Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, írok privátban címet!
Közben más is ajánlotta a fióksínt, utána nézek.Igen, most az ár lesz meghatározó. Legalábbis terv szerint most nem költenék sokat rá, mert egy fél éven belül szeretnék venni egy Sieg X2/SX2-t, és azt CNC-síteni, meg mellé vennék amúgy egy kisebb esztergát is, úgyhogy azokra kell majd a pénz. Addig ezzel tanulgatnám a dolgokat.
Köszi, meglesem ezt a megoldást is!
(Bár elsőre bonyolultabbnak tűnik, mint az eddigiek. )
Lehet hogy Bonyolultabbnak tünik, De a zártszelvény szerkezetnél ha nem pontozod le jol a luka és a furószár egy picit féltrecsúszik már ferde lesz valamelyik tengelyed!
Itt bemész az obiba, vagy valamelyik lapszabászatba, leadod a lapok méretét (ott garantáltan derékszög párhuzam minden!) És ha másod nincsen akkor max egy kalapács meg 100 darab szög meg 2 szál menetrsorsó kell! Na jo... persze jobb a csavar plussz a ragasztás de most nagyon sarkítva írtam!
Én fióksínnel kezdtem. Attól bármi jobb! Nem az, hogy nem tartós, de akár 1-2 mm lógása is van ami használhatatlanná teszi az egészet. Sokszor lehet kapni jófogáson, vaterán, sárga fórumon bontott vagy éppen megmaradt lineárokat, ha nem tudod kimunkálni akkor még ez a legolcsóbb megoldás. Vagy ha van esztergályos ismeretség akkor egy laposacél a két oldalára csapágy és arra esztergáltatni egy-egy U alakú kivágással ellátott köpenyt. De még azt is el tudom képzelni, hogy készen is lehet kapni. Mint a mellékelt képen.
Pali79
Ez a Te géped? vagy memtett kép? Tetszik
Nem az enyém azt hiszem abból kölcsönöztem amit te linkletél...
![]() Az én gépemen ami szintén fa vázas, talpas köszörült tengelyek vannak. Az sem tökély de megfelelő. Ennek a megoldásnak az a baja, hogy ha egy részen kikopik az alu, márpedig hamar kikopik az acél keréktől akkor az egész síncs cserélni kell. Én mindenképp valami acél megoldásban gondolkodnék. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
Jogos, köszi! Persze, gondolom, a zártszelvényt vázat is méretre lehet vágatni, meg fúratni, de az is emeli nyilván a költségeket.
Köszi!
Amúgy pont azon gondolkodtam, hogy csak van valami köztes megoldás a fióksín és a lineáris vezeték + kocsi között. A talpas tengely, egyel rosszabb, mint az előbbi, a sima lineáris tengely meg egyel rosszabb, mint a talpas? Árban is így csökken, gondolom. Ez a váz is sima lineáris tengelyeket használ?
Igen sima köszörült köracélok vannak benne. Ennek a megoldásnak az a hátulütője, hogy a hosszal nagyon durván növelni kell az átmérőt, különben meghajlik. Ahová ilyenből kell 25-30mm-es átmérő, oda a talpasból elég a 16-os is.
Azt hittem hogy egy az egybe koppintottad a technikát!
Amugy az biztos hogy szamolni kell a kopással... azt még nem tudom mennyi idő alatt! De remélem tavaszra készen lesz az enyém és utanna tudok nyilatkozni! Addig is fotozok sokat, meg dokumentálom az építést, hatha valakinek tudok majd vele segíteni!
No, ház ez az: itt van egy váz, amiben az orsó 12-es, ahhoz képest ránézésre a lineáris tengely sem lehet nagyobb, mint 16-os; sehol egy lineáris vezeték, vagy talpas tengely, és 110.000 Ft-ba kerül. Most már eléggé el vagyok veszve, hogy mi lenne a megoldás számomra.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
Ez nagyjából az a kategória amit te szeretnél "csak működjön valamennyire". Sokan azt gondolják, hogy pl nyák gravírozásra akámilyen vacak megfelel. Pedig egy nyáknak kb 0,01mm-en belül kéne lennie a pontosságnak. Ezt már nem olyan könnyű egy 20×20 cm-es méretben kivitelezni. Egy ilyen mechanikával lehet rajzolgatni, gravírozgatni, meg kisebb reliefet készíteni. Ha már alut kell marni akkor nem úszod meg a normális lineárokat.
Én még hiszek a fióksínben! Csak nem a 150Ft-os OBI-sat kell használni és egy tengelyen nem kettőt, hanem... Mondjuk nyolcat!
Értem, köszi!
![]() Találtam ilyet is: CauCau korábbi gépe, szintén lineáris tengely megoldással. Ha ebbe, meg az előbbibe elég volt, szerintem nekem is elég lehet. Amúgy ez milyen vastag lehet az Y tengelyen? Azt írja: "Trapéz orsó: 12*3mm" Akkor a köszörült tengely talán 16-os lehet? Egyelőre továbbra sincs fogalmam se, hogy hogyan csináljam, milyen alkatrészekből. Szerintem összeírok egy pár különböző verziót, és úgy talán jobban átlátom.
Hasznalt aktuátorok lehetnek erre megoldasok, jó alap. Ha a ZX tengelyt ebből csinalod nem kerül annyiba és profi is. Van eladó a sárgán , lineár motoros XY egység. Sajnos sw nincs hozzá
step dir es. Nem az enyém. Na ez egy XY egység, ez 60 ba van. Fa, "plexi" marasra elég, cserébe villámgyorsan jár, m/s be van az egység Én kis fa vázas gép+zöldgombból váltottam ipari egyedi gyártásra. Első körbe sokat fogsz szívni az első sajat gépeddel. Neéz amúgy nem kuka aktuatort venni, sajnos ehhez illik személyesen elmenni. Ha gondolod adok tippeket mit nézz ezeken.
Igen olyan 16-20 lehet max. Az újabb gépein már talpas tengelyeket használnak, talán nem véletlen...
![]() Szerintem abból kell kiindulnod, hogy mennyit akarsz/tudsz rászánni. Ez egy olyan dolog amit meg lehet oldani pár ezresből, de cserébe kb semmire sem lesz jó csak mozogni fog. Vagy ráköltöd amit kell és használható is lesz. Most láttam a sárga fórumon egy eladó X-Z mechanika acélból kompletten 56-ért. Tudom ez elsőre sokknak hangzik, de ez kb anyag ár és képről nézve jól össze van rakva. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
Hú, Srácok, az a cucc tényleg bitangul néz ki, de én még nem tartok itt, nem szeretnék ekkora gépet építeni. Legalábbis most így gondolom, lehet, hogy majd megbánom.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
Hidd el nem turkálni akarunk a zsebedbe, de előbb valóban 3 dolgot irj fel:
Mennyi pénzem van rá? Mit akarok megmunkálni? Mekkora méretben? Ha nem félsz mondjuk elárulni nekünk hogy mennyit szánsz rá, akkor kapasbol le tudjuk ( vannak itt nállam sokkal pengébb emberkék) szűkiteni a gépek mivoltát! Utána a z anyag hogy mit akarsz megmunkálni! A méretet meg úgyis az lesz amire futja, mert álltalában kisebbre futja mint az ember gondolná!
Tökre értem, hogy miért kérdezed, de - talán már utaltam rá, hogy - nagyon speckó a helyzet: most csak azért kell, hogy legyen valami. (És ha nem jön össze, az sem gond.)
A közeljövőben (reményeim szerint mondjuk 3-4 hónapon belül), szeretnék venni egy vertikális marógépet, amit majd szeretnék CNC-re átalakítani. Aztán szeretnék majd egy műszerész esztergába is beruházni. Aztán, ha ezek meglesznek, lehet, hogy majd építek egy nagyobb asztalt, ha még mindig lesz hozzá kedv, kitartás, hely, és igény is felmerül iránta. Az első kettőre megvan a pénzem, de épp teljes karrierváltáson dolgozom, így nem költhetem el rájuk nyugodt szívvel, amíg ezt meg nem valósítom. (Kivéve, ha valaki eladásra kínál egy Myford ML7 esztergát, mert annak szerintem nem biztos, hogy ellen tudnék állni. )Addig is, amíg ezek nem lesznek meg, jó lenne valamin tanulgatni az építést, a gravírozást, a cnc programozást, esetleg kicsit marni fába, plexibe. A fenti kiadások miatt azonban ennek a költségét szeretném minél inkább lent tartani, mert csak kis időre, kis munkákra tervezem. 1. Mennyi pénzem van rá? - A fentiek miatt - gondolom - leginkább azt lehetne rámondani, hogy akkor legyen fióksínes. Ha ahelyett sima lineáris tengelyek lennének csapágyakkal, az előrelépés lenne? Ezt még el tudom képzelni költségben. A váz, meg szerintem csavarozott acél zártszelvény és/vagy fa. 2. Mit akarok megmunkálni? - Fa, plexi, (aluba max kapargatni,) 3. Mekkora méretben? - 20x30 - 30x40 között valahol. Szóval, kb. így áll a dolog. ![]() Köszi!
He esetleg segít, itt van egy fióksínes gép, jobbára faforgács vagy konyhai munkalap lemezekből áll, csak az oszlopok lennének zártszelvényből. De miért ne lehetne az is fából. Nem készült el, csak az X-és Z tengely. Olcsó váz. Csak a főorsó pénzes, de azt ugye átrakhatod a jobb gépre.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
Frankó, köszi! Szerintem tudok ötleteket meríteni belőle.
Sziasztok!
Cnc marót építek fa megmunkálásra. 1, Mozgó hidas lesz és az érdekel, hogy az y tengelyt mozgató 2db léptető motort(két oldalt 1-1db) egy driverről meg lehet hajtani vagy külön driverrel lehet vagy érdemes? 2, A vezérléshez jó az Arduino due + ramps + GRBL? Hány tengelyt tudok így vezérelni?
A távtartós motorrögzítés nem a legszerencsésebb. Csavarodik és vibrál, ráadásul nagyon nehéz jól és pontosan összarakni, plusz el is mászik, fordul, hiszen a menetes szárak torziós rugóként fognak viselkedni. Ha csináltál már ilyet akkor majd rájössz miért mondom.. Az Y tengely motorja ráadásul félig lóg a levegőben, nem tűnik túl jó konstrukciónak. Már bocsánat, hogy csak úgy beleszóltam. Én keresnék más megoldásokat.
Szia! Nekem kicsiben ment tesztből két darab Nema17 párhuzamosan ugyanarról a driverről, de szerintem szerencsésebb két driver (egyszerűbb és olcsóbb is beszerezni) és ugyanarról a step-dir jelről hajtani mindkettőt.
Az olcsóbb 3d nyomtatóknál sorosan kötik a tekercseket, de jobb lenne a külön meghajtó.
UNO+CNC shield+GRBL, de ha nagyobban gondolkozol(mint én), akkor UNO+3xTB6600+GRBL.
Szia! A te terved miben jobb? Hány tengelyt lehet vele vezérelni? Én nema23 és dm556-ot tervezek. Köszi a segítséget!
Talán mert olcsóbb...
Idézet: „A vezérléshez jó az Arduino due + ramps + GRBL?” Ez 3D nyomtatóhoz lett tervezve! Nem fogja bírni a CNC marót!
Dehogynem. Vannak 1 Nm körüli motorok amiknek elég a 2A. Kezdetnek elég.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Közben más is ajánlotta a fióksínt, utána nézek.

step dir es. Nem az enyém. Na ez egy XY egység, ez 60 ba van. Fa, "plexi" marasra elég, cserébe villámgyorsan jár, m/s be van az egység