Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   14 / 2208
(#) Istike88 hozzászólása Szept 16, 2007
sziasztok!

egy régi széteső csöves rádióból bontottam alkatrészeket a müszi féle csöves erősítő megépítéséhez!
hozzá jutottam egy ecl86-os csőhöz amiről már korábban kérdezősködtem és két trafóhoz, egy kimenőhöz és egy táp trafóhoz! a táp trafót sikerült kimérnem hogy mi hová menjen de nem értek a kimenőkhöz és nem tudom melyik kivezetése mi, vagyis kettővel vagyok bajban! csatolok róla képet amin rajta van minden amit tudok róla és amit nem. ha jól sejtem valamilyen tesla rádió lehetett de annyira rossz állapotban volt a külseje hogy majdnem felismerhetetlen volt

előre is köszi a segítséget

IMG_1311.jpg
    
(#) Müszi válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 16, 2007
Az még plusz 2 primer kivezetés, mert a primer 2 rétegbe van feltekercselve, ahogy nálami is.
Ha az allájról és a tetejéről készítesz kép, akkor biztosra megmondom, hogy hogy kell összetekerni őket.
(#) Istike88 válasza Müszi hozzászólására (») Szept 16, 2007
igazából nem értek hozzá de nem hiszem hogy az is primer kivezetés volna mivel más és más az ohmikus ellenállásuk.... amire azt írtam h primer az kb 142 ohm amiről meg fogalmamsincs annak 300 ohm kb... meg ezek a kivezetések ha jól emlékszem egy kondin kereszül összevoltak kötve és valahova csatlakoztak de hogy hová azt nem tom.... ha jól rémlik akkor az egyik az egészet egyben tartó fém kasztnihoz ment ami a föld volt sejtéseim szerint.....
(#) Hroot hozzászólása Szept 17, 2007
sziasztok én szeretnék 1 csöves erősítőt készíteni csak az a gond hogy kezdő vagyok. tuda nekem mutatni valaki 1 csöves kapcsolást ami min. 5W-os? és egyszerű
(#) MaSTeRFoXX válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 17, 2007
Az a plusz 2 kivezetés az 2 dolog lehetett: Fülhallgató kimenet (De ez inkább TV-kben volt elterjedt), vagy negatív visszacsatolás az erősítőnek(a torzítás csökken...), gyakorlatilag szabadon lehet hagyni, de inkább köss rá egy pár száz ohmos ellenállás,nehogy átüssön a tekercs (csöves erősítőkben is használták ezt a védelmet)
(#) Müszi válasza Hroot hozzászólására (») Szept 17, 2007
Én írtam a cikket a főoldalon van
(#) Mate78 hozzászólása Szept 17, 2007
A 300 Ohm-ot sokallom fejhallgató kimenetnek.Akkor inkább azt gondolnám hogy a két tekercs,a 300 Ohmos és a 142 Ohmos sorba volt kötve,és a közös pont egy ultralineár kivezetésként szolgálhatott.Én úgy kötném be először hogy a két tekercset sorbakötném.Az én ECL86-hoz való kimenőm primerének is 500 Ohm körül van az egyenáramú ellenállása.

üdv.
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Szept 18, 2007
Szijasztok!

Nah hol is kezdjem? Én is belefogtam egy csöves erölködő építésébe, ám még csak az anyagbeszerzésnéltartok. Viszont jelenleg fotósként tanulok és egy olyan feladatot kaptam vizsgamunkának, hogy egy tárgyat kell fotóznom, s arra gondoltam hogyegy csöves erölködőt szeretnékfényképezni.
A gond ott kezdődik hogy nekem még nincs. Szóval Van-e olyan ember aki esetleg ilyen karitatív célokra felajánlaná.


Várom az ötleteket, javaslatokat
(#) Müszi válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Szept 18, 2007
Ha Dombóvárra eljössz, akkor fényképezheted
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Szept 18, 2007
Szija Müszi!

Tudnál esetleg egy két mintaképet küldeni a tiedről
(#) Müszi válasza kissbazsi1984 hozzászólására (») Szept 18, 2007
Főoldali kapcsolás 5. oldala
(#) Istike88 hozzászólása Szept 19, 2007
Sziasztok!

szert tettem egy Beag APX100 erősítőre! na már most tudom hogy nem szabad simán csak hangszóróval kipróbálni ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy megtudjátok e mondani nekem hogy hogyan lehetne meghallgatni hogy jó e? nekem volna rá egy ötletem de nem merném megkérdezés nélkül kipróbálni!
tételezzük fel hogy van egy APT100 kimenő trafó és annak a szekunderét összekötném az apx szekunderével és az apt primerére mehet egy 8Ohm-os hangfal....

előre is köszi a segítséget! KATT
(#) alex.taylor válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 19, 2007
én 240/12 40W-os trafót kötöttem rá a 240es felével a kimenetre,szólt,nem ment tönkre semmi sem

itt 1 kis doksi hogyan lehet átalakitani a kimenőt
(#) Mate78 válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 19, 2007
Ha jól értem a két kimenőt a szekunderüknél szembe akarod kötni.Nem lesz jó.Igazából azt a hatást érnéd el vele,mintha az erősítőre,a csövek anódkörébe kötnéd be a 8 ohm-os hangszórót,annyi különbséggel,hogy a két trafó miatt le lenne választva a hangszóró.Szerintem fogj annyi hangszórót amennyid csak van,kösd sorba őket,nézd meg mennyi az eredő impedancia.Ezt az értéket vond le 100-ból,és az eredménynek megfelelő értékű ellenállást köss sorba a hangszóró komplexummal.Ügyelj az ellenállás terhelhetőségére,ha kevés a hangszóród,nagy terhelhetőség érték fog adódni.Persze próbára kis hangerő is elegendő,ekkor az ellenállás teljesítménye is kisebb lehet.

A másik kimenővel mi van?Sikerült beazonosítani a tekercseket?

üdv.
(#) hozzászólása Szept 19, 2007
Sziasztok!
Csőben még új vagyok, de már olvasgatom azért a szakirodalmat. Valószínűleg a Müszi-féle PCL86-os erősítőt rakom össze kezdésnek. Tehát lenne is egyből 2 kérdésem: 1.: PCL85 és 86-os között bekötésen kívül van vmi különbség, amit figyelembe kell(ene) vennem?
2.: Van 2db régi Orion Tv-ből kibontott trafóm, és nem igazán tudom beazonosítani őket, ui. évekkel ezelőtt bontottam őket, és persze nem írtam fel h melyik kivezetés hova ment...
Csatoltam róluk képet, gondolom a bal oldali csinálja az anódfeszt /amúgy mi az a szürke "izé" a 2 felső kivezetés között?/ , a jobb oldali meg gondolom a kimenő, csak nem tudok mit kezdeni a 6db kivezetésésvel... Esetleg mérjek közöttük ellenállást, az bizti segít vmit, nem?

remélem nem kérdeztem túl sok hülyeséget
(#) Istike88 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 19, 2007
értem! de a másik kimenő nem apx100-as volna hanem apT100-as! ami tulajdonképpen egy sima tranyós erősítő kimenő trafóval! itt van az elképzelésemről egy piszkozat csatolva:

a másik kimenővel még nem próbálkoztam de ha kész akkor szólok hogy mi történt
(#) MaSTeRFoXX válasza hozzászólására (») Szept 19, 2007
A baloldali trafó a képkimenő trafó, gyakorlatilag a függőleges eltérítés kimenőtrafója. Anódfeszt a csöves TV-kben a hálózati feszültség közvetlen egyenirányításával nyerték(ezért veszélyes hozzányúlni a fémvázhoz bekapcsolt állapot mellett)
A jobboldali az valóban a PCL86-os cső kimenőtrafója. A legnagyobb ellenállású tekercs az anódra menő tekercs. A legvastagabb huzalú a szekunderé, a maradék szekunder meg a fülhallgatóé volt (galvanikus leválasztás miatt...)

PCL85-öt nem tudom hogyan szól audio alkalmazásokban. A szürke izé az meg egy varisztor, növekvő feszültség hatására csökkent az ellenállása (túlfeszültség korlátozás)
(#) válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 19, 2007
Huh, köszi szépen a gyors és részletes választ
(#) Müszi válasza hozzászólására (») Szept 20, 2007
ECL85-86-tal is megy, nagyon szépen szól, persze ezeket is leírtam.
A szöveget nem dísznek irtam hozzá
(#) válasza Müszi hozzászólására (») Szept 20, 2007
Olvasd már el légyszi rendesen amit írtam....

Idézet:
„bekötésen kívül van vmi különbség [...]?”



Olvastam amit írtál a végfokhoz, és épp azért kérdeztem meg ezt. De a kérdés nem az volt h jó lesz-e bele (mert azt már leírtad a kapcsolásnál is), hanem h ezen kívül van-e még különbség a 2 cső között (mondjuk pl. hangzásban v ilyesmi).
De most néztem h csak pár apróbb különbség van az adatlapjuk szerint is.
Na mind1, nem lényeg.
(#) cruisher válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 21, 2007
cockero!
Semmi akadalya a dolognak, en nagyon sokaig hasznaltam igy az APX eim, amig szereztem hozza 8 ohmos kimenot. Ha valami kerdesed van meg irj nyugodtan, sokat mokoltam mar apxekkel, es ha kell segitek. udv
(#) Istike88 válasza cruisher hozzászólására (») Szept 21, 2007
Köszi szépen! már emlékszem is, neked voltak azok a szép APX-ek az oldschool cuccok témában! gratula hozzá!
máris felmerült bennem egy kérdés! alex.taylor azt ajánlottam hogy egy sima 230/12V-os trafóval kitudom próbálni, na de nekem ilyenem nincs, csak 230/36V (ha jól emlékszem) és toroid! szerinted ezzel kilehetne próbálni? vagy inkább ne próbálkozzak?
vagy te mit ajánlasz?
mert nem szeretném tönkre tenni az erősítőt! úgy kaptam meg h azt mondták h úgy vigyázzak rá mint a szemem fényére (persze ha azt mondták volna h szét is verhetem, én akkor is a szemem fényének tekinteném )
találtam vaterán 100V-> 8Ohm-os kimenőket de az a baj hogy csak 10W-osak! meg ráakadtam egy apt100-as kimenőre is de sokallom érte a 4000Ft-ot :no:
(#) cruisher válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 22, 2007
Nemkell annyira tartani a tematol, az APX egy jol megtervezett, strapabiro vegfok, nagyon sokmindent kibir.
Ha tulterheled esetleg akkor ugyis latod, mert szep lassan izzani kezdenek a vegcsovek anodai, ha az illesztes magasabb, es a kimeneten nagyobb lesz a fesz akkor a beepitett vedelem ugyis kapcsolni fog.
Kilehet probalni azokkal a trafokkal is, de szarul fog szolni, mivel azokat halozati trafonak terveztek, es gondolom 1db primer es 1 db secunder tekercsbol all. Ezzel szemben az apt100 trafoja egy rendesen megepitett kimenotrafo, tobb sorosan illetve parhuzamosan kotott tekercsbol all, a jo atvitel erdekeben. Szoval a legidealisabb ez lenne.
4000ft az tenyleg sok erte, de nezelodj, szokott lenni olcsobban is. olyan 2k-t meg sztem meger.
Nemtudom bekapcsoltad e mar, de elso bekapcsolasnal erdemes megmerni a PL509 esek anodaramat, nem e masztak el az idok folyaman. Max ezekkel szokott problema lenni.
(#) EcoPityu válasza hozzászólására (») Szept 23, 2007
Szia Gé!
Én már építettem PCL 85-el is "A" osztályút. és ugyan olyan jól szól mint 86-al, csak teljesítményben van köztük némi külömbség.
Egyszer terveztem, hogy építek 4-4 db PCL-85-el egy 2x20w-os erősítőt, csak az idő hiánya mindíg közbeszólt. Nagyon jó kis ellenütemü erősítőt lehetett volna belőle faragni, mert a maradék 4 triógával oldalanként még az előerősítőket, és a hangszíneket is megvalósíthattam volna!
(#) EcoPityu válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 23, 2007
APX-100 már volt itt téma, szerintem az akkori hozzászólásom segítségével jobban jársz ha áttekered, seperc alatt megvan, ha van hozzá huzalod, ha nincs, akkor pedig a letekert 100v-os ból több szállal több rétegben, akár még hifi közeli élményed is lehet... Ím a kicsit korábbi hozzászólásom.:
"sziasztok!
Egy kis APX 100... hehe az a nem semmi. én is APX100-ból csináltam egyszer egy hangszer erősítőt, átépítve hosszúkásra régi dobozból kidobva, hangszínnel ellátva, és persze a kimenőt áttekerve.
A gyári kimenő 100v/100ohm/100w-os tekercse 3 0,7mm-es deróttal van megtekerve. ezt megszámolva, miközben tekertem lefelé, határoztam meg a leendő 4-8 Ω-os mebnetszámot. Egy tekercset meghagytam a 100v-osból, hátha jó lesz még valamire...8 Ω-hoz k.b. 30v-ra kell visszatekerni ha jól esik több szállal, én lekakkantottam, simán 1,4mm-essel megtekertem 20, majd plusz 10v-ra. Így lett 4ohm-os, és 8 Ωos kivezetésem is. Menetszám egyszerű, 1/3-a a gyári 100v-osnak (33,333v)!Szólt ahogy szólt zenésznek jó az..."
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 23, 2007
Ezt jól elnyomtam
Triódával!
Bocs!
(#) cruisher válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 23, 2007
Szabad megtudni hogy a lakkal kiontott kimenorol hogy sikerult letekerned a huzalt?
(#) Hroot hozzászólása Szept 23, 2007
cső lenne 1 pár kérdésem. az oldalon van 1 1szerű csöves erősítő (nekem bonyolult) és néhány dolgot nem értek rajta segítetek?

rajz1.JPG
    
(#) Müszi válasza Hroot hozzászólására (») Szept 23, 2007
+ az anódfesz
A vékonyabb drót a pirmer azt kötöd a csövekhez
A szekundert meg simán a hszóróra
(#) Hroot hozzászólása Szept 23, 2007
köszi! mind a 2 + az anód? és az anód az hány volt?
Következő: »»   14 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem