Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   162 / 196
(#) EcoPityu válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Szia!
Az erősítő panel, amit linkeltem ~6000-7000-ért, egy alapban sztereo 2x210W csúcsteljesítményű végfok, oldalanként 4 ohm terhelhetőséggel. A 10% torzítás a (ne tekerd tovább) véghangerőre vonatkozik, természetesen kisebb teljesítményen közel sem ekkora a torzítás! Ez a végfok két láb felcserélésével hídba köthető, akkor a két kimenet közé 8 ohmos hangfalat kötve tudja a közös teljesítményt! Erre már másik 8 ohmos hangfalat nem köthetsz párhuzamosan, mert az eredőjük 4 ohm lesz!
Vegyél két ilyen panelt, oldalanként egyet, akkor sztereo leszel, és 8 ohmos hangfalra lesz 2x420W-od max!
Eme erősítőnek a hatásfoka 90-95%!
2x40V(2x36)-hoz 6db kisebb 12V-os akkura van szükséged!
Mivel nem folyamatos színuszjellel hajtod, hanem "zenével", ezért jó ha a felét veszi fel energiában, átlagolva (két ütem közt pihen)!
12V 14Ah az 168Wh, ebből 6db az 1008Wh! Ebből gazdálkodsz!
Ezek az akkuk két ilyen panellal megközelítőleg fél teljesítményen, folyamatos üzemben, zenei tartalom függvényében 2-4óra üzemet bírnak!
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Ge Lee válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Maradjunk annyiban, hogy 8 ohmon ez alapból egy 2x90W körüli sztereó végfok. Ha az árama bírja ugyanezen impedancián a hídkapcsolását akkor ennek a négyszerese. Az adatlap szerint bírja, és ha megnézed a FIG.16-os ábrát azon látszik hogy értelmes (még használható, a hangszóró számára sem káros) torzítási értékek mellett ilyenkor 300-350W kimenőteljesítményre számíthatsz. Természetesen egy sztereó változathoz két ilyen végfokra van szükséged, és jó nagy akkupakkra mert nem sokáig fogja bírni. Valamint vagy konverterre vagy sok akkura, mert ez az egész akkor igaz, ha a tápfeszültség értéke +/-42V.
Dobozt természetesen annyit kötsz rá amennyit akarsz, jobb is ha minél több van rajta, az a lényeg hogy az eredő impedancia ne legyen 8 ohmnál kevesebb. Sok lehetőség nincs, vagy 2db 4 ohmos van sorba kötve, vagy 4db 8 ohmos amiből kettő sorban és ezek párhuzamosan, vagy kettő párhuzamosan és azok sorban.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Lassan már okosabb lenne egy áramfejlesztőt beszerezni olcsóbb lenne mint a használható akkupakk.Egyszeri beruházás,és nem kell autós végekkel meg akkukkal kínlódni.Az is elég mobil és nem kiván elektromos hálózatot.
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
A híd kapcsolás lényege, hogy nem egy aktív kimenet dolgozik testre, hanem két aktív kimenet közé van kötve a hangsugárzó. Ehhez az egyik oldalt 180fokban el kell forgatni a bemeneten, mivel így lesz ellentétes fázisban. Ezt egy műveleti erősítővel megoldják, itt az IC-n belül. A fázist fordító kimenetre kell kötni a hangsugárzó "-" pontját, a "+"-t a másikra. De ez csak akkor lényeges, ha több hangsugárzó is van a rendszerben.
Soros kapcsolásban összeadódik az impedancia, tehát 2db 8ohmos sorban 16ohm és nem 4ohm. A másik leírásod kicsit ködös, de talán a párhuzamos kapcsolásról beszélsz, na ott lesz a 2db 8ohmos-ból 1db 4ohmos, itt replusszolni kell, de mivel nincs értelme nem azonos értékűeket párhuzamosítani, marad a könnyen számolható felezés (kettőnél persze).
Lehet, hogy tényleg meggondolandó az áramfejlesztő beszerzése és lehetne zenekari/kihangosítós 230V-os cuccokat vásárolni. Van belőle olyan, ami a te terheléseddel elmegy pár órát tankolás nélkül. Ekkora teljesítménynél pedig nem lesz gond a zajjal sem. Valamint, ha jól rémlik akkor kültéri rendezvényről írtál, így el lehet helyezni úgy, hogy a kipufogógáz ne legyen zavaró... Nem lesz nehezebb, mint az akkupack.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Tamas1640 hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Köszönöm a véleményeket.
Az áramfejlesztőt, mint megoldást már korábban is felvetették ismerőseim, azonban nekem nem igazán tetszik, mert elég hangos, büdös, és relatíve drága is.
Utóbbi azért, mert egy egyszerű áramfejlesztő valószínűleg nem lenne megfelelő – félő, hogy előbb-utóbb kinyírná az erősítőt, mert nem lenne elég stabil. Ami pedig megfelelő lenne, az kb. 150-200 ezer forintos nagyságrend. Például a salsás utcai bulikon ilyet használnak a szervezők - erre külön gyűjtést is szerveztek anno.
https://www.szerszamvilag.hu/termekek/benzinmotoros-aramfejleszto-1...i-10sp
(#) Tamas1640 hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Az erősítő vonatkozásában nincs szükség arra (sőt!), hogy sztereó legyen, mert (Dj. ismerősök szerint is) az pont hogy rossz egy rendezvényen, mert csak középen lenne jó a hang, a többi részen már az lenne, hogy valamelyik oldal jobban szólna, és egy nagyobb területen azért ez gondot jelent.
Továbbá az a hidalt, cirka 300-350 Watt használható összteljesítmény, ráadásul 8 ohm-on, amit Ti is írtatok, főleg, hogy ahhoz csak 1 db erősítőpanel, és ennek kapcsán 3 db akku kell, nagyon vonzó lenne számomra.
Ezért most azt találtam ki, hogy ha hidalva üzemeltetem az erősítőt, és a két 8 ohm-os hangfalat bekötöm párhuzamosan (a PA hangfalak többségén erre van egy nagyon egyszerű lehetőség, mert csak tovább kell fűzni az Output kimenetről a következő hangfal bemenetére), akkor az 4 ohm.
Plusz a bekötésre még rátennék egy 4 ohm-os ellenállást sorosan, és akkor pont meglenne a 8 ohm – legalábbis elvileg.
Vajon ez így szólna rendesen, vagy a plusz 4 ohm-os ellenállás nagyon sokat venne le belőle?
Esetleg pont a felét?
Mekkora teljesítmény jutna az egyes hangfalakra, „megérné” ezt így csinálni?
Vagy így pont annyi jönne ki a végén, mint a Ge Lee által említett 2x90 W @ 8 ohm sztereó teljesítmény?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Anno a főnököm vett egy egyfázisú komolyabb áramfejlesztőt igen jó árban és arról elmegy 20 ember számítógépe+2 szerver+2 fénymásoló/hálózati nyomtató+mátrixnyomtatók+telefonközpont+modemrouter+switchek+laptop+mobiltöltők+affene tudja...fél nap egy tank, kellően stabil, szépen szabályozza magát. Expert 5kW Valami leértékelés volt és 150eFt körül vette, bár már pár éve volt.
Neked elég lenne egy kisebb, csak legyen stabil...bár az erősítők nem villanymotorok, annyira nem lesznek rá érzékenyek. Pl. ez egy igen jó árú 3,5kW-os
Szintén 3kW ARV feszültségszabályzóval, bármit jelentsen is...
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Na, itt hagyd abba az agyalást!
Nem a sztereó miatt kell a 2*3db akku, hanem hogy meg legyen a szimmetrikus táp, kb. 2*36V.
A hangsugárzókkal nem kötünk ilyen célból sorba ellenállást. Azon a 4ohmos ellenálláson kb. ugyanakkora teljesítmény alakulna hővé, mint a hangsugárzón...láttál már több száz Wattos ellenállást? Meg a fele teljesítményt elfűtenéd? Tán fáztok a bulin?
Viszont 2db 4ohmos sorba kötve pont 8ohm, miért nem így? Egyébként ezt az erősítőt ennyi tudással nem fogod tudni úgy megépíteni, hogy közben ne költsd el feleslegesen a többszörösét a vásárolható gyári technikának...
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Ge Lee válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Ahhoz az IC-hez nem 3db akku kell hanem 6db, ráadásul nem az olcsó kategóriából ha nem csak 20 percig szeretnéd használni, szóval ez kapásból közel százezer Ft. Az aggregát megint csak felejtős szerintem. Az egyetlen értelmes megoldás valóban a hidalható gyári autós végfok, ezt használtan olcsón megkapod, és csak 1db combos akku kell hozzá és lehet zenélni.
A erősítő gyári végfokait nyilván ki lehet dobálni és lehet a helyükre D osztályút tenni, de ennek a méretezése, a konverterhez illesztése és kivitelezése meghaladja a tudásodat. Azt a 20% hatásfok miatti veszteséget kompenzáld inkább egy nagyobb kapacitású akkuval. Lehet már 30 körül venni 100Ah-s akkut, az közel sem kerül annyiba mint a 6db kicsi.
(#) EcoPityu válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Végül is igazad van, ilyen hozzáértés mellett jobban jár az egyszerűbb megoldással!

Akkuk

Használt , jó árú "D"-set, most nem találtam neki, teljes sávszélességben...

Nehéz ügy lesz!
(#) pyroxhu hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Pioneer rádió elé milyen áramkört érdemes kötni ami "védi" a rádiót a generátortól? Hülyén hangzik, de a kihangosítóm meghalt egy motorindítás után.
Még olyan kérdésem lenne, hogy miért vibrál a rádió kijelzője nagyobb hangerőn? Járó motornál is csinálja, a szivargyújtóról kapja a tápot. Esetleg húzzak be direkt az akksiról vezetéket?
(#) Inhouse válasza pyroxhu hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Autórádió szivargyújtóról? Ne csináld már, ez komoly?
(#) pyroxhu válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Ladáról van szó, van rajta 1 szivargyújtó és egy "steklámpa" aljzat, ez lett megszüntetve és arról kap tápot, mivel ezen állandóan van 12v.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
(#) Inhouse válasza pyroxhu hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
A szivargyújtó aljzat a csatlakozók szégyene. Kapjon már az a rádió egy rendes bekötést! Azért vibrál, mert leesik a feszültsége, nem folyik elég áram azon a csatlakozáson keresztül. ISO csatlakozó legyen rendesen, forrasztással, zsugorcsövezéssel bekötve, és jónak kell lennie, ha az elektromos rendszer ép.
(#) blasz válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
És legfőképp rendes vastagságú vezeték,nálam a + - 4mm van bekötve azóta nem "villog" a rádió
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Idézet:
„A szivargyújtó aljzat a csatlakozók szégyene.”

És ez még csak enyhe minősítés. Nem is való másra, mint a szivargyújtó rövid idejű üzemeltetésére, vegyes használatra meg pláne nem.
Fix telepítésű fogyasztókat fix bekötéssel, megfelelő keresztmetszetű vezetékkel, külön biztosítva közvetlenül az akkuról kell használni.
Bontható csatlakozásnál (hűtőláda, táska) ki kell építeni a fedélzeti áramellátást, Bord stecker használatával. Ezek üzembiztos csatlakozást adnak.
(#) blasz hozzászólása Jan 22, 2018 /
 
Sziasztok van egy Mac Audió 4 csatornás végfokom,aminek kutya baja,de csináltam otthoni tápot neki,ami áll egy kb.500w trafóból,egyenirányitva 16v,terhelésen 14.2-14.6 v között mászkál,ezzel sincs gond.A pufferek 100v 2200uf 12db,az egyenkocka 600v 50A,na itt éreztem hibát talán mert eléggé melegszik, olyan 40-45 fokos lett félóra intenziv hangos használat után.
Kellene nagyobb egyenkocka? Persze hütőbordán van.
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Nem biztos hogy nagyobb kell hanem kisebb nyitófeszültségű. Ezeknek 10A körül már 1V vagy a feletti nyitófeszültségük van, amin ugye feszültség esik, az meg hőt fejleszt. Olyan dióda kell aminek mondjuk 20-30A-es áram mellett is csak 0,6-0,8V a nyitófeszültsége. Létezik ilyen, de ne kérdezd mert fejből most nem tudok típust. Meg a dupla szekunderes kétutas egyenirányítás is jobb lenne mert akkor nem 2-2 hanem csak 1-1 diódán van feszültségesés. Már ha a melegedése a gond, mert egyébként tökmindegy.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Köszi,csak a melegedés jelent gondot,ha gond.Legfeljebb kap nagyobb bordát az egyen kocka.
Régóta hevert a pincében a végfok csak kíváncsi voltam rá hogy működik e,de tökéletes hál isten,bár én már nem fogok többet autóba ilyet szerelni,elég a rádió hangereje.
Majd lesz vele valami.
(#) Inhouse válasza blasz hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Amikor annyira melegszik már nem fog zavarni a hangja, rakj rá egy ventilátort!
(#) blasz válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Szia nem fogom annyira kergetni itthon a végfokot csak a próba miatt csináltam hozzá mindent.Mint irtam tegnap nekem már nem lesz beépitve a kocsiba többet,igy 52 évesen nem érzem szükségét.Majd lesz vele valami.
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Épp most hirdettek egy hasonló bulira készített cuccot a helyi facebook adok-veszek oldalon. Digitális végfokok, 120W-200W, akkus megoldással ment, valami hajós bulin...

hajósd.jpg
    
(#) Tamas1640 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Köszi, hogy szólsz - láttam én is a jófogáson, és már beszéltem, meg leveleztem is a sráccal.
Sajnos nem lesz jó nekem a cucc, mert - többek között - túl kicsi a teljesítménye.
Kiderült, hogy a 3 panel közül a két nagyobb az ilyen:
https://www.alibaba.com/product-detail/TPA3116D2-digital-audio-hifi...3.html

Ezeknek pedig a cím szerint 2*150 W a teljesítménye - gondolom, 4 ohm-on - amiből kb 2*120 W lenne használható, elfogadható torzításon.
Időközben megvettem az Electro Voice hangfalakat, amik 8 ohm-osak (és egyébként nagyon brutálisak ), szóval ezeken lenne kb. 2*60 W használható teljesítményem, és ennél azért többet szeretnék, mert az a terv, hogy ahol van hálózati áram, ott egy tápegységről menne majd a cucc.

Az pedig, hogy nem 1, hanem 3 végfok van a dobozban, számomra nem annyira érdekes, mert csak két hangfalam van, és a panelek soványka ismertetőjénél nem találtam arra való utalást, hogy hidalhatóak lennének. Plusz még voltak egyéb furcsaságok is, de ezeket most hagyjuk...

Meg - őszintén szólva - a hangfalaimat is félteném egy kínai cucctól, úgyhogy most egyelőre a gyári építésű D osztályos autóerősítők felé fordultam. Találtam is egy megfelelőnek tűnőt; ha gondoljátok, beteszem a link-jét ide, és kíváncsi lennék a véleményetekre - csak nem szerettem volna, hogy kizárólag az én bukdácsolásomról és útkeresésemről szóljon mostanában ez a fórum...
(#) Tamas1640 hozzászólása Feb 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Az autóerősítő megvan.
A kábelek kiválasztásához tudnátok tanácsot adni?
Laptopot vagy MP3 lejátszót szeretnék rákötni.
Szükségem lenne ugyebár egy db 3,5 mm jack – 2*RCA kábelre, illetve amennyiben hidalva szeretném használni, akkor valószínűleg 2 db Y RCA kábelre is.
Nem az abszolút csúcsminőséget keresem, de nem is a legolcsóbb gagyi kategóriát.

A jack – RCA kábelre így elsőre ezeket találtam:
Klotz. Elvileg ez egy elég jó nevű gyártó.
http://www.pako.hu/aruhaz/termek/5768/klotz___kl_ay_70200

HQ: őket nem nagyon ismerem. A dupla árnyékolás az mennyire fontos? Gondolom, a Klotz kábelen nincs ilyen, mert akkor beleírták volna az ismertetőbe.
http://www.ecosoft.hu/kabelek-atalakitok/jack---rca/hq-35-mm-jack--...345825

Vagy célszerűbb inkább szerelhető kábelt/csatlakozókat venni, mert ha esetleg meghibásodik valami, akkor az javítható?
Köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Inhouse válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Kocsiban, vagy otthon fogod használni? Milyen az erősítő? Milyen hangszórót fogsz rákötni?
Meglepetést okozhat, ha az alapból maxra tolt hangerejű eszközön elindítod a zenét...
(#) Tamas1640 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Elsősorban szabadtéri táncos bulik hangosításánál kellenének majd a kábelek, de a 3,5 mm jack kontra RCA kábelt használnám otthon is, egy Onkyo rádióerősítőhöz.

Az autóerősítő az egy Emphaser 4150D, a hangfalak pedig Electro Voice SH1502ER típusúak.
Mellékelem a leírásukat.
Az első zenét természetesen nulla hangerőn indítom majd, és onnan tolom lassan felfelé.
(#) game4812 válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
A Klotz ugyanilyen típusából nekem kisjack-nagyjack van, elég jól bírja, pedig sokszor van összetekerve-széttekerve. Ha rövid kábelt használsz, tökéletes lesz a nem árnyékolt is, viszont 2 méter már elég sok, hangosításban 3 méter felett már szimmetrikus kábelezést ajánlanak. És a kébelezésedhez az Y RCA hossza is hozzáadódik. Lehet, hogy elég 1 kábel is, és az erősítőn belül osztja szét a jelet és fordít fázist, de nem ismerem ezt az erősítőt, és a leírásából inkább úgy értelmezem, hogy Y osztás kell hozzá. Szerintem érdemes kész kábelt venni, és venni tartalékot is belőle, ha nincs rá keret akkor a legolcsóbb fajtából, de legyen mihez nyúlni, ha baj van. Ha meg valami meghibásodik, akkor a kész kábelről is levágható a vége, és forrasztható rá új csatlakozó.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) pucuka válasza Tamas1640 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Idézet:
„Elsősorban szabadtéri táncos bulik hangosításánál kellenének majd a kábelek”

Akkor profi csatlakozókat ajánlatos használni, a hangutakhoz XLR, a hangsugárzókhoz Speakon csatlakozókat.
Az egymáshoz közeli, esetleg állványba rögzített berendezések egymás közötti csatlakoztatásához lehet a saját, gyárilag rajta levő csatlakozóit, egyébként amint lehet átalakító kábeleket a profi csatlakozókra. Gyors, üzembiztos, stabil csatlakozást biztosítanak.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Tamas1640 válasza game4812 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Hát igen, a kábelhossz az szintén érdekes kérdés.
Gondolom, minél rövidebb kábellel sikerül beállni az erősítőbe, annál jobb.
Viszont azt sem szeretném, hogy a laptop-ot csak úgy natúrban rátenni az erősítőre, vagy közvetlenül mellé, stb.
Esetleg még annak lehet értelme, hogy venni neki egy mini állványt, és akkor alulra az erősítő, a felső polcra pedig a laptop vagy az MP3 lejátszó - és akkor tényleg rövid lehetne a kábelezés.

Érzékelhető különbség van aközött, hogy egy ugyanolyan minőségű kábel 1 m avagy 2m hosszú, vagy inkább a csatlakozások jó minősége a döntő?
(#) Tamas1640 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
A hangfalakra Speakon aljzatokat szerelt az előző tulaj. Az autóerősítőből pedig a normál csavaros rászorítós kiállásokkal lehet kijönni. Esetleg annak lehet még értelme, hogy egy jó minőségű érvéghüvelyt rátenni a kábelvégekre, de ehhez nem nagyon értek; nem tudom, vajon mennyit javít a csatlakozás minőségén - vagy sem.
Következő: »»   162 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem