Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bosch MOT-250 és a fekete-fehér kép
Lapozás: OK   1 / 1
(#) malterdj hozzászólása Máj 22, 2016 /
 
Tisztelt Hobbielektronika tagjai.
A problémám lehet kissé szokatlan, de a kollektíva segítségére lenne szükségem.

Adott egy Bosch MOT-250-es autodiagnosztikai gép, amiben anno kiment a sorkapocs. Átmenetileg megoldották egy monitor rákötésével (composite RCA kábellel), viszont most egy kis átalakításon ment át az eszköz és számítógépre szeretném kötni RCA jellel. Maga a vevő jól működik beltéri egységre vagy videómagnóra kötve, viszont ennek az eszköznek a jelét nem tudom normálisan megjeleníteni, még DScaler-es javítással sem. Utána olvastam, hogy a fekete fehér jel, ami például ebből is kijön, még nagyon sok mindenben eltér a jelenlegi PAL, NTSC és SECAM szabványoktól, ráadásul nincs benne színes megjelenítő.
A régi monitorba volt egy áramkör, ami adminisztratív hibákból eltűnt, viszont arra emlékszem, hogy RGB jel és HSync, VSync jött ki belőle, ami a monitor belsejébe volt forrasztva, hogy megjelenjen a kép. Utána olvastam ennek is, és egy Color Killer nevezetű áramkört találtam.

És akkor most a kérdés: milyen IC-vel, áramkörrel tudnám ezt megoldani, hogy kompozit monokróm jelet átfordítsam kompozit színes jellé, mondjuk PAL formátumúra?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) rolie válasza malterdj hozzászólására (») Máj 22, 2016 /
 
Szia!

Nem tudom mi a költségvetés, de nem biztos hogy érdemes vacakolni vele, van ilyen készen is: Bővebben: Link
Bár ez több mindent tud mint amire szükséged van, de ha összeadod az alkatrészek, a dobozolás árát és a ráfordított időt akkor szerintem jobban jársz.
Szerk.: ugyanez Kínából kb. féláron van Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
(#) Sebi válasza malterdj hozzászólására (») Máj 22, 2016 /
 
A leírásod kissé zavaros, de érteni vélem...
Tehát az alap kiépítésű készülék egy monokróm (fekete-fehér) monitort hajtott meg kompozit monokróm jellel. Amikor a monitor feladta, ez a jel egy másik monokróm monitorra lett vezetve és ment minden tovább. (Itt - gondolom - volt némi küzdelem, mert a számítógépes mono monitorok - herkules - 19kHz körüli sorfrekvenciával járnak és még két külön szálon várják a szinkronjeleket, tehát nem kompozit a jel. Feltehetőleg egy ilyenbe építettek be szinkronjel-leválasztást, hogy fogadni tudja a kompozit jelet. Egyszer kellett ilyet csinálnom valami régi pénzérme szortírozóban.)
Azt biztosan mondhatom, hogy ebből színes képet nem tudsz csinálni, mert maga a készülék nem állítja elő (fordítva lehet: színesből fekete-fehéret). A PAL, SECAM, NTSC a színes képnél játszik, azt is a készüléknek kellene előállítani, hiszen ott kell eldőljön, melyik vonalnak, betűnek milyen színt ad a video-processzor.

Tehát ne keress ilyet, mert nincs, kívülről nem megoldható.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
(#) malterdj hozzászólása Máj 22, 2016 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat először is.

Kicsit pontosítanék akkor. Tehát:

- monokróm kompozit jel jön ki a gépből
- a régi megoldásnál a monitorra való kötésnél a monitor alaplapjára lett forrasztva, mert így tudták átadni az RGB és a szinkron jeleket. Amúgy a monitor színes volt és értelemszerűen fekete fehér képet adott
- tulajdonképpen nem monitorba akarom bevezetni, hanem számítógépbe RCA kábelen keresztül (USB-RCA digitalizáló) és úgy megjeleníteni a képet

Így ebből jön, hogy RCA-ból szeretnék RCA-t csinálni, csak szabványra illesztve. Olyan IC-ről már olvastam, ami RGB HSync VSync jelből csinál kompozit jelet, az eddig rendben van. A monokrómból kompozitot kéne előtte felbontani, hogy újraegyesíthessem. A probléma nem mai.
A cikk, ahol egyrészt az áramkör nevét olvastam:
Bővebben: Link
Egy másik leírása a jelnek:
Bővebben: Link
Legalábbis ez a sejtésem, hogy itt lenne a megoldás.

Amúgy valakinek nincs kötésrajza a Bosch MOT-250-es géphez? Istenért sem találom, a Bosch-tól meg annyit kaptam csak, hogy 10 éve nincs rá támogatás.
(#) Sebi válasza malterdj hozzászólására (») Máj 22, 2016 /
 
Idézet:
„nem monitorba akarom bevezetni, hanem számítógépbe RCA kábelen keresztül (USB-RCA digitalizáló) és úgy megjeleníteni a képet

Értem, erre gondoltam.
A probléma a következő: a monokróm monitor - amivel szállították - valószínűleg 18,432kHz-es horizontális és 50Hz-es függőleges szinkronjellel dolgozott, mint abban az időben a PC-s mono monitorok többsége. Tehát három jel kellett neki: video, H-sync, V-sync. Egy nagyon egyszerű áramkörrel ebből a három jelből lehet kompozit videojelet keverni, amit akár egy RCA-val is elvezethetnek méterekre.
A képcsöves fekete-fehér TV-k H-sync: 15,625kHz - V-sync: 50Hz-en dolgoznak, a fentiekben írt kompozit jellel állóképet képtelenek megjeleníteni. Ugyanezért nem tudja értelmezni a PC-re dugható digitalizáló sem, mert az is TV-jelet vár.
(Itt eltekinthetünk a szín-normáktól, mert nem játszik szerepet, fekete-fehéret mindegyik képes megjeleníteni a színes csövön - kivéve a 3,58MHz-es NTSC, mert ott a szinkronok is mások.)
Neked egy norma-konverterre lenne szükséged (van ilyen megoldás a 3,58-as NTSC-ből 4,43-as PAL-ra átírni tudó video-konverterekben), de nem tudok róla, hogy a 18,432-ről 15,625-re fordító létezik-e...

A monitor pótlását egy korszerű multisync típussal persze egyszerű megoldani, mert azok 15-től akár 75kHz-ig is fogadják a H-sync jelet. Ami kis panelt elvesztettél, az csak a kompozit jelből leválasztotta a két szinkronjelet és egy ellenállás-osztóval az R-G-B-re küldte az egyetlen videójelet.
(#) Sebi válasza malterdj hozzászólására (») Máj 22, 2016 /
 
Idézet:
„A monokrómból kompozitot kéne előtte felbontani, hogy újraegyesíthessem.”

A monokróm kompozitból szinkronjel-leválasztóval kapod meg a két szinkronjelet (pl: TBA950)
Kell egy processzor, amivel 18,432kHz-el memóriába pakolod a videojelet, majd onnan 15,625kHz-el olvasod ki.

A linkeken a Color-killer áramkört tárgyalják, ami a színes TV-kben volt használatos: amikor eltűnik a színsegédvivő (PAL-nál 4,43MHz) akkor kilövi a színdekódert, hogy ne birkózzon a fekete-fehér képpel, mert csak zajt termelne.
(#) rascal válasza Sebi hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Csak így töprengek, hogy ha a függőleges szinkron mind a két esetben azonos, akkor a 18Khz nem fog több sort jelenteni, mint a 15KHz? Kb. 6-7 sorból egyet el kell majd hagyni. Vagy a tetejét meg az alját, ha van ott annyi margó, csak akkor egy-egy képet teljesen be kell olvasni és csak késleltetve lehet kiadni. Szép feladat.
(#) malterdj válasza Sebi hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Idézet:
„Neked egy norma-konverterre lenne szükséged (van ilyen megoldás a 3,58-as NTSC-ből 4,43-as PAL-ra átírni tudó video-konverterekben), de nem tudok róla, hogy a 18,432-ről 15,625-re fordító létezik-e”


Mivel még mindig amatőr vagyok a kérdésben, de legalább lelkes, további segítséget szeretnék kérni a lehetőségekből:

TDA4555
STV2118B
TEA1014

Ezt a kettőt találtam, amivel talán meg lehetne oldani, habár kötésrajzot sem tudok hozzá csinálni. A TDA4555-ben több lehetőséget látok. Ha ezek közül egyik sem, akkor esetleg tipp, hogy merre keressek? Az e-bay norma-converter szóra semmi értelmeset nem hozott, viszont PAL/SECAM/NTSC kulcsszóra kihozta ezeket az IC-ket.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
(#) Sebi válasza malterdj hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Látom, nem érted a lényeget: itt semmiféle színkezelésre nincs szükséged, mert monokróm jeled van, aminek a szinkronjai nem TV-szabványosak...

TDA4555 - PAL-SECAM-NTSC színkódolások képcsőre viteléhez való,
STV2118B - ez is, de több bemenet között is tud váltani - komplett TV és videomonitor
TEA1014 - semmihez nincs köze, ez egy videojel-kapcsoló, avagy bemenet választó. Ilyen van például a SCART csatlakozó után, ezzel tudja kiválasztani, hogy a TV-jel, vagy a külső videojel jelenjen meg a képernyőn.

IC biztosan nincs ilyen.
(#) malterdj válasza Sebi hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Tehát nem egyszerű a megoldás. Van ötleted, hogy mivel tudnám megoldani? Esetleg az segítene, ha csinálnék egy screenshot-ot arról, hogy milyen kép jelenik meg?
(#) Sebi válasza malterdj hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
El tudom képzelni: ilyen esetben egymás mellett többször jelenik meg az eredeti kép töredéke, ami nem áll nyugodtan az ernyőn.
A megoldást leírtam, de nekem nem barátom a processzor, nem tudok programozni.
Aki képes rá, nem fillérekért dolgozik, egy ilyen projekt ára karcolja a 100 rugót is.
(#) malterdj válasza Sebi hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Eltaláltad. Azért köszönöm szépen a segítségedet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem