Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Khaif hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Sziasztok kedves fórumozók.
Akadt egy kis problémám egy kapcsolással remélem tud valaki segíteni.
A lényeg hogy led szalagokból készített órát kellene csinálnom de 12Von.
Arduino program már meg van írva és kis 7segmenses kijelzőkön működik is direktbe az arduinohoz kötve. (multiplexelve van a programba ezért van így kötve)

Mellékelek egy képet hogy kötöttem 12V-ra de sajnos még kezdő vagyok ilyen téren ebbe és ezért szeretném a segítségeteket kérni, hogy ki hogy csinálná meg vagy csinált már meg hasonlót.

Ahogy látszik a bal oldalt úgy vannak +12Vra kötve a közösített"+" szálak és vezérelve az arduinóval

A "-" része mindegyik kijelzőnek össze vannak kötve ahogy az "A" szálon látszik olyan formába.

Remélem a tapasztaltabbak tudnak segíteni elég fontos lenne számomra.

Köszönöm előre is.
(#) proba hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Ez ebben a formában tuti nem jó. Ha lehet inkább a klasszikus jelölésmódot használnám, a -12V akár megtévesztő is lehet. ( a nullához képest -12V vagy a 12V-os táp negatívja.)
Valahogy így csinálnám. De ha most állnék neki, akkor inkább valami léptető regiszteres változatban gondolkodnék, a multiplexerrel hamarabb futsz fényerő gondokba, ( ledszalag nem jó hozzá) és több zavart is termel.

kijelző.jpg
    
(#) Josi777 válasza Khaif hozzászólására (») Aug 29, 2022 /
 
Az 5V-nál nagyobb feszültség igényű kijelzőket (pl. nagy kék) célszerű open Drain kimenetű shift regiszterekkel meghajtani. Ilyen pl. a TPIC6C595. 8 kimenet, ami pont elég egy 7 szegmenses kijelzőhöz plusz a tizedespont, valamint sorba köthetőek, tehát elég egy adatkimenet is több digithez. PWM jellel pedig változtatható a fényerő is. Amire a szegmensekhez tartozó ellenállások (ami neked nincs a rajzodon) méretezésénél oda kell figyelni, hogy a nagy kijelzőknél a szegmensek 2-2 LED-ből vannak összerakva, viszont a tizedespont csak 1 LED-et tartalmaz, így nem lesz azonos a fényerejük azonos ellenállás értékeknél.
(A rajzodról pedig nem mondanék semmit.)
(#) Khaif hozzászólása Aug 31, 2022 /
 
Bocsánat én fogalmaztam meg rosszul. Ez nem egy egyszerű óra lenne. Ez egy több funkciós tábla aminek van egy óra része is amely köridőket számol vissza felé beállított időről. Azért kell az arduino és a többi hülyeség mert ez egy 1500x700mm-es tábla. A többi része működik a dolgoknak és ez az amelyik nem akar. De mivel multiplexelve van a programban hogy elég legyen a láb és egyéb okokból ezért kellene valami olyan kapcsolás amivel megvalósítható az hogy tudjam neki a 12Vot kapcsolgatni
(#) Josi777 válasza Khaif hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Szerintem már megkaptad a megoldást, ami kevesebb portot (adat, órajel, latch és opcionálisan a fényerő) igényel, mint bármilyen multiplexelt megoldás. Valamint az is le lett írva, hogy ha a meghajtó áramkör tápfeszültségénél nagyobb feszültségű a terhelés, akkor open Drain vagy nyitott kollektoros megoldást célszerű használni. Nem értem, hogy mi a kérdés.
(Amúgy rajzod teljesen rossz, azért nem mondanék róla semmit)
(#) Bakman válasza Khaif hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Ha nem akarod/tudod a programot átírni léptetőregiszteres megoldásra akkor megteheted azt, hogy minden szegmens helyére raksz egy optocsatolót, azok tranzisztorával pedig vezérled a LED szalag meghajtó áramköröket. 28 optocsatoló és 28 meghajtó. Az optocsatolók LED-jeit pedig összekötöd úgy, ahogy a hétszegmenses kijelzőkben vannak a LED-ek.
(#) proba válasza Khaif hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
A led szalag helyből negyed fényerővel indul. Nagy valószínűséggel a kijelző méret alapján nem sötét szobában használnák, így ez miatt már kiesett szerintem. Esetlegesen lehet a szalag tápfeszültségét emelni az elégséges fényerőhöz. De a léptető regiszterest inkább választanám. Ha meg a rajzodhoz ragaszkodsz, akkor az átrajzolt formában, akár a fetek tranzisztorra cserélésével is működhet.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Nem kell, hogy negyed fényerővel induljon. Egy egyszerű RC taggal át lehet hidalni a hiányzó aktív időszakokat. Mivel ez a jel hullámozni fog, érdemes FET meghajtót használni, annak van hiszterézise a bemenetén, a szalag meghajtására pedig FET-et.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Multiplex vezérlés esetén szerintem érdekes dolgokat művel egy RC tag. Lehet ezen szegmensenként egy egy soros dióda segít, de ... Persze az optos kicsatolás után jó lehet...
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2022
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Itt írtam: Bővebben: Link.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Tudom azért volt az utolsó mondat...
(#) proli007 válasza Khaif hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Hello! Az általad jelölt alkatrészekkel pld. így lehet megoldani. A kijelződ tulajdonképpen közös anódos lesz (CA). Tehát a Led szalag szegmensek + kivezetései mennek a BD140 kollektorára.
Mind a szegmensmeghajtókat, mind az anódmeghajtókat magas szinttel (H) kell meghajtani, hogy egy-egy szegmens világítson. De gondolom ez nemgond a programozásnál.

ARDU-7seg.png
    
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
A rajzon a szegmensek előtt nincs áramkorlátozó ellenállás, de az, a Led-szalagban benne van.
(#) Bakman válasza Khaif hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Multiplex vezérléshez kb. így lehet LED szalagot illeszteni, lásd melléklet. Szegmensenként egy-egy ilyen. Optocsatoló kb. amilyen van, N csatornás FET szintén.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem