Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bluetooth adatátvitel
Lapozás: OK   1 / 5
(#) azxo1 hozzászólása Okt 30, 2011 /
 
Helló mindenkinek!
Tud valaki egy konkrét kapcs rajzot bluetooth jelének feldolgozására? Konkrétan: usb-s bluetooth a számítógépen, amire jeleket küldök ki, egy másik bluetooth pedig kapcsolódna egy elektronikához, aminek csak egy adott jelet (kizárólag csak eggyet!!!) kellene feldolgoznia, felismernie. Pl.: gépről kiküldöm a következőt: 00101101, és egy bluetooth pedig fogadja.
Az ehhez tartozó elektronika pedig felismeri ezt a jelet, és mint egy flip-flop 0-át vagy 1-et ad kimenetként.
(#) borvendeg válasza azxo1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Hello!
Ez egy egyszerűen megoldható dolog. Veszel egy BTM 222-t. Ez egy BT modul. A kimenetén sorosan köpködi az adatokat ezt egy kontrollerrel vagy mnivel tetszik feldolgozod és kész. A pc-n futhat egy terminál progi vagy ami tetszik. Kérdés az hol akadtál el?
üdv.:Matyko
(#) azxo1 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ezt nem kell szinkronizálni? Mármint úgy értem, hogy a clock jeleket. Mert tulajdonképpen én arra gondoltam, hogy van egy mini bluetooth adapter, ez kap 5 voltot, clock jelet, ami megeggyezik a gépen lévő adapter clock jelével, majd a kimenetet feldolgozni. Ez így lehetséges?
Nem tudom mennyibe kerül ez a BTM 222 modul, de a mini USB bluetoth kb 650 ft. És nem kell megépíteni, ugyanúgy sorosan köpi a jeleket. Na ennek a feldolgozására kellene egy kapcs rajz, vagy egy link, mert én nem találtam sehol.
(#) borvendeg válasza azxo1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
A gépbe jó az usb-s de az eszközbe ha usb-set akarsz használni akkor usb-t kell kezelned.Egyébként kell szinkronizálni. Erre én egy szinkron byt-ot használtam. Kész rajzot programmal nem fogsz találni.
(#) azxo1 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
USB-t tudok kezelni, írni, olvasni, delphi forráskóddal....
amúgy rájöttem, hogy nem muszáj szinkronizálni.
Pl: ha kiküldök egy jelet: 00101101, és az eszköz usb-s bluetooth-a mondjuk 2-szeres clock-al fut, akkor a kezelendő jel 0000110011110011 lessz, mivel 2-szer akkora a mintavételezési frekvencia. Ebből kiindulva 'bármekkora' lehet a clock frekvencia, csak a kapott jelet kell kezelni, ami egy adott jel kiküldése esetén mindig ugyanaz lessz.
Tulajdonképpen most már csak egy olyan kapcsolást keresek, ami soros bejövő jelből öszzehasonlítást végez, ha eggyezik, akkor kimenete logikai 1.
(#) efraim válasza azxo1 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
binary comparator néven keresd
(#) azxo1 válasza efraim hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Te most vagy korán keltél, vagy későn feküdtél le aludni.
Tud valaki olyanról, hogy :
8 or 16 bit serial data comparator (ic, microconroller, PIC, akármi)?
(#) Stefan válasza azxo1 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Mikrokontrollerrel megoldható. De mi a kérdés?
(#) azxo1 válasza Stefan hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
"serial data comparator"
beérkező, soros adat összehasonlítása egy előre megadott adattal.
LÁSD FENTEBB.
Pl: soros adat be: 01001001, ezt kellene összehasonlítani ezzel: 01001001, ha eggyezik, akkor a kimenet logikai 1, else 0.
(#) Hp41C válasza azxo1 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Szia!

Minden probléma nélkül használtam egy BT112 modult a vezeték nélküli soros átvitelhez. A PC -be egy USB - BlueTooth adapteren / vagy belső BlueTooth illesztőn keresztül, soros vonalként kezelte az eszközt. Az eszközben volt az említett modul, ami egy BlueTooth - TTL uart illesztőként működött. A modult 3.3V <-> 5V szintillesztéssel egy pic mikrokontroller uart lábaira vezettem. A pic programja az uart -ot (aszinkron soros illesztőt) megszakításosan, bufferelten kezelte. Az adatátvitel a modul default paramétereivel (19200 Baud, No parity, 8 adatbit, 1 stopbit) ment. A kommunikáció közvetlen vezetékes összekötéssel (COM port, RS232 - TTL szintillesztő, pic kontroller) változtatás nélkül működött. A PC -n más soros portot kellett beállítani, az eszközön az uartra csatlakozó illesztőt kellett kicserélni.

Ezen megoldással nem kellett a szinkronizálással különösebben forglalkozni, a BlueTooth modulok megoldották. A táviratoknál kell ellenőrzés, hogy a hibásan vett és az esetlegesen ismételten vett üzeneteket ki lehessen szűrni.
(#) azxo1 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Ez biztosan jó lehet, de nekem már bonyolult.
Ez a max, amire képes vagyok:
kép
És nagy valószínűség szerint ez működik, de megépítve elég nagynak találom, persze ehhez még jön a triakos vezérlés, stb...
Tulajdonképpen azt szeretném, ha minden modul beférne egy villanykapcsoló, vagy dugalj alá.
(#) Hp41C válasza azxo1 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Az a kontroller akkora lenne, mint egy 74HC85. Csak neki kellene állni. A 16F628A -ban benne van az usart 390 Ft +Áfa -ért, de egy 12F1822 csak 8 lábú és az egész feladatot meg tudja csinálni 240+Áfa áron. A módosításhoz nem kellene az egészet áthuzalozni, újratervezni..

Egyébként a 74HC688 8 bites komparátor - kiváltja a két db 74HC85 -öt...
(#) azxo1 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Hát igen, ez az amikor tudás hiányában nem tudom mik a lehetőségeim. Ráadásul elég régen elektronikáztam.
Azt már látom, hogy nem fogom tudni összehozni, esetleg csak konkrét segítséggel, kapcsrajzzal, leírással.
Viszont ezt nagyon megköszönném!
(#) Kovabe hozzászólása Nov 1, 2011 /
 
Sziasztok szerintetek meg tudom oldani egy risztoközpont programozását egy ilyen bluetooth cuccal mert elvileg csak adatkomunikácio van rajta ami alapesetben rs232 megy.
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Szia!

A BlueTooth -t (részben) pontosan a vezetékes soros kapcsolat kiváltásara fejlesztették. A PC soros portja helyett egy BuleTooth adapter által létrehozott virtuális soros portra kell a kommunikációt irányítani. Ugyan azokat a paramétereket kell beállítani, mint a normál porton. A riasztó oldalán szükség van egy szintkonverzióra, mert a BlueTooth modulok nem RS232 szintekkel, hanem 3.3V -os logikai szintekkel dolgoznak. Kell a modulnak egy 3.3V -os táp is. A soros vonal paramétereit a modulon be kell állítani, vagy fordítva, a modul default paramétereit kell alkalmazni a riasztónál és a virtuális soros porton is.
Problémákat általában a rádiós adatátvitel hibázása, ismétlésébő adódó időzítés változás és a vételi timeout értékek megváltozása jelentik. A PC-s programnak tudnia kell kezelni a nem szabványos soros portokat (COM5:, COM11: stb.). A kommunikáció megkezdése előtt a BlueTooth kapcsolatot létre kell hozni.
Egy próbát megér...
(#) Kovabe válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Köszönöm a segitségedet de nagyon alapon müvelem az elektronikát. Mi az a szintknverizóra hozás??
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Kétféle szintkonvertásás jöhet szóba a témával kapcsolatban:
- 5V -os és 3.3V -os áramkörök közötti logikai szint konverzió. Egy 3.3V -os áramkör nem biztosan tudja fogadni az 5V -os rendszerből jövő jeleket (tönkre is mehet a bemene, ha nem "5V tolerant"). Egy 3.3 V -os rendszer kimenete nem tudja biztonságosan vezérelni egy 5V -os rendsze bemenetét pl. 5V -ról üzemelő PIC ST bemenetén a min. magas szint 4.00V.

- CMOS/TTL uart jelek és a PC RS232 szabvány szerinti soros vonala. Az RS232 +/- 3.5..12V szinteket használ (a -3.5 .. -12V a magas, a +3.5 .. +12V az alacsony szint), az 5V -os CMOS és a TTL áramköröknél a 0..0.8V az alacsony, a 2.4..5V a magas szint.

A szintillesztő fokozat az egyik rendszer ki és bemeneteit illeszti a másik rendzerhez. Pl. Illesztő fokozat kell a 3.3V -os BlueTooth modulés az 5V-ról üzemelő kontroller közé vagy a két egység közé, ha az 5V -os esetleg 3.3V -os kontrollerrel kellene a PC soros portjáról érkező adatokat fogadni, oda adatokat küldeni.
(#) Kovabe válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
az itteni megoldás nemjó???http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/bluetooth-uart_modul_has...%3E%3E A 10k ellenálás valoban nem stabil de én igazábol arra gonodolok hogy csak a TTL csatlakozást használnám. Mert igazábol kivülröl megtáplálnám egy pl CR2 elemmel aszem ez 3V-os és akkor csak az adat jönne menne a két szálon.
(#) whalaky válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Szeritem nem. Lehet hogy működik (kis szerencsével) de semmiképpen sem jó.
A BT Rx lábán a két 10K-s ellenállás egy osztót képez, így az AVR kimeneti H legjobb esetben is csak 2.5V, a TX kimeneti 3,3V-ja egyáltalán nem biztos hogy meghajtja az AVR bemenetét.
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 8, 2011 /
 
Ha maga az AVR is 3.3V -ról megy, akkor persze nem kell az illesztéssel foglalkozni. Ha az AVR 5V -ról működik, akkor a TX lábán jó az ellenállás osztó, de a 10K sok lehet... Az Rx lábát közvetlenül meg tudja hajtani a modul, hiszen a min. magas szint 2.4V.
(#) huba hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok vettem egy Bluetoothos gps modult. Azzal a szándékkal hogy majd külön használom a gps és a bluetooth részt. Nem is jelent ez semmi féle nagy problémát, a két modul simán széthúzható, rx-tx lábakat megtaláltam. Ha csatlakozok terminal programmar a portra akkor szépen létrejön a kapcsolat, tudok a pc-ről adatokat küldeni, de visszafele nem jönnek rendesen az adatok, néha véletlenszerűen megjelenik egy nagyobb csomag. Ez a gps- modullal együtt is így van. Hyper terminálba indítva minden tökéletes. Ezen kívül 2 terminálprogramot próbáltam mindkettő téved. Hardveres flow control kikapcsolva. Valakinek valami ötlete? Azon aggódok, hogyha én írok majd egy feldolgozó programot akkor abba is ennyire sántán érkeznek be az adatok.
(#) bloki válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Tudom, kicsit megkésett a válasz, de én csináltam hasonlót. Egyszerű feszültség osztót kell berakni a Bluetooth RX elé. Nálam a mikrokontroller 5V-on megy, a Bt modul meg 3,3 V-on. Az ellenállások számítása egyszerű: U0=5V, U2=3,3V; Választasz egy tetszőleges (boltban kapható érték ajánlott) eredő ellenállást pl. R0=1k.
Innen számítva: R2=R0/(U0*U2)=660R és R1=R0-R2=340R. Ehhez választasz ellenállásokat. Nekem egy PIC-el és egy WT11-es modullal működik a dolog.
(#) Panhard hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Sziasztok! Bluetooth modulokkal és piccel akarok UART adatátvitelt létrehozni. Úgy, hogy egy BTM222 modul be van állítva masternek, és kettő ugyanilyen modul csatlakozik rá slave-ként. A gond az, hogy nem tudok kettő modult rácsatlakoztatni egyszerre a masterra. A másik dolog, ha sikerülne is kapcsolódni, hogyan tudom beállítani, hogy a master mikor melyik modulnak küldjön? Tudtok ebben segíteni?
(#) mindenrevalasz hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
blokkvázlat
CC2541 PDF

A chip 2,4Ghz-en kommunilál, magja 8051processzor. Hatótáv: 20m
Ezzel szeretnék egy egyszerű távvezérlőt készíteni.
A kapcsolás nem érdekes, mert a chip mindent tartalmaz, ami kell, és panelba forrasztva is kapható.

A működéshez már csak a program és a programozás kell.
Ha valaki használt már ilyet, szívesen venném, ha megosztaná tapasztalatait.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) djzoleneer hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Sziasztok! Egy BTM 222 modult szeretnék USB-n keresztül a géphez kötni(win 7). Eddig sikertelenül.
A táp lábak bekötve. A bluetooth "sugároz". Az USB csatlakozó negatívját földre kötöttem, data minus a data minussal összekötve, a data plusz a data plusszal. a 3,3V-ot egy külön stabilizált forrásból kapja a modul, nem az usb 5V-ja van rákötve. Negatívok összekötve. De a gép nem ismeri fel. sehol sem jelzi, hogy bármit is csatlakoztattam volna. Valaki próbálta már géphez kötni usb-n keresztül ezt a modult? Talán egy driver kellene a gépre? Segítségeteket előre is köszi!
(#) Kovabe válasza djzoleneer hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szia
Én még csak tervezem a vásárlást de az adatlapba van néhány pirossal kihuzott irás ami az USB-re vonatkozik, szerintem ezt kéne elsökörben megnéznad.
(#) djzoleneer válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Tehát lehetséges, hogy az USB interfészt valahogy be kell kapcsolni?
Az UART-nál csak rácsatlakozok és megy, az USB nagyobb falat. Megtaláltam a piros betűs részt. De megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy a PIO lábak közül melyiket hova kellene kötnöm. Meg, hogy hogyan lehet programozni ezeket a szabad lábakat, hogy jó legyen.
Megnéztem az eszközkezelőt a számítógépen és nincs semmi változás a HID listában, amikor rádugom az USB-t.
(#) Kovabe válasza djzoleneer hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Sok lehetöség nincs vagy felhuzod vagy lehuzod én is csak átfutottam, föleg au angoltudásommal (nagyon hiányos "totál"). De porbáld meg a 7-8-9 és 11-es lábat felhuzni VDD-re.
(#) djzoleneer válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Valahol itt lehet a kutya elásva. Felhúztam őket VDD-re. Semmi. Aztán az összes variációt kipróbáltam. VDD - levegő - föld között. És egyszer kiírta a gép h illesztőprogram keresése. de épp előtte kapcsoltam le a tápfeszről. Ezért sikertelen volt a hardver telepítése. De azóta meg nem tudom előcsalni ezt.
(#) freechat hozzászólása Okt 4, 2013 /
 
Van egy analóg jelem (hang, sztereó, de mono is jó). Ezt pl 3,5mm-es jack dugón keresztül tudom ugye átvinni egy laptopra.
A probléma az, hogy nekem ugyanezt bluetooth-on keresztül kellene produkálnom, de sehol nem találtam ilyen eszközt. Kb 15 boltot hívtam fel és kutattam a neten (lehet rossz kulcsszóval), de egy ilyet sem találtam.
Olyan van bőven, hogy pl egy telefonról érkező analóg jelet visz bluetooth-on keresztül, de a fordítottjával még nem találkoztam.

Valóban nem létezik ilyen eszköz? (pl egy régi magnót rákötni a telefonra, hogy felvegyem a régi zenéimet?)
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem