Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 21
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Ahogy a cikkben is láthatod, a radiálok hossza a hullámhossztól függ, és nem a sugárzó hosszától. Viszont az is igaz, hogy a sugárzó hossza is a hullámhossztól függ. Tehát az antenna mindkét elemének méretét a hullámhosszhoz kell igazítani.
Ha rövid a sugárzó, két dolgot tehetsz (ami három). Kicseréled a sugárzót egy hosszabbra, (ez nehéz feladat, mert a sugárzót kúposra köszörülik, a vége felé vékonyabb), a tövénél megtoldod a sugárzót hegesztéssel, vagy keményforrasztással, vagy az antenna vastag részében rejtőző hosszabbító tekercs menetszámát megnöveled egy menettel.
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Egy kicsit félreérthető voltam talán. Az antennát a CB sávra szeretném használni. A gyári fej és a benne lévő tekercs a sugárzó hosszára van hangolva. Így azt talán nem kell módosítani.
Az antenna rövidségét fizikailag értettem. Mert csak 2.1m hosszú. De akkor a radiáloknál marad a lambda/4 hosszúság. És a táblázatban megadott méret.
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
A sugárzó, és a hosszabbító tekercs együtt az antenna sugárzó része. Természetesen a tekercs nem sugároz, csak a szükségesnél rövidebb pálcát hangolj a frekvenciára. Ettől az antenna némileg veszteséges, de valamit valamiért.
Igen, a radiálok a táblázatban megadott méretűek.
(#) Antennaman válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szia ,
Azért rövidebb a Dagger pálcája mert annak a tövében van egy pár menetes tekercs, amely a testre csatlakozik az alsó végén, és a testtől feljebb egy megcsapolásra jön a táp kábel (koax ) meleg pontja vagyis a belső ere. ( impedancia illesztés)
De a radiálok hossza lehet az általad bemutatott ábrán lévővel azonos pl. a 6 mm-es sugárzó vastagsághoz tartozó.
(#) mineral válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod. Sok irodalmat olvastam már a témában. Már tisztában vagyok a "hosszabbító" tekercs funkciójával, szükségességével De hála nektek még jobban elraktározódik. : )
Most egyenlőre készítettem egy T2LT Koax dipólt. Még nem próbáltam de nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan szuperál. Majd jelentkezem a mérésekkel (S.W.R) és a tapasztalatokkal. T2LT Koax dipole
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Szerintem ne foglalkozz az ilyen "egzotikus antennákkal. Nem láttam pontosan, pont a lényeget, hogy mit ügyeskedett a fazon a sugárzó résszel a lecsupaszított középső érrel. A koax kábelrészét tekerheted, amire akarod, az nincs hatással a sugárzási jellemzőkre, hacsak nem az a tömb az ellensúly. Szükség antennának szoktunk használni ilyen lecsupaszított koaxból készült antennát, ezesetben az árnyékolást visszahúzzuk a koax nem csupaszított részére, ellensúly gyanánt. Magasabb frekvenciákon jól működik, mert a rövidsége folytán megáll a saját lábán.
A sugárzó fizikai hosszát kétféleképp csökkentheted. az egyik mód a tekercs antenna (DV27), a másik a helikális antenna.
A tekercs antennánál a tekercs átmérője sokkal kisebb, mint a hullámhossz negyede, ilyen módon a terjedési sebességet csökkentjük, ezáltal rövidül a fizikai hossza a sugárzónak a hullámhosszhoz képest. Az iránykarakterisztikája is hasonló a függőleges dipólhoz képest, csak kissé nyomottabb, "hasasabb". Kifejezetten mobil antennának jó.
A helikális antenna az más. Annak az átmérője van kapcsolatban a hullámhosszal, a menetek száma a nyereséggel. 27 MHz -re talán lavór méretű kellene. Az iránykarakterisztikája is tengely irányba mutat, a menetek számától függő erős irányítottsággal, és körkörös polarizációval.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Köszönöm. Nagyon érdekes amit írsz. Ez is amolyan szükség antenna. Nem csinál a sugárzóval semmi különöset. Egy 6m-es üvegszálas pecabot tartja az antennát függőlegesen. (Akár fára is fel lehet lógatni.) Ez minden. Van még egy 5 menetes légmagos tekercs 110mm-es átmérőn a koaxból. Hogy ne az egész kábel, tápvonal sugározzon. Egész jó távolságokat áthidalnak vele. (Legalábbis ezt olvastam, hallottam a videókban.)
Nem kívánok komolyabban rádiózni. Csak érdekesség, tanulás, kíváncsiságból, időtöltésből foglalkozom vele. Illetve készítettem el. Két CB rádióm van jelenleg. De még az sem biztos, hogy működnek. Van egy Ablrecht AE355-ös rádió szkennerem. Azzal többször végig hallgatóztam a csatornákon de teljes néma csened van mindenhol... (Leginkább ehhez készítettem vevő antennának) T2LT
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Jan 11, 2019 /
 
Eddíg fix antenna amit láttam, az egy penetrátor -nak nevezett antenna volt. Ennél jobbat még nem találtak ki. Jó nagy az igaz, a sugárzási karakterisztikája a tetőkapacitás miatt olyan, kissé nyomott, hogy nem nagyon sugároz az égbe, és van némi nyeresége is. Háztető felett magasan elhelyezve, "igen jól szólt".
Az ilyesmikkel, mint amit a vídeóban is látsz, kár az időt, meg a koaxot fecsérelni.Az ilyesmi antennát elkészíteni nagyjából 10 perc, de csak olyan hosszúságig, amíg a csupaszított középső ér megtartja saját magát.
Ha már pecabot, akkor tekerj fel rá 2,5 m 0,8 mm átmérőjű zománchuzalt, zsugorcsövezd le, ellensúlyként használhatod a triplegnél megadott lábhosszúságból egyet, és kapsz egy erkélyantenna néven elhíresült antennát.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Sziasztok,
Igen , én is ezt a feltekert megoldást választanám ha nem akarnék csöveket vagdosni vagy nem lenne lehetőség, és a koaxos T2LT megoldásnál jobbat szeretnék, de egy kísérletet tán még ez is megérne.
Apropó! Kérdezném, hogy mi az elve a Penetrátor alján lévő illesztő komplexumnak? Mint "loading" is működik egyfajta hosszabbító ként vagy csupán impedancia illesztés a 6,75 méteres 5/8-os sugárzó tövén? Valahol még megvan egy régi-régi összeállítási utasítás a CB-zés "hőskorából" ha jól emlékszem Fülöpházán készítették .
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 31, 2019 /
 
Az 5/8 az ugyebár egy λ/2 + egy λ/4 -nek a fele. Egy ilyen antennának biztos nem 50 ohm a talpponti impedanciája, ezért kell illesztés az aljába. Ez tápvonalból van kialakítva, hasonlóan a dipól gamma illesztéséhez. Előnye a hosszabbító tekerccsel szemben, hogy ez sugároz, míg az utóbbi nem.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Köszönjük a hasznos tömör infót.
Szerintem ez más antenna konstruktőr kollégáknak is hasznára lehet.
Következő: »»   21 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu