Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automata ventiszabályzó
 
Témaindító: salou, idő: Aug 11, 2005
Lapozás: OK   1 / 1
(#) salou hozzászólása Aug 11, 2005 /
 
Auto Fan kapcsolás Ezt találtam nálatok a letölthető fájlok között. A doc.-ban fel van sorolva szinte minden, de egy csomó dolog nem világos nekem, és már holnap szeretném megvenni az alkatrészeket. Én még csak nagyon kezdő vagyok ezen a téren. Amit nem tudok megállapítani, hogy a kapcsoláson hova kerül a dióda, minek bele az IC, ami amúgy sincs feltüntetve a rajzon, illetve hány Volt-os tranzisztor kell 40 vagy 60? És mit takar a RELAY? Bocs, hogy ilyen sok kérdésem van, de azért remélem tudtok minden kérdésemre válaszolni.
(#) salou válasza salou hozzászólására (») Aug 11, 2005 /
 
Na megtaláltam, hogy hol a dióda, csak elkerülte a figyelmem, az IC is megvan meg látom, hogy a Led opcionális. Meg arelay valszegtovvábítást akar jelenteni tök jó vagyok, hogy megválaszolom a saját kérdéseim.

Szóval két kérdésem maradt:

Hány voltos tranzisztor kell bele?
Ez úgy müködik ahogy gondolom, vagy teljesen rosszul gondolom: EZ hőmérséklettől függően állítja a ventifeszt?
(#) tom800 válasza salou hozzászólására (») Aug 11, 2005 /
 
Hogy érted h hány voltos tranzisztor kell? Sztem tök mindegy
(#) tom800 válasza salou hozzászólására (») Aug 11, 2005 / 4
 
Ott van h 2n2222-es tranzisztor kell és kész
(#) Aurum válasza salou hozzászólására (») Aug 12, 2005 /
 
Anno én is így kezdtem...

Mindegy, hogy milyen tranzisztort veszel bele, lényeg, hogy bírjon el 12V-ot (én nem ismerek olyan ami nem bírja el!!!) és a relay (azaz relé vagy jelfogó) áramát és persze NPN legyen.
Én ilyen helyekre BC182 vagy hasonlót, pár száz milliamper felett meg BD szériát használok. Ügyelj arra, hogy 12V-os relét használj és célszerű jó minőségűt belepakolni.
(#) salou válasza Aurum hozzászólására (») Aug 12, 2005 /
 
Már megvettem a cuccokat a kapcsoláshoz, összesen mindenből 5-ször annyit, mert 5különböző ventit szeretnék vezérelni, és mindenből a legjobb alkatrészt vettem. Már majdnem minden meglenne, de SEGÍTSETEK, valaki rajzolja le érthetőbben,hogy hogy kell bekötni a relét,mert még sosem dolgoztam ilyen relével,összesen 5 lába van, és van rajta COM,NO,NC felirat.
(#) iamrob válasza salou hozzászólására (») Aug 12, 2005 /
 
Az ötből a felirat nélküli maradék két láb a tekercsé, polaritás mindegy.
A feliratok jelentése COM:common vagyis közös, NO:normaly open vagyis alaphelyzetben nyitva, NC:normaly close vagyis alaphelyzetben zárva.
Tehát, ha azt akarod, hogy meghúzott állapotban bekapcsoljon valami, akkor a COM és NO lábakra kösd, ha kikapcsolnia kell, akkor COM és NC lábakra.
(#) salou válasza iamrob hozzászólására (») Aug 13, 2005 /
 
Csak azt nem értem minek relé,egyautomata hőérzékelős ventiszabályzóba
(#) _JANI_ válasza salou hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Egy "RELLÉ" az áramkörökben kétfunkciót tölthet be:

1: Potenciál leválasztást biztosit két áramköri egység között, mely értéke több 100V-is lehet!

2: "TELJESITMÉNY" erősités mechanikai úton. Ezt értsd úgy, hogy 10-100mA-rell kénelmesen kapcsohatsz 5-10A! (Az értékeket a rellé adatlapja tartalmazza.)

Remélem tudtam segiteni. HALI...
(#) damatic válasza salou hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
Őszintén szólva én is pazarlásnak tartom, elegánsabb lenne egy teljesítménytranyó (hűtése úgyis lenne a ventinél)

De még elegánsabb lenne, ha nem kapcsolna a tranyó, hanem a hő függvényében feszültséget szabályozna. (Ez már megint csak agymenés volt a részemről.)
(#) salou válasza iamrob hozzászólására (») Szept 10, 2005 /
 
Sziasztok, NAGY SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGEM!

Kép1
Kép2
Kép3

Összeállítottuk kétszer is ezt a kapcsolást, de sehogysem müködnek. NEM HÚZ VISSZA A RELÉ!!! Megfelelő hőmérsékletnél bekapcsol, de hiába hűtőm vissza a rendszert, nem kapcsol vissza, pedig már jéggel is próbálkoztunk.
(#) iamrob válasza salou hozzászólására (») Szept 10, 2005 /
 
Hali

Mérd meg az IC 3-as lábán a feszt elengedett, majd meghúzott állapotban. Ennek olyan 5,8 és 6,2 V-nak kell lenni. Ha nem ennyi, akkor nézd meg az R2,R5 és R3 értékeit és forrasztását, stb.
Ha OK, akkor mérd meg a 2-es lábon lévő feszt különböző hőmérsékleten különböző poti állások mellett.
A potit úgy kell belőni, hogy itt 6 V körüli fesz legyen, de a korábban mért két értéket át kell lépnie, vagyis olyan 5,5-6,5 V-os (vagy tágabb) tartományban kell mozognia a hőmérséklet függvényében.
Ha ez mind OK, és mégsem jó, akkor már nem sok lehetőség maradt, de akkor szólj.

Üdv.
(#) salou válasza iamrob hozzászólására (») Szept 11, 2005 /
 
6 volt körül mozog hideg állapotban és 10 körül mozog melegben. Külön perfectül müködik, csak valami miatt nem enged el a relé, lehet, hogy másfajta relét kéne vennem. Csak ebből vettem 5 darabot 200ft/db arán...kár érte.
(#) iamrob válasza salou hozzászólására (») Szept 11, 2005 /
 
Akkor ezt most úgy veszem, hogy a 3-as lábon mérted. (Ha a 2-esen, akkor még nagyobb gáz van.)
A 10V sok, úgyhogy nézd meg mi van elkötve, vagy melyik ellenállás nem az aminek lennie kell.
Egyébként ebben a kapcsolásban a relé helyére nyugodtan bekötheted egy az egyben a ventit, a 2N2222 800mA-es tranzisztor, úgyhogy elbírja.

Hali
(#) szabi83 válasza iamrob hozzászólására (») Júl 2, 2006 /
 
én csak átépíteni akkarom.. pc tápból szedtem ki, de nekem 2 ventihez kellene. a 2* ekkora terhelés miatt szeretném át alakítani, de lehet hogy plussz 2-t ventit teszekrá, vagyis lehet, h 4 venti lesz rajta :nemtudom:.. 2 biztossan..

a 2 tranyó ami biztos, hogy nem lesz jó: 2sc945
csatolok 1-2 képet, rajzot..

- venti:
Tina pro -ba berajzoltam így nézki a kapcsrajza, a termisztor nem tom milyen, 10k-t mértem szoba hőmérsékleten.. (kézzel "sikáltam" a termisztort akkor mintha 470k lett volna, de ez nem bizti), ha az segít kézzel sikáltam akkor a venti felpörgöt.

:help:
(#) bensfregen válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 3, 2006 /
 
Tud valaki olyat ami teljesítmény függvényében szabályoz, és nem az a tip trnyós amit mindeni ismer, bár valljuk meg, nem a világ legigényesebb megoldása.Bár kiindulásnak jó és valljuk meg az egyszerűsége azért máig gyönyörködtet, de hátha van igényesbb kivitel is?
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Jún 5, 2007 /
 
Na szóval, az a lényeg, hogy van egy kenwood erősítőm, ami gyakran túl szokott melegedni, mivel feszt 3/4 hangerőn dübög már be építettem a bordázatra egy hőellenállást, aminek szobahőmérsékleten 5,6K ohm az ellenállása, és amikor kellene a hűtést indítani, akkor az ellenállása 1,60-1,40K ohm, ehez kellene valami elektronika! ha lehet, mosfet-es megoldás érdekelne, mert van itthol egy zsáknyi mosfet-em! a ventillátor 12V-os PC-tápventillátor, és az elektronikát is 12v-ról szeretném hajtani.
Minden segítséget nagyon köszönök!!
(#) Moderátor hozzászólása Jún 5, 2007
 
Idézet:
„Erősítő hűtését vezérlő elektronika, Hogyan csináljam?”
téma ide áthelyezve.
(#) szabi83 válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
itt ez:

Bővebben: Link

relé felesleges bele, használj pl bc337- et.

nekem szépen müxik
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Jún 5, 2007 /
 
Köszi szabi, hogy egyengeted az útját, egy kezdőnek ja igen, nem is akarok rellét használni, annyi még, hogy az erősítő akkor old le, amikor a hőellenállás értéke 0,92 Kohm
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem