Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fogyasztásmérő
Lapozás: OK   3 / 3
(#) erbe válasza kasas hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Szedd szét, nézd meg benne a kondenzátorokat! Van egy nagyobb szögletes vagy lapított műanyagborítású. Ez a hálózati táp soros előtétkondenzátora. Gyakran előfordul, hogy lecsökken a kapacitása. Előforduló értéktartomány 220-470nF között. Legalább 275V~-ra készültet kell beépíteni, ha kevesebb a kapacitása, mint a jelölt érték. Ha nem segít, nézd át a forrasztásokat és az előtétellenállásokat!
(#) kasas válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Szétszedtem ,nem volt benne semmilyen égés vagy sérülés és biztosítékot se találtam de láttam benne egy nagy citromsárga kockát akkor az lesz a kondenzátor csak hát azon se láttam semmit de akkor az lesz a baj.

Nincs kapacitás mérőm de ha nem drága akkor kicserélem aztán lehet hogy jó lesz. köszi
(#) erbe válasza kasas hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Idézet:
„aztán lehet hogy jó lesz.”

Ebben igazad van.
Biztosítékról nem írhattam, mert az nem szokott benne lenni. Ha van bármilyen kéziműszered, legalább mérd meg a kondi körüli ellenállásokat, majd ha azok a jelölt értékhez közeliek, keresd meg a Zenert és mérd meg, mekkora rajta a feszültség üzem közben! Általában 5 V várható. Jó lenne, ha leválasztó trafót használnál hozzá.
(#) kasas válasza erbe hozzászólására (») Jan 22, 2016 /
 
Na most kiszedtem pontosan az az érték van rajta amit írtál de nem értem miért kell sorba kötni egy ilyen kondenzátort a hálózattal ,ez ugye váltakozó áram tehát hogy folyik ezen a kondenzátoron át 16A elég furcsa de biztos működik csak venni kéne de nem tudom mennyibe kerül azért majd megnézem köszi.
(#) sadam90 hozzászólása Feb 4, 2016 /
 
Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni digitális panelmérőkkel kapcsolatban !
Építettem egy edison féle Stabilizált labortápegységet ( 0-30V 2mA-3A )

Szeretnék ehhez rendelni valahonnan áram és feszültségmérőt !
( lehetőleg olyat amiben beépített sönt van )

Eléggé kezdő vagyok az elektronika terén ...

Erre gondoltam :

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/dig...3.html


Mit szóltok ?


Köszönöm előre is a segítséget !
(#) abcdabcd válasza sadam90 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Szerintem ez a kérdés inkább a labortápos témához áll közelebb, legalábbis ez "fogyasztásmérő"-ről szól ez a téma, vagy akár "panelműszer"-re keresve a kereső pl ilyen témát adott egyik találatként, lehet ott is hamarabb megtalálják a kérdésedet, azok, akik tudják rá a választ, meg oda persze passzol is inkább a dolog... szóval a téma pl: LED kijelzős voltmérő
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) kasas válasza erbe hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Na ma vettem egy kondid hozzá 200ft ért (hát persze hogy a leg drágább kell bele) és jelentem hogy ugyan olyan szar mint vót.

Igazából nem tudok mit csinálni vele ,nem hiszem hogy a tranzisztorok vagy ellenálások tönkre tudnának menni maguktól de úgy elegem lett ezekből a HOME os szarokból hogy bevágtam a sarokba . HOME os retkeket ne vegyetek semmit . Kínai szemét hulladék kidobott pénz ,szerintem válogatottan hulladék alkatrészekből rakják össze .
(#) freechat hozzászólása Nov 17, 2018 /
 
Egy furcsa kérdésem lenne.
Van egy hosszabbító ami egy 500 watt teljesítményű fogyasztóra szivattyúra van kötve.
arra vagyok kíváncsi hogy a szivattyú bekapcsolva van vagy kikapcsolva ezt úgy lehetne megmérni hogy a fogyasztását ki jelezném nem pontosan csak annyira hogy folyik áram vagy nem folyik áram.
Mindezt úgy kéne hogy ne kelljen közvetlenül kapcsolódni a 220 voltra. Első körben arra gondoltam körbe tekerem réz dróttal és annak megmérem a feszültségét.
1 nodemcu lenne az ami érzékelni az analóg bemenet én hogy mi történik.
(#) erbe válasza freechat hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Valóban elég furcsa a kérdés.
Mit tekernél körbe rézdróttal és hol? Mi az a "nodemcu"? Node-MCU?
Bármelyik vezetékére (1 vezetékre!) rakhatsz áramváltót, amin mérheted az áramát. Ha nem érdekel a pontos mérés, a mért értéket szorozhatod fix 230 V-tal.
Csupán áram érzékelésére elég lenne 4 nagyáramú dióda sorosan az áramkörbe. 2-2 sorba és ellenpárhuzamosan kötve, majd egy optocsatoló. Ez jelzi, ha áram folyik.
(#) freechat válasza erbe hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
Igen, Node Mcu, de lehet arduino vagy bármi
A probléma, hogy nem akarom megbontani a hosszabbítót csak azt szeretném tudni, hogy a rákötött fogyasztó működik-e vagy nem.
Mindezt anélkül, hogy fizikailag érintkezne a mérő a 220V-al.
Pl láttam olyan modulokat, hogy áramérzékelő modul, de gondolom ezek a rájuk kötött áramot érzékeli.
(#) erbe válasza freechat hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
A hosszabbító kábelén kívülről nem lehet érzékelni, hogy folyik-e benne áram. A párhuzamosan futó és ráadásul végig csavartan futó vezetékeknek kifelé nincs (illetve nem szabadna) mágneses tere. "Bifiláris tekercs"
(#) Janszi válasza erbe hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
Idézet:
„A hosszabbító kábelén kívülről nem lehet érzékelni, hogy folyik-e benne áram. A párhuzamosan futó és ráadásul végig csavartan futó vezetékeknek kifelé nincs (illetve nem szabadna) mágneses tere. "Bifiláris tekercs"”

Már ha így gondolod,akkor a fém kábeldobról le nem tekert hosszabbító üzem közben vajon miért szokott kigyulladni?És a vasdarabra tekert hosszabbító vajon miért mágnesezi mégis üzem közben a vasdarabot?Üzem alatt értelem szerűen a fogyasztóval terhelt hosszabbítóra vonatkoznak.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2018
(#) erbe válasza Janszi hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
1. A kigyulladásnak semmi köze a párhuzamos vezetékekhez.
2. Nem mágnesezheti. Ha mégis, ott komoly gond van.
(#) freechat válasza erbe hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Köszönöm, ez volt a fő kérdés, ezek szerint nem lehet egyszerűen megvalósítani.
Akkor marad a vásárolt, közbeiktatott fogyasztásmérő
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 5, 2019 /
 
Sziasztok.. igazság szerint kicsit halott a topik de előszőr megprobálom itt megkérdezni.
Digitális fogyasztásmérőt szeretnék "csinálni" 230V 8A -ra... nem az a lényeg hogy lássam mert akkor vennék egyet 5 dollcsiért az ebay en... hanem hogy "meglegyen"az adat és naplózni... feldolgozni tudjam!
Merre induljak
(#) dB_Thunder válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Boltba!
(#) Skori válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Vannak fogyasztásmérő célIC-k, amelyek digitálisan olvashatók ki (i2c, SPI), típust nem tudok kapásból, de nézz szét a Farnellnél esetleg a TME-nél. Kiolvasni valószínűleg arduinoval a legegyszerűbb, és a logolásra adja magát az arduinohoz viszonylag könnyen illeszthető SD kártya... De akár webszerver is mehet rajta, vagy pl. akár GET lekérésekel el is küldheti PHP/WEB szerver adatbázisába is.
(#) Atis57 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Szia!
Eb...,Alie.... -n nincs olyan ami ezt eleve tudja ?
napelemes töltőből sok ilyett láttam , szerintem hálózatiból is lessz...........
(#) ktamas66 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Vannak cél IC-k: pl. Microchip, ST.
(#) nedudgi hozzászólása Okt 9, 2019 /
 
Mivel a bedobozolás nekem mindig gondot jelentett, egy ilyen DDS844 (DDS1319) alapú fogyasztásmérőt turbóztam fel. Hatalmas doboz, amiben kényelmesen elfért egy 5V tápegység, és egy ESP-01 panel a körítésekkel.
A műszerben egy LED felvillanásokkal jelzi a fogyasztást. Kiviteltől, típustól függően 12800, 6400, 3200, vagy 1600 felvillanás jelzi egy kWh elhasználását. Egy optocsatolót kötöttem sorba a LEDdel. Az ESP8266 méri a felvillanások között eltelt időt, így (annak ellenére, hogy eredetileg 220V feszültségre gyártották) elég pontos pillanatnyi fogyasztási értéket kapok, ami az általam igényelt relatív fogyasztáskülönbség mérésére elegendő. Az ESP8266 loggolhat a ThingSpeakre is, és a honlapján kijelezheti a pillanatnyi, és az összfogyasztást.
(#) mikrodigit válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Ha mégis boltit akarnál: nekem van egy Voltcraft Energy Logger 4000 nevű készülékem, a Conradnál vettem. Ez (a pillanatnyi többféle adat kijelzésén kívül) 6 hónapnyi adatot tud tárolni percenkénti felbontásban, utólag át lehet játszani SD kártyára és az ő szoftverükkel (ami meglehetősen fapados) beolvasni PC-re, onnan át tudja exportálni pl. excelbe, txt-be, stb. további feldolgozásra.
A tárolt adatok: időpont, feszültség, áram, valós teljesítmény (W), látszólagos teljesítmény (VA), cos fi.
(#) slylecz13 hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
Sziasztok!

Ha valaki foglalkozott már hasonlóval és képben van, akkor szívesen fogadom a tapasztalatait.
Van egy "Orno OR-WE-501" digitális fogyasztásmérőm. Ennek van impulzus kimenete, amivel ki lehet olvasni, hogy mennyi "kWh" ment el...
Itt egy adatlakp róla: https://shopdelta.eu/pdf.php?page=shop/instruction&product_id=12034
Ami nem világos, hogy ezt hogyan kell elképzelni? Mint egy "NO" relé kimenetet? Kötök rá 5V-ot és ezt kapcsolgatja? Ha ez így van, akkor nem értem a " + és - " jelölést...
(#) Bakman válasza slylecz13 hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Vagy aktív kimenettel renelkezik, vagy níitott kollektoros. Egy-két méréssel kiderythető mert az adatlapok eléggé homályosak.
(#) Villanymozdony hozzászólása Jún 23, 2022 /
 
Sziasztok!
Vettem egy sínre illeszthető mérőt, de véletlenül 60 Hz-es változatot sikerült megrendelnem.
Nem igazán foglalkoztam a digitális fogyasztásmérőkkel eddig, szóval az lenne a kérdés, hogy csökken-e a pontossága attól, hogy 60 helyett 50 Hz-es hálózatra lesz kötve?
(#) elektrorudi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
A gyártó mellékelt bekötési sémájának szinvonalából kiindulva, szerintem tökéletesen mindegy, hogy 50Hz vagy 60Hz. Azért írták rá, hogy valami "szakszerű" adat legyen rajta, és mindkét piacra jó legyen.

Névtelen.jpg
    
(#) pipi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Szerintem sima matek is lehet Gondolom ki tudja jelezni a mért feszültséget/áramot...
Ráakasztasztasz egy fűtőtestet/nagyobb fogyasztót, megméred műszerrel az áramot/feszt, ellenőrzöd a cuccos mit mutat, ill a kettő szorzata a teljesítmény, ha meg egy órát járatod akkor megkapod Wh-ban a fogyasztást..
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2022
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem