Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   290 / 372
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 8, 2018 /

Mechanika rendben - hála Massava-nak. Keresek olyan szoftver- hardver párost, ami tud pc-ről g-kód alapján nyomtatni. Vagy - ami még jobb lenne - SD kártyáról, hiszen csak ugyanazt a fájlt kellene százszor újrakészítenie a vágóplotternek. A mechanikának van már egy step - dir meghajtója, az nem feltétlenül kellene, csak a mikrokontrolleres rész. Nekem is van egy propelleres változat, illetve arduino-ra is van pár, csak gyűjtöm, melyik a legjobb. GRBL-t láttam még sok helyen. két motor van 3-3 vezérlőlábbal és 2 toll.
(#) juhasz10 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Nekem van ilyen váz. A vezérlés az saját, én motorok és vezérlés nélkül vettem 2 éve.
Szerintem barkácsra tökéletesen megfelel. Vannak hibái, enyémnek pl görbe az asztala. Ne valami nagy görbeségre gondolj, 0,2mm-es teknő van a közepén. Alut nem nagyon szereti, jó szerszámmal azonban megcsinálja lassan azt is.
(#) oxygen válasza juhasz10 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Köszönöm az infot. A másik amit néztem az ez a mechanika. Hátha valaki már találkozott vele.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Erre én is kíváncsi lennék! Én egyetlen normális stand-alone megoldást találtam ami használható is, az az Arduino mega + RAMPS 1.4 + Marlyn fw. Bár ez elsősorban 3D nyomtatóra van kitalálva, de ha okosan írja meg az ember a G kódot, bármit meg lehet vele csinálni. A Marlyn forráskódja szabadon hozzáférhető, tehát ha valaki ász az arduino-ban akkor abból faraghat bármit.
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyetlen formát kell csak kivágjon. Arra szinte bármelyik jó lesz. Arduinóra is, propellerre is. Ezek is vannak itthon, meg Texas launchpad. Ha nem tudja a pc-s vezérlést - majd megcsinálja SD kártyáról.
(#) sastas01 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 9, 2018 /

Ez csak fára. Nagyon olcsó, alig van merevsége, nincs benne linár csak Vgroove os kerekek. Ezt kitből is összerakod olcsóbban, és ugyanígy csak fát vinne.
(#) nyekk hozzászólása Feb 10, 2018 /

Sziasztok
Véleményeteket szeretném kérni ,golyósorsó ügyben .DTE orsó ,hozzá tartozó anyával mennyire jó választás ?Biztos van köztetek aki ilyet használ,ha véleményezné röviden, azt megköszönném.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 10, 2018 /

Sziasztok! Valaki meg tudná mondani emberi nyelven - ez milyen motor? Eddig csak bipoláris motorokat kötöttem, de ennél kicsit elakadtam. Nem igazán vagyok motor szakértő, de muszáj lenne bekötnöm step dir vezérlésbe. bipolárisnak gondolom nem jó, mivel össze kellene kötni a fehér és sárga vezetékeket az adatlap alapján. eredetileg bipolárisnak gondoltam, de úgy nem tudom meghajtani. Ha a fehér és kék vezetékeket összezárom, nehezebb tekerni kézzel , ugyanígy ha a piros és sárgát - akkor is, azaz a leírás stimmel, a tekercsek is, csak éppen a bipoláris vezérléssel nem tudom léptetni. Unipoláris motorokat nem ismerem és az átjárást sem a kettő között. Plusz még ez a csehszlovák színezés és nyelvezet - na itt ragadtam notebookot. Ha az eredeti vezérlése step-dir lenne az is jó lett volna - de nem az. Ki tudom váltani, de az én vezérlőmmel meg nem megy. Tud valaki segíteni? Jó lenne feléleszteni ezt a jószágot - egy Didaktik plotter, kissé kiherélve. Ehhez, azonban tudnom kellene a motorokat vezérelni. A vezérlőelektronika működik, step-dir jelet ki tudok adni és a saját bipoláris motorommal megy is - le is cserélném legszívesebben, de a tengelyméret és a rögzítések nagyon mások. Előre is köszönöm!
(#) oxygen válasza sastas01 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /

Köszönöm az infokat
(#) oxygen válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /

Szia

Nem vagyok motorszakértő, de szerintem ez egy szinkronmotor, ha jól értelmeztem az adatlapot 50Hz-en 300 60Hz-en 360 fordulat percenként. Mint a mikro tányérforgatója, illetve a mosógép programkapcsolója. Step/dir vezérlésre nem biztos, hogy be lehet kötni. Az utolsó oldalon a rajz:

Forgásirány (a tengellyel szemben):
1 - balkezes
2 - jobbkezes
A tekercscsatlakozások színjelölése:
b - fehér
m - kék
sárga - sárga
r - piros
C - kondenzátor
P - forgásirány kapcsoló
(#) kameleon2 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 10, 2018 /

Köszi: Mint írtam egy plotterben van - illetve volt. - meguntam a keresgélést és lecseréltem 1 dolláros motorokra. Ehhez legalább normál doksim van.
(#) Lodolfo hozzászólása Feb 12, 2018 /

Sziasztok!
Fa megmunkálásra cnc gépet építek, a léptető motorok, Tápegység, Driver választásában kérnék segítséget!
Erre a léptető motorra gondoltam:
1, Stepper Motor

Technical Specifications

Part No.: WT57STH115-0304B (57BYGH115-003B) Dual shaft

Frame Size: NEMA23

Step Angle: 1.8 degree

Voltage: 6.3VDC

Current: 3 A/phase

Resistance: 2.1Ohm/phase

Inductance: 9mH/phase

Holding torque: 30Kg-cm 425oz-in

Rotor inertia: 810 g-cm2

Detent torque: 0.89 kg-cm

Number of wire leads: 4

Weight: 1.55KG

Length: 115mm

DRIVER (erre gondoltam):

DM556
Bemeneti feszültség: DC20-50V

-Mekkora feszültségű tápot kellene vegyek? 48V-os-t?
-Típusra jó a driver? Van valakinek ezzel tapasztalata? Vannak TB kezdetű típusok is de gyanúsan olcsó, (pl.: TB6600)
-Van valami feszültség méretező kalkulátorotok?

Előre is köszönöm segítségeteket!
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Szia

Abban a plotterben biztosan nem volt szinkron motor, legfeljebb ugyanugy néz ki. (Akkoriban a motorok szinte mind egyformán néztek ki.). Ha még kibirod néhány napig lehet, hogy kapok valami irodalmat hozzá
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Abban ilyen motorok vannak:

http://www.regulace.cz/DOWNLOADS/PDF/kl_km_300-100ri.pdf

(Bocs - szerkesztö nem fogadja a linket)
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Itt van a meghajto is ( sajnos a belsö kapcsolás még nincs meg), de szerintem ugyanazt tudja mint egy modern 5 drotos motormeghajto. ( a motorok 2 közepsö vezetékét össze kell kötni, és a tekercsek sorrendje
Fehér
Kék
Sárga
Piros

Ri200-24-4/8
(#) Pali79 válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Szia!
Egy kicsit homályos amit írtál. A motorhoz a vezérlő jónak tűnik és a 48V is jó irány. Nem tudom mire gondolsz, hogy a TB vezérlők olcsók, amikor az általad írt típus is 4500.-/db áron kapható. Nincsen feszültség méretező kalkulátor, de ökölszabályként elfogadható ha a motor feszültségének max 10-szeresét közelíted. Alacsonyabb feszültséggel is elmegy, mert az erőt az áram adja igazából, de ha kell a fordulatszám akkor kell a feszültséget növelni.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Köszönöm, de ezt linkeltem én is. Ezt megtaláltam. A gondot inkább az okozta, hogy pc-vel szerettem volna egy nem egyedi szoftverrel működtetni. Arduinó és Propeller volt kéznél, amivel tesztelni tudtam, de mindkettő szabványos step-dir rendszerre lett kialakítva. A benne lévő elektronika azonban nem ilyen, azaz gyakorlatilag maradt a váz. Az 1$-os motorok nem voltak elég erősek és gyorsak - bár már jól működtek a vezérléssel. Most Nema17-es motorokat tettem rá, ehhez már csak a kuplungokat kell megcsinálnom, mert direkt hajtású lesz. Kipróbáltam - no ezzel hasít rendesen. és még nem is hajtottam a végletekig. Persze ha a meghajtás a tengelyeken fixálva lesz - eljön a pillanat, hogy mit bír . Meg akartam tartani a vezérlőt és a motorokat, de végül letettem róla a szűkös időkeret miatt.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Amit te linkeltél az csak egy szinkronmotor volt, 2 tekerccsel, 4 kimenettel. Ez ugyanugy néz ki, de ebben 4 tekercs van és 6 vezeték.
Nem kell ehhez egyedi SW ( legalábbis ha azt az elektronikát használod ami benne van, csak meg kell találni a kivezetéseket.)
Ha nem megy, akkor bármelyik unipolaris motor meghajto megoldja a gondot:

Unipolaris motor

De át is alakithatod bipolarissá:

Bipolaris

Vagy igy

Polulu
(#) gerleimarci válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

A TB6600-val nincs gond, ha csak nem olyan meghajtót veszel, amire azt írják, TB6600 IC van benne, de nem az(olcsó fekete dobozos). A zöld paneles, nem dobozolt változat bevált nekem, de át kell nézni a forrasztásokat és az IC-borda kapcsolatát (pasztázás).
Feszültség meg minél több, annál később kezd esni a nyomaték a sebesség növelésével. De a jobban is melegszik, ezért nekem már 40V-nál kell a bordára egy venti.
(#) Lodolfo válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Szia! A TB vezérlőknél főleg nagyobb amperes típusainál jön ki a különbség látványosan olcsóbb! Köszi a tanácsot így nyugodtabban vágok bele!
-Találtam másik léptetőmotort is kicsit másabb paraméterekkel nem tudom melyik a jobb. A feszültség paramétere alacsonyabb.

1,

Part No.: WT57STH115-0304B (57BYGH115-003B) Dual shaft

Voltage: 6.3VDC

Current: 3 A/phase

Resistance: 2.1Ohm/phase

Inductance: 9mH/phase

Holding torque: 30Kg-cm 425oz-in

Rotor inertia: 810 g-cm2

Detent torque: 0.89 kg-cm

Weight: 1.55KG

Length: 115mm

Vagy

2,

Part No.: 23HS9430

Phase: 2 Phase

Current: 3 A

Rated Voltage: 4.8V

Resistance: 1.6Ohm/phase

Inductance: 6.8 mH/phase

Holding torque: 425 oz-in (2.8N.m)

Detent torque: 12N.cm

Rotor inertia: 800 g.cm²

Weight: 1.7 kg

Length: 112 mm

Matched driveM542A

Shaft:Single Shaft

Front shaft length 21mm

The diameter for motor shaft is 8mm
(#) Lodolfo válasza gerleimarci hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Köszönöm a segítséget! Akkor érdemes átnézni a driverek forrasztásait, esetleg pasztázás minőségét?
(#) Pali79 válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /

Nincs nagy különbség a kettő között, szerintem tök mindegy.
(#) Lodolfo hozzászólása Feb 14, 2018 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) sunnysys hozzászólása Feb 14, 2018 /

Sziasztok!

Van egy Proxxon IBS/E kis fúróm. Ehhez szeretnék minél olcsóbban összehozni egy kis 3 tengelyes mechanikát, amivel fát, plexit tudnék kapargatni. Ez csak tanulógépnek kellene, lényeg, hogy valamennyire működjön, és minél olcsóbb legyen. Még a megmunkálható méret is kb. mindegy. Később szeretnék venni egy vertikális marógépet alumíniumhoz (Sieg X2/SX2), és talán építeni egy nagyobb gravírozó-marógépet. Addig is mit ajánlatok, amivel tudok kicsit tanulgatni? Fontos tehát, hogy olcsó legyen, és minél kevesebb eszközt igényeljen az összeállítása. Pl. nem vennék hozzá oszlopos fúrót, körfűrészt, flexet. Ilyen feltételekkel mit ajánlanátok, egyelőre elektronika nélkül? Van itthon egy csomó arduinom, meg pár easydriverem, meg szerzek valahonnan motorokat, stb. A mechanikával nem tudok előbbre jutni még ötlet szinten sem...
1. Medve-féle váz elektronika nélkül mennyibe kerülhet kb., milyen szerszámok kellenek hozzá?
2. Esetleg ilyesmi alumíniumból? Ehhez honnan szereznétek alapanyagot, mennyibe kerülne, milyen eszközigénye lenne a megépítésnek?
3. Vagy az nagyon őrült, hogy veszek egy ilyen keresztasztalt, cnc-sítem, és csinálok valahogy hozzá egy z-tengelyt? Vagy a felapplikálom egy ilyen fúróállványra valahogy? Végülis, a Proxxon MF70 is ilyesmi keresztasztallal működik, és egész sokan használják.

Köszönöm előre is!
(#) Medve válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

Szia, A "Medve féle" váz 1.8 méter 20*20-as zártszelvényből van, és vagy 2 db A4-esnyi felületű 3 as acéllemezből. Egy méter a kór menetes orsó. Pár ezer forint. A sínek, szánok emelnek sokat az árán. Elkészítéséhez állványos fúrógép kellett, (csak a pontosság miatt) és egy sarokcsiszoló a vágáshoz. Meg menetfúró, pontozó, karctű. Úgy érzem aluminiumból vastagabb profilok kellenének, én jobban szeretem az acélt, szilárdabb, tartósabbak a menetek. De ez tovább emeli az árát, ilyen kis acélokat még hulladékból is kaphatsz. Igaz, több, mint 10 kiló lett
Elektronika? Én gyakran használom anélkül, csak tekerem a kurblit, egy fordulat egy milliméter.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) sunnysys válasza Medve hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

Reméltem, hogy Te is hozzászólsz, köszönöm!
Ez elég jól hangzik! Nem baj, ha nem könnyű, csak működjön valamennyire, és legyen olcsó.

Kérdeznék még.
- Kérhetnék esetleg még pár képet? Vagy ha van, méreteket, alkatrész listát?
- Tegyük fel, sikerült kézi fúróval megfelelő lyukakat fúrnom. A zártszelvények és a lemezek méretre vágását hogyan oldom meg? Ezt meg lehet csinálni felx-szel ilyen szépre? Nincs benne gyakorlatom, nem tudom elképzelni, hogy ilyen pontosan fel tudjam darabolni vele. Vagy az összekötéseket végül is meg lehetne oldani ilyen összekötő lemezzel, láttam ilyet OBI-ban is talán. Vagy van olyan cég pl. Pesten, ahol ezt meg tudom rendelni, és feldarabolják nekem?
- Sínek, szánok: itt mindhárom irányban 2-2 sín kell, sínenként 2-2 kocsi? Az úgy tényleg megdrágítja a dolgot, ha jól sejtem. Ebben a legolcsóbb talán az SBR12 lehet, vagy mit keressek, ami még használható?
- Nem bánom, ha egyelőre én is csak kézzel tekergetem majd. A tervezett vertikális marógépnél is ez lesz a helyzet, ha meglesz egyszer.

Köszönöm!
(#) SALáta válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

Ha merevséget akarsz U I idomokat ajánlom helyesen alkalmazva, pontos nem lesz de legalább erős.
Azt az "alu" keresztasztalt felejtsd el. "Alumínium", nos félek tőle de fára való gépemnél majd alkalmazom, nálam így sem kevés a súlya a mozgó "granty" kivitelű XZ tengelynek. Alapvetően a "vas" és az "alumínium" hőtágulása más.

Plexihez alapvetően tervezd be azt hogy tudd hűteni.

12 es talpas tengelyek lézerhez éppen jók. Sima tengely is de másra igazából nem, jó még esetleg a 3d nyomtatóhoz...

Leírom a mostani tervem:

Most tervezek gépet, ahhoz betonoznom kell hogy a fűrészgépet amivep levagom az anyagokat be tudjam hozni és ne süllyedjen el... (850 kg) 200 as I gerenda lesz az Y zengely alatt, dupla orsós hajtással, két motorral vezérlővel az Y tengelyen. Hogy merev legyen U profil köti össze az I gerendákat, lazán mert nem lesz lemunkalva. Esetleg az összeállított vázat szintezés lefogatas utan esztergat átalakítva végigmarom, vésem a sín résznél. Na ekkor is esélyes hogy "elmegy" a megszaggatott anyagszerkezet miatt. Kap egy 60 kg os XZ tengelyt.
Azt még tudd az esztergat is meg a fűrészt is ráncba kell szednem, még ez mindig csak "B" terves kivitelezés, igazi hegesztve , feszmentesítve, marasra előkészített talpakkal lehetne jobbra csinálni. Bízok benne hogy a sínek helyeinek gyalulasa, csapozás rettenetes mennyiségű csavar csavarozasa elég lesz az U keret összeállításához.
(#) Medve válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

Ha írsz címet küldök képeket. Úgy lehet olcsósítani, ha a síneket is te készíted. Esetleg fióksínből, az valóban olcsó, de nem tartós. Állítólag. Érdeklődj attól, aki ezzel készített. Én is készítettem ugyan, de nem fejeztem be azt a gépet. Az első gépemnél például köszörült köracélon fut egy (négy) szűkre fúrt bakelit lemez. Működőképes az is.
A gép méreteit nálam a vezetékek hosszai határozták meg, a képen ez sejthető is, a gyári furataira illeszkedik a keret. Ha van Solid Edge, tudok küldeni tervet, műhelyrajz nem készült róla.
Ha odafigyelsz lehet szépen flexelni, pár tizeden belül is, de itt nem működő a vágási felület, nem illeszkedik rá semmi, a furatok helye a fontosabb.
Ha céget bízol meg az alkatrészek legyártásában, bármit megoldanak!
Az Obiban lehet kapni ezt-azt, de ezek vékony, gyenge dolgok...
Sínek tekintetében széles a skála, úgy érzem most az ár lesz a meghatározó.
(#) Firefighter1 válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

7Szia!

Meg leszek kövezve, de ha csak fa meg plexi akkor akár az alu "T" idom is jo a sineknek! nutos csapágy kerekeknek!
Meg jobban feszíthető mint a fioksin! Én most ilyennel építek!

Nekem ez az ötletadó gép
(#) sunnysys válasza SALáta hozzászólására (») Feb 14, 2018 /

Köszi az tipeket, és sok sikert a projektedhez! Én ehhez képest elenyésző méretekben gondolkodom.
Következő: »»   290 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem