Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD/DVD lejátszó magas mechanikai zajszintje
Lapozás: OK   1 / 1
(#) The_Sentinel hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
Kedves Fórumozók!

Az alábbi probléma/jelenség kapcsán várom megtisztelő véleményeteket, javaslatotokat.

Két DVD/CD lejátszó készülékem van otthon, egy kb. 8 éves Pioneer és egy kb. 3 éves Sony. Mindkettőt zenehallgatásra, tehát CD lemezekkel használom, gyáriakkal és írhatóakkal egyaránt.

Több évnyi problémamentes használat után kezdett el nemrégiben mindkettő – meglehetősen hektikus módon – viszonylag hangos mechanikai zajokat (búgást, berregést) produkálni.
Ami érdekes, hogy a lemezek elindítása után 10 esetből kb. 2-3 esetben a probléma nem jelentkezik, más alkalmakkal – eltérő hangossággal – viszont érkezik a búgás, berregés. Illetve további érdekesség, hogy a jelenség a lemezek elindítása után jellemző módon az első 6-8 percben tapasztalható, később viszont megszűnik. Előfordul az is, hogy a jelenség ugyanazzal a lemezzel hol előfordul, hol nem, vagy legalábbis eltérő intenzitással.

Vajon mi lehet a probléma forrása, és meg lehet-e valahogyan szüntetni? Oka lehet ennek a motor ill. a mechanika kopása? Segíthet ennek megoldásában esetlegesen a mechanika valamiféle átkenése? Szervizelhető, esetleg házilagos orvosolható lehet a fenti jelenség?

Ha valakinek van javaslata-ötlete-gondolata, azt hálásan megköszönöm.

Üdv,
Péter
(#) Suba53 válasza The_Sentinel hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Valószínű, hogy a fordulatszám változás miatt szűnik meg egy idő után a rezonálás. A beolvasás nagyjából kötött ütemben zajlik, viszont ahogy halad kifelé az olvasó fej, egyre hosszabbak a körpályák, így csökkenti a fordulatszámot. Ugyanazokkal a lemezekkel is másként viselkedik, amikkel évekkel ezelőtt nem csinálta? Vagy ahogy gyűlnek az írott lemezek, úgy tapasztalod? A lemezek minősége, egyenletessége szimmetriája is nagyban számíthat. Lehet hogy az írható CD-k, nem annyira precízen vannak gyártva, mint a gyári préselt audio CD-k. Ha előveszel egy gyári CD-t, akkor is zajos?
(#) Massawa hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
Kosz van a központi csapágyon. Nem tudom milyen a mechanizmus, ha behuzos (mint az autoradioban) akkor valamit behuzott és azért nem fekszik fel a lemez és akkor zajos (üt). Sajnos vannak olyan lemezek aminek csapágylyuka nincs lesorjázva, és akkor nem tud simán rácsuszni a csapágyra. Lehet hogy ott maradt valamelyik sorjàzatlan lemezböl valami maradék.
(#) The_Sentinel válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Kedves Suba53, köszönöm a válaszodat.

A fordulatszám-változás nekem is eszembe jutott, igen.

Korábban ez a fajta probléma egyik lejátszómnál sem merült fel, az utóbbi fél év - 8 hónap "termése" a dolog mindkettőnél.

És igen, csinálja olyan lemezekkel is, amikkel korábban nem. De olyan is van, amiknél hol van zaj, hol nincs. Akár úgy is, hogy beteszem a lemezt, elindítom a lejátszót, érkezik a zaj - kiveszem a lemezt, visszateszem, újra elindítom, és csökken a zajszint, vagy éppen meg is szűnik. Ilyen is történt már. Ezért nem értem a dolgot, mert úgymond nem következetes.

Gyári és írható CD-kkel is előfordul ez a probléma, ebben nincs különbség.
(#) The_Sentinel válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Kedves Massawa, köszönet neked is!

Mindkét lejátszómnál tálcás mechanizmus van (asztali lejátszók).

Írható lemezek esetében igyekszem jó minőségűeket/bejáratott márkájúakat használni - persze évek távlatában ez sem garancia semmire valószínűleg.

Mit gondolsz-gondoltok, érdemes lehet szerelővel konzultálnom? Vagy esetleg házilag óvatosan belenézni a készülékekbe, hátha behúzott valamit a tálcával?
(#) Massawa válasza The_Sentinel hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Azaz ha jol értem a lejátszo fiokja huzza be a helyére. Akkor vagy sérült a tusko ami centirizta a lemezt, vagy koszos, vagy leszakadt az a vékony filcszerü anyag ami alulrol támasztja meg a lemezt forgás közben. Meg kellene nézni/nézetni, de lehet, hogy olcsobb egy uj mechanizmus venni és azt beépiteni. A számitogépekben vannak ilyenek.
(#) The_Sentinel hozzászólása Márc 30, 2022 /
 
Köszi a választ!

Igen, jól érted, a fiók húzza be a lemezt. Nekem is eszembe jutott, h esetleg centírozási probléma van a háttérben. Lehet, h igen óvatosan belenézek a gépekbe, hátha okosabb leszek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem