Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   56 / 65
(#) Bandika_23 hozzászólása Ápr 2, 2017 /
 
Sziasztok!
Antennát cseréltem a kamionomon. A problémám az hogy nem bírom az SWR-t lejjebb vinni olyan 1.7-1.8 körüli 40-es és 1-es csatornán is. Ettől csak rosszabb értékeim vannak.Az antenna a kocsi bal elején az A oszlopon normális testeléssel.
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Ápr 3, 2017 / 1
 
Jó lenne néhány fénykép az antenna elhelyezkedéséről.
Nem csak a "testelés" fontos, hanem az is, hogy a sugárzó közelében se legyen semmi.
(#) Bandika_23 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Így van feltéve. Ne legyen megtévesztő,az ajtótól felfelé műanyag a kaszni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Ebből az antenna típusból kétféle létezett. Az egyik, amit vízszintes fém fellületre kellett szerelni, a másik olyan helyre, ami nálad is látszik. Nem a testelés a leglényegesebb, hanem az antenna másik fele, ami virtuálisan létezik. A különbség a két antenna között a betáplálás módja, amit abban a vastagabb részben elhelyezkedő tekercs, induktivitás, vagyis impedancia transzformátor határoz meg. Ugyanis más a betáp ponton mért impedancia, (amire illeszteni kell), ha közvetlen ellensúlyra (többé kevésbé vízszintes fém felület) csatlakozok a tápvonal (koax) hideg pontja, vagy a "levegőben" van, mint nálad is.
Keresned kell egy olyan antennát, ami a tükörtartó konzolra ajánlanak. Azzal jó lesz.
(#) Bandika_23 hozzászólása Ápr 5, 2017 /
 
Akkor ez nem jó nekem? Pedig nagyságrendekkel nőtt a "füle" meg messzebbre elszólok vele így is. Egyenlőre így hagyom jobbat nem tudok. Még lehet megpróbálom mágnestalpra tenni,gátha jobb lesz.
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
A jó antennát 1,5 alá lehet hangolni. 2 felett már veszélyes az adóra nézve is, bár a "füle" még jónak tűnik.
(#) fox11 hozzászólása Máj 11, 2017 /
 
Sziasztok! Valakinek a segítségére lenne szükségem.Vettem egy pár Baofeng 888s rádiót,hogy kedvére járjak a kisfiamnak.Aztán olvasgattam,hogy érdemes felprogramozni,így már beszereztem egy hozzá való kábelt is.Viszont a számítógéppel nagy szenvedések árán sem sikerül láttatnom,nemhogy felprogramozni.Ha valaki felvenné velem a kapcsolatot,megköszönném.
(#) pucuka válasza fox11 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Azzal remélem tisztában vagy, hogy ez nem az a engedély nélkül használható PMR rádió, akárhogyan is programozod fel. Nem tudom hány éves a gyerek, de egy 446 MHz -es PMR -t kellett volna venned, az 8 csatornás, és 0,5 W -os, nem bontható antenna csatlakozóval. A BF888s nem ilyen, az engedély köteles.
(#) fox11 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Köszi! Ha ezt előbb tudom,természetesen nem ilyet veszek.Már megvan,így legalább azon dolgoznék,hogy ne olyan sávot használjunk ami tiltott,vagy valakié. Ez a rádió az ebayen -sok más komolyabb társával együtt- könnyen,olcsón elérhető.
(#) pucuka válasza fox11 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
A probléma az, hogy rádióberendezések használata, forgalmazása, és gyártása erősen szabályozott környezet. Az is eredmény, hogy már vannak kivételek, ezek ún. a megadott célra elkülönített harmonizált sávok. Ezekben a sávokban könnyített feltételekkel lehet rádióberendezést vásárolni, és használni, nem kell hozzá külön engedély. Mivel minden igazgatás hatásköre csak a saját ország területére terjed ki, a külföldről vásárolt berendezés behozatalához is előzetes engedély kell. A szerencséd, hogy nem akadt fel a vámon.
Sávokról talán ne is beszéljünk, ezesetben a sáv fogalma a 400 - 470 MHz sávot takarja, amiben sok szolgálat működik. Neked, nincs is jogod frekvenciát (csatornát) kiválasztani, azt a frekvencia gazdálkodó hatóság választja ki a lehetőségek közül, ezt is előzetes frekvencia kijelölési kérelemre.
Ebben a sávban két harmonizált alsáv van kijelölve (azért harmonizált, mert európában, és amerikában is erre a célra használják), az ún. 446 MHz es sávban 2 ×8 csatorna, az egyik az analóg, a másik a digitális rádiózás céljára. Ebben a sávban használhatsz külön engedély nélkül, a vonatkozó műszaki előírásnak megfelelő PMR rádióberendezést.
A másik a 433 MHz ITO sávban használható adatátviteli, jelző, és távirányító célra kisteljesítményű rádiókat.
Egyébként a topikba kifejezetten a 27 MHz -es CB sáv használata tartozik, a készüléked pedig nem az.
Az hogy fizikailag mit vásárolsz meg, az a saját problémád, engedélyt is kérhetsz rá, még az is lehet, hogy megkapod, de biztos nem fogja megérni (engedélyezési eljárás, frekvencia díj). Ha megbuksz vele (valakinek zavart okozol), vagy megjelenik a vivője az ellenőrző hatóságnál, komoly bünti lehet.
Hogy olcsón elérhető, az amatőrők, vagy más, már engedéllyel rendelkezők számára. Behozatali endeélyt is akkor kaphatsz, na van rádió engedélyed.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) Kera_Will válasza fox11 hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
A szabályok nem ismerete nem mentesít a jogi következményektől !
Jobban járnál ha gyorsan túladnál rajtuk rádióamatőröknek akik rendelkeznek érvényes adóengedéllyel vagy
megkéritek őket , hogy vezessenek be a rádiózás rejtelmeibe.
Biztos szívesen elindítanak azon az úton , hogyan lehet érvényes engedélyt szerezni.
A fiaddal együtt mindketten elmentek és levizsgáztok.Kaptok rádióamatőr adó engedélyt és sokkal nagyobb és szélesebb területen játszhattok a rádióhullámok tengerében.
Sok sikert! Várjuk a fejleményeket!
Ha Zegeszegi vagy ahogy írod az adatlapodon akkor itt biztos tudnak segíteni : Zegerszegi rádióklub
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) fox11 hozzászólása Máj 12, 2017 /
 
Köszi a választ mindkettőtöknek,utánajárok a dolgoknak mindkét esetet meglessük.Lehet inkább beszerzek olyan cuccot amiből nem lehet gond. Aztán ha a gyerkőcöt a későbbiekben jobban érdekelné,akkor jöhet a többi. Köszi mégegyszer.
(#) Bandika_23 hozzászólása Jún 15, 2017 /
 
Sziasztok! Melyik a legjobb mágnestalpas antenna,amit tudok függőleges helyzetben is használni??? Gondolok itt arra hogy a mágnestalphoz képest 90 fokkal el tudom fordítani.
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
A rádiótelefon hálózatokban, így a CB hálózatban is a vertikális polarizáció a használatos (praktikusság okán) ezért a mágnestalpasnak is függőlegesen kell állnia. Ezek, a hullámhossz miatt nem rövid méretűek. Létezik olyan fajta is, aminél a páca, és a mágnestalp között egy szárnyas anyás rögzítésű forgó rész van, amivel lehajthatod, ha nem akarsz trolibuszt játszani.
A vakerán láttam ilyet
(#) Bandika_23 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Most olyasmi van amit leírtál,csak kicsi a hatótáv a méretéből adódóan. 9km max. Ettől valami izmosabb kellene grand president rádióm van.
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
A President Grant önmagában elég "izmos" rádió. A 9 - 10 km hatótáv két mobil között normális dolog. Ennél sokkal többet nemigen tudsz elérni. A hatótáv növeléséhez legalább az egyik antennának magasan kell lenni, és főleg kis veszteségűnek. Pl. egy penetrátor. Persze egy ilyen antennát autóra rakni nem lehet.
Némileg javíthatod a helyzetet ha az autó tetejébe a fém karosszériába fúrt antennát használsz, így az antenna sugárzási vesztesége jelentősen csökkenthető. Ezzel nyerhetsz néhány km -t.
Feltétel még, hogy a használt csatornára legyen kihangolva az antenna.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2017
(#) Bandika_23 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Értem. Maceráns a tetöre tennem mert műanyag a STRALIS teteje,ezért van a fülke oldalán mágnestalppal. Van itthon egy Dagger 1650 antennám is mindenestől,azt befúrnám,de mivel műanyag a tető így nem lenne neki "ellensúly".
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
A fülke oldalára (tükör tartó karra) létezik speciális antenna. Ennek olyan a kialakítása, hogy nem kell ellensúly. Ez egy λ/2 -esre talpponti tekercsre kiegészített antenna. Hasonló kivitelű, mint a képen látható Dagger.
A mágnestalpas antenna csak szükségmegoldásnak jő, és az alá is kell megfelelő ellensúly. A mágnestalpassal még az is baj, hogy mégha jól is van szerelve, az ellensúly és a betáp test pont között távolság van, ez még jó kihangolás esetén is növeli az antenna sugárzási veszteségét.
A műanyag tető alá lehet használni a Trabant módszert, a műanyag tető belső felére felragasztott, megfelelő méretű, vékony alu lemezt. Erre tud csatlakozni a csonk fém talpa.
(#) Bandika_23 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Értem. Ha például a dagger-t akarom használni,akkor kb mekkora méretű alu lemez kellene nekem alá?
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Min 1 m × 1 m, ha elfér, egyébként minél nagyobb.
(#) Bandika_23 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Akkor az kivitelezhetetlen,mert tetőablakos,nincs akkora egybefüggő felület a tetőn sajnos.
(#) pucuka válasza Bandika_23 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Pff. Akkor ez van ami most. Ilyen műanyagra való antennákat hajós voltokban lehetett beszerezni anno, mostanában nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2017
(#) gkari válasza Bandika_23 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Ha megoldható a tető két szélén a fémkarosszériához való (minél rövidebb) fémes csatlakozás, akkor elegendő egy cca. 10cm. széles lemezcsík a tető alá. Antenna a tető közepére, persze az SWR - t ehhez kell beállítani. Anno nekem a Trabantban így működött - kitűnően, az SWR középső 40-esen - persze szabad terepen - 1,3 táján volt. Esti csendben a Tenkeshegyről símán hazaszóltam BP.-re - igaz, SSB - vel.
(#) balint98 hozzászólása Júl 24, 2017 /
 
Jó napot kívánok! Elég amatőr vagyok a rádiózáshoz. Azonban szeretem és mivel egy kisebb fuvarozónál tudtam elhelyezkedni ahol folyton úton vagyunk. Azzal a kérdéssel fordulok a "vén szakikhoz" hogy szeretnék venni egy CB rádiót de olcsón találtam is egy kis picit egyből bele szeretem és érdeklődnék hogy ismeri e valaki. Ezzel lehet-e venni a nagy CB-nek az adását venni?

https://m.emag.hu/midland-m-zero-plus-kit-radio-pni-extra-45-magnes...atk22t

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv: Bálint
(#) pucuka válasza balint98 hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Ne tévesszen meg a méret. Mármint, hogy a rádió mérete. Azok a "nagy" CB rádiók a 80 -as évek technológiájával készültek, azóta azért jelentős fejlődés következtében a méretcsökkenés is jelentős.
A leírásban nem találni tisztességes műszaki adatokat, de azt sejteni lehet, hogy a jelenleg érvényes műszaki előírásnak felel meg.
27 MHz, 40 csatorna, 4 W, FM üzemmód.
Természetesen lehet vele kommunikálni az ugyanazon üzemmódot használó más CB -sekkel, azonban a kamionosoknál a már (az engedélyezett 40 csatornán belül) nem engedélyezett SSB üzemmód használatos, így azokkal nem fogsz tudni kapcsolatot teremteni.
(tudomásom szerint, az engedélyezett, és a készülékedben is rendelkezésedre álló 40 csatornán kívül van egy "kamionos csatorna", de annak használatához engedély, és a tiedtől eltérő képességű rádió kell. De ennek járj utána az engedélyező hatóságnál)
(#) ROBESTON válasza balint98 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Magyarországon 2013.01.01.-től az NMHH 15/2012. (XII. 29.) rendelet alapjá.
Mely adaptálta ECC/DEC/(11)03 határozatot.
Új Európai standardet, CB rádió 40csatorna AM/FM (max 4W) ill. 40csatorna SSB csatornán (max 12W) használható!
Jelen esetben:
Albrecht AE-5890EU
President Jackson II
stb...
Ha mindenképp utánna akarsz járni a Midland M Zero Plus, NMHH oldalán érdeklődj cb rádió tipus engedély ügyben.
Elvileg a dobozában kell lenni tipus engedélyezési minősítőtanúsítványnak, jobb helyeken.

Üdv.
(#) ROBESTON válasza ROBESTON hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Köszönet a törvény módosításnak, megfelelő készülékekkel az SSB engedélyezve van...
Üdv.
(#) gkari válasza ROBESTON hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Istenem, ha ma is meg lenne a "Grant", meg Újpalotán a 10m.-es árbócon a "Penetrator", de jókat "DX" - elhetnék megint pl. Indonéziaival!
(#) Bandika_23 válasza gkari hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Ma is van terjedés:Ibrány-Lipcse
(#) balint98 hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Jó napot! Olyan kérdésem fordulok a kedves csoport tagokhoz, hogy USB/ SSB CB rádiót vennék olcsón tudd valaki ilyet!? Ill. van itt valakinek eladó?

Köszönöm előre is!

Üdv:. Bálint
Következő: »»   56 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem