Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra
 
Témaindító: vicsys, idő: Máj 9, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 10
(#) tod válasza fookos hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia fookos!

A LED-et már próbáltam, nagyon úgy tűnik, hogy van jel. Viszonylag össze-vissza villog, de azt lehet látni, hogy valami logika szerint.

Megpróbálom valami olyan helyre tenni, ahol semmi sincs. Most viszonylag elég jó az idő itt. Gondoltam arra, hogy mivel Nagymaroson lakom, azért nincs jel. Szerintem túl sok a hegy itt körülöttünk. Ez befolyásolhat?

Köszi: Tod
(#) tod hozzászólása Márc 15, 2008 /
 
Sziasztok!!!!

MŰKÖDIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A hiba az volt, hogy egy régi mobiltelefon töltővel (5V-os) működtettem, valószínűleg kavés áramot adott ki . Most egy 500mA-es 4,5V-os adapterről megy, és így teljesen jól működik.

Köszi a segítséget: Tod
(#) StefuPeti hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Keresek egy 7 szegmenses óra kapcsolási rajzot amin évszám, hónap, nap kijelzés is megvan.
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Sziasztok! Én is szeretnék építeni egy ien órát, de lenne néhány kérdésem előte. Én kocsiba szeretném tenni és az érdekelne, vajon müködne e kocsiba nem zavarja be a motor? A másik kérdésem meg az, hogy valaki nem csinált még hőmérős változatot? Előre is köszi a válaszokat!
(#) MPi-c válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia!
A dcf-es topikokból kiderülhetett (márha azzal kezdted, hogy végig olvastad azokat), hogy a conrad-os modul meglehetősen érzékeny a zavarokra. Közelében működő tv, monitor (inkább a CTR-esek) teljesen bezavarja a vételt. A másik gond, hogy az antenna irányára is érzékeny. Ezzel a változattal szerintem semmir nem fogsz menni.
(#) Peti.Janka válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Természetesen azzal kezdtem, hogy végigolvastam, azért gondoltam erre mert nem mindig jár a motor és amikor nem jár nincs is ami bezavarná, csak egy olyan antenna kellene ami müködik a kocsiban is. meg az még a kérdés, amikor nincs jel mennyire pontatlan. Más fajta antennát nem lehet beszerezni ami megbízhatóbb?
(#) tibiiii00 hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Hali mindenki
lenne egy gyors kérdésem
a dcf77.uw.hu-n bemutatott
óra 4MHz es kvarccal is működik rendesen?
Ha nem akor hogy lehetne átirni a programot hoyg működjön??

válaszokat köszii
(#) tbence3 válasza tibiiii00 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Helló!

Működni működik de nem hiába van benne az a kvarc. Ugyanis ilyet használnak az órákban is ahhoz, hogy a lehető legpontosabb legyen. Azonban a 4MHz-est nem tudok olyan pontosan beállítani.
A programban pedig az órajel leosztását kell pluszba beírni.
Nem biztos, hogy minden helyes volt amit írtam. Majd a nagy tudásúak elmondják helyesen : - )
(#) Topi válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
A timer benne 2 hatványa osztást tud végezni. Ha egy négyzetes kristályt (3,2768MHz) kettő hatványával osztasz, akkor 10 és többszöröseit kapod.

Pl. 3,2768MHz-et 1024-el előosztva: 3 200-at kapsz. Tehát 3200 órajelenként van 1 mp.
Ha nem négyzetes lenne a kristály, akkor 4MHz/1024 = 3906,25 órajelenként lenne 1 mp. De a tizedes miatti kerekítés pontatlanságot fog belevinni.

Persze ettől függetlenül nem négyzetes kristállyal is lehet pontosan mérni, de ez a SW nem ezt alkalmazza.
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Sziasztok! Valaki nem válalná Topi dcf órájának kiegészítését egy hőmérővel? én sajnos nem tudom megcsinálni! Előre is köszi a választ!!!
(#) Feri007 hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Mondhatjátok, hogy hobbigyilkos, de (talán) a legolcsóbb DCF-77 órát találtam.
Még be sem kapcsoltam, már szétszedtem: a Conrad vevőhoz nagyon hasonlitó kis panelen van a rádiós rész.
Már csak az modulért érdemes megvenni.
Az egész 1800 gyenge magyar forint volt.
Hol: az Aldiban, Budakeszin vettem, volt még jó sok.
A antenna megfelelő állásában kb. fél nap után szinkronizált. Kis szimbólum jelzi, ha van vétel.
(#) Spagoca válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Nem feltétlen hobbigyilkos a dolog, ha megfelelően használjuk. Ugyanis ha azért vette az ember a szerkentyüt, hogy kioperálja belőle a vevőt, és azzal bütyköljön, akkor inkább spórolásnak nevezném. Mivel a Conrad-os vevő árának feléből meg van. Ha mint komplett órát akarja használni akkor nincs ebben a fórumban a helye.
Mellesleg azt az antennát amit vele adtak kapásból kidobnám és készítenék egy nagyobbat hozzá. Ugyanis az általam készített vevővel az óra 2-3 perc alatt szinkronizál.
(#) Feri007 válasza Spagoca hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Megirnád, milyen antennát csináltál?
(#) Spagoca válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
Természetesen. Az antenna így néz ki szétszedve eképpen és ez a rajza.
Természetesen az aktív rész elhagyható. A lényeg, hogy minél hosszabb ferrited legyen és azon is viszonyag nagy menetszám. Az általam készített antenna adatai : Átmérő 8mm, hossz 160mm, 300 menet, 510+56 pF kapacitás. Az ehez tartozó vevőt is magam készítettem. Nem mondom, hogy az e célból készített IC-knél érzékenyebb vagy szelektívebb lenne, de eddig stabilan működött.
(#) Peti.Janka válasza Spagoca hozzászólására (») Márc 5, 2009 /
 
hali! Van nekem egy csomó régi rádióbol kiszerelt ferritrudam, abbol meg lehet csinálni? Topi féle lcd-s dcf orát szeretném megépíteni, meg is van mindenem hozzá kivéve az antenna. A vevőröl nincs véletlen kapcsrajz, és nyákterv? Előre is köszi a választ!
(#) Feri007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Úgy veszem ki, hogy nemcsak antennád nincs, hanem vevőd sem, nem? A vevőt készen veheted a Conrad-nál, (vagy szétszedsz egy ilyen órát, ami vettem, 386537hsz.)
A vevő sajátkezű megépítése nem javasolt.
Az antennáról azért beszélünk, mert az eredeti elég gyenge, de azért működik. A kérdésedre: kiszerelt ferritrúd jó lesz DCF antennának.
(#) Peti.Janka válasza Feri007 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
köszönöm a választ! te melyik megoldást ajánlanád a conrádost vagy azt az orábol kibontóst? melyik vevő megbízhatóbb?
(#) Feri007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
A Conrados megoldast javaslom.
(#) belganarancs hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Üdv!

A linkek között találtam,rögtön a legelején. DCF77-es időkapcsoló óra PIC16F876-al-kérdésem az lenne,hogy épített-e már valaki ilyet?

Üdv!
(#) zoly15 hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Sziasztok! Megcsináltam a Topi féle DCF órát (az LCD kijelzőst). Minden rendben van vele, szinkronizál is stb. Keresgélés közben itt találtam magyarosított programot. Annyi gondom van csak, hogy nincs itthon 3,2768MHz-es kvarcom, találtam még 3,579545MHz-est is,d e most 4MHZ-es van benne. Láthatóan gyorsabban ketyeg, Topi írta a cikkében hogy:
Idézet:
„Itt használhatjuk ezt a 3,2768 MHz kvarcot is, meg használhtjuk a PIC-ekhez sokszor használt 4 MHz-es kristályt is. Most nekünk nem lényeges, majd csak a beleégetett programnál kell kiválasztanunk a kristályunk frekvrenciáját.

Ebben tudna valaki nekem segíteni? PIC programozást még sohasem csináltam, sőt nem is tudom hogyan kell Előre is köszönöm!
(#) mazso1988 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Szia
A program forráskódjában az elején lehet megváltoztatni az oszcillátor frekvenciát, beírod a helyes értéket Hz-ben és újra fordítod a programot és azt programozod be a Picbe!
(#) sooty válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Kérj egy kvarcot tőlem, holnap
(#) sooty válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Ez az Uwe Nagel féle program, nem működik pontosan 4MHz-ről mert az 1000000 nem osztható 256-tal maradék nélkül, az előosztót máshogy kellene kezelni, úgy mint a Tom025-órájában, akkor meg az összes időzítés elszállna. Egyszerűbb cserélni a kvarcot. Bocs most elmentem Pestiába...
(#) zoly15 hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Hali! Köszönöm a tanácsot, de lehet hogy élek Sooty ajánlatával. DU meg szerettem volna nézni hogy milyen gyorsan szinkronizál. Bekapcsolom, erre a felső 16 karakter telibe "világít", jó gondoltam szoftver hiba. De kivett PIC-el is ugyan azt csinálja... Az LDC kijelző lenne a bűnös?
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Új fejlemény: Kicseréltem másik LCD kijelzőre, de avval is ugyan az volt mint evvel. Aztán következett az hogy ráteszem a programozóra hátha program hiba. De a PICKIT2 nem ismeri fel Gondolom elhalálozott a PIC, de hogy mitől? Stabil, szűrt 5V ot adtam neki és mégis meghalt, csak tudnám hogy mitől Így tehát jól befürödtem az órával, legközelebb PIC csak akkor lesz ha rendelek cuccot, azt meg nem tudni mikor lesz.
(#) sooty válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Ha nem kap vezérlést szerintem a csík az alapállapot, nekem mind így indul a LCD Smartie-val (pc) is. Biztos hogy megdöglött a pic? Ha megyek a teszkóba viszek neked quartzot.
(#) sooty válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Ha meghalta magát a pic, át kellene írni a progit 16f628a-ra mert az jobban elérhető, már úgy "dobják utánad" vagy ez már olyan változat volt?
(#) zoly15 válasza sooty hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Szia! Nem, ez 16F84-es PIC el ment. Talán még van is itthon 16F628-am-de ha nem, akkor veszek, nagyon nehéz átírni más PIC-re? Valamint láb kompatibilisek egymással? A kvarcot megköszönöm, de ma csak 1 ig vagyok itthon aztán menni kell dolgozni
(#) sooty válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Próbáld meg ezt, lehet, hogy működik, ha nem, még kalapálom : (lábkompatibilis)
(#) solti_imre válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Egy kis adalék az átíráshoz

f84tof62x.pdf
    
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem