Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor zavarja a PIC-et
Lapozás: OK   4 / 4
(#) nedudgi válasza m.joco hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ismétlem magamat. Szerintem árnyékolni kellene a motort, vagy a PIC-et.
Azt írtad, a PIC kifagy. Ennek ellenére a főciklusban levő LED villogtatás működik. Ha ez igaz, akkor nem kifagy, hanem hibásan működik a program. Az erratát átnézted a kontrollerre?
(#) m.joco válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
Hello
Szerintem jó a program, mivel a motorok nélkül jól megy.
Azt hiszem, hogy rájöttem mi lesz a gond:
Az SN754410 adatlapja szerint tartalmaz védődiódákat a kimenetén, viszont az ott szereplő példakapcsolásban is használnak külső diódákat a kimenetein (?). Fórumokat olvasgatva többen ajánlják, hogy kell használni külső diódákat.
Úgyhogy fogtam a szkópot és rákapcsoltam az egyik motor sarkaira. Ha nem nyomtam nagyon a motoroknak, akkor a PWM lefutó élénél kb akkora negatív indukált feszültség jelent meg, mint amekkora kb. a h-híd PWM magas szintje. Gondolom ilyenkor jobban nem tudott megfutni a fesz, mivel a belső diódák megfogták. Ha viszont, jobban nyomtam a motoroknak, akkor ez az önindukciós fesz jobban megfutott, de nem tudtam pontosan leolvasni, mivel eléggé ugrálni kezdett a kép a szkópon, de azt azért láttam, hogy 5V/div -es osztás mellett néha egészen a képernyő tetején is járt a sugár.
Így hát szereztem be Schottky-diódákat, rendeltem opto-csatolókat, szóval új nyákot fog készíteni a vezérlésnek. Az SN754410 logikai tápfeszültségét is 7805-el fogom előállítani a motorok akkujáról, szóval így semmiféle galvanikus kapcsolat nem lesz a h-híd és a PIC között.
Elvileg akkor már így ugye működnie kellene rendesen?
Üdv.
(#) m.joco hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Hello
Fejlemények vannak a járgánnyal kapcsolatban.
Megépítettem az új vezérlő elektronikát, ahogy azt feljebb leírtam. A probléma továbbra is fennáll, bár szkóppal megfigyelve a motorok sarkait az ind. fesz most már nem fut meg, illetve 8 méterről irányítva most már egész jó a vétel, ezelőtt ilyen távolságból már szinte alig akart menni, mert rossz volt a vétel.
Kísérletezgettem és kiderült, hogy tényleg nem PIC-cel van a gond, hanem az adó-vevő modullal ( RFM12B ). Egész egyszerűen nem vesz semmit, amikor megáll a járgány.
Azt gyanítom, hogy történik valami a modullal ilyenkor, bár ha kiadtam pár inicializáló utasítást, akkor újra működött, de párszor ez se segített.
Ha valakinek nagyobb tapasztalata van ilyen téren ezekkel az adó-vevő modulokkal, akkor szívesen várom a tanácsát az RFM12B topicban.
Üdv.
(#) jym válasza m.joco hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Üdv!

Körül kell nézni, mielőtt az ember választ:

"Ennél gyengébb minőségű ISM sávú szeméttel nem hiszem, hogy bárki ...olna."

Imi.
(#) Báddzsó válasza jym hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Én azt nem értem, hogy ezeket már jó pár éve árulják, (jómagam is jó pár éve szemezgetek velük) tehát, hogy lehetnek ilyen sz**ok? Nyilván azért, árulják és gyártják, mert van rá kereset és ilyenkor nem a hobbi felhasználókra gondolok akik évente vesznek egyet-egyet ebből, hanem a futószalagon rádiós mozgásérzékelőt, kapunyitó stb. áramköröket gyártó cégekre.
Na mindegy. Azt tudom, hogy a telecontrolli adók- vevők 2* 3* többe kerülnek, butábbak, lassabbak, de abszolút jók, hozzák az adatlapban leírt működési távolságot és egy kezdő számára nem elhanyagolható módon egyszerűbben is használhatóak. pl rrfq1 meg az rtfq1 adó-vevő párra gondolok.
Még az aurel cégnek vannak ehhez hasonló áramkörei olcsóban, de azokhoz még nem volt szerencsém.
(#) Brienter hozzászólása Júl 4, 2011 /
 
Üdv.
építettem egy kapunyitó vezérlőt aminek a lelke egy pic. Asztalon ellenállásokkal a kimeneteken tesztelve hibátlanul megy, de amotorokkal lefagy és újraindul. A motorokat relékkel kapcsolom reléken védődiódák. A pic külön 7805-ről kapja a tápot megfelelő szűrőkondikon át. Kipróbáltam hogy egy 9v-os elemről táplálom a picet úgy jól működik de ez nem megoldás így. Milyen szűrési megoldást javasolnátok a pichez hogy azonos tápról tudjam járatni a motorokal és a picet. A táp két 12v-os akksi sorbakötve.
(#) Báddzsó válasza Brienter hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
A 7805 elé egy szép nagy kondi, elé pedig egy dióda. Elképzelhető, hogy a motorok indulásnál nagyon megrántják a tápot. Szkóppal mérj rá, vagy ha az nincs akkor multiméter vagy egy ellenállás+led a tápon amivel tudod nézni hirtelen fesz esését. BOR be van kapcsolva a picen? Kapcsold ki, egy próbát megér. Relékkel együtt, de motorok nélkül működik jó? Ugye a reléket nem a pic tápjáról hajtod, ha igen akkor kell még pár plusz kondi, de inkább hajtsd ellenálláson keresztül a nagyobb tápról.
(#) xNorbi hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Hello

Egy DC motort szeretnék zavarszűrni, kondenzátorokat már raktam rá, most egy diódát akarok párhuzamosan rakni vele, most bontottam egy régi monitorból UF3003at
illetve UF3004et, van értelme ezeket párhuzamosan rakni? Nembaj ha nem schottky? Úgy vettem észre hogy ezek is vannak olyan gyorsak és a kapacitásuk is hasonló mint egy schottkynak akkor miért nem így hívják?
(#) kadarist válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szia!
Egyszerű a válasz: nem a Schottky-hatáson alapul a működésük.
(#) xNorbi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Igen, erre a hozzászóllás után rögtön rájöttem és a schittkynak a nyitófeszültsége is kisebb, rakok inkább schottkyt 200mAes BAT 42 típus megfelelő lesz? a motor egy RC autóba lesz, maximum 5A fog felvenni.
(#) El_Pinyo válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1
 
Az nem lesz jó. Olyan diódát válassz, amely elviseli a motor maximális áramát is. A motor induktivitása miatt az átfolyó áram nem tud ugrásszerűen megváltozni, így amikor a motor kikapcsol, az árama a diódán fog tovább folyni, majd fokozatosan lecsökken.
(#) xNorbi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szóval rakok egy 10nF kondenzátort a motor házára és a +ágba mégegy 10nF kondenzátort a motor házára és a - ágba, kötök párhuzamosan egy schottky diódát a motorral, polaritáshelyesen és ezzel a diódával is kössek párhuzamosan mégegy 10nF kondenzátort a + és -ra?
(#) El_Pinyo válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
A schottkyra már nem feltétlenül kell a kondenzátor, viszont a diódának illik gyorsnak lennie. A dióda katódja megy a + tápra, az anódja meg a motor - tápcsatlakozásához (Hasonlóan, mint a reléknél az antiparallel dióda).
(#) Laci0629 hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Nekem is hasonló problémám van. Az elektronika amiröl szó van egy hőmérséklet érzékelő aminek a lelke egy 16f887 pic, a tápegység 220/9V AC trafó aminek a feszültsége egyenirányítva szűrve és pufferelve van és két párhuzamosan kapcsolt 7805 táplálja a pic-et és az LCD kijelzőt.A 7805 előtt található két darab 2200µF-os kondenzátor és 2 db 100nF os kondenzátor valamint egy 10kohmos ellenállás, a 7805 után található két darab 2200µF-os kondenzátor, ennyiböl áll a tápegység.
A probléma a következő: a pic normálisan működik mindaddig amíg nem csatlakoztatok egy induktív fogyasztót a 230V-os hálózatba, ezután lefagy a program és a kijelzőn kiírva marad a legutólsó beolvasott őmérséklet.
Nem sikerült megoldanom ezt a problémát még idáig de nagyon zavaró tud lenni.
Gondoltam arra hogy a nyákot amin a pic található árnyékolni kellene, de nemtudom megoldaná-e a problémát mert szerintem nem.
Bármilyen észrevételt tanácsot meghalgatok
(#) Massawa válasza Laci0629 hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
Egy kicsit kevés az informácio.
Csatlakoznak hosszabb vezetékek a áramkörhöz? (Hömérséklet szenzor)
Mi az, hogy párhuzamosan kapcsolt 7805?
Hogyan vannak kezelve a PIC használatlan portjai/lábai.

(A DC motor zavarása érthetö, kezelhetö, de a te eseted messze nem ilyen. Elöbb a fent emlitett kérdéseket kellene tisztázni, csak azután gondolkodni az árnyékolásról stb.)
(#) vicsys válasza Laci0629 hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
A PIC MCLR lábán rajta van a felhúzó ellenállás? Nekem gyanús, hogy hiányzik a 10K...
(#) niedziela hozzászólása Márc 8, 2014 /
 
220V-os hálózatot, (izzót ) kapcsol egy PIC-es időzítő relén keresztül.
Van valakinek erre bevált táp/5V-os áramkörre zavarszűrési kapcsolása ?
(#) vicsys válasza niedziela hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
(#) niedziela válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Köszi, akkor semmi extra.
(#) vicsys válasza niedziela hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
A relére kötelező az antiparallel dióda és ha kell egy RC szikraoltó tag a terhelésre. Én a 7805 megdiódázom, sokszor az is jót tesz.
(#) niedziela válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Nem más ez az egész kis szösszenet, mint egy világítás kapcsoló.
Gond az ,hogy néha magától felkapcsolódik. Először azt gondoltam, a relé rúg vissza, de kicseréltem szilárdtestre és az sem oldotta meg a problémát. Aztán múltkor mielőtt kikötöttem rá próbalámpáztam a szilárttest 220V részére és az első próbalámpa hozzá érintésre bekapcsolt. Szóval egy kisebb sercenés a 220V oldalon és már megy is.
Raktam egy szűrőt most a 7805 elé, 47µF - 10µF - 4,7uH - 100nF - 10µF kondik egyik fele GND.
Nemsokára kiderül....
(#) janimester hozzászólása Jún 14, 2014 /
 
Üdv. az uraknak. Csináltam 18f4550-el egy műszert a motoromra. De ahogy elindítom a motort árnyékolt fém pipával totál bezavarodik az egész. Korábban viszont működött, mert azóta babráltam a programmal és lehet kikapcsoltam egy funkciót ami miatt nem resetelt. Mivel tudnám megoldani hogy ne zavarodjon be a gyújtástól a cucc?
(#) Zoli_bácsi válasza Laci0629 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
A 7805 után max 10-47µF legyen csak, mert gerjedhet a 7805! A 7805-nek nem olyan jó a zaj csillapítása. LM317-el már jobb lenne a helyzet.
(#) foxi63 válasza niedziela hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Szia!
Ha van lehetőséged, akkor a földelés és a PIC tápja (negatív) közé tegyél egy 1nF /630V-os kondit.
(esetleg nulla és PIC táp közé).
Sokszor a "lebegő" táp okoz rengeteg bosszúságot.A PC tápokban és elég sok más kapcsolásban bevált szokás.
(#) ktamas66 válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Csak a biztonság kedvéért a kondinak 250VAC Y kategóriájúnak illik lennie.
(#) mrex válasza janimester hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Én rengeteget kínlódtam hasonló problémával.
Tapasztalatom szerint a probléma megoldása nem az alább leírtakban van, s nem is fogja megoldani a táp szűrögetésének hókusz-pókusza.

A megoldás sokkal prózaibb lesz!

Ha kész az áramköröd, és standard körülmények között kifogástalanul működik,
öntsd ki az egészet műgyantával.

Igaz elveszíted a javítás lehetőségét, de elvileg van egy megtervezett áramköröd ugyebár!
Az ára nem túl drága s ha véletlenül javítani kéne vajon nem egyszerűbb-e egy egységet cserélni mint kotorászni az áramkörben?

A kiöntött műgyanta tömböt vedd körül fém szúnyoghálóval és egy helyen kösd földre(Faraday kalitka) S a problémád megszűnik, nem beszélve arról, hogy vízálló is lesz(természetesen ez a nézőpont egy teljesen újszerű csatlakozó, sorkapocs, tápcsatlakozási tervezést kíván.)

Pl vezérő gyenge áramú jelet én lehetőség szerint fémházas USB csatlakozón vezetek.
20A ig a tápot a számítógépekben használatos beforrasztható kivitelú tápcsatlakozóval viszem.
Ha nem elég az USB 4 pólusa akkor valamelyik Canon csatlakozót használom, s gondosan ügyelek rá, hogy az árnyékolás folyamatossága meg ne szűnjön.

Nálam a rádiótávirányítós fűnyíró telesítményhídja a rádióvevő pic és a benzinmtoros fűnyíró produkált hasonló hibát mindaddig amíg faraday kalitkába nem került. Azóta a hiba megszűnt.

Továbbá egy 230V-os mágnesszelep Pic-es vezérlése csinált hasonlót amikor a mágnesszelep szórt induktívitása a mágneses tér összeomlásakor(szelep kikapcsolás) 10 m-ről egyszerűen kitörölte a pic eprom-jában tárolt DS1820 Romkódot rendszeresen, mindaddig amíg faraday kalitkába nem került. Azóta a hiba megszűnt.

Tehát számomra már nyilvánvaló, hogy mikrovezérlős rendszer, ha nem az asztalon van üzemeltetve akkor ipari környezetnek tekintendő, és lehetőség szerint faraday kalitkába építve lesz igazán üzembiztos. Ellenkező esetben pokolian érzékeny lesz a környezeti zavarokra, legfőképpen az indukciós zavarokra.

A műgyantával való kiöntés persze nem kötelező, csak a fém szúnyoghálót lesz nehéz zárlatmentesen az áramkör köré tekerni, de némi ügyeskedéssel arra is van mód, hogy a drágább alkatrészek foglalatai köré olyan "zsaluzást" készíteni amitől cserélhetővé válik az alkatrész.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Szerintem a Faraday kalitka műgyanta nélkül is működik. Elég egy testre forrasztott vaslemez burkolat.
(#) mrex válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Igaz, csak a motoron meg a vaslemez fog rohadni s minek festegetni ha ott a műgyantatömb amibe beleöntheted a felfogó csavarokhoz az áteresztő csöveket.
Pl a régóta használatban lévő nyáktrafók nem javítod, cseréled.,vagy az egyenirányító hidak, vagy akár maga az integrált áramkör.
Én már a szúnyoghálót is beleöntöm az utolsó rétegbe, de természetesen mindenki azt csinál amit csak akar...
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem