Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 21
(#) fillér hozzászólása Okt 31, 2010 /
 
Sziasztok!
Új vagyok a témában és a szó szoros értelmében amatőr rádiós ezért előre bocsánat a tudatlanságért! Sokat olvastam a témában de most mikor a gyakorlati részhez jutottam elakadtam! Van egy grant rádióm kamionon! Mágnestalpas antenna állítható hosszal.Problémám h nem tudom az swr -értéket 1.5 alá vinni...probáltuk áthelyezni is ,de ha nem középen van csak rosszabb.Gyári minden csatlakozó semmi házi forrasztás! ez az antenna rossz?Vagy ez a mágnestalp átka? ha 1,5 marad az a végfokot kinyírja? Sokat veszít a hatótávból igy a rádió?
Előre is köszönöm
(#) fillér hozzászólása Okt 31, 2010 /
 
...és még egy, swr-mérést csak fm-am módokban tudok mérni lsb-usb nem mutat a műszer .Vagy ez igy teljesen ok?
(#) fillér válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
THX!!
(#) fillér hozzászólása Nov 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Voltam szerelőnél ....ajánlott egy Alan funk 90cm-es antennát és azt mondta az legalább olyan jó mint a nagy! Mert nekem van egy 175cm-es Sirio3000-m de félek feltűnő lesz ezt felrakni! Kérdésem : jó kihangolás és adott feltételek mellett , ez tényleg igaz? Nem romlik a vételem?A taxisoknál is van amelyiknek kicsi van ,van amelyiknek 2méteres...most akkor a méret a lényeg?
(#) pucuka válasza fillér hozzászólására (») Nov 11, 2010 / 1
 
Igen, a méret a lényeg. Ezen a sávon a tisztességes λ/4 -es antenna hossza kb 3 méter. Ha az antenna hossza ennél kevesebb, akkor hangolóelemeket, vagy trükköket kell bevetni, hogy az antenna lehangolható legyen, ez viszont a végfokhoz való illesztés miatt fontos.
A hangolóelem viszont nem sugároz, ezért rossz a hatásfoka. Hangolóelemként induktivitás van alkalmazva, mint pl a Dagger típusú antennánál, itt minél rövidebb a pálca, annál nagyobb induktivitás kell a kihangoláshoz, ami nem sugároz, ezért romlik a hatásfoka. A másik megoldás a DV27 típusú tekercsantenna, ennél a sugárzót feltekerik egy kozépső szigetelő magra, ennek a legkisebb a vesztesége az ideálishoz képest, viszont elég hosszú, és vastag, ami a szélellenállás miatt kedvezőtlen.
(#) fillér válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Köszönöm a választ,igen ezt már másfelől is hallottam h a tekercs antenna jobb és könnyebben behangolható,erősen gondolkodom is a cserén mert ugye a sirio-m az pont a beletekerős változat...
(#) fillér hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Üdv!
Ma egy új antennát mértem, swr értékeim a következők:
Felső40: 1,9
Alsó1: 2,4
Lefordítaná nekem valaki magyarra a kapott értékeket? Ez az antenna rövid?
(#) pucuka válasza fillér hozzászólására (») Dec 3, 2010 / 1
 
Azt megmondani ebből a két értékből nem (nagyon) lehet, kellene még egy közép csatornás mérés is. Nagy valószínűséggel rövid, de lehet még más gond is. Ugye nem mágnestalpas, és nem tükörkarra szerelt antenna, hanem rendesen a tetőre fúrt antenna. Ebben az esetben igaz. 1:1,5 alá kellene menned, az 1:2 a határeset, felette már nem megfelelő.
(#) fillér válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Rendes befúrt, a közép érték 40középen: 1,5...
(#) tucsok hozzászólása Jan 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy épített-e valaki irányított huzalantennát CB sávra?
Arra lennék kíváncsi hogy van-e valakinek tapasztalata
MOXON vagy HEXBEAM antenékkal?Építés,hangolás,nyereség?

Üdv
Laci
(#) Tturpi válasza tucsok hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Szia Én egyszer egy ALAN 4 elemes YAGI antennát használtam nem győztem forgatni. Két elemes huzal QUAD is közel olyan jó és nem is olyan zajos. Lényeg, hogy vissza tértem az 5/8-os PENETRÁTOR-ra mert ha van terjedés azzal mindent el lehet érni s forgatni sem kell, ha nincs akkor meg az irányítottal sem sokra mész.
Ettől eltekintve a kísérlet öröméért először is egy pecabotra erősített sima LOOP (hurok) antennát készíts kb. 2,5mm2 rézhuzalból számítás: 306,6/27,405=11,2m a kerülete. Betáplálás az alsó széle közepén RG213 koaxal.
Üdv. Tturpi
(#) Bagyula hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Sziasztok
Van egy City Star típusú CB antennám ha lesz időm megpróbálom főletenni a tetőre .Van-e valamiféle hangolási sorrendje ennek ? Arra gondolok hogy pl: célszerű előbb a sugárzó hosszát rezonanciára állítani és utána az egymenetes tekercs leágazásávan illeszteni ? Szóval valamiféle mesterfogásokra gondolok.Hátha van valakinek gyakorlatio tapasztalata .
(#) pucuka válasza Bagyula hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Nem úszod meg, mindkettő fontos. Az antenna hosszával a kívánt hullámhossznak megfelelő rezonanciát állítod, a hurokkal a talpponti impedanciát illeszted. Ha jelentős az eltérés az antenna hossza és a hullámhossz által meghatározott között, megeshet hogy a hurokkal még éppen le tudod illeszteni az adóra, de az antenna sugárzási hatásfokát jelentősen lerontottad.
(#) fery_zsofy hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
szeretnék egy olyan antenát csinalni ami az adóvevöhöz kellene,milyen tekercs kel hozá,vagy hogy csinájam hogy minél meszébröl vegyem a jelet.Egy cb rádoó ado vevöm van
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Még hozzá tenném pucuka válaszához, hogy a hosszon kivül fontos mennyire engedjük mélyre a sugárzó alját a szigetelő csőbe mert a külső tartó csővel egy kapacitást képvisel, amely az egymenetes tekerccsel (hurokkal) egy párhuzamos rezgőkört alkot az üzemi frekvencián. Le-fel +- 1 cm is számít, viszont ha türelmesen beállítgatod hatalmasat tud szólni. Egy próba árbócon váll magasságban ha felteszed és tologatod a sugárzót füllel hallod a zaj maximumot. Csak mindig el kell engedned addig. Jó hangolást!
(#) Antennaman válasza fery_zsofy hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Szerintem kezdetnek egy egyszerű tekercs nélküli Tripleg antenna is megtenné, ami biztos siker. Végy egy 6m-es (peca) spicc botot én 1500.- ért vettem egy Multiban. Végy 4db. 2,7m hosszú kb. 2mm átmérőjű rézhuzalt valamint megfelelő hosszú akár RG-58-as olcsó koax kábelt! az egyik vezetéket ráforrasztod a koax kibontott meleg pontjára (közepére) a maradék hármat végénél összefogva összekötöd a koax visszahajtott és kicsit összecsavart harisnya részére pl. egy sorkapoccsal. A középső meleg érre kötött vezetéket felkötöd függőlegesen a pecabotra annak a hegyéig a valahova felállítod a pecabotot és a harisnyára (hideg pontra) kötött három szálat kihúzod oldalra 120 fokos szögben három irányba és lejtősen kb.45 fokban. szigetelő anyaggal pl. damillal kötöd ki ezeket és már csatlakoztathatod is az új antennádat a CB rádióba. Nekem az erkélyen volt ez jó ideig.Itt egy gyakorlati megoldás
(#) Antennaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok! Sokszor a koax kábel is meghamisítja a mérést. Szoktunk készíteni egy mérő kábelt ami ugyan olyan 50 Ohmos koax mint a többi csak az a jellemzője, hogy az üzemi frekvenciára méretezett fél hullámhossznyi ám rövidül a koaxnak megfelelő rövidűlési tényezőnek( k -val jelöljük) megfelelően ez az RG-58-nál általában 0,66 - Tehát a mérő kábelünk hossza L=Lambda/2xK Ezt azért érdemes mert ha más hosszúságú koaxon keresztül mérünk a koax hosszától függően mindenféle fals transzformáció jön létre az-az fals lesz a mért érték. A hullámhossz a Lambda pedig kiszámítható méterben 300/f (MHz) pl. közép 40-re 300/27,405=10,946m az egész hullámhossz. Ezt osszuk 2-vel majd szorozzuk a k val 0,66-tal az eredmény 3,61m ekkora mérő kábel szükséges, valamint a mérő műszer és a rádió között se legyen 20-25cm-től hosszabb az összekötő. Persze ez csak precízkedés de érdemes időt áldozni rá.
(#) Antennaman válasza fillér hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia fillér!
Hol tartasz az antenna beállításával.
Mi is a pontos típusa?
Gondolom a kamion vezetőfülke teteje vas.
(#) Antennaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Elhiszem. Sokszor érdekeset produkálnak ezek az antennák, csak vakarjuk a fejünket. Van valami jó mérő műszered?
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ha tudod mit kell mérned, és azt hogyan lehet, milyen eszközzel, akkor nincs gond
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
De azért egy kis gyakorlati tapasztalat sem árt hozzá!
(#) ntomi hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Antennák...
(#) Antennaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia köbzoli! Én is egy kis PAN SWR-PWR mérőkével mértem sokat, nemrég meg egy ütött-kopott ORION GDO-t vettem egy börzén elég hasznosnak bizonyult. A napokban meg egy kis 50 Ohmos mérő hídat meghajtó oszcillátort építgettem, ami két mutatóval jelzi ki az SWR-t és az Impedanciát. Csak annak még tekercseket kell méreteznem, mert még alacsony frekvenciáig mér 11MHz-ig.
(#) boris92 hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Hali mindenkinek. Van egy Stalker IX es CB-m és egy 300 W os PC táprol hajtom/lehet egy kicsit gyenge de el ketyeg vele/Egyszer régen aputól kaptam egy Dixi 160 CMes pálcát tekercsel együtt. Valameik nap rááltam erre a CB-zésre. Csináltam egy M16os menetű dugót bele/melegpont közepébe szigetelve stb / és találtam hozzá egy sarokvasat meg egy Z alakú vasat. Ez fel is raktam az ablakomba RG-58 as kábellal. Tettem rá 3 pálcát árnyéknak, de hát a vétel nm igazán jó és az alu párkányt rákötöttem hülyeségből. Na hát így valamejst jobb. Kértem ism től egy SWR mérőt és hát nagyon rossz az eredmény :S vkitől vmi ötlet h lehetne kihozni a legjobbat belőle ? :S Kicsit lehet sufnis de nincs meg minden ezköz a jó munkához.
(#) pucuka válasza boris92 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Ha azt a pálcát ami vízszintesen áll 120 fokra lehajtanád, és a másik oldalra is felszerelnél egy ugyanilyet, hogy az irányuk egymáshoz képest 120 fok legyen, jobban le tudnád hangolni.
(#) boris92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Én még arra gondoltam hogy árnyéknak felcsavarozok TV antennának a gerinceit. Az csak vastagabb alu cső, és még hosszabb is valamivel. Hát a pálca hosszabbítása fejtörős feladat lessz. Az a baj az SWR-el h közép 1 ,közép 40, felső 1, felső 40 2-3 közt van :S nem változik, és ugytom hogy akkor illesztés baj van/forrasztás stb/. Amúgy kb mekkora RG-58 as koax kábel kell ?
(#) boris92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Ma szereztem 2 db 175 cm hosszú alupálcát, jó erős és mellé több kisebb alu csövet, azokat meg csinálom árnyék utána próbálkozok SWR-el. Remélem vmi változás lesz. Amúgy jó ötletnek tűnék és legalább jól meg csináltam eddig ?
(#) Antennaman válasza boris92 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Sziasztok! Ne okozzon gondot a pálca hosszabbítása !
Kísérlet képen egy sorkapocs segítségével egy bicikli küllőt egyszerűen hozzá fogatsz a pálca tetejéhez, amit előtte fényesre políroztál. Abból aztán 2-3 centis darabokat tudsz vissza csipkedni vagy a képen látható fehér kis teherautó tetejére szerelheted. Lehetőleg rövid ideig méregess nehogy meghaljon a rádió végerősítő része! A többi ötlettel egyet értek melyeket köbzoli és pucuka ajánlott.
(#) boris92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Mikor írtad hogy "A drótozás nem éppen szakmunka" akkor valósítottam meg nagy ötletemet /lásd fénykép/ Volt munkahelyemről sikerült megszabadítanom "pár" db 8as csavart +anyát+távtartót+alátétett, és hát összeraktam a 2 nagy árnyékot. Nagyon gondolkodok rajta hogy tényleg kitegyem-e az balakba :S szerintem nem igazán bírná el a felfogatásom :S az ablakba nincs akkor szél mint a tetőn :S de a tetőn jobb lenne az SWR meg nem lenne annyira baleset veszélyes :S de mikor olyan széllökések vannak hogy szószerint meg lökött :S szóval gondolkodok nagyon hogy mi legyen :S attol is félek hogy a villám belecsap :S de hát ha a rendes TV antennába nem csap bele meg a sok parabolába akkor ebbe mi oka lenne mikor kivan húzva még a rádióból is :S
(#) boris92 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Jó ötletnek tűnik majd kipróbálom sajnos a kis teherauto nem a miénk és így nm tom felszerelni rá :S amúgy stabil SWR mérésnél kell az árnyékot is állítani ? :S Amúgy nagyon szépen köszönöm a sok ötletett/segítséget/tippet ... sokat segített .. nem gondoltam volna hogy így segítenek a fórumon
Következő: »»   2 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem