Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   35 / 43
(#) bakos13gab válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Köszi! Azóta egy újságosnál már átnéztem a cikket. Az ára meg lehet vita tárgya, de ahogy már egyszer erről szó volt, ez egy szériába gyártott cucc és hát 27% áfa stb. Ha tudja, amit kell, miért is ne lehetne 700eFt.
(#) konyak6 hozzászólása Jan 3, 2016 /
 
Ha valakinek kell az alkatrészlista. Felújításnál jól jön.
(#) bakos13gab válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
A válasz szerintem igen is meg nem is. Csak úgy tudod megközelíteni, hogy jelentősen átépíted, ahogy kristikoma írta. Nem véletlen a toroid trafók használata. Egyrészt így is baromi zsúfolt, képzeld el, ha M trafó lenne benne. A toroidot szerintem talán könnyebb jóra megcsinálni, mint egy hagyományos trafót (van tapasztalatom a hagyományos tekerésében), főleg sorozatgyártásban (szerintem olcsóbb is). Szorosabb a csatolás, nem kell annyit tökölni a rétegezéssel stb. A meghajtást is át kellene építeni, de ugye legfőképpen a tápegységet.
Régebben én is tereztem, hogy összeépítenék két oldalt egy dobozba, de letettem róla.
Nekem azért gyanúsak azok a mért eredmények, nagyon jónak tűnik ám.

A tápját én már teljesen máshogy építeném, mint Gábor tervén, de az is jó. Félvezetős stabilizálást alkalmaznék és az előfeszültségre is komolyabb áramkör kellene (minden csőre külön tranzisztoros fokozattal, hogy ne legyen "áthallás" beállításkor. A segédrácsra valamilyen tranyós stab, ami akár késleltethetne is. A segédrács itt a legfontosabb, hogy stabil maradjon. A trafót legalább 6/4-ben újra kell tekerni, megfelelő fa mellett.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Ugye, ugye? nekem is szemet szúrt, hogy elég jó kis grafikonok vannak ottan, meg a leírása sem rossz. Biztos jó pár órát töltöttek a tervezésével. És ha tényleg tudja ezeket az értékeket, akkor tényleg nem szarral gurítanak. Csöves erősítőtől nem rossz. Nem vagyok nagy guru erősítőkben, de azért egy grafikont le tudok olvasni.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Nem hiszem, hogy még a videoton hangládák grafikonjának korát élik...
Szóval 2x100W csöves. Nézzük már meg egy hasonló nyugati cucc árát (akár a 100W-os Marshallt). És ez hifi. Sajnálom én is, hogy elérhetetlen az ára a legtöbbünknek, de tisztában vagyok Orbán Józsi által leírtakkal. Ezt nem tekinthetjük úgy, hogy majd a garázsban újraépítem (meg lehet csinálni persze).
(#) konyak6 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Én meghagynám külön dobozban őket. A kimenőket Ők csinálták 2,5 évvel ezelőtt(4-8 Ohm). Azokat nem bántanám. A táprész kész van csak még nincs berakva. Az ECC808-akat nem bántanám, csak a PL 509-eket. Illetve kondik ellenállások.

IMG00599.jpg
    
(#) bakos13gab válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Nem rossz ez a táppanel. Nekem is ez van még benne. De sajnos az előfesznél libikókázik kicsit a beállításnál. Az ECC808 remek egy cső, de én 6N2P-vel kísérleteztem benne. A 808-ak el vannak rakva későbbi projektekhez. Ez nem az a konstrukció, ahol véleményem szerint ki lehet aknázni őket. PL509-ek teljesen jók. Mit is raknék be helyette? Maximum a 6P45C-t. csak már nem nagyon lehet ezekhez hozzájutni (legalább is baráti áron nem).
Kondi, ellenállás szerintem alapból csere, de sokan vitatkoznak az ellenállásokat illetően. Én újat rakok bele, nekem ez a heppem és még sütőben sem szoktam őket 70-en fokon izgatni előtte. Nekem tetszik a VR150-es benne, bár a VR105 és VR75 messzemenőkig jobban néz ki.
A fetes stabilizátor viszont kényelmesebb, ha az ember rögtön a nyákra tervezi és kicsit szabályozhatóra is belőhető. Az eredeti előfokban rengeteg otthoni célra felesleges dolog van, amik rontják a jel/zaj viszonyt. Hosszú a vezeték a végcsövekhez, nem árnyékolt és a GND és földelés kezelése is problémás
(#) Gery78 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Biztos, hogy nem tonnaszámra veszik, mert nem alsó kategóriás Tesco gazdaságos cuccról van szó, és a betájolt célközönség nem a kispénzű vásárló. Ha megnézel néhány külföldi céget, pl. McIntosh, vagy VTL, esetleg az Audio Note, ezen cégek erősítői több millió forintba kerülnek. Szerintem az APX200-nak még viszonylag mérsékelt is az ára ezekhez képest. Szerintem ha nekiállnánk megcsinálni saját magunk az APX200-at, akkor mindennel együtt legalább ennyiben állna meg a végösszeg, de szerintem többen. A kísérletek, a belefeccölt munkaórák, anyagköltség, rezsi és még sorolhatnám. Tudom mennyit kell dolgozni egy ilyen erősítővel, az embernek, hónapjai mennek rá. Én is amikor összeraktam a jelenlegi erősítőmet, két EAG AE-782/A-t rengeteg időm ment el vele. Pedig a trafók már készen voltak, és a kapcsolás is kipróbált volt. Ha én is összeszámolnám, hogy mennyit dolgoztam vele, és ha mondjuk a 10.000Ft-os mérnöki óradíjjal számolok (és ez még nem is sok), akkor már most sokkal többen állna meg az erősítőm mint 700eFt. Azzal együtt, hogy ennyibe kerül az új APX200, nagyon örülök, hogy újra van csöves erősítő gyártás Magyarországon. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én kíváncsi vagyok erre az erősítőre, és szívesen meghallgatnék egy ilyet.
(#) kristikoma válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Ha ez is több évtizedes folyamatos üzemre készült, akkor simán megér ennyit. Ami érdekelne még, az a gyártó honlapján megemlített előfokozat. Főleg a RIAA rész érdekel. Állítólag ez is csöves.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 4, 2016 / 2
 
Egyébként megértem azokat, akik nagyon soknak gondolják a bekerülési árát. Mindezt annak ellenére, hogy magam is "teljesítményem" után élek, teli köz és magánterhekkel. Már csak ilyen az ember, első gondolat lehet felületes. Aztán végiggondoltam egy akár kisebb gyár lehetséges költségterheit és máris más a leányzó fekvése. Tehát nekem is megrázó volt az összeg elsőre, aztán nem is sokat kellett belegondolnom, hogy annyi az annyi és valóban, nézzük meg a kicsit nevesebb külországi alap termékeket és máris megnyugszunk...
Ne feledjük el, lehetünk ismét méltán a hazai audio iparunkra büszkék - én az vagyok.
Sok sikert nekik is!
(#) szendi001 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Szia! Nem osztom a véleményed, hogy többe lenne megcsinálni. Toroidot azért használ, mert olcsó megtekerni. Nekem is van itthon saját gyártású 2x15 Watt PP toroiddal. A 600 wattos toroidot, ha megkalkulálod kiderül: Kevés menet kell, vastag huzallal: könnyű gyártani.
íme: KRS630 NA630 ø156x58ø136x84 5,3 kg 15,600,-FT. Tegyük fel osztod 8 részre, akkor lesz 10 e Ft felár, és olyan kimenőd van, hogy minden audiofil letolja gatyáját. Nekem 120 Wattos toroid van 15 wattra. Mindennek odaver, soha nem telítődik. Hátránya hogy a szórt kapacitás nagyobb, de a gyártó maga is leírta ebben kompromisszumot vállalt.
Mi az a hatalmas tervezés? Széria dobozba elhelyezel 100 alkarészt 3D-ben, majdnem minden csatlakozó méret adja magát. Garantálom, hogy 150e körül megépíthető és abból 40 a doboz egyedi gyártásban.
A Marshall az élő erő miatt drága. Voltam Milton Keynesben a gyárban, jelentkeztem hozzájuk de nem vettek fel .
Ha valaki akar ehhez hasonló teljesítményben építeni, simán megteheti, ha amúgy az APX100-al képben van. Megjegyzem gyári APX trafót is lehet csináltatni Nyíregyházán, rendeltem már tőlük.
(#) szendi001 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Amúgy remélem megérik a 10000 darabot, és beindul, de nem nekünk van kitalálva.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 4, 2016 /
 
Egyébként, ha ennyire tetszik nektek, miért nem fejlesztünk közösen klónt? Még jobb is lenne, alul a nyákpanel meg a sok huzal optimálható lenne.
(#) Moderátor hozzászólása Orbán József hozzászólására (») Jan 6, 2016
 
Az arroganciából egy kicsit visszavenni szívesedj!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Azért nézzük meg, hogy az APX100 utódjaiként mivé cseperedik a mai audio ipar.
Persze nagyon drága, de pár tapasztalt hobbista is megmutatja majd...
Betörni a piacra, fiúk!
(#) nagysasy hozzászólása Jan 6, 2016 /
 
Sziasztok ! Az Apx100-as táppaneljének amiben benne van a késleltető is nincs meg valakinek a nyák és kapcsolási rajza? Köszi előre is.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Nincs sok infónk róluk...
Dokumentációt nem fogunk látni róla egy darabig, bár ki tudja.
Én fél éve kb. kértem infókat, árakat tőlük az új dolgaikról, de még képlékeny minden...
(#) nagysasy válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
És még egy olyan kérdés hogy a panel számozásról van e rajz? Hogy melyik kábel hova megy?
(#) szendi001 hozzászólása Jan 6, 2016 /
 
Sziasztok! Megnéztem a lehetőségeimet. Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire elfogadható egy "APX30" jellegű erősítő fejlesztése, illetve van-e rá igény a fórumon. Alapelvek: APX200-hoz hasonló toroid felépítés. Hasonló dobozolás és előlap stílus. Végcső PL504. Oka: A méretek csökkenése miatt minden alkatrész jelentősen olcsóbb. Alapelvek: Hasonló arányokat tartanánk mint amivel a konstruktőrök dolgoztak. Ennél a méretnél 180 Watt körüli vasra kellene kimenőt tekerni. Alapvetően 2 nyákos konstrukcióban gondolkodtam: táp és késleltető egy panelen, végfok a 2. panelen.
(#) kristikoma válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Először is: csak végfokban vagy integrált erősítőben gondolkodsz? A RIAA korrektor miatt kérdem. Rém egyszerű és jó fonófokozat építhető a közönséges ECC 83-mal. A vonal szintű bemeneteket és a fázisfordítást is lehet szinte bármelyik ECC-vel építeni. Persze lehet megemlíti valaki, hogy miért nem orosz csővel? Felőlem az is lehet, de az a lényeg, hogy olyan csövekkel építkezzünk, ami mindig lesz és elérhető áron. PL 500/504-et szerintem már senki se gyárt, de lehet tévedek. Amik vannak(pl. az enyémek TV bontásból, állapotuk ismeretlen) azok meg vajon mennyit üzemeltek? Nem a NOS csövekre gondolok. A többi passzív alkatrészről nem is beszélve. Ha minél jobb minőséget akarunk, bőven elég a 2x20W kimenő teljesítmény, nem kell kínozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Gery78 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Igaz, hogy nem PL, de az EL509-et gyártják ma is, megtalálható a JJ gyár kínálatában. JJ csövek
Nekem a Qualiton sorozaton akadt meg a szemem, hogy GK71-es csövet alkalmaznak. Mit tudhatnak azok a csövek? Állítólag a grafit anódos csövek nagyon jól szólnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) szendi001 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Szia! Nekem sok van itthon. Az lett az elmélet, hogy egy fém kenyeres dobozba építem az APX100 alapján. Csillogó polírozott fém doboz, szerintem esztétikus. Meg kell méreteznem a trafót. Este teszek fel pár képet a koncepcióról.
(#) RFTCapri válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Sziasztok!Na ennek örülök hogy néha előkerül a bekötés, nem volt hasztalan hogy felraktam
(#) konyak6 hozzászólása Jan 7, 2016 /
 
Ha már feléledt a fórum, lenne egy kérdésem.
Jó lenne az előfokot is felújítani. Ha már kimenő és cső csere volt. Tervezni egy új panelt. A hozzáértők véleményét kérném, hogy mit kellene meghagyni, megváltoztatni, kidobni belőle? Esetleg kihagynám a védelmet. Ötleteket, tanácsokat várnék.
Köszönöm!
(#) konyak6 hozzászólása Jan 9, 2016 /
 
Üdv,
Az R21, 22 ellenállást mivel lehet helyettesíteni?
-1 Ohm 0,3 m konstantán huzal 100 Ohm 0,25 W ellenálláson.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Hello.
A cső adatlapja alapján az 1200mA -es max. megengedett katódáramot figyelembe véve az 1 Ohm min. 2W -os telj. ellenállás mehet helyette.
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Közben megtaláltam az EL 500/504 orosz megfelelőjét: 6P36SZ néven. 6P36SZ Az a kérdés, hogy gyártják még? Grafit anódos csövet csak egyet találtam: ECC 40(Tungsram). Egy deszkamodellben hajtotta a fázisfordítót, nekem tetszett. A szokvány ECC 83 már annyira nem, de nem mértem semmit.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Ezt az ECC40-et hallottam mástól is, hogy kiválónak találta. Rimlock kell alá, de az is elérhető még...
(#) konyak6 hozzászólása Jan 9, 2016 /
 
Üdv,
Terveztem egy előfokot az APX 100-nak. Szeretném ha átnéznétek, véleményt alkotnátok róla. Az infókat a netről szedtem össze, nem saját tudás. Az NVCS nem lenne bekötve, csak ha kell. A kimenők Nyíregyházán készültek, a védelmükről 1 k Ohmos ellenállás gondoskodna. Használható ez így?
(#) kristikoma válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
NVCS biztosan nem jó, annak a katódra kell mennie, nem a testpontra. Legegyszerűbben: kell egy 100 Ohmos ellenállás a katód és a 1,5 kOhmos ellenállás közé. A NVCS pedig ezen ellenállások közös pontjára csatlakozik. Még problémás lehet a bemeneti érzékenység, ha 1V feletti eredmény jön ki. De ez csak méréssel derül ki.
Következő: »»   35 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem