Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   732 / 840
(#) mateatek válasza melorin hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Talán azért, mert ott még mást is csinál mellette a kontroller. Megpróbálhattál volna egy kis delay()-t betenni a próba kedvéért. Vagy csak egyszer lefuttatni a setup()-ban.
(#) melorin válasza mateatek hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Kipróbáltam mindkettő verziót, sajnos semmi változás nem történt. Aztán most kipróbáltam azt is, hogy a loop-ból mindent kicsillagozok, csak az alábbi 3 sor maradt bent:
analogWrite(enA, 80);
digitalWrite(in1, HIGH);
digitalWrite(in2, LOW);

És így sem jó.
(#) mateatek válasza melorin hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Tehát, ha a loop üres és a setup-ban egyszer fut le az analogWrite, akkor sem működik?
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Az ir rec. átállítja a timert, ami a pwm kimenetet hajtja meg. Szét kell szedned a két dolgot, vagy össze kell őket megfelelően gyúrnod. Ezek a könyvtárak nem foglalkoznak azzal, ha néhány lábon nem megy a pwm...
Bele is szokták írni a könyvtár leírásba, hogy befolyásolhatja bizonyos lábak működését, vagy teljesen tönkreteszi. Olyan, mint a servo könyvtár. Ott se fog minden pwm működni a használata után. A legjobb, ha két sima könyvtár szeretné ugyanazt a timert használni, aztán a végeredmény egy nagy nulla.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) melorin válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
irrecv.enableIRIn(); ezt a sort ha törlöm, elkezd forogni a motor.
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Mert akkor le se fut az iniciáló része a könyvtárnak (vagy visszaállítja a timer alapbeállítását). Keress vagy másik ir receive könyvtárat, vagy keress másik pwm meghajtó könyvtárat. Ha érted a kódot, akkor át lehet pakolni bármelyik funkciót másik timer-re (3db van ugyebár).
(#) melorin válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Én kicsi vagyok ilyesmikhez
Viszont átraktam egy másik pin-re a PWM lábát a motornak és így már működik minden ahogy kell.
Elképesztő, hogy ilyen hardveres? hibán csúszott el a dolog. Kezdőként az ember a haját tépi amikor látszólag minden jó és mégsem működik valami.
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
A hiba szoftveres, és az irreceive-t tartalmazó könyvtár okozta. Amíg az ember nem kombinál sok dolgot, addig nincs. Aztán látod, két dolgo elég, hogy összeakadjon.
Ha az ember normálisan programoz, akkor ez nem fordulhat elő, hiszen előre szétosztja a feladatokat a hardware között, melyik timer, melyik lábra csatlakozik, stb. Könnyen eképzelhető, hogy két láb PWM meghajtása mellé simán elfért volna ugyanannak a timernek a használata, hogy megszakítást váltson ki időnként, de ezt már nem várhatjuk el az Arduinotól.
(#) Klxx66 hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Üdv mindenkinek! Építek egy arduinón alapuló akadálykerülő robot autót, ami egy ultrahangos távolság érzékelővel van ellátva. A kérdésem az volna hogy egy magnó deck motorjával megoldható az ultrahangos érzékelő forgatása? Csatolok egy képet hogy milyen motorra gondolok. Segítséget közönöm!

motor.jpg
    
(#) icserny válasza Klxx66 hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Inkább így.
(#) Gafly válasza Klxx66 hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Ezzel ott lenne problémád, hogy nem tudod éppen merre áll, és mennyit fordul...
Persze ezekre is volna megoldás, csak úgy már nem annyira egyszerű.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Ráadásul, lehet, hogy az a magnomotor, csak egy irányba forog, mert sokban volt belül mechanikus vagy elektronikus fordulatszabályzo, ami csak egyirányba müködik ( az ki kell szerelni meg épiteni egy lassito fokozatot.)
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
(#) sargarigo válasza Klxx66 hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Vagy azt is lehet, hogy a motor tengelye egy ékszíjjal hajt egy dobot. Így megvan a lassító áttétel. A dob peremén van egy nyílás, ami pedig egy kis infra kapu fénycsóváját szaggatja. Így megvan a szinkronjel, és ha a motor egyenletesen forog, akkor minden idopillanatban tudjuk hogy éppen hol jár.
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 14, 2022 1 /
 
Látszolag fogalmad sincs a dologrol. Egy szijáttétellen egy fokozatban talán 1:30 áttételt lehet kivitelezni ( kb 6 mm-s a tárcsa 180 mm lenne a dob), addig egy szervoban 1:60 -tol felfelé vannak az áttételek. Az a motor normális üzemben 1500-4000 ford/perc gyorsan forog, ennek a 1/30-dja 50-130 ford/perc lenne azaz másodpercenként 1-2 fordulat lenne.
(#) Régi motoros válasza Klxx66 hozzászólására (») Márc 14, 2022 / 2
 
És a vezeték hozzákapcsolását az ultrahangos érzékelőhöz hogy gondoltad? Csúszóérintkezőkkel?
Mert ha direkt csak egy irányba fordul, összecsavarodik a vezeték, ha oda vissza, ahhoz végállás érzékelők is kellenek, plusz az áttétel. Szervo motorral jobban jársz, pontosabb, és minden időpillanatban tudni lehet, hogy épp merre "néz" az érzékelő. A sima DC motoros ötleteddel ezt maximum csak tippelni lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2022
(#) mateatek válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
A sima, átétel nélküli DC motor tényleg nem jó, de egy áttételes DC, plusz a tengelyre applikált potméter, amit leolvas ADC-vel, már jó lehet. Persze ez megint csak bonyolít.
(#) Massawa válasza mateatek hozzászólására (») Márc 14, 2022 / 2
 
Ez egy komplett filléres szervo SG90, elektronikával, mechanikával, potival mindennel ( nagyon kis méretben), és kész kod van hozzá.
(#) MrAngelo hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Üdv!

Pár éve foglalkozom Arduinoval, inkább több mint kevesebb sikerrel. Most egy távirányítós LED lámpát csináltam (WS2812b LED szalag + TV távirányító) Tökéletesen működik az LG TV távirányítójával viszont így egyúttal a tévét is kapcsolgatom. Azóta próbáltam pár másik távirányítót is de sajnos NEC jelet nem adnak, kivéve egy régi DVD lejátszóé, csak az meg már nem tökéletes. Ha az arduino sketch-ben átállítom HASH protokollra akkor meg mindig más számsort ír ugyanazon gomb lenyomásakor. Ahogy a neten olvastam, a LED szalag miatt lehet ez mert az Arduino elvileg nem képes egyszerre kezelni az RGB szalagot és az IR jelet. :/

Namost 6 távirányítóból kettővel tökéletesen működik (nyilván a beérkező jelkód átírásával) de az egyikkel a tévét irányítanám, a másiknak meg nem túl jók a gombjai.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy a hash jel mindig ugyanaz legyen egy bizonyos gomb lenyomásánál, vagy ami számomra kézenfekvőbb, veszek egy univerzális távirányítót. Találtam is ezerpárszáz forintért de honnan tudhatom, hogy NEC protokollt használ-e?
Ezt a két típust néztem:

Well 13SR
Vestel RC3902

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) wbt válasza MrAngelo hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 1
 
Szia!
Tudok adni kicsi NEC távirányt meg iPOD-hoz lévőt is (ahhoz van vevő, ami sorossá konvertálja). A kutyával nem kompatibilis. A WS vezérlés, mivel időkritikus (150nsec+-) így nem viseli el a megszakítást, úgy meg lehet buherálni, hogy egy byte kiküldése után van 30-50usec-ed (addig nem veszi END jelnek) és ekkor megnézed, hogy beesett-e egy INT (nem engedélyezed, csak a bebillent bitet vizsgálod, elteszed, aztán a ciklus végén majd kiértékeled). Mivel nem vagyok egy AVR-ASM-guru, én betettem egy Tiny13-at az infra dekódolásra és nagy sebességgel kiad 2-3-4-5-6 impulzust, hogy melyik gombot nyomták. Ez bemegy egy Timerbe (vagy USI-ba, procfüggő) és minden WS kiviteli ciklus után megnézem. Nincs keresztbefüllentés, ha a WS loop gyorsabb mint a távirányító adóciklusa (ami szerencsére lassú mint a csiga). Valahogy így használtam...
(#) dragon073 hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Sziasztok,segítséget szeretnék kérni 1projektben ,szervót szeretnék vezérelni ezzel a kapcsolással Bővebben: Link
programozni pedig ezzel: CH340G+MEGA328P CH340G+MEGA328P 16MHz chip Arduino kiváló minőségű egy darabból álló UNO R3 fejlesztőkártya USB kábellel.
Sajnos elakadtam ott hogy ( hogy is töltsem fel aprogramot a kis attiny24 re )
Nagyon kezdő vagyok , devalahogy mégis szeretném ezt megépíteni.
( program :arduino)
Ha valaki ebben tudna nekem segíteni azt nagyon megköszönném

Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) dB_Thunder válasza dragon073 hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Alapvetően kellene hozzá egy programozó interfész, ami lehet a arduino mega is:

https://www.instructables.com/How-to-Burn-ATTiny85-Using-Arduino-Mega/

https://www.youtube.com/watch?v=TUlzOD9T3nI
(#) dragon073 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget . az ams kiterjesztésű filet el fogja nekem fogadni ?
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) dB_Thunder válasza dragon073 hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Nem néztem a videót, nem tudom, hogy assembly-t kezeli e az Arduino IDE.
Nem tudom, hogy a Megát, milyen programozónak, programozza fel a leírás!
Ha valamilyen "klón" programozót csinál a leírás a Megából, akkor azt lehet hogy felismeri az Atmel Studió is, abból viszont biztosan lehet .ams file-t kezelni.
(#) Egri Frédi hozzászólása Márc 22, 2022 /
 
Uraim !
El tudná valaki mondani, hogy mi lényegi különbség van az:
ATMEGA8L-8PU
ATMEGA8A-PU és
ATMEGA8-16PU változatok közt, azon kívül, hogy az egyik kapható, a másik rendelhető, a harmadik már nem is rendelhető. Árban alig van különbség ...
Előre is kössz !
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Mi lenne ha átlapoznád az Adatlapot

A 6. oldalon mindent megtalálsz.
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Igazából én az "árlapot" nézegettem, de amit kerestem nem találtam. Aztán jött a "helyettesítés" ötlete. De szörnyülködve látom, hogy sok minden nincs vagy csak sokára igérik. Nekem hobbi szinten kell, de mit csinálnak akiknek "élesbe" megy a dolog.

Ilyet kerestem, de lehet rossz helyen:
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 23, 2022 /
 
Gyakorlatilag hobbi célokra mindegy melyiket kapod ( a tokok meg a memoria más). De ez mind ott van az adatlapon.
A profik meg várnak (1 honapja 18 honapra igazoltak vissza egy SMD megrendelést).
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 24, 2022 /
 
Lehet kapni valahonnan olyan rádiós esetleg infrás távirányítót amihez van a vételéhez arduinós könyvtár? Tehát a lényeg hogy a távirányító "dobozolt" új, és bármikor megvásárolható, pótolható legyen.
(#) kistee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Valami ilyenre gondolsz?
(#) GPeti1977 válasza kistee hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Igen, de közben kitaláltam jobbat, készítettem magamnak esp-vel olyan távirányítót wifi-n keresztül aminek van egy IP címe és az alapján behoz egy szabványos weboldalt, így grafikusan tudok gombokat létrehozni ami megérintéssel egy GET parancsot küld az esp kiliensnek. Nekem így jó, beírtam az IP címet, meg el is lehet menteni a kedvencel közé, de mivel nem én használnám (hanem egy rendőr, vagy sofőr azaz nem műszaki ember)úgy kellene elkészíteni hogy a telefonon egy alkalmazás elindításával jönne be a weboldal, azt hiszem ez lehetséges de ilyent még eddig nem készítettem, így ezt is meg kell tanulnom.
Következő: »»   732 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem