Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Demagnetizáló
 
Témaindító: Galvan, idő: Ápr 16, 2019
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Galvan hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Két 100x40cm méretű lap között (egymástól 35cm-re) akarom demagnetizálni a közötte lévő anyagot. Hogy is kellene építeni egy ilyen szerkezetet? Milyen tekercs, és milyen elektronika szükséges hozzá?
(#) pucuka válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Mi a túrót akarsz demagnetizálni? Gőzmozdonyt?
Demagnetizálni csak ferromágneses anyagot lehet, azok közül a legkönnyebb a vas, de ekkora térfogatba nagyjából 1 tonna vas fér.
Egyébként demagnetizálni úgy lehet, hogy egy légréses mágneskört váltakozó árammal gerjesztesz, és a demagnetizálandó tárgyat a légrésbe helyezed. Maga a mágneskör is igen szép méretű, és súlyú lesz.
(#) pittti válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Annakidején a régi szép időkben a magnófejeket szoktuk demagnetizálni. Namost egy magnófej kb 10 gramm, de a demagnetizálantó rész (a fejmagok) csak pár tized gramm tömegűek voltak. A demagnetizáló viszont az elektronikával együtt úgy 30 dekagramm!

Körülbelül hasonló arányokkal számolhatsz itt is, tehát kell egy kisebb méretű üzemcsarnok tekintélyes ipari árammal, + töménytelen mennyiségű és teljesítményű elektronika.

Ezt otthon, házilag kb. lehetetlen megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) Doky586 válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Egy 40x35cm-es és 1m hosszú műanyagból vagy fából készült csévetestet kell ehhez készítened amire ujjnyi vastagságú rézdrótot tekercselj teljes hosszúságában 3-5 réteg vastagságban, úgy hogy bírjon 100A -t. Valami hozzávaló több kW-os tápod is van hozzá..?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) Galvan hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Valami olyasmire gondoltam, hogy két lap között demagnetizálnék. Tehát ha megoldható, akkor a két különálló lapra (100x40cm) kellene tekercselni. De kellene hozzá nyilván valami adat: menetszám, huzalvastagság, tekercselés módja... No meg persze milyen vezérlőelektronika szükségeltetik hozzá? Megnyugtatásként megjegyezném, hogy nem gőzmozdonyt akarok demagnetizálni.
(#) erbe válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
A két lap, az egy megszakított O vasmag két egymással szembeni lapja lenne. A tekercs erre a ~2 m átmérőjű 100*40 cm-es lemezelt vasmagra kerülne. A 35 cm-es légrés miatt még a nagy vasmagkeresztmetszet ellenére is tekintélyes menetszám kell. Az elektronika szerepe, hogy az induló váltakozó áramot folyamatosan nullára csökkentse. Korábbi hozzászólók nem túloztak a gépterem méretű, önálló betápot igénylő méretekkel.
Ha mégsem erre gondoltál, nem ártana pontosítani. Pl. az előző hozzászólás tekercsméretét is mérsékelni lehetne az igények pontosításával.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ezen a vázlaton láthatod, milyen egyszerű megvalósítani az ötleted. Az elektronikát lehagytam.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Hát igen, de a lemezelt vasmag tömege ebben az esetben minimum 20 tonna lenne - már az alapozása sem lenne egyszerű feladat.

Viszont más - anno órásmesternél láttam ilyen készüléket (javításra adta oda), annál nem volt vasmag csak egy kb 2x4 cm-es csévetestre feltekert többezer menet (ez volt megszakadva). Vezérlőelektronika sem volt, egy 110V-os izzóval sorbakötve közvetlenül a hálózatról működött - még bekapcsoló sem volt rajta! A csipeszeket, csavarhúzókat egyszerűen csak át kellett tólni a csévetest ablakán és demagnetizálva voltak.

Na - egy ilyet már el tudnék képzelni házilag, bár a nagy méret miatt a tekercs tömege ebben az esetben is többszáz kg lenne (vörösrézhuzalból), valamint a felvett teljesítmény sem lenne kevés. A számítások szerint négyzetcentiméterenként 7 - 12 W teljesítmény lenne szükséges a megfelelő mágneses fluxushoz. Persze ez függ a belehelyezett munkadarab tömegétől is.
(#) pucuka válasza pittti hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Elektronika nem nagyon kell hozzá, bár lehet turbózni. Ha egyszerűen lassan kiveszed a mágneses térből, ugyanott vagy mintha elektronikával csökkentenéd a mágneses teret nullára.
Ekkora marha nagy légrésben nem könnyű létrehozni használható mértékű mágneses térerősséget.
(#) Doky586 válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Az építkezéseken használt I gerendákból is befér féltucat ekkora helyre, csak nem értem minek akarnál ilyesmit demagnetizálni.. Valami értelmes(ebb) okot mondjál mire kell ez?
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Ápr 17, 2019 /
 
Tán a gáz-vagy villanyórát akarod demagnetizálni ? Akkor be kell zárni ezt a topikot !
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ez az ötlet honnan jött? Elképzelem a helyzetet, ahogy egy alig pár tonnás vasszerkezettel becserkészed valamelyik fogyasztásmérőt.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Már nem tudok mire gondolni.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Arra gondoltam, hogyha valaki egy mágnessel megpróbált hatást gyakorolni egy szerkezetre akkor egy méretes demagnetizálóval el lehet tüntetni a mágneses nyomokat. De az ilyen ráhatás keltés próbálkozása, azt hiszem mérőórák esetében tilos.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
Talán egy vashajót kell demagnetizálni, talán nem jól működik rajta az iránytű vagy maga a hajó fordul észak-déli irányba szüntelen.
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
"Villanyóránál" már amelyik mechanikus, csak ront a helyzeten bármilyen mágnes. A gáz fogyasztásmérőknél nem tudom, mi a helyzet.

Ne legyünk rosszhiszeműek, ki tudja, mi a terv.
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Mellesleg a fogyasztásmérők belsejében benne van egy mágnesszalag, ami oda vissza polarizált, és ha mágneses hatás éri, lemágneseződik valamelyik pólus, egyből rád verik a kerület hiányzó fogyasztását..
(#) Galvan hozzászólása Ápr 17, 2019 /
 
Látom egyeseknek csak a hülyeség jut az eszébe. Arra nem gondolt senki, hogy egy szabálytalak alakú terméket kellene ledemagnetizálni, aminek ekkora a mérete? Nekem megoldásra van szükségem.
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Milyen az az oda-vissza polarizált szalag? Polarizálni rezgést lehet, állandó mágnest nem. Egy pólust sem lehet lemágnesezni, a mágnesnek mindig van északi és déli pólusa, a kettő nem választható szét.
(#) proba válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A demagnetizálandó anyagtól is erősen függ. Pl csavarhúzót simán demagnetizál, ha a pillanatpáka csúcsa közé bedugod , majd lassan kiveszed. Ebből következően ha készítesz egy 1m átmérőjű tekercset sok menettel, a megfelelő áram hatására kisebb mágneses maradékot eltüntet ( pl régen a TV képcsövet is így tették használhatóvá)
(#) erbe válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Éppen én is azt akartam tanácsolni, hogy talán elég lenne a monitorok vagy TV demagnetizáló tekercse. Még elektronika is van hozzá.
Persze könnyű tanácsot adni, ha tudjuk, mihez kell.
(#) Doky586 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Mechanikus mérőórát is értelmetlen demagnetizálni, csalni is közeli állandó mágnessel szoktak valahogy. Egy demagnetizáló legfeljebb a mechanikát rázná szét vagy az elektronikát tenné tönkre. Kapásból bukta..
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Senki nem mondta hogy állandó mágnes van benne, én azt írtam hogy egy szalag, olyan mint a kazettákban, amire "ráveszik" a jelet.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
A mechanikus villanyóránál a beépített mágnes az alutárcsát fékezi. Ha demanetizálja, az óra gyorsabban fog pörögni. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél.
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Megesett párszor, hogy olyan hibára mentünk ki, ahol a tulaj elmondása szerint valahol "szivárog" az áram, túl sok a fogyasztás. Mágnessel lassították a fogyasztásmérőt (két órai hibakeresés után bökte ki), aztán jött az az eset, amit pucuka leírt, merthogy állandó mágnes van benne fék gyanánt.
(#) Gafly válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Tudod, én például el tudom képzelni, hogy nem vagy hülye (bár nem értek hozzá).

Csak egy példa lehetne, ha esetleg valamilyen mágnes asztal után ne legyen "szőrös" a cucc...

Szóval szerintem sok mindenben lehet gondolkodni, nem csak "huncutságban".
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2019
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu