Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 21
(#) laszlo29 válasza boris92 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia!Van erkélyetek?Én is használtam ilyen rendszerű gk antennát,de a fal közelében,még ha jó is az swr,ki tudja,hogy merre,és milyen hatásfokkal sugárzol,lehet,hogy az égbe fel,és rossz esetben ha van még nálatok analóg kábel tv,na akkor fognak még neked a szomszédok örülni és nem túl kellemes szexszuális helyzetbe kívánni téged és édesanyádat.Na visszatérve,az erkélyt azért kérdeztem,mert nálam vasból van az erkélykorlát,és onnan toltam ki egy vas tartóval az antennát,ha tudod próbáld ki! Esetleg kipróbálhatnád a mágneses hurok antennát,most írtam le a tapasztalataimat,a cb rádiózás fórumon.Jut eszembe van azon a rádión FM?Úgy 70km-re lakunk egymástól(légvonalban még kevesebb),milyen irányú az az ablak,nincs kedved DX-elni?Üdv:Laci!
(#) boris92 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Az erkélykorlát betonból van , lehet kitom tenni a tetőre , ott beállítom és hadszoljon. Összetettem nagyjából az antennát és így az SWR-em 3feletről visszaesett 2-2,5 re de az antenna kábelem van kb 1,5 m. Találtam egy kolegát és kb 4-5 km-re volt és ő nagyon jól halott. Gondolom ha teljesen összeteszem az antennát hosszú kábellal akkor kisebb lessz és kis hangolás után beáll 1:2 köré. Ha koax toldóval megtoldom akkor ront rajta ?? Igen van FM a rádión. 26-28 MHz közt tudok. Attol függ h hol laksz, mihelyst kész lessz az antenna és kint lesz a tetőn akkor msnen összebszélünk és meg próbálunk valamit. Lehet hogy olcsón még tudok egy erősítőt is szerezni.
(#) boris92 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Na és az is ront rajta ha bekötöm egy koax elosztót ?? mert van egy Alan 38 as AM rádióm, és azt is kiakarom próbálni. Nem sokat tud ~4 W.
(#) laszlo29 válasza boris92 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia!Nem kell a tetőre tenned az antennát,csak távolabb a faltól,a tetővel az a gond,hogy ha olyan a lakóbizalmid mint a milyénk,akkor gondjaid lehetnek,a rádiód sem legális,ne is "reklámozd"egy antennávalA stalkerhoz meg felesleges az erősítő,nem azon múlik,hogy rádiózunk-e egymással!A koax toldó,ha jól van szerelve nem"szól bele az SWR-be.Az ablakod,merre néz,remélem,hogy,északkelet felé !A többit,ha lehet,akkor privátba!
(#) laszlo29 válasza boris92 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Elosztó?!!Ez fájt,de nem csak nekem ,felejtős!Az AM is tilos manapság(bár ez sokmindenkit nem érdekel)!
(#) boris92 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
4ediken lakunk félek h véletlen leesik ..aztán nagyobb baj van mint ha csak fent lenne a tetőn. Úgy is azt adom be nekik hogy engedélyezett rádióm van. Az ablakom arra néz/úgytom :S XD Püspökladány fele ... inenn látom Püspökladány fényeit. /
(#) pucuka válasza boris92 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Fiúk!
boris92, és laszlo29! Kicsit rendezettebben írjatok, szóközökkel, MSN szleng nélkül. A szmájlit szúrd be az alsó gombsor bal szélső gombjával. Így nagyon bántcsa sokunk szemét. Nem siettet a tatár.
Köszönöm.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Bocsi,nem "püfölöm"az entert,és lassan "kétujjal gépelek"nem tudom,hogy mi a probléma,lehet,hogy nálam van,de lehet,hogy az oldalon,ilyen már egy párhete.Az msn-es szlenget,nem én használom,nekem se tetszik,de ilyenek a fiatalok!Üdv:Laci!
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Valóban, nem püfölöd az entert, de a szóköz billentyűd ki- kihagy. Mindent a maga helyén, az MSN szlenget is, elég gáz hogy többször is el kell olvasni, mit is szeretne az írója. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy helyesen, összeszedetten leírjuk. És a post írója sem állít ki magáról ország világ előtt olyan bizonyítványt, amire egyszer majd (talán) nem lesz büszke.
(#) boris92 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Bocsánatot kérek. Megpróbálok úgy írni ahogy kell, csak hát új vagyok még a fórumon hiába van regisztrációm a fórumon.
(#) Antennaman válasza boris92 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szia boris92!
Valamelyik este írtam neked pár mondatot az antennával kapcsolatban de valami oknál fogva eltűnt. Én is az ellensúlyok hosszát ecseteltem, valamint a "T" elosztó mellőzését minél kevesebb toldás, és a csatlakozók tisztaságának fontosságát. Hol tartasz az antennával?
(#) boris92 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Hello Antennaman. A "T" elosztót hanyagolom, ha nem kell akkor toldót nem használok. A két nagy alu darabot hozzárögzítettem 8 as csavarral, a 10es alu csöveket csak összekötöztem szigetelőszalaggal h kitudjam próbálni. 3 felett volt az SWR és így összeszerelve lement 2-2,5 közé. Kipróbáltam a sorkapocsféle ajánlatot, kb 20 cm-es rézdrótot fogtam be, de rosszabb volt az eredmény, levágtam belőle és hát nem sokkal lett jobb így levettem. Addig nem merek lecsípni a pálcából még nem lesz teljesen összerakva. Alakul a cucc csak hát időt kéne rászentelni az asszony mellet Ilyen SWR mellet nem bírtam ki hogy ne próbáljam ki, és hát a 4es számú főútról szolt vissza egy kolegabácsi, eddig nem igazán jó volt a kimenőm de hogy összeraktam itt a szobámba azt mondta hogy jobb ha úgy hagyom mert nagyon jól szól, de hát még nem lesz az SWR 1:2nél addig nem hagyom
(#) pucuka válasza boris92 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A "T" elosztót az RF technikában felejtsd el, mert ha csak egyszerűen toldóként is teszed a koax csatlakozók közé, már reflexiót okoz, nem beszélve arról az esetről, ha a másik végén más is van. Hacsak nem kifejezetten szűrőtagot akarsz az áramkörbe, de ezt viszont az illesztések miatt pontosan ki kell számolni, és mérni.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Olyan csend lett ebben a témában holott döng az éter a sok forgalmazásban. Lehet, hogy mindenkinek szuper módon működik az antennája és attól kezdve el van felejtve?
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Nem szerintem most a hó miatt mindenki csak rádiózik.Ha elolvad én is neki fogok a penetrátort beüzemelni,remélem sikerül igaz 27 és 28 mhz-re szeretném./igaz sajnos van egy kis kábel gondom,de majd megpróbálom megoldani./
(#) Marczilla válasza satlokk hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Sziasztok! Ezt a fajta rádiót szeretném meg venni, nekem ez bőven jó. Csak elég drága 24eft.

Bővebben: Link

Nem tudja valaki hogy ezt a fajta rádiót hol tudnám megszerezni olcsóbban? Nem baj ha használt!
(#) satlokk válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Szia!
Szerintem nem a legjobb helyen tetted fel a kérdést.Ha jól tudom an olyan topic,hogy "mit hol" remélem jól emlékszem.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Nem is CB antenna, de még nem is CB rádió, a többi stimmel.
Döntsd el magad, ha neked megéri vedd meg, ha nem nem.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
jaj tényleg, elnéztem a topic címét! Bocsánat!
(#) mraulajos hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Heló G80!
Mikor a lakásban hallod a villám szikrájának sercegő hangját, majd 2 mp. múlva a bődületes robajt, akkor szerintem egyértelmű a becsapódás helye. Az antennában semmi féle károsodás nem történik, mivel a hatalma energia azonnal a földbe távozik. Villám elvezetésnek a lényege hogy a lehető leg egyenesebb útra tereld. Min írtam, erre próbáltam odafigyelni az építkezésnél, így nálam szinte egy vonalban van az antenna azzal a földelő vaspálcával, mint ahogy azt előzőekben leírtam. Figyeld meg tetőszerkezeteken, ahol villám védelem van készítve, milyen nagy ívben vannak az elvezető elemek meghajtva, egyébként képes kiugrani, és így kárt csinálni. Erre is szívesen várom mások véleményét.
(#) G80 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Igen a nagyívű hajtás és hogy soha ne emelkedjen a levezető a vezetési irányban... Én mindössze az antenna tönkremenetelétől tartok, de ha azt mondod, hogy éveken át bevált, akkor megcsinálom én is. Bár az is igaz, hogy tőlem 300 méteren belül van egy templom, ami igen nagy vonzású! Nem hallottam még villám becsapásról a közelben. Amúgy milyen antennád van és milyen magasan?
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
A villám, az villám, nem sokat lehet tenni ellene. Mindenesetre be kell kötni a villámvédelmi hálózatba, ha van, és ki kell építeni, ha nincs. Arra nem lehet számítani, hogy van a közelben magasabb pont, volt már hogy becsapott mellé is. A gond az, hogy a levegő meglehetősen inhomogén, és előre nemigen lehet megmondani, hogy hol fog kialakulni az ionizált csatorna.
Az antennák elég robosztus szerkezetek, nem nagyon szoktak károsodni, de azért előfordul. Pl. lekonyul a penetrátor bajsza. Sokkal hamarább károsodnak a levezető kábelek, szerelvények, és a berendezés a koax végén. Láttam már N csatlakozót, aminek a középső pucukája felkenődött a csatlakozó házának belsejére. Az igazság az, hogy villámvédő patront kellene használni az antennakábelben, mielőtt a lakásba bemegy. Ennek a külsejét is be kell kötni, a villámvédelembe. Itt már azért nem szoktak olyan nagy áramok folyni, mint a közvetlen levezetőn.
Az én antennám négyemeletes ház tetején a 6 m -es árboc tetején volt, és 30 év alatt nem kapott inzultust, de a szomszéd házat már megtalálta, amin nem is volt antenna.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
No meg a munkám során is láttam, hogyan csinálják a "nagyok". Pl. TV állomások tornyaiban, mikró átjátszó, és rádiótelefon átjátszó, bázisállomások tornyaiban. Szinte a hiszti határáig elmennek, mégis elő előfordul néha, hogy a becsapott ménkő károkat okoz. Persze ott azért sűrűbben csapkodnak a villámok, még akkor is, ha nem is látszanak. (ott hallottam ilyesmiről, pl. a Kékesi TV torony, de bármalyik)
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Üdvözlöm Pucuka Mester!
Szóval a közeli magas villámhárítókra nem számíthatok!
Azt hiszem a hozzászólások fényében mindenképp kiépítem a villámhárítót az antenna árbócra. Anyaggal és kivitelezési tanáccsal nem lesz gond, hisz érintésvédelmis és villámvédelmis villanyszerelőkkel dolgozom együtt a cégnél...
Pucuka Úr elárulná, ha nem titok, hogy mit dolgozik(dolgozott)?! Csak mert kíváncsi vagyok, hogy honnan ez az igen nagy tudástára!
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Nem érintésvédelem, villámvédelem. Ez is csak egy pontban találkozhat, a földelő hálózatban, már ha van. Ha csak szonda van, akkor külön kell lennie, de erre is van szabvány.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Igen, ezeket már vágom! Az érintésvédelmet csak mellékesként írtam, hogy körül vagyok véve különböző "villanyos" emberekkel, a kettő nem ugyanaz... (Köszönök mindent!)
(#) laszlo29 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Szia! Akkor sok sikert, keresgélj csak. Ez a rádió a tudásához képest még olcsó is! Csak nézd meg, hogy egy hasonló sony, vagy egy sangean (és még sorolhatnám) mibe fáj, mit gondolsz miért nincs még nekem. Vegyél inkább egy SSB-s cb, azon beszélgethetsz is, én igérem, hogy építek hozzá neked konvertert a "hallgatózáshoz" De ha nincs rádióra pénzed, akkor inkább, a két méteres amatőrsávot ajánlom, mert egyszerűbb az átjátszóikat hallgatni. Üdv:Laci!
(#) G80 válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Hahó mraulajos! Hova tűnt?!
(#) Antennaman válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Hello Lajos!
Szerintem ha csak csetten a koax vége a lakásban az még nem villám csapás, legalább is nem a mi antennánkba, hanem a közeli becsapódás vagy a közelben két felhő közötti kisűlés térerejéből egy picit felfog az antenna és még az is több ezer voltot indukál. Annak a csattanása szikrázik a koax végén. Van olyan, hogy csak sötét felhők tornyosulnak felettünk és úgy feltöltik a környezetet sztatikusan, hogy a koax vége már csattog is sőt a koaxot a faltól szép lassan eltolja s amikor kisült vissza ejti. Egy -két ismerősnél volt kisebbvillám látogatás, ott a koax helyén félméteres korom csík lett a falon. Na de nem akarom fokozni a dolgokat.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Tényleg nem kellene fokozni, de tény, hogy nem jó ötlet a villámot (vagy annak akár töredékét is) a szobába vezetni. Rendes munkát tud csinálni. Az antennát földelni kell, mert úgyis az lesz az építmény legmagasabb pontja. Ha nem az, akkor már mint antenna sem az igazi.
Következő: »»   3 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem