Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   40 / 45
(#) Zsolt50 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Szabványt és életvédelmi megoldásokat szeg meg aki ketős szigetelésű készüléket lefölddel vagy földelt készüléket földeletlenül üzemeltet. Nézz szét a tápegység AC bemenete körül és rájössz.
(#) kadarist válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Á, annál csak a zavarvédelem miatt van a védővezető kivezetve. Az érintésvédelmi követelményeket védővezető csatlakoztatása nélkül is kielégíti az ATX-tápegység.
(#) Zsolt50 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Á.... Ezt nem fogja senki elfogadni egy esetleges kondenzátor meghibásodásnál. Ha ilyenkor bármi baj van az a hunyó aki így alakította át vagy így üzemelteti a készüléket. Függetlenül a kondiktól, nem felel meg az érintésvédelmi követelményeknek. Más kérdés, hogy volt-e már ebből probléma. De ez nem csökkenti a felelősséget. Számítógép alaplaplap elhalálozásához már vezetett 6 alkalommal a környezetemben. Igaz ipari környezet volt, de egyértelműen a földelés hiánya okazta a hibát.
(#) kadarist válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Ipari környezetben védővezető hiány? Na az az igazi probléma.
(#) Ge Lee válasza mate886 hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Arra a 28A-ra azért ne vegyél mérget. Régen szedtem már szét trafót, de emlékeim szerint abban sincs több mint 1 szál 0,7-es vagy 0,8-as huzal azon az ágon. Meg a diódát is el szokták intézni egy 16 vagy 20A-essel.
(#) Zsolt50 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Valóban az a fő probléma, ezt senki sem vitatta. Az sem mentesít senkit hogy egy gyár területén egy irodaépületben volt. A gépen kívül senkinek semmi baja nem lett. Ezek viszont csak erősítik azt a tényt hogy a meghibásodást a védővezető hiánya okozta. A tiltáson, szabványosságon az a tény sem változtat, hogy én is használtam otthon PC-t földeletlen konnektorba dugva. Ezektől fűggetlenül is tilos és veszélyes.
(#) Gabó hozzászólása Márc 19, 2016 /
 
Egy régebben hibásan elrakott tápomat vettem elő javításra. Típusa: Thermaltake Purepower TWV 500W A gond vele az, hogy a PS_ON és GND összekötésével nem akar indulni. Az 5VSB megvan. Elsőnek arra gondoltam, hogy valami kondenzátor probléma, mert voltak benne púpos kondik, azok cserélve, a nem púpos meg bemérve műszerrel, és ami olyan volt csere. Lábak közt el van távolítva a gyantamaradék, zárlat nincs. Továbbra se akarja az igazságot. Az IC ami ugye figyeli a fesz adatokat, indítaná a tápot stb, PS2222s. Itt a z ic tápfeszénél 4,87Vot mérek. Esetleg tudna nekem valaki további fesz adatokat mondani, hogy melyik lábon milyen értékeknek kellene lennie?
(#) eyess válasza Gabó hozzászólására (») Márc 19, 2016 /
 
Talán ez lesz az .

PS222S.PNG
    
(#) luluzulu hozzászólása Júl 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy DR-C2002 ic -vel felépített tápom. Nincs Power Good jelem, azonkívül a működik.
Amit találtam hozzá kapcsolási rajzot az egyik sem hasonlít az enyémhez. Nálam az IC 3-as lába nem a 3,3V-ra csatlakozik hanem egy ellenálláson(elégett) keresztül a 12V-ra. Mekkora értékű ellenállás letehet? Feltételezem hogy az IC ezen része meghalt mivel a 3 láb és a GND között rövidzárlat mérek. Meg lehet-e javítani?
(#) Master006 válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Helló! Ha az alaplapi csatlakozóból kihúzod a Power good jelzés vezetékét, akkor működni fog a gép vele... A feszültségeket ugyan nem fogja figyelni semmi, de sok tápegységben gyárilag nem figyeli semmi. Nekem is van egy így javított tépegységem ami évek óta így működik már gond nélkül.
(#) JuniorKill hozzászólása Szept 24, 2016 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy egy aktív pfc Táp meghalhat e ha nincs földelés a lakásban??? Már három táp ment vissza garanciás cserére.
(#) erbe válasza JuniorKill hozzászólására (») Szept 24, 2016 /
 
Elvileg nem. De nem ok nélkül várják el minden PC-s eszköznél a védővezetéket.
(#) Sebi válasza erbe hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
Ez így van, de ennek oka a fémház, bármilyen táp lakik benne (Trafóra gondolok).
Maga a PC táp ettől nem mehet tönkre, de azzal kell számolni, hogy a fémházon - az Y kondenzátorpár által képzett feszültség osztó miatt - 115V AC jelenik meg a földhöz képest. Ez még mindig nem gond ha az ember tud róla, de más készülékek PC-re csatlakoztatásakor néha azok halálát okozhatja.
(#) JuniorKill hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
Olyan lehet e, hogy ha tegyük, fel vissza esik a bemeneti feszültség egy pillanatra és ez öli meg az aktív pfc-és pc tápot. Mert azt olvastam, hogy ezek a fajta tápok képesek 110v és 220v is működni. És mivel ha ilyen van, nem lehet, hogy átvált 110v-ra és azért hal meg?
(#) Sebi válasza JuniorKill hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
PFC-nél nem tudok ilyenről, az újabb tápok kb 180V-tól 240V-ig folyamatos szabályzással tudnak dolgozni.
Régebbi típusoknál találtam benne egy IC-t, ami az automatikus átkapcsolást volt hivatott biztosítani. (mint a kézi átkapcsoló, ami a graetz kétütemű egyenirányítást kapcsolta át feszültség-kétszerezésre 110V esetén). Ezeknél gyakran megtörtént az említett eset, ki is hajigáltam a kezembe került darabokból - már csak önvédelemből is...
(#) Gab_Bee hozzászólása Okt 25, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy mi lehet a baj egy nbase 400W-os ATX tápegységgel.

A probléma a következő:
- a gép nem kapcsol be vele
- tápteszterrel megnézve csak készenléti 5V-ot ad le, de el nem indul a táp
- biztosíték és egyéb "fizikai/szemmel látható" sérülést nem tapasztaltam.

A tápegység tökéletesen működött, ám a reggel már nem volt hajlandó bekapcsolni a gép vele.

Előre is köszönöm az észrevételeket.
Üdv,
Gábor
(#) eyess válasza Gab_Bee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
A szekuder oldalról egy képet dobjál már fel belenézünk hátha látunk valamit .
(#) mineral hozzászólása Okt 25, 2016 /
 
Sziasztok! Tudna nekem segíteni valaki ebben a témában. Nem feltétlenül szeretném megjavítani. Csak elméleti szinten érdekel. Köszönöm.
(#) eyess válasza mineral hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Mindenképpen mérni kellene sokszor nem látszik a hiba.Nem ártana teljesen felemelni a táp alap lapját a háztól hátha közzé esett valami , ami miatt zárlat van.A primer körben van zárlat addig nem is érdemes bekapcsolni , mert mindig atomvillanás lesz , amig a hiba meg nem szünik.Indulhatsz teljesen az elejétől bitosíték grétz , és így tovább.
(#) mineral válasza eyess hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Köszönöm. Ezeken már túl vagyok. Nem volt zárlatra utaló jel, illetve zárlati mérés. A panelt felemeltem. Vastagon állt alatta por illetve a porcica. Ezért gondoltam, hogy a fémház felé átvezetett a "nedves" por. Ami miatt lement a FI relé. De kitakarítva is jött a "zárlat". Azután láttam, hogy az egyik Y kondi el van repedve. Nem jelöltem be de a közelebbin látszik egy kis fekete pont. Onnan hiányzik is a kondi tetejéből. Feltételezem, hogy az vakuzott illetve vezette a fázis a föld felé. Mert a biztosíték nem égett ki a tápban. Még kisautómata sem oldott le. Hanem a FI relét csapta le mindkét esetben. De kíváncsiság kedvéért újra mérek benne mindent a primer oldalon.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
(#) Patópali válasza Gab_Bee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Kondikat ellenőrizd a primer körben is. Itt főleg az 1- 10- µF kondi száradása miatt, hálózat kimaradás esetén nem tud beindulni.
(#) Gab_Bee hozzászólása Okt 26, 2016 /
 
Rendben. Köszönöm. Ma megnézem és lefotózom.
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Nos, ezeket a képeket tudtam készíteni. Most látom, hogy figyelmetlen voltam, és az egyik puferkondi 200V 330µF amelyiknek a tetején van egy zöld qcpass matrica, púpos. Ezt kicserélem és meglátom hogy hogyan tovább.
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Kicseréltem, de sajnos ugyan az a helyzet.
(#) RoliNyh válasza mineral hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Ha csak a Fi relé oldott le, akkor ott valószínűleg vagy a fázis és test, vagy a nulla és test között van a zárlat.

(A Fi relé feladata tulajdonképpen annyi, hogy méri a fázison befolyó áram erősséget, és összehasonlítja a nullán visszafolyó áram erősségével. Ha a kettő nem egyenlő, tehát különbség van közte, "szól", hogy valami nem stimmel, és megszakítja az áramkört. Ugyanis, ha a nullán kevesebb folyik vissza, akkor valahol máshol, pl rajtad (vagy jobb esetben a készülékházon) a földvezetéken keresztül folyik vissza a hiányzó áram. Ez által joggal feltételezi azt, hogy ideje gyorsan cselekednie, mert nagy esélye van, hogy te épp a brakedance -t járod, és nem biztos hogy még sokáig bírod. )

Jobb alsó sarokban a két világoskék alkatrész hibásodhatott meg ahogy említetted is. Ki kell cserélni, aztán mielőtt bedugnád, legalább a primer oldali félvezetőket mérd meg, nehogy zárlatos legyen valamelyík...
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
(#) mineral válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Köszi! Tisztában vagyok a FI relé működésével. Mint írtam végigmértem. Nem volt zárlat. A kitakarítás után. Ezért is dugtam/kapcsoltam be újra. Csak az újabb leoldás után néztem meg tüzetesebben azt kondenzátort. Szemmel alig látni inkább körömmel éreztem, hogy el van repedve. A kérdésem inkább az lett volna, hogy a táp további része károsodhatott-e ettől a kis turtúrától. Illetve a nedves por okozhatta-e ezt a hibát. Vagy csak véletlen egybeesés.
(#) Nanok hozzászólása Jan 24, 2018 /
 
Sziasztok!

1. Mitől lesz 80+-os egy táp, főleg Gold-os? Gondolom a félvezetők minősége számíthat főként?
Van itthon egy 400W-os tápom, de jóval komolyabb a borda, meg az alkatrészek benne, mint egy 500W-osba. Az a problémám vele, hogy régi 10-15éves. Az elkókat cserélni kéne.
2. Nem tudom a félvezetők mennyire öregszenek? Egy 20000h biztos van benne, de 100W-osan volt kb. csak terhelve.
3. Problémája az, hogy főleg a 12V-ot akarnám használni, de ott csak 15A van. Viszont az 5V-os ágon meg 40A. Meg-e lehet cserélni a két félvezetőt és erősebbre kondizni a 12V-ot?
(#) latyakosa válasza Nanok hozzászólására (») Jan 24, 2018 / 1
 
A harmadik pontodhoz tudok hozzá szólni, altalában a trafó szekunder tekercselése nem olyan, hogy bírja az átalakítást ilyen egyszerűen, illetve a szabályozásába is bele kellene nyúlnod vélhetően.
(#) Epu2 válasza JuniorKill hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
A típusát nem tudom, inkább az utóbbi években találkozok olyan tápokkal, (A PC-mben is olyan van), ami 95...235V között működik. Nincs bennük átkapcsoló, csak a kitöltési tényezővel manipulál. Amelyik 115-230V os azt a hátán át kell kapcsolni. 115V-os állásban feszültség kétszerezőként megy az egyenirányító.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Cinema válasza Nanok hozzászólására (») Jan 25, 2018 / 1
 
Az első ponthoz, nyilván számít az alkatrészek minősége, de mindegyiké.
A félvezetők élettartama elvileg korlátlan, ha nem lépjük túl a biztonságos működésre vonatkozó határadatait.
A 3.-pont nem megoldható.

Üdv!
Következő: »»   40 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem