Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   10 / 36
(#) Zoli_bácsi válasza anonymusz1228 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Ezt úgy nevezik, hogy bistabil vezérlésű relé. Nincs más dolgod, mint építeni egy bistabil áramkört, aminek a kimenetén egy relé csücsül. Azzal pedig kapcsolgatod a tápfeszt.

Szerk.: "Be/ki kapcsoló egy nyomógombbal" Ide elfért volna a kérdés.
(#) Szabi1 válasza anonymusz1228 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szia csak egy ki be kapcsolü nyomógombal kapcsolás kell Bővebben: Link
(#) oreg1965 hozzászólása Márc 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Túrom a fórumot és a netet egy ideje, de nem lelem, ami kellene.
Röviden: van 3 bistabil relém, amiket kapcsolgatnom kellene, méghozzá úgy, hogy egy nyomógomb megnyomásával hol az egyik, hol a másik állapotába billenjenek át a relék. 12V-ról járnak a relék és a kapcsolásnak is erről kellene mennie, és jó lenne, ha a 2 kimeneten, amik a relék R és S bemeneteit vezérlik, nem állandó fesz lenne, hanem csak impulzus, ami átrántja a relét, de nem eteti árammal a tekercseket folyamatosan. A relék 120mA-t vesznek fel összesen átkapcsoláskor.

Be-ki kapcsolást találtam itt rengeteget, de hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani a relék vezérlését?

Kösz előre is.

Öreg
(#) proli007 válasza oreg1965 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Hello!
Kis ellentmondás van abban amit írsz. Ha nyomógombot használsz, akkor már is teljesül amit szeretnél. Kivétel, ha rajta ülsz a gombon.
De ha még is, akkor lehet használni monostabil multit, vagy egyszerűen egy soros kondit. Csak azt kell megoldanod, hogy két gombnyomás között a kondinak legyen ideje kisülni. Ez lehetne akár a nyomógomb nyugvó érintkezője, vagy ha ilyen nincs, egy ellenállás pld. a kondival párhuzamosan.
A kondi szükséges kapacitását, persze ki kell próbálni, hogy mekkorával hajlandó behúzni a relé.
üdv! proli007
(#) oreg1965 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Bocsi, ha nem voltam elég világos.
Szóval 1 db nyomógomb van, és ezzel kell a bistabil relé R és R bemenetére felváltva feszt kapcsolgatni. Ezt a témában leírt kapcsolással jó eséllyel meg tudom csinálni, a Q-ra rákötöm az egyiket, a Q negáltra a másikat. Ugyebár, a bistabil kapcsolás kimenetein az átbillentésik folyamatos fesz van.

A sorba kötött kondi jó ötlet, kösz, majd kísérletezek vele, bár a kapcsolónak nem sok köze lesz a kondihoz, lévén a kapcsoló a bistabil áramkört fogja vezérelni. Ha nem jön be, marad a monostabil multi, bár szívesebben csinálnék egyszerűbb áramkört.

Kösz!

Öreg
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Üdv!

Tetszik ez a kis kapcsolás,meg is építettem és szépen működik,én relét kapcsolgatok vele.
Azt szeretném kérdezni,hogy ki lehetne-e egészíteni egy piros/zöld leddel a kapcsolást valahogy?A cél az lenne,hogy kikapcsolt állapotban piros,bekapcsolt állapotban zölden világítson a led.

Üdv.:Zoli
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello!
Természetesen ki lehet egészíteni vele. Ha a zöld Ledet (előtét ellenállással) a relével párhuzamosan kapcsolod, a pirosat pedig sorba teszed az R1 ellenállással. Az R1 értékét, pedig lecsökkented 1kohm-ra.
A dolog hátránya, hogy kikapcsolt állapotban is fogyasztani fog a szerkezet. (Ha nem érthető hozzárajzolom.)
üdv! proli007
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia!

Ez gyors volt. Érthető,köszönöm!

Üdv.:Zoli
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello!
"Ha lúd, legyen kövér". Itt a rajz is hozzá.
üdv! proli007
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hirtelen eszembe jutott egy szintén :lama: kérdés.Amikor a relé kapcsol és a zöld led kigyullad,akkor a piros ugye kialszik ezzel egy időben?

Üdv.:Zoli
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello! Különben mi értelme volna? üdv! proli007
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Különben semmi,ezért is kérdeztem.
Köszönöm a segítséget!
Üdv.:Zoli
(#) sandor81 hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
Helló
Megépítettem a képen látható kapcsolást ami remekül működik ha nyomógombot használok de én távkapcsoló relékimenetével szeretném használni de valamiért csak bekapcsolni tudok vele kikapcsolni nem van valakinek valami ötlete? Köszi
(#) Pety_ hozzászólása Jún 23, 2012 /
 
Helló mindenki!
Jó ez a kapcsolás, de nem egészen így kellene működnie ami nekem kellene. Esetleg nem tud valaki oljan nyomógombos kapcsolót ami úgy működik mint egy impulzusrelé?
Köszi
(#) proli007 válasza sandor81 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Hello!
Ha a relé kimenet alatt a relé kontaktusát érted, akkor annak ugyanúgy kell működni, mint a nyomógombnak. Ha a relé tekercse helyett kötötted be az áramkört, az nem lesz jó, mert ide mindentől független kontaktus kell.
De ha valami logikai szinttel szeretnéd kapcsolni, akkor pld. ezt a kapcsolást választhatod, vagy egy CD4013-at, mint itt. Ahol a D bemenet vissza van csatolva a Q-negált kimenetére. A bekapcsoláskori alaphelyzetet a tároló Set vagy Reset bemenetével állíthatod a kívánt állapotra.
üdv! proli007
(#) sandor81 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Helló
Igen elvileg de én egy régi cardin 4 csatornás vevőt használok ami helyettesítené a kapcsolókat. ebben a vevőbe a relé cserélhető különböző típusúakra nekem sima relé van benne és jó helyre van kötve minden. kipróbálom azt hogy a távkapcsoló egy sima relét vezérel ami kapcsolja a kapcsolót mert lehet van valami elektronika a vevő reléjén ami bekavar. Üdv.
(#) proli007 válasza sandor81 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Hello!
Köss a relé kontaktusára egy Led-et (ellenálláson keresztül. Néz meg mit csinál a távirányító. Mert azt olvastam, "Relézett kimenet, bistabil-monostabil üzemmód". (Nem ismerem ezeket) Lehet nincs is szükséged erre az elektronikára hozzá és alapból a gond is ez..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza sandor81 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Szerintem ez a kapcsolás a vagy működik vagy nem kategóriába tartozik.
A nyomógomb pergéseit nem kezeli töképetesen. Akkor jobb lehet, ha schmitt triggeres invertert használunk, de akkor sem nagyon hiszek benne.
Az a két inverter mitől fog stabil állapotot felvenni?
A tuti megoldás D vagy JK tároló vagy mazoistáknak MCU.
(#) sandor81 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Helló
Ez csak addig kapcsol míg a távkapcsolót nyomva tartom bár van neki 4 csatornája amiből 3 db csak NO-t tud míg a negyedik No Nc kimenete van. Szerintem amire te gondolsz az a Techno vevő annak van mono és bistabil állapota is lehet inkább átállok erre kevesebb fejtörést fog okozni nekem.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2012 /
 
Hello!
Nem egészen jól látod a kérdést. A 100kohm-os ellenállás, pozitív visszacsatolást hoz létre. Hiszen a kétszeres invertálás, azonos fázist jelent. Ha nincs megnyomva a gomb, akkor ez egy tároló, mely megőrzi az utolsó állapotát.
Az első fokozat kimenetén a bemenethez képest ellentétes fázisú jel van. Így a kondi mindig másik logikai állapotra töltődik fel, mint ami a bemeneten van. Ez biztosítja azt, hogy a gomb megnyomása esetén, a kondi "megerőszakolja" a 100kohm-on jövő visszacsatolást, a bemenet ellenkező szintre vált. és úgy is marad, ha elengeded - a 100kohm miatt.
A prellgátlást, az biztosítja, hogy nyomott gomb esetén a kondi a 100kohm által meghatározott logikai szintre töltődik fel. Amikor meg elengeded, a gombot az 1Mohm*1uF=1sec időnek kell eltelni, hogy másik állapotban jusson a kondi. Vagy is hiába kontakthibázik a nyomógomb.
Amikor a nyomógomb nyomva van, a 100kohm pozitív, míg az 1Mohm negatív visszacsatolást hoz létre. De győz a jobb, mivel a 100k tízszer kisebb mint az 1Mohm, a pozitív visszacsatolás hat.
Én is Schmittes inverterből/kapuból szoktam ilyeneket elkövetni, de ha megnézed, készítettem két Fet-el, két tranyóval is ami kitűnően működik, pedig ott aztán nincs Schmitt, de pozitív visszacsatolás van, ami által ez is "azzá" válik.
De tárolóval sem leányálom a dolog, mert a prellmentesítést ott is meg kell oldani. Különben csúnyán váltogatni fog. Adott tárolónál, viszont a kondenzátoros prellmentesítés miatt, az órajel lassú, amit nem minden tároló tolerál. Vagy is egy tároló sem olyan korrekt kialakítású áramkör, mint amilyennek a blokkvázlat alapján feltételeznénk. Akkor lenne ténylegesen univerzálisan alkalmazható, ha minden bemenete annak is Schmitt-es lenne. De nem az. Látható is hogy az R1/C1 valamint az R3/C2 is a prellmenetesítést végzi.
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Akkor végül is a TINA vezett félre.
Hasonló képpen gondoltam én is, de mivel bizonytalan voltam magamban TINA-ba szimuláltam a kapcsolást. NAND kapukkal és NOT kapukkal nem működött TINA-ban csak Schmitt triggeres Inverterrel, de ekkor is csak bekapcsolni tudtam ki már nem.
(#) Medve válasza sandor81 hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Hello, nem tudom, szerepelt-e már ez a kapcsolás a fórumon, ez minden érintésre állapotot vált, rajtahagyott ujjal pedig "ketyeg" a bekapcsoláskor mindig az egyik állásában indul. Vannak nyák ötletek, relére, optóra. A neten is fent van ez a kapcsolás, de sajnos helytelenül: a bemeneteket le kell húzni.
(#) ekkold válasza Medve hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Nagyon ötletes megoldás! Olyan változata is van ami "nem ketyeg" otthagyott ujjal, hanem csak egyszer vált?
(#) Medve válasza ekkold hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Olyanról nem tudok, de ha a ellenállások és/vagy a kapacitások értékeit megnöveled, akkor ez a ketyegés lelassul, cserébe nem lehet olyan gyorsan váltani az állapotot.
(#) proli007 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Hello!
Remélem ez is megfelel..
üdv! proli007
(#) accaboj hozzászólása Júl 7, 2012 /
 
Sziasztok! A segítségetekre volna szükségem. Adott ez az áramkör: Bővebben: Link

Hogyan tudnék neki a legegyszerűbben 12V DC-t előállítani 230V AC-ből? Ellenállással megoldható? Nem szeretnék neki külön trafót. Itt most a méret a lényeg.
(#) proli007 válasza accaboj hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Hello!
Ez legfőképpen attól függ, mit szeretnél az áramkörrel kapcsolni. Mert a fogyasztást vélhetően az fogja meghatározni. Ha pedig az nem relé, akkor pedig nem mindegy ki hova van kötve, de trafó esetén mindegy.
Ellenállással nem túl célszerű, mert sok lesz a hőtermelés.
A 230V-os táplálásra van külön topik. De ha ezt az utat választod, akkor az áramköröd, és főleg a nyomógombod hálózati feszültség alatt van, tehát fokozottan kell figyelni az áramütés veszélyére!.
üdv! proli007
(#) accaboj válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
12V-os relét fog kapcsolni. Akkor célszerűbb lesz a trafós megoldás?
(#) proli007 válasza accaboj hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Hello!
Természetesen megoldható trafó mentesen, de csak a fent leírt kritériumok mentén. Pld. így.
Tekintve, hogy egy 12V-os relé , 50mA árammal is beéri, a kondenzátorok kapacitása fele is lehet mint a rajzon látható. (A Led és ellenállása is felesleges és a zéner is lehet 12V-os.)
üdv! proli007
(#) noi hozzászólása Júl 10, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék vezérlést építeni az autóm első parkolást segítő elektromagnetikus szenzorjához.
A szenzor max. áramfelvétele 20 mA.
Lenne egyetlen nyomógomb a műszerfalon, ebben egy bekapcsolt állapotot jelző piros LED.

Bekapcsolás:
gyújtás be
ÉS
gomb megnyomás (gomb elengedése után bekapcsolva marad)

Kikapcsolás:
gyújtás levétel
VAGY
gomb megnyomása
VAGY
gyorsításkor a központi zár záródása (7km/h sebesség elérésekor) (ekkor 1-2 másodpercig van egy ~ +14 Voltos jel)

A gyújtás vezetékről felvett áram nem nagyon lényeges, de ha használva van az állandó 12 Volt, akkor onnan üresjáratban (szenzor kikapcsolva) legfeljebb 1 milliAmpert vehet fel a kapcsolás. Ez a kapcsolás leginkább járó motor esetén lesz üzemben, tehát 12-15 Volttal lehet számolni. Gyújtás ráadásakor minden esetben maradjon kikapcsolva a szenzor, csak gombnyomás után induljon. Relét nem szeretnék használni.

Kérlek ha valakinek van egy kis ideje, segítsen nekem egy kapcsolási rajzzal.
Ha valami infó kimaradt, szóljatok.
Előre is nagyon köszi!
-- Üdv, Noi
Következő: »»   10 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem