Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátoros tápegység (1,5V/30A)
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Kera_Will válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
No igen a tekercs, meg az ami a kimenő feszről vissza jövő ellenálás osztó is beleszól a kimenő feszbe.Ezzel az osztóval olyan arányt kell beállítani mint ami a belső referencia és a kívánt kimenő feszültség közt áll fent.
(lásd mértezési példa az MC adatlapja)
Ez a külső fesz és belső referencia fesz segítségével képez 1 hiba jelet ami vezérli az oszcillátort/logikát (lásd blokk vázlat MC adatlapján) azon keresztül a kimenő tranyát.

Az áramkorlátot az áramérzékelő miliohmos ellenállások végzik a IC áramlimit bemenetén és szintén az oszcira és a kapcsoló logikára hat.

A shottky dióda is ami elvezetné a negatív feszültség impulzát a tekercsen .

Kb ennyi minden befolyásolja a kimenő fesz nagyságát ...
(#) Örült Vegyész válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Wáhh... Tényleg! Ezt pedig a napokban olvastam... Nemrég a kezembe akadt a rég elfeledett Kísérleti Fizika c. könyv. Ebben benne van, hogy az indukált feszültség az önindukciós tényezőtől (vagy induktivitástól;L) függ egyrészt, másrészt pedig a dI/dt hányadostól vagyis az áramerősség időegység alatti megváltozásától és persze ha gyorsan változik az áramerősség, mint a négyszögjelek esetében, akkor az indukált feszültség is nagy lesz.

Thunder! Mi a honlapod címe? Engem is érdekelnek a galvók. Milyen visszacsatolást tervezel? Optikait vagy kapacitívat?
(#) Örült Vegyész válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Azért gondolom, hogy abban a feszosztóban nem akármilyen teljesítményűek az ellenállások... Ha jobban belegondolok, akkor a hőként elveszett energiát úgy is hasznosíthatnám, hogy a készülékdobozon kívülre rakom a feszosztó ellenállásokat, amiket pár nagyteljesítményű ellenállásból raknék össze, főzőlapot raknék össze belőlük és kísérletezés közben azon sütnék rántottát vagy valamit...

Amúgy ti mikor kezdtétek az elektronikát? Most is tanuljátok, vagy esetleg már dolgoztok is vele valahol?
(#) Kera_Will válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Hi!
Miből gondolod hogy a fesz osztóban izzadnának az ellenállások???
Azok semmit se csinálnak, na jó kicsit melegszenek de csak kicsit mert azok kiloohm nagyságrendűek.
Rajtuk eső feszültség se sok max 0.5-1(pontosabban Uki-Uref) volt, ez a U*U/R=P képlet alapján elég kis teljesitmény adódik ha R kiloohm nagyságrendű.
náhány mW ra jön ki .
Ami macerásabb lehet az az áramkorlát ellenállás és a tekernyőc madzagja és huzal keresztmetszete.30 amperek folynak rajta állandóan.
(#) dB_Thunder válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Honlapom..
a visszacsatolásnál még nem tartok,bár én is az optikai felé hajlok...
A jövőhét elején frissítem a lapot...
(#) Örült Vegyész válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
Jaja, szerintem úgy fogom megcsinálni, hogy panelra megépítem az egészet, és ahol a nagy áramok folynak, ott még ónnal meg is vastagítom a vezetősávot--majd jó sokat teszek rá... A MAX 5038-at és az 5041-et megrendeltem már, az UC3834-et meg majd beleépítem a másik lézerem kapcsüzis tápjába...
(#) Örült Vegyész válasza Örült Vegyész hozzászólására (») Márc 7, 2006 /
 
Szaisztok!

Szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget. Alaposan körbejártam a MAX5038-as ill a MAX5041-es megoldást és úgy döntöttem, hogy ezt a megoldást fogom választani. (Mert az IC, a FETek, a tekercs ingyér van az ellenállásokat meg a kondikat olcsón lehet venni). Már csak a dizájnon múlik meg a kétbalkezemen
(#) Sirály333 hozzászólása Ápr 6, 2009 /
 
Sztok nemtudom, most én jo topikba vok-e. De nekem 9 vagy 12 volt egyenáramról kellene 240V legaláb 9A váltóáram. Ez megoldható? Ha igen akkor kérlek titeket, hogy kuldjetek rajzot. Ja és ampert tudok emelni 12V rol?
(#) foxi63 válasza Sirály333 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Szia!
A feltett kérdésed nem ebbe a topicba való, és szerintem alapvető problémák vannak a megoldandó kérdésed körül is. Ha létezne 100% hatásfokú inverter, akkor is a kívánt teljesítmény egy akkumulátorból 180 A áramot venne fel, és ehhez egy normál kisütéssel 1800Ah akkumulátor kellene. Ez 41 db gépkocsiakkumulátor párhuzamos kapcsolása.(Akkukapacitás 10% ánál nagyobb kisütése az élettartam rovására megy) Nem beszélve a félvezetőkön keletkező hőtermelődésről.
Valamivel szerényebb konstrukción kellene elkezdened.
Az a kérdés pedig teljesen értelmetlen, hogy "ampert tudok emelni 12V-ról?" Itt már Ohm törvényének ismeretét is homály fedi( 8. oszt. fizika)
üdv. Foxi
(#) Sirály333 válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Hello foxi63

Elnézést az értelmetlem kérdésért de csak lenne rá valami megoldás vagy csak az én fejemben lenne?
(#) Inhouse válasza Sirály333 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Van rá megoldás, pl. igen komoly szünetmentes tápokban, amiket konténerbe építenek be. Mindjárt küldöm a rajzot...
Arra vigyázz, ha az udvaron építed, kelleni fog hozzá egy daru, hogy kiemelje... :eek2:

Vegyél egy min. 3kW-os áramfejlesztőt inkább...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem