Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-es alkatrész (tranzisztor) teszter
Lapozás: OK   2 / 83
(#) qvasz2 válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Nekem nincs ilyen kütyüm, de azt gondolom, hogy így működik: mivel elemről üzemel ki van kapcsolva. Mikor megnyomja a gombot, bekapcsol, kijelző init, felvillannak a téglalapok, majd kiírná, amit mért, de idáig nem jut el.
De én csak gondolom, mivel nincs ilyenem
(#) Travolta hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Felteszem én is az általam használt nyáktervet. Hátha valakinek megtetszik.
Sajnos a mikrokontroller égetése még hátra van, egyből már sikerült egy forumtársunk által kizárni magam, de ami késik, az lassan jön.
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szervusz!
A programot mennyit lehet bőviteni? (mennyi hely van még az AVR programmemóriájában)
Gondolkozom azon, hogy négysoros kijelzőre adaptálva a programot, a kijelzést illetve az alkatrészek felismerét szofisztikáltabban lehetne leprogramozni: több paramétert lehetne mérni és kiírni (pl. CB visszáram, dióda apanyaga: Si, Ge, Schottky, stb)
Még a mostani kissé zsúfolt kijelzés is átláthatóbb lenne.
A kivezetések 1-2-3 számmal történő azonosítását lehetne szinnel is megoldani és pl.: piros-zöld-sárga szövegget hozzárendelni a számok helyett, ha már több hely van a kiírásra.
Üdv.
P István
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hasznos lenne a J-FET elzáródási feszültsége melett az Idss-t is mérni.
(#) jocoka hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Sziasztok
Sikerült elinditani a cuccot,de az a gondom hogy azt írja ki hogy a telep gyenge,mitt cseréljek ki hogy beinduljon rendesen.
Egyébként ha emelem a feszültséget akkor müködik.
Elöre is köszönöm.
(#) Hp41C válasza jocoka hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia!

- Az R11 (10k) és R12 (3k3) ellenállásokkal felépített osztó állítja be a feszültség mérést. Ellenőrizd az értékeket.
- Minimum 7V kell a 78L05 -nek a stabil 5V előállítására. Ide jobb lenne egy LDO 5V stabilizátor, melynek a fogyasztása is alacsonyabb...
(#) jocoka válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Okés köszi
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia!

Kb. 75-80% használja ki a mostani program a tárakat (program és adat eeprom), a ramban bőven van hely. A kijelzést biztosan át lehet alakítani szellősebbre, 2*20 karakterre, 4*16 vagy 4*20 karakterre. A kivezetések számos megadása nyelvfüggetlen.

Továbbfejlesztés:
A feljesztésnek tényleg a kijelzés a legfőbb akadálya, de azért van más probléma is: Csak 680 ohm és a 470k között lehet csak választani, ami majdnem két nagyságrend. A másik probléma a szövegek megadásával lesz, itt egy SPI/I2C eeprom segíthet.
A program hosszán egy kis optimalizálással is lehetne segíteni.

Azon a fórumon, amit belinkeltem, megemlítenek egy pic16F876-on alapuló műszert is, benne 4 féle ellenállást használnak - SC_2005.zip

Azon is gondolkozom még, hogy nagyobb kontrollerrel megoldani a feladatot... Gondolva a párbaválogatásra, varicap diódák kapacitásának mérésére,.... Ha lenne kommunikáció, akkor az eszköz karakterisztikája megjeleníthető lenne PC-n...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
A ontor adatok:
  1. AVR Memory Usage
  2. ----------------
  3. Device: atmega8
  4.  
  5. Program:    7262 bytes (88.6% Full)
  6. (.text + .data + .bootloader)
  7.  
  8. Data:         93 bytes (9.1% Full)
  9. (.data + .bss + .noinit)
  10.  
  11. EEPROM:      386 bytes (75.4% Full)
  12. (.eeprom)
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Kösz!
Sajnos SC_2005-nek nem nyílt a forráskódja, és csak korlátozott verziójú, a teljes PRODETERMINATOR SC4002 néven fut KIT formájában, ott a firmware sem nyílt.
Igaz a hardver korrektebb!

Ez az AVR-es projekt összességében szimpatikusabb és még van benne némi fejlesztési lehetőség is. Valóban egy minimálkoncepció, igazából az a három tranzisztor is teljesen felesleges bele.
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szia!

- Ötvözni kellene a két megoldást: Többféle ellenállást használni, nem feltétlenül alanóg multiplexerrel. Ha nagyobb kontrollert használunk fel (40 láb, >=16K program memória, 12 bit A/D, belső oszcillátor, ... bővel elfér a kijelző alatt), a műszer képességei lényegesen javíthatók. Minden kivezetéshez fel lehetne használni 4 meghajtó + 1 mérő lábat,
- A j-fet paraméter számítást pontosítani,
- Nem feltétlenül kell 4 soros kijelzés, hanem a mért paraméterek válthatól a kijelzőn,
- Ha fix helyen vannak a mérő bemenetek, akkor elég az elektróda megnevezést a bemenetek sorrendjében kiírni - ld.SC2005,
- Töltési idő mérésén alapuló kapacitásmérés átlagolással,
- Automatikus kikapcsolás jó ötlet, megtartanám.
- Ha már felismerte a félvezető típusát talán nagyobb feszültségen is mérni - felhasználói kérésre:
=> Mosfet nagyobb Ugs tartományban,
=> Zener, Led, Suppressor,
=> Pontosabb a dióda visszáram mérése

A C nyelvű rutinok adaptálhatók más kontrollerre is (AtMega16, de pic18F4523 -ra is). Az SC_2005 eljárásait is meg lehet írni C-ben vagy akár assemby-ben is.
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szervusz!
Megfontolandó amit írsz! Én két lépcsőben gondolkodom:
1; Ebből a verzióból kihozni amit lehet (AtMega8), kijelzés ésszerűsítése és pár paraméter mérésével való kiegészítés. A német forumban felvetették az AVR bemenetek belső felhúzóellenásainak a felhasználását is.
2; Később egy fejlettebb változatra adaptálni, nagyobb MCU, növelt feszültség, több ellenálláslépcső, az első változattal nem megoldható mérések megoldása.
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szia!

Sajnos nem tudok németül, csak bogarászom a fórumot...

Idézet:
„A német forumban felvetették az AVR bemenetek belső felhúzóellenásainak a felhasználását is”

Az ellenállás értéke az adatlap szerint 20 - 50 kohm, nagyon példányfüggő, felhaszálásához önnkalibráció kellene, míg a külső ellenállások tűrése előírható.

A 28 lábnál egy típushoz (AtMega8 - a legnagyobbhoz) van kötve a lehetőség, a 40/44 lábúnál már két lehetőség is van (AtMega16 16k és AtMega32 32k) - árkülönbség elhanyagolható. Ha egyből a 40/44 lábút használjuk fel, nem kell két készüléket építeni... Bőven elfér az LCD alatt...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Az AtMega16-tal illetve az AtMega32-vel differenciális feszültségmérést is lehet csinálni...
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Németül én sem tudok, de a google barátom segitett nekem...
Azért is gondolkodom két lépcsőben, mert most kevés időm van erre, egy új alapokra helyezett projektre az év vége fele lesz időm. Addig is összedobom ezt az egyszerű áramkört és ismerkedek az AVR-ekkel is egy kicsit. (Aki már megépítette, vagy a közeljövöben megépíti, az is profitálhat ily módon)
Amúgy, formál logikailag igazad van!
Egyébként milyen szofver környezet kell ehhez a C-hez?
(#) bgsf hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Jézusom! Egy egytranyós áramkört minek AVR-el kiváltani? Ott a programozás meg minden! A legtöbb multiméter ismeri a tranyóvizsgálást és még bétát is számol! Egy átlagos felhasználónak nem kell más mint a béta, és hogy jó a tranyó! De ezt egy multiméterrel ki lehet mérni! Gondolom napi 2-3000 tranzisztort akarsz kimérni vele, azért kell a mikrovezérlő... Meg lehet oldani, de 1500HUF-ért veszel egy digitmultit és 6000HUF-ból és kb 2000 órából építesz egy AVR-est.
Mellesleg az AVR-el sem tudsz meg többet a tranzisztorról, legfeljebb kiírással kapod meg azt amit a multiméterrel számok alapján kapod meg! Persze a számokat értelmezni is kell tudni, de az több mint az igen/nem! Bocsi nem lesajnálni akartalak, de ezelőtt 40 évvel egy sima analóg műszerrel megoldották az ilyen méréseket 3 perc alatt!
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Remélem csak figyelmetlenséged az okozza a felhördülésed . Szerintem ha kicsit figyelmesebben visszaolvasol , akkor Te is észreveszed , hogy itt többről van szó , sokkal nagyobb tudású műszer mint amit feltételezel . Nézd meg a német oldalt is !
(#) qvasz2 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Te pontosan miről beszélsz?? Ha nem tetszik ne építsd meg ! De akit érdekel, azt ne akard lebeszélni ! Ha pedig valaki rászánja az idejét-tudását és továbbfejleszti, azt csak megköszönhetjük neki! Nem pedig leszóljuk érte!
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szia!

Avr Studio 4.14 és és avr-gcc 4.3.2 -t használtam a fordításhoz...
(#) p_istvan válasza bgsf hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szerinted hányféle ismeretlen félvezetőnek lehet három lába? És hányféle alkatrésznek alkatrésznek kettő? Légy szíves felsorolni egyenként hogy miképp azonosítod be őket, és állapítod meg a főbb paramétereiket 3 perc alatt egy szál multiméterrel!
Negyven éve valóban egyszerűbb volt az élet, ha három lábú az 99% NPN Ge tranzisztor volt, de azóta kicsit változtak a dolgok, ideje kicsit frissíteni az ismereteidet...
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Kösz!
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Réges régen az alkatrészek nagyok voltak, az ellenállás kb 3*10 mm, a kondenzátor több cm3, a 14 - 16 lábú dip tok modern alkatrész volt (egy egész kártyát váltott ki) és kicsinek számított... Akkor még rá volt írva az ellenállásra kontrasztosan az érték, a tranzisztorra a típus (OC1070), egy 30 éves 7400-n ma is jól látható a típusjelzés. Egy diódára rá volt írva a típus betűkkel, a kondenzátoron olvasható volt a kapacitás, mert elfért... Aztán jöttek a karikák - pöttyök (rózaszín alapon halványpiros, narancssárga, arany, meg a többi). De hála a miniatürizálásnak és egyébb előírásoknak, ma már csak kódok lárhatók, azok is csak néhány napig, a kondenzátoron nincs semmi felirat. Ha rossz napod van fejjel lefelé is beültetheted őket. Egy két hete vett pic18F2550-en már csak erős megvilágításban lehet elolvasni a feliratot. Lehet, hogy már idősebb vagyok és a szemem sem olyan jó, az értéket felhasználás előtt megmérem... Még néhány év és fiatal barátunk is megértő lesz, mikor az smd tranzisztoron a kód is 0,1mm magas betűkkel lesz felírva olyan festékkel, ami a beforrasztáskor már nem is lesz ott. Nekünk sem kellett csak 20-25 évet várnunk...

Az említett multiméter többe kerül, mint ez a készülék, és még az algoritmusán sem lehet változtatni...
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Én még a színkódos ellenállást is ellenőrizni szoktam, -főleg mesterséges megvilágításnál- nem mindig lehet eldönteni milyen szint is akartak igazából ráfesteni! (nem vagyok színtévesztő)
(#) Ideiglenes válasza bgsf hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Nekem nem volt kérdés, hogy megépítem, mióta tudok róla. Gondolom, hogy gyorsan nagyon okosat szerettél volna írni, de érdemes lenne visszaolvasnod a korábbi hozzászólásokat. A készülékhez már megvan minden. Nem kell fejlesztésbe bonyolódni. A legidőigényesebb része szerintem az alkatrészek beszerzéses, de mivel semmi nehezen beszerezhető nincs közöttük, ez sem okoz sok fejfájást. A dolog annyira egyszerű, hogy akár próbapanelen is megépíthető. Még nem kezdtem hozzá, de szerintem egy nap alatt össze lehet hozni. És hogy mennyi időt meg lehet spórolni az alkatrész beazonosításokkal, arról Isván már kifejtette a véleményét. Ahhoz nincs mit hozzátenni.
(#) jocoka hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy kis problémám a műszerrel, ráteszek egy tirisztort és mindenféle hülyeségeket ír, ki az írja, hogy kondenzátort mért, tudtok erre valami megoldást.
Előre is köszönöm
(#) elektromos válasza jocoka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Szia!
Egy éve használom ezt a műszert, és egyszer volt ilyen gondom, akkor egy atmega csere segített, ugyanis nem védi semmi a megát az elektromos kisülésektől, és azon az oldalon, melyen a 680 ohmos ellenállás van, könnyebben tönkre megy. A másik nagy probléma, ha kondit mérsz, és az nincs kisütve, na, az is tud ilyen problémát okozni. Tehát ha idáig jó volt a műszer, és most romlott el akkor IC csere. Remélem 1%-os ellenállásokat használtál, mert a műszer megköveteli ezt a pontosságot. Remélem, tudtam segíteni.
(#) vilmosd hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Hali
Esetleg, ha valaki meg akarja csinalni az elektoros tesztert PIC-re, talatam hozza doksit es hex filet. Sajnos a forras nem hozzaferheto.
Udv Vili
(#) SZAsza21 hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni, én is meg szeretném építeni a tranzisztor teszter viszont én ponyproggal progizok és nem tudom , hogy kellene beállítani a fuse biteket valaki tudna segiteni?! Köszönettel SZAsza21
(#) elektromos válasza SZAsza21 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
a tavir.hu forumon előbb segítenek ilyen témában
(#) jocoka válasza elektromos hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Szia!
Kicseréltem az atmega8-at de így is ugyanaz ráteszek egy tirisztort, és azt írja kondenzátor 1-3.
Következő: »»   2 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem