Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fogyasztásmérő
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Satterhand hozzászólása Szept 6, 2006 /
 
Sziasztok!
Szerintem rajtam kívül mások is kiváncsiak arra egy páran hogy a sarokban morgó rossz öreg hűtőszekrény vallon mennyit fogyaszthat?!
Egyszerűen egy ketyerére gondoltam aminek az egyik végét bedugom a hálózatba a másik végére a mérendő zabagépet és egy kijelzőn kimutatná hogy hány kW\h a fogyasztás.Nagyon megköszönném ha valaki esetleg tudna segíteni nekem egy kapcsolási rajzal vagy bármillen 5lettel!
Sziasztok
(#) Konzol válasza Satterhand hozzászólására (») Szept 6, 2006 /
 
Most láttam valami bedobós újságban pont ilyen kütyüt kb. 2500Ft volt az ára...
Ennyiért nincs értelme nekiállni csinálni ilyet.
(#) bbatka válasza Satterhand hozzászólására (») Szept 6, 2006 / 4
 
Az egyik kollegám ma dicsekedett, hogy az OBI-ba 3500Ft-ért vett egyet, akciósan. 16A-ig terhelhető időzónás. Kiírja pízbe a fogyasztást.
(#) Satterhand válasza Konzol hozzászólására (») Szept 6, 2006 /
 
Köszi az infót utánnanéztem és BINGO!!!
De elméleti szinten érdekelne hogy egy digitális mérő hogy is működ(ne)ik.
Rendes fogyasztásmérőhöz volt már szerencsém azt nagyábol tudom is hogy hogyan műxik de ue. mechanikus rész nélkül.....kiváncsi lennék rá!
Előre is köszi
(#) pkedvessy válasza Satterhand hozzászólására (») Szept 6, 2006 /
 
Szerintem egy egyszerű áram mérő, ami méri, hogy hány ampert vesz fel a fogyasztó, így kiszámolja, hogy ez Amper * 230 Watt, és méri, hogy ezt mennyi ideig veszi fel!
(#) cszotyi válasza pkedvessy hozzászólására (») Szept 6, 2006 /
 
"Amper * 230 Watt" - ezt ugye nem gondoltad komolyan?
esetleg Watt egyenlő Amper * Volt vagyis
P= I * U
(#) potyo válasza Satterhand hozzászólására (») Szept 6, 2006 /
 
Én úgy képzelem el a dolgot, hogy pontos időközönként (egy periódus alatt sokszor) mintát vesz a/d átalakítóval a feszültségből és az áramból is, a kapott feszültség és árammintát összeszorozza, majd a szorzatok eredményét összegzi. A két mintavétel között eltelő idő és az összeg ismeretében meghatározható az elfogyasztott energia.
De ez csak az én elgondolásom, én így indulnék neki.
(#) patexati válasza potyo hozzászólására (») Szept 7, 2006 /
 
Én ha kíváncsi vagyok a készülék fogyasztására akkor sorba kötök vele egy áramerősségmérőt és párhuzamosan egy feszültségmérőt és ebből számolom ki a felvett teljesítményt P=U×I Ebből ki lehet következtetni a KW/h-t.
(#) potyo válasza patexati hozzászólására (») Szept 7, 2006 /
 
Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem vacakolnánk bonyolult kapcsolásokkal. Az UxI a látszólagos teljesítményt adja, amit S-el jelölünk, és voltamperben (VA) mérjük. Fizetni viszont a hatásos teljesítményért kell. Másrészt egy hűtő nem állandóan megy, senki nem akar ott ülni, és lesni 24 órát az ampermérőt, és jegyezgetni, mikor ment és mikor nem, és mekkora áramot vett fel.
(#) maestro válasza Konzol hozzászólására (») Szept 7, 2006 /
 
Ja, ja. Én is láttam. A Plusban volt, csak mire eltudtam menni érte, már elfogyott (de szerintem volt még a raktáron, csak lusták voltak kitenni). Kicsi árak, és semmi áru. Ez a Plus. A mai napig is szidom őket. Pesten nem lehetne valahol megvenni? Valami elektronikai boltra gondoltam, ahol nem jár le az akció!
Az OBI-s már sok.
(#) maestro válasza potyo hozzászólására (») Szept 7, 2006 /
 
2500Ft-ért meg szerintem nem csinálnak olyan elektronikát, ami a hatásos teljesítményt méri.
Hatásos teljesítmény: P= U*I*cosφ. Vagyis nem azt figyeli, hogy mikor kapcsol ki, és mikor be a hűtő, hanem a fáziseltérést is figyelnie kell. És ezt mindössze 2500Ft-ért???
(#) potyo válasza maestro hozzászólására (») Szept 7, 2006 /
 
Miért ne? Egy pic, egy lm324 és néhány ellenállás segítségével össze lehet rakni egy elég pontos mérőeszközt. A gyáriakban valami filléres célelektronika lehet, ami tartalmaz mindent, és kirakja valami szintén filléres kijelzőre az eredményt. Az általam említett módszernél nem kell cosφ-t mérni, elég csak a feszültség és árammintákat előjelhelyesen kezelni.
(#) Penge válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Én asszem láttam a Microchip application note-jai között watt hour metert....
(#) MaSTeRFoXX válasza Penge hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Kelle csak egy darab néhány ohmos ellenállás, amin eső feszültséget egy műv erősítővel felerősítenénk, és azt egy PIC, vagy egy AVR AD konverterjére kötnénk. A feszültséget tulajdonképpen konstans 230V +- 5V (nem számít sokat). Az ellenálláson eső feszültség meg arányos az átfolyó árammal. U=I*R Ebből a mikrovezérlő ki tudja olvasni, hogy mekkora az áram, aztán csek egy szorzás 230-cal és kész. Ellenállásnak egy néhány ohmos pédányt kell választani. ~1-3 ohm
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Ez VÁLTAKOZÓÁRAM. Gondolkozzunk, mielőtt hülyeséget írunk.
(#) Penge válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
A Microchip-es téma...
Watt hour meter
(#) MaSTeRFoXX válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Azt értem, hogy váltóáram, de egy müveleti erősítővel ezt is fel lehet erősíteni, és azután jöhetne az egyenirányító. Máshogy ezt hogy lehetne ezt egyáltalán megoldani?
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Itt a feszültség és áram pillanatértékeit kell mérni, nem lehet csak az áramot. Igen, műveleti erősítőkkel elő lehet állítani a megfelelő jelet az A/D átalakítók számára. A pillanatértékeket összeszorozva, és a szorzatokat egész számú periódus alatt átlagolva kapjuk meg a teljesítményt. Az egyenirányító nem alkalmas ide, mert a diódákon túl nagy feszültség esik. Úgy kell összeállítani a kapcsolást, hogy az A/D átalakítóra kerülő feszültség és áramjel tartalmazzon egyenáramú komponenst, mégpedig az A/D átalakító teljes tartományának a felével egyenlőt (konkrétan, ha 5V-os pic-el mérjük, akkor az egyenáramú komponens 2.5V legyen), és erre kerül rá a váltakozóáramú komponens, így a pic bemenetén maximális feszültségnél és maximális áramnál 0 és 5V között hullámzik a feszültség és áramjel. Szoftveresen aztán az egyenáramú komponenst ki kell venni, és úgy végezni a további számításokat.
(#) Sebi válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2006 /
 
Vannak ilyen IC-k 3 és 1 fázisú kivitelben.(Analog Devices)
Amúgy ezek sztem nincsenek túllihegve, sima műveleti erősítős mérőegyenirányítók kimenetei (U,I) be a prociba, aztán szoftver.
(#) Sonix hozzászólása Márc 12, 2007 /
 
Már régóta tervezem egy hasonló ketyere megépítését. Találtam rá egy jónak tűnő kapcsolást, bár ez nem rögzíti a mérést, és nem számol forintban, csak a pillanatnyi hatásos teljesítmény méri, de szerintem kezdésnek jó lenne. Ha ezt sikerülne jól megépíteni esetleg tovább lehetne fejleszteni....
Mi erről a véleményetek?

Wattmeter.pdf
    
(#) covek hozzászólása Márc 1, 2008 /
 
Helló! Üdv mindenkinek!
Új vagyok itt, és máris kérdezek:
Mi a vélemény az alábbi készülékről?
digitális fogyasztásmérő

Előre is köszönöm a választ!

covek
(#) Atis57 válasza covek hozzászólására (») Márc 1, 2008 /
 
Szia!
nem rossz- az OBIban hasonlót vettem 2950 Ftért.
(#) KipKap hozzászólása Márc 5, 2008 /
 
Sziasztok!
Nem tudom, a megfelelő topik-e, az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet a háromfázisú digitális villanyórából a fogyasztást kiolvasni? Biztos láttatok ilyet. A hagyományos 'forgó-morgó' helyett felszerelnek egy digitális kütyüt, ami elvileg kijelez mindent (idő, dátum, csúcsidő fogyasztás, csúcsidőn kívüli fogyasztás, frekvencia, cos., stb) Időnként jön e-onos ember, ráakasztja a laptopot és kiolvassa a tartalmát. Azt mondta, manuálisan is ki lehet (van rajta két gomb), de fogalma sincs róla, hogy hogyan, mindig laptoppal csinálja. Tudtok ebben segíteni?
(#) medium84 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szasztok!
Nemrég vettem az OBI-ban egy düwi márkájú fogyasztásmérőt. Ami sajnos már nem működik. Persze a blokkot nem őriztem meg. Ha esetleg lenne valakinek ilyen készülékről blokkja vagy garija és meg is osztaná azt velem a probléma megoldására legyen szíves keressen fel. Kép csatolva!

A probléma egyébként a következő: se kép, se hang. Időközben kipróbáltam hátha az a baja, hogy lemerültek az elemek, és kiderült, hogy igen, ez volt. Most működik, de kétlem hogy egy 230V-os készüléknek elemről kéne mennie. Ezért gondolom hogy valami nincs rendben vele. A dobozára is az van írva, hogy az elemek csak tartaláknak kellenek, hogy ne felejtse el a tárolt adatokat.
Ezért kérem még egyszer, hogy akinek ilyen készüléke van és megvan a blokkja, ha teheti adja kölcsön nekem.
Előre is köszi.

düwi.jpg
    
(#) J-Haasz válasza medium84 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Sziasztok,

medium84!

Nekem van blokkom, de nem tudom, hogy az elég lesz-e a cseréhez? Meg tavaj októberi, meg tatabányai, meg 3999HUF volt...
De szívesen elküldöm, ha kell! Írj pü-t...
Én úgyis szétszedem a kütyüt, ha bedöglik..., (még lehet, hogy hamarabb is! )
(#) medium84 válasza J-Haasz hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Köszi szépen! De először még megkérdezném, hogy neked elemek nélkül működik-e, ha tudod, próbáld már ki légyszíves. Mert ha neked sem megy úgy, akkor ez ilyen, és akkor ez nem hiba.
(#) aflmor válasza medium84 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Nekem is van egy ilyen. És most kipróbáltam, működik elem nélkül is.
(#) medium84 válasza aflmor hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Akkor viszont visszavinném, ha kölcsönadod a blokkot.
(#) aflmor válasza medium84 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Ezt J-Haasz-al beszéld meg. :yes:
(nincs is már meg a blokkom, nem is OBI-s volt, és pont a fele árban vettem)
(#) maestro hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
hali!

Végre sikerült vennem egy ilyen digitális fogyasztásmérőt, és az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ezt csatlakoztatni védőföldelés nélküli konnektorba?
Nem dögölhet-e be tőle az elektronikája?
Tehát aki szedett már szét ilyet az írja már meg legyen szíves, hogy csatlakozik-e valahol a panelhez/elektronikához a földelés vagy egyből a kimenetre jut.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem