a házak egyéni hálózatára teszi akkor meg értelmetlen ,mert az elektronika fogyasztása elenyésző a motorhoz képest. Újabb probléma ,ha az egyik autó után csukódik a kapu ,akkor a másik lakás tulajdonosának meg kell várni a teljes csukódást.
Ha a hálózatokat közösíted az is látszatmegoldás,mert ha az egyik ház tulajdonosa lekapcsolja az automatát minden megy tovább, ha a másik akkor is, ha a harmadik akkor meg senki sehová.(talán ez a legigazságosabb ,ha valaki menni akar valahová majd felkapcsolja ,sőt az ő érdeke hogy le is kapcsolja.)
Abszolút egyenlően talán úgy lehet ,hogy készítesz egy olyan tápot amiben három sorba kötött 4V os táp van ezzel a 12V-tal működik az elektronika ,a motornak egy háromfázisút választasz.Ezután a három házból kihozol három különböző fázist ( szerencsére pont annyi van) ezt rákötöd a motorra meg az elektronikát ellátó 3 tápra.Így senki nem tud sumákolni,ha valaki elköt valamit ő sem mehet sehova ,a tettes az udvaron belül marad. Ha ennyire pontosan akarsz osztozkodni, számomra marad a kérdés az udvar takarítást ki fizeti ,ha leég a motor kinek a kára,a kapufestést ki fizeti ,ezekhez a költségekhez hozzá lehet csapni az áramfogyasztást is.( szerintem)
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Jogos, nem lehet mindent kiszűrni...ezért utálatos a társas, meg a panelház...

Csak az marad a leginkább működőképes, hogy kell egy külön fogyasztásmérő és szétosztani. Aki nem akarja fizetni, annak a távirányítóját törölni kell. Persze igazságtalanság itt is lesz, nem fogja mindenki egyformán használni, mégis egyformán fizetnek. Ilyen ez a demokrácia...

Üdv
Inhouse
(#) micimacko válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Igen, a motorvezérlés az már plusz...
Egy szekrény méretű vezérlő megéri?
(A szokásos kukatároló helyén elférne, de akkor a kukákat hova rakják??? )

Az elektronika fogyasztása: pillanatnyi kicsi, de sok kicsi sokra megy. A motor csak rövid ideig megy a készenléthez képest (normál körülmények között, nem "ipari" felhasználás esetén).
Legegyszerűbb, ahogy Te is írtad: közös költséghez elosztva hozzácsapni, egy kis fogyasztásmérővel mérve.


(létezik itt ideális megoldás???)
(#) gabriel80 válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Üdv!
Kezd alakulni a dolog, a nagykapu vezérlésben...pl.egy tovább fejtegetése egy ötletnek: mi lenne ha, mivel a kapu motorok 230V~ működnek, s benne van a trafó 24V= többnyire (beszélve a kapu nyitósokkal, nem megoldható egyenlőre a külső = táp (nincs csatlakozó)), hogy vagy egy idő automata kapcsolja a tápot adó pl.: 2 relét, (ami megszakítja be tápot), s átkapcsolja a másikra, s arról megy tovább. (s pl úgy van állítva az időautomata vezérlő, hogy naponta / vagy hetente éjfélkor vált, s ha esetleg éppen akkor van kapu nyitás (pl.:terhelés figyelés), akkor vár x időt a váltásra) /erre volt korábban egy jó javaslat.
A kiskapuk meg úgy néz ki 12v=, tehát lehetne 3 x 12v= trafó egy elektronikával esetleg közösíteni, vagy úgy mint fent...Ötlet.
Valahogy egy jó, de egyszerű. és biztonságos, no meg megbízható vezérlés kell, mert aztán nem igen fognak ránézni. ...
(#) proba válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 16, 2010 / 4
 
Szerintem ha van minden lakáshoz külön kaputelefon a kiskapunál akkor annak a mágneszár nyitó kimenetét egyszerűen közösítheted egy mágneszárra.A kimenettel meghúzatsz egy relét és a relé a saját tápját továbbadja a mágneszárnak.Így minden lakás a saját áramáról menő kaputelefonjával nyitja a saját lakójának a kaput.maximum a relék nyugalmi érintkezőin küldöd át az előző kaputelefon kimenetét.Így kizárva hogy a két kaputelefon kimenet összeakadjon.Ehhez nem kell külön táp.A kapunyitó elektronikának /motornak meg az általad említett időrelé is jó(a terhelésfigyelés is felesleges szerintem ,úgysem veszi észre a pillanatnyi áramszünetet a kapu) ,de egy sima kapcsoló ,ami mellett van egy táblázat hogy mikor kapcsolták át is megteszi.(aztán megállapodás kérdése hogy évente vagy havonta váltanak, a fogyasztott időszak visszakövethető,korrigálható)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem