Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bluetooth adatátvitel
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Barbár válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Köszi!
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
A problémádat egyszerűsíteni lehet. Első nekifutásban azzal ne is foglalkozz, hogy milyen úton kerül a mikrokontroller soros portjára az a parancs. Ott van, és kész.
Az "okostelefonon" futó alkalmazást kell megtervezni, megírni ami elküldi az alapértelmezés beállításainak változását egy soros interfészen keresztül. Tehát addig ne csináljon semmit, amíg valamit nem változtatsz. (Később, ha már megérted a rendszer működését, lehet cifrázni azzal, hogy lekérdezi, és módosíthatóan megjeleníti a dolgokat.) Így akárhányszor indítható, amíg nem változtatsz, a LEDsor változtatás nélkül működik.
Ha esetleg a BT kapcsolat működése a lényeg, akkor:
A BT modulok alapállapotban figyelnek, amíg nem érkezik egy megkeresés - de ezt másik oldal elintézi. Ha megjött megkeresés, PIN kód ellenőrzés után transzparenssé válnak, amíg a kapcsolat fennáll - oda-vissza soros adatátvitel jön létre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) Istvanpisti válasza Barbár hozzászólására (») Ápr 30, 2014 / 1
 
Szia!

Esetleg ez a cikk?
(#) Barbár válasza Istvanpisti hozzászólására (») Ápr 30, 2014 / 1
 
Elso pillantasra nem tunik haszontalannak
Ha hazaértem mindenképpen elolvasom.
Köszi
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Akkor eloszor megnezem az androidon a bt kommunikacio kerdeset..
(#) Barbár válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ez a cikk gyakorlatilag az instant megoldás a problémámra
Köszönöm szépen!

Már csak az tűnik problémásnak, hogy a cikkben használt bluetooth modult nem tudom, hogy hol tudnám beszerezni.
Az ebayen megtaláltam, de majdnem 9000 forintot kérnek érte, szintén ugyanott találtam egy nagyon-nagyon kedvező árú eszközt is, csak nem tudom, hogy mennyire "kompatibilis" a cikkben leírtakkal.. .. és ennek már többször alászaladtam, hogy olyan alkatrészt sikerült csak vennem ami elvileg ugyanolyan mint a leírásokban szereplő, de igazából mgésem működött ugyanúgy..

Abban tudnátok esetleg nyilatkozni, hogy a fent linkelt már-már "túl-szép, hogy igaz legyen" árú modult érdemes-e megpróbálni?

Főleg a HeStore.hu -n szoktam vásárolni, ha a fent linkelt nem jó akkor tudnátok olyan ajánlani amit a HeStore-on lehet kapni és helyettesítheti a leírásban szereplő modult?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A "nagyon-nagyon kedvező" ára csak egy szerelőlapot takar, amire még rá kell forrasztani egy BT modult is. De az már külön tétel. HC-05 modult keress, az olcsóbb, csak a hatótávolsága nem túl nagy.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Értem.
Ez a "nem túl nagy" hatótávolság kb mit takarhat?

Esetemben a végső cél az lenne, hogy az autóban váltó körüli műanyag burkolat alatt lenne a bluetooth modul és az lenne az "elvárás", hogy az autó 2-3 méteres környezetéből stabilan tudjon kommunikálni a telefonnal...
(#) Barbár válasza Barbár hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Közben megtaláltam, hogy Class2 tehát elviekben kb 10 méter, de a kérdésem még mindíg fennáll, hogy a "nyílt terepen" 10 méter hatótávú modul az autó közepébe sülyesztve vajon fog-e akadálymentesen kommunikálni pl az autó előtt 2-3 méterre levő telefonnal?
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Rádiófrekvenciás modulok esetén a szabad téren mért adatátviteli távolságot lehet megadni. A "váltó melletti műanyagborításon" kívül még ott van pár fémlemez is, ami beleszólhat a dologba. Ezt nem lehet felelősséggel kinyilatkoztatni. Próbáld ki pár BT eszközzel, ez a legjobb tanács amit adhatok. Illetve a váltó mellől rakd máshova a modult.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A "próbáld ki" kérdésben van némi tapasztalat már:
Ugyanott van egy bluetooth-OBD adaper ami (abból kiindulva, hogy mennyiért vettem) biztos, hogy max Class2-es bluetooth-szal van szerelve, az működik a telefonommal az autó néhány méteres környékén belül bárhonnan (akár a kocsi elől is ahol ugye még több fémen kell "átjutnia" a jelnek..
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ezek szerint többet tudsz a szituációdról, mint én.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Azért ezt kétlem

Viszont a következő kérdésem lenne:

Ez a bluetooth modul akkor elvileg jó lenne nekem ugye?

(Tudom, hogy írtátok, hogy először az android alkalmazás oldalról álljak neki, de mivel ha ezt megrendelem a szállítási idő várhatóan kb. 1 hónap, így jó lenne minnél hamarabb megrendelni.

Üdv,

András
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Ez a modul passzív (slave) szerepet játszik az adatátvitelben, tehát a kapcsolatot a számítógépnek kell kezdeményezni. Ez nem jelent feltétlenül hátrányt.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Esetemben ígyis-úgyis a mobiltelefon vagy tablet kellene, hogy kezdeményezze a kommunikációt ha jól gondolom.

Ugye?
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Igen, jól gondolod. Azt kell még tudni, hogy a slave modul csak egy töredékét ismeri az AT parancsokat, tehát minden feladatot a mikrokontrollernek kell elvégezni.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Itt azt írják (ha jól értelmezem), hogy a HC-06 -os modul (a linkelt aukcióban szereplő modul elvileg az) tud slave-ként és master-ként is viselkedni és hogy a "usernek" kell kiválasztania, hogy melyiket akarja, meg hogy a slave a default állapta.
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Értelmezés kérdése. Két verzióban kapható, egy master, és egy slave verzió létezik. Mindezt a beletöltött mikroprogram határozza meg.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
De ha a linkelt aukción amit árulnak az alapból slave nekem az kell akkor elvileg jó lesz a dolog.

Megrendelem aztán reménykedem...

Bár az a baj, hogy már itt (a tervezés kb. nulladik fázisánál) kezdődik az ami a különböző cikkek után-építésénél szokott lenni:
A cikkben olyan modult használnak amit nem tudom, hogy honnan kéne beszerezni, ezért helyettesítem egy elvileg nagyon-hasonlóval, a cikkekben olyan típusú AVR-t használnak amilyent nem tudom hol tudnék venni (HeStore-ban nem kapható, az L-betűs boltban nem is hallottak róla még, de az általm várt ár 5-szöröséért meg tudják rendelni 1 hónap múlvára), de az adatlapjaik szerint szinte) semmi különbség nincs az adott típus és a nálam "raktáron levő" másik típusú között, ezért akkor használom azt, és végül a sok "elvileg ezzel is jó lesz" -nek az lesz a vége (tapasztalataim szerint 5-ből minimum 4-szer, de inkább 5-ször), hogy elvileg jó, gyakorlatilag meg nem működik, és lehet, hogy csak 5 forintos kondenzátort kéne más értékűre cserélnem, hogy jó legyen, de mivel ötletem sincs, hogy mi a baja, így inkább "feladom", felteszem a polcra, hogy majd ha sokkal több időm lesz erre mint most akkor majd kiderítem, hogy hol a hiba...
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Utánépítésre nem biztos, hogy ilyen bonyolultságú feladatba kell belevágni. A tanulópénzt meg kell fizetni. Neked még szerencséd van. Lelkesen elmondjuk, mik a buktatók, mire kell figyelni.
Döntsd el, akarsz-e mikrokontroller programozással, kütyüépítéssel foglalkozni.
Ki kell választani, melyik család felé akarsz orientálódni. Annál nincs rosszabb, ha 1-2 év lelkes tanulás, bőséges anyagi és szellemi befektetés után rájössz, hogy nem abba az irányba kellett volna elindulni.
Szimulátor van a kontrollerekhez, próbálj meg létrehozni egy teljes valamit, nézd meg a szoftverválasztékot, árakat és a támogatási forrásokat. Tehát türelem, türelem, türelem.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Persze, igazad van abban, hogy egy egyszerűbb projekt utánépítésénél nagyobb a sikerélmény esélye, de a mostani ötlet "hozzávalói közül" már mindegyiket használtam, a bluetooth-modul kivételével.
Plusz általában olyan áramköröket próbáltam korábban is építeni amiknek ha elkészülnek gyakorlati hasznát is veszem úgy értve, hogy ha elkészül az adott áramkör akkor azt majd ténylge használom is valamiben/valahol (talán egyetlen kivétel az AtMega8-hoz épített próba-panelem).
Lehet, hogy nem a legegyeszerübb módot választom a tanuláshoz, de egyetemistaként is meg még azóta "dolgozó emberként" is úgy vagyok vele, hogy sajnálom a pénzt arra, hogy 3-5-10 ezer forintokat költsek alkatrészekre úgy, hogy az eredménye "csak" a sikerélmény lesz és a tudás amire szert-tettem a tervezése/építése közben, de utána a kész áramkör felkerül a polcra és nem veszem hasznát..

Inkább olyasmit próbálok csinálni ami ha elkészül hasznos is lesz..
.. és ez a bluetooth-on távirányítható mikrovezérlő -projekt nagyon széles-körűen hasznosítható jószágnak tűnik.

U.I.:
Végül ezt a modult rendeltem meg, remélem jó lesz
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) Istvanpisti válasza Barbár hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Szia!
A cikkben írom a uC típusát : MEGA88PA, ilyet lehet kapni a HESTORE-ban.Bővebben: Link (de ebay-en is)
A kapcsolási rajzon MEGA48 szerepel, mert az EAGLE-ben nem volt MEGA88, de ezek teljesen láb kompatibilis típusok, sőt a MEGA168, MEGA328 is megfelelő. (Program memória és RAM méretben térnek el). A cikket nem receptnek szántam, emiatt el lehet térni a benne leírtaktól, pl lehet MEGA8-at használni, ami láb kompatibilis a MEGA88-cal, regiszter szinten nem, de ez nem áthidalhatatlan probléma. Egyébként én itt vettem, de most úgy látom, mintha megszűntek volna.
A BT egységet innen rendeltem. Ugyan sokkal drágább, mint a ebay-en kaphatók, de két előnye van: 1. egy nap alatt nálam van, 2. a dokumentációja korrekt (az ebay-ről rendelt dolgokról ez nem mondható el minden esetben).
Érdemes megnézned Fizikus fórumtárs cikkét is itt
Elvileg más BT egységgel is mennie kell, hiszen a BT-k közötti kommunikáció szabványosított, nekünk ezzel foglalkozni nem kell. Nyilván lehetnek eltérések a különböző típusok között vezérlő parancsok tekintetében, de én ilyeneket nem használtam. A kapcsolatot a telefon kezdeményezi, innentől már csak a soros portot kell kezelni uC szinten. Van azért néhány buktató, pl a BT default sebességének átállítása - én ennek állítását PC-n végeztem el a Hyperterminál program segítségével. Ha ezt meg akarja valaki spórolni (gyárilag 115.200 Baud), arra is van lehetőség, de ekkor a uC-t nem lehet belső RC oszcillátorról járatni, mivel ekkor ennek pontossága nem lesz megfelelő a kommunikációhoz, ilyenkor szükséges külső kvarcra átállítani és persze rá is tenni megfelelő értékűt (biztosíték bit). Nyilván emiatt a USART paramétereit is állítani kell. El kell dönteni, hogy elég-e a 3,3V-os tápfeszültség a uC-nek a végzendő feladatokhoz (RGB LED), vagy 5 V kell. Mivel a BT-k általában 3,3V-ról járnak, 5V-os uC tápfeszültség mellet szüksége szintillesztő, 3,3 V-os uC tápfeszültség mellett nem (lásd Fizikus cikke). Egy ilyen összetett esetben a buktatók száma is nagyobb, mint egy egyszerűbb erősítő után építésénél ahol viszonylag kevés probléma lehet, mivel van a kapcsolási rajz, a nyákterv és csak az alkatrészek beültetésére kell koncentrálni. A uC ennél bonyolultabb, nem elég a megfelelő lábakat összekötni.
Nagyon egyet tudok érteni nedudgi kollégával, hogy "a tanulópénzt meg kell fizetni", nem lehet könnyen eredményt elérni, időt, munkát kell belefektetni, megérteni mi miért van és akkor a sikerélmény sem maradhat el, persze a kitartás nagyon kell. Itt van ez a fórum, ami nagyon jó, mert rengeteg témában lehet információt gyűjteni akár passzív (visszaolvasás), akár aktív (kérdés-felelet) formájában.
Azt tudom javasolni, ha megvan a BT, akkor a PC-be érdemes bedugni egy USB-s BT-t és akkor a PC-ről lehet nézni a kommunikációt, vagy hiányát.
Én úgy csináltam, hogy az RN-42-es BT-t összekötöttem a PC-vel egy soros/USB konverterrel, így Hperterminál programon keresztül át lehetett állítani a sebességét, le lehetett kérdezni paramétereit. Egy másik USB csatlakozóba bedugtam az USB-s BT dongle-t, majd két külön programmal (Hiperterminal és Blue Soleil) fel tudtam fedezni a BT-k világát PC-n keresztül.
Így egy hibaforrással kevesebb (uC) és, ha már értesz a BT-hez akkor érdemes összeházasítani uC-vel.
(#) Barbár válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Szia!

Először is szeretném leszögezni, hogy a korábbi hozzászólásomban írtakat nem kritikának szántam, így is hálás vagyok (szerintem sokakkal együtt), a cikkekért amiket írtok. Kétségtelen, hogy sokat segít és sokat lehet belőlük tanulni.

A "tanulópénz megfizetését" illetően is egyetértek veletek és nincs is ezzel gondom, csak a sikertelen próbálkozások miatt az ember hajlamos kevésbé türelmesen hozzáállni a dolgokhoz (még akkor is ha tudja, hogy a végtelen türelem a jó hozzáállás).

A BT egységet megrendeltem (tudatában annak, hogy nehezebb lesz megfelelően pontos és részletes dokumentációt találni hozzá), pont a "szabványosságuk" miatt döntöttem így (remélem később sem derül ki, hogy rossz döntés volt ).

Amit a bluetooth "kiismerésével" kapcsolatban írtál:
Köszönöm a tanácsot, jelenleg valami hasonlóval próbálkozom.
Lévén, hogy a bluetooth modul még nincs nálam, így a PC-hez való USB-s bluetooth és a telefon közötti kommunikációt tanulgatom.
Jelenleg ott tart a dolog, hogy a hiperTerminál-ban látom az üzeneteket amiket a telefon küld (a cikkedben publikált android projektet alapul véve, és különböző PlayStore-ból beszerezhető BlueTooth-Serial kommunikáció kipróbálását szolgáló appokkal).

Amit írtál azzal kapcsolatban is lenne egy kérdésem: a BlueSolei app-ban hol lehet ilyesmiket csinálni?

Üdv,

András
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
A gyártó honlapja. Itt mindent megtalálsz, ami szükséges. Ha gondod van a kínai nyelvvel, akkor a microsofttranslator.com segíthet, bár elég lassú az oldal, percek is kellhetnek a betöltésére.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Egyenlőre még a gyártó által nyúltott dokumentáció lefordításával nem foglalkoztam, de most megnéztem a linket amit írták, viszont a microsofttranslator pedig az mondja, hogy a webhely nem fordítható le..

Esetleg van ötletetek, hogy honnan tudnék valami minimálisan elegendő leírást találni az adott modulhoz?
(#) nedudgi válasza Barbár hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Ez az adatlap. Ebben (szerintem) minden benne van.
(#) Barbár válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Köszönöm!
Tanulmányozom..
(#) Barbár válasza Barbár hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Közben az eladó is elküldte ugyanezt a dokksit némi kiegészítéssel (1-2 kapcsolási rajzzal is).
Ha valakit érdekel szívesen megosztom.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) szitko hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok!

Keresek olyan bluetooth modult amiben van "Sleep" mód. Elméletileg a HC-05-ös modult is el lehet küldeni aludni, de ez nekem még nem sikerült, és a netet böngészve, másnak sem jött össze.
A lényeg az lenne, ha nincs "adás" akkor a modul ne fogyasszon 5-10mA-nél többet.
(#) Istvanpisti válasza szitko hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Szia!
Én használtam az RN-42 jelű BT egységet (Chipcadnél vettem, nem túl olcsó), aminél működik a teljesítmény felvétel csökkentés.(SNIFF mode). Nekem - emlékeim szerint - 7 mA körüli áramnál még megbízhatóan működött, de szükséges, hogy az ellenoldali BT is támogassa ezt a módot, ami nálam adott volt (mobiltelefon)
A pdf file
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem