Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD lejátszó sebesség-szabályozása
 
Témaindító: Gory, idő: Júl 17, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Gory hozzászólása Júl 17, 2005 / 1
 
Hello!

űSzeretném egy számítógépből kiszedett CD lejátszónak a lejátszási sebességét állítani, audió cd lejátszásakor.
Egy különálló, állítható sebessgű cd-lejátszót akarok összehoznio belőle. Ezt hogyan kell, a motort kell gyorsabb/lassab forgásra rávenni, vagy valahogyan vezérelhető ez kívülről is?
(#) Topi válasza Gory hozzászólására (») Júl 18, 2005 / 4
 
Hát ez kicsit bonyolultabb, el is mondom miért.
Mivel a CD-n digitálisan vannak az adatok, kis és hosszabb karcok formályában, ha jól emléxem akkor a CD-ben állandó kerületi sebességgel kell forgatni. Azt sajnos nem tudod lelassítani, mert akkor nem lassítva lesz a hang, hanem akadozik, vagy le sem játssza.
Ehhez egy úgynevezett DSP dechnológia kell, ami Pitch modulálást fog majd csinálni.
DSP = Digital Signal Processing
Neked a normál hangot kell majd utólag modulálni.
Nézz utánna a gugliban. Fogsz rá találni töméntelen kapcsot!
(#) Gory válasza Topi hozzászólására (») Júl 18, 2005 /
 
Helló!
Körülnéztem kicsit. Egy honlapon láttam hogy elvileg azért megoldható a dolog valami oszcillátor állítható tipusúra cserélésével. (Mert 11,29MHz-n ketyeg eredetileg benne, ami a 44,1 KHz négyszerese) Ezzel nagyjából +-6% sebességeltérést elő lehet idézni, de azért nem tökéletes a módszer. Inkább ránézek a DSP-re. Köszi:yes:
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 18, 2005 /
 
Hmm...eddig még nem találtam semmi kapcsolást
(#) Topi válasza Gory hozzászólására (») Júl 18, 2005 /
 
[link=http://www.cgs.synth.net/modules/cgs38_saw_pitch_shift.html]http://www.cgs.synth.net/modules/cgs38_saw_pitch_shift.html[/link]
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Júl 18, 2005 /
 
Ill. lehet hogy a Pitch Shift / Pitch Shifter kulcsszó nyerőbb!
(#) miklosch hozzászólása Ápr 7, 2007 /
 
Nem akartam új témát nyitni, mert azért sokan morcosak, ezért feltenném itt azt a kérdést, hogy egy CD lejátszónak hogyan kell beállítani a lézerét? Konkrétan egy Sony HTC-D209-es hifiről van szó, amiben kicseréltem a fejet, de némelyik eredeti CD-nél akadozik a lejátszás, és furcsa hangok is kerülnek bele, valószínű azért, mert nincsen jól beállítva a lézer. Kerestem szervízkönyvet hozzá, ahol valószínű le van írva, hogy ezt hogyan kell elvégezni, de nem akarok rászánni 20$-t.
(#) Sebi válasza miklosch hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Sztem nem kell semmit (mechanikusan) állítani, a fejet automatikusan állítja fókuszba az elektronika. A fej mozgástartomány - amiket én láttam - 4-5mm körül volt, annyira rosszul nem lehet összerakni, hogy ne tudjon beállni. Ezenkívül állítani csak a lézerdióda áramát lehet (de csak a nagyon régi féldöglötteknél javít egy időre) újnál nem kell(ene) bántani semmit.
(#) miklosch hozzászólása Ápr 7, 2007 /
 
Nekem mindenképpen állítanom kell valahogy rajta, mert a panelen van két poti, és azzal kell játszani, hogy beolvassa a számot, és ne ugorjon ki a sávból, amit olvas, de elég nehészkes hallás alapján beállítani, mert egy CD-vel beállítottam, minden jól ment, az első és utolsó számot is azonnal olvasta, és hibátlanul játszotta, betettem egy eredeti CD-t, azzal meg össze vissza ugrált a fej, akadozva olvasta. Szóval csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mi alapján kell beállítani, vagyis miket kell mérni. A Pio CDJ100s-hoz találtam is ilyen leírást, hogy mit hogyan, merre és meddig kell állítani, hogy jó legyen, miután ezt beállítottam azon, utána már nem adott ki fura hangokat 1-2 CD-nél.
(#) mlhe_vr hozzászólása Nov 12, 2007 /
 
üdvözlet mindenkinek!
az egyik DJ ismerősöm vetette fel azt a kérdést, hogy meg lehetne3 e oldani valahogy a cd lemez sebességének szabályozását úgy, hogy kb +-10 % eltéréssel tudjon szabályozni.

Erre a funkcióra kellene átalakítani két db cd lejátszót. már valahol láttam utólag beszerelt sebességszabályzót, csak már ez régen volt, és akkor nem néztem meg részletesen a dolgot.

esetleg valakinek van valami ötlete hogy milyen úton indúljak el?!
(#) valve válasza mlhe_vr hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Csak erdeklodeskeppen, azt akarja, h a pich vagy a speed ill sebesseg elmasszon pl: +10% -ot?
(#) zozz12 válasza mlhe_vr hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Szia!

Hát egy kicsit gagyi módszer, de 1-nek jó:

A motor elé beteszel egy X Ohm-os potit.
(#) mlhe_vr válasza valve hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
nem. arról van szó hogy a lejátszási sebességet egy potméterrel szabályozni tudja. ezzel egyidőben természetesen a hangmagasságnak is változnia kellene.
(#) gulyi88 válasza mlhe_vr hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
ezen a téren láma vagyok, de a CD tartalmát nem memóriába olvassa be? és onann ki??
mert akkor értelmetlen a motor fordulatát szabályozni,
a memória kiolvasási sebességét kéne.. (beolvasás biztos a memória állpotától függ..)

ha hülyeségeket montam akkor sorry
csá
(#) mlhe_vr válasza zozz12 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
ez tuti nem jó, mert a lemez sebessége szervőval van szabályozva. és ráadásúl azért hogy az adatátviteli sebesség ne változon más a sebessége a lemeznek a cd elején és a végén. (a kerületi sebesség miatti eltérés korrigálása)
tehát ha ezel a potival lassítanám a sebességet akkor ezt érzékelné a szervó és azonnal nagyob feszt adna a motorra.
(#) valve válasza mlhe_vr hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
En csak azt akarom mondani, h ha a motor sebesseget megvaltoztatod annelkul, h a fejet is korrigalod akkor neked nem nagyon fog otta muzsika szolni,..
(#) Lucifer válasza zozz12 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Esélyes. A CD olvasó pont olyan technika ami tolerálja az ilyet...

Amúgy a témanyitó szerintem a lejátszott zene sebességét szeretné szabályozni. Köze nincs a lemez fordulatszámához.
(#) mlhe_vr válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
a hagyományos audio cd lejátszók álltalában közvetlenűl a lemezről játszák le a felvételt. itt is van memória, de nem számotvető a szerepe ebből a szempontból.
(#) valve válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Igy van! Es pl a Pioneer CDJ-100S ben is nem a motor szabalyozasat alitgatjak a +-10% -os potival hanem szoftveresen egy pic vegzi a sebessegvaltozast, ill a szam lejatszasanak modjat,..
(#) Sonix hozzászólása Nov 12, 2007 /
 
Hali!

Egy kis elmélet:
A CD-t 1x-en forgató lejátszó másodpercenként 75 szektort olvas. Egy CD-ROM-on, melyen egy szektor 2048 byte-os, ez pontosan 150 KB/sec. Egy zenei CD-n, mivel ez 2352 byte/szektoros, ez kb. 172.27 KB/sec.
A percenkénti fordulatszám attól függ, hogy a CD mely részét olvassák. 1x sebességnél az olvasófej alatt elhaladó bitek („kerületi sebesség”) számának állandónak kell lennie. A lemez külső szélén több bit fér el – a nagyobb kerület miatt –, mint belül, ezért a lemeznek kívül lassabban (kisebb „szögsebességgel”) kell forognia, mint belül.
Egy zenei CD lejátszásához azt 1x-en kell olvasni, ami azt jelenti, hogy 172,27 KB/sec-es állandó kerületi sebességet kell tartani. Ahogy a lemezen kifelé haladunk, a szögsebesség változik.
Forrás: delfin.unideb.hu

Tehát ha valami úton módon változtatunk a forgás sebességén az olvasási hibákat eredményezhet.
Ahogy Valve kolléga is írta a sebesség szabályozást szoftveresen végzik, ezért van lehetőség többek között arra is, hogy úgy változtatsz sebességet, hogy a hangmagasság nem változik (Master Tempo), illetve létezik egy effekt (A Pioneer CDJ-100S-en ZIP-nek hívják) ami pont az ellenkezőjét csinálja. A tempó marad úgyan az, viszont a hangmagasságot változtatja. Ezt a legjobban a bakelit lemezjátszó nyávogásához lehet hasonlítani.
(#) mineral válasza mlhe_vr hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Üdv!

Lassan tíz éve de egy kollégiumi bulin láttam egy normál cd lejátszót így házilag átalakítva. Pontosan nem emlékszem de úgy rémlik hogy a Cd lejátszó órajelét adó kvarcot helyettesítették egy házilag mókolt panellal. Aminek a kimeneti frekvenciáját egy egyszerű toló potival lehetett változtatni bizonyos határok között.
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Ez a projekt engem is nagyon érdekel. Rá álltam az ügyre!

Addig is egy kis ismertető

Cd_jatszók
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Alakul!

Pitch control
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Csak meglesz a megoldás!

Bővebben: Link
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Nahát hogy miket nem találok!

Egy kis hazai

HE kereső a barátod!
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 / 4
 
A megoldás itt olvasható! Kapcsolási rajzot ugyan nem tartalmaz. De vagyunk itt elegen hogy kitaláljuk.

Bővebben: Link
(#) Pafi válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Ennek alapján annyit tehetsz, hogy keresel a lejátszóban egy kvarcot, kidobod, bekötsz helyette egy RC oszcillátort, és imádkozol hogy működjön.
(#) valve válasza mineral hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Lassan chatszobava alakulunk; egy-egy link egy-egy beszolasnal,.. Szerintem ha muxik valameik akkor enis kiprobalom,.. (ugy`velem, h a megoldas bonyolultabb v olyan egyszeru, h az ember agya felsem eri ;o))
(#) Inhouse hozzászólása Nov 13, 2007 /
 
Ha kicsit belegondoltok, akkor sem a lemez forgási sebességének állítása nem jó, sem az 1-szeres sebesség. Én azt mondanám, hogy PC-CDROM, mondjuk 2-szeres sebesség, majd a kiolvasott adatból real-time átalakítás...

Ezt megépíteni nem gyerekjáték, és nem is lehet túl olcsó... Alap ismeretekkel, házilag és olcsó cuccokból nem fog menni, ha ez volt a cél...

Jó pár évvel ezelőtt, talán P3-as gépen próbáltam egy CD player szoftvert, ami tudott az Audio CD hangjának tempóján állítani, nehezen boldogult vele. Ehhez képest egy PIC talán még annyira se. Ide cél IC-k kellenek...

Üdv
Inhouse
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Vagy a kvarc helyére egy soros tekercs + kondi páros + egy forgókondi.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem