Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fordulatszámmérő
Lapozás: OK   4 / 7
(#) robing16 válasza angelwing hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Háát, tényleg érdekes! Am, csak úgy magától elmúlt a RESET?! Az meg hogy!?!
(#) angelwing válasza robing16 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
ráparancsoltam haverra hogy fogja a próbapanelt

azt hittem azért resetelődik mert kirázódnak a motortól az alkatrészek (ilyen fehér dugdosos próbapanel)
(#) robing16 válasza angelwing hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Értem!
Ebbe azért nem tudok beletörődni, mert amit én csináltam, csak a motor környezetébe már megbolondult! Beindította a motort, és hello... Folyamatosan reszetelődött! Ugyanez volt egy 220V-os villanymotornál, illetve ugyanilyen a Digitális műszerem!
Ha a motor közelében van, ott folyamatosan 88888-akat ír ki, és nem lehet használni. Szerintem érzékeny az EMI-re!
(#) jym válasza robing16 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Hello!

Zavarvédelem mikrokontrolleres környezetben

Ebben részletesen kifejtik a sugárzott, és a vezetett zajok elleni védekezési lehetőségeket. A téma nem egyszerű, érdemes alaposan átnézni. Autós vagy ipari környezetben a zavarvédelem a legfontosabb, e nélkül a jó program, jó elgondolás mit sem ér.

Imi.
(#) Peticilin hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Üdv. Mindenkinek!

Egy kis segítséget kérnék. Én is a josephino féle kapcsival kűzdök. Nekem elindult szépen,csak a kijelzett érték nagyon ugrál,még a hálózati frekinél is,pedig annak elvileg nagyon pontosnak kelle lennie.
Ha ráteszem a jeladóra,a kijelzett érték mégjobban ugrál.
Az ugrálás megszüntetésében tudnátok segíteni.

Mellékeltem a részleteket.

Előre is köszi a segítséget.

Üdv. Peti
(#) csdog hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
Sziassztok! (Tachometer/RPM II.) Több napja szenvedek ezzel az egésszel! a nyák készívés nél nem tudom a lábakat úgy összekötni, hogy ne legyen rengeteg áthidalás! illetve a végére már nagyon átrajzoltátok a kapcsolást is :S amit elhiszem nektek hogy jobb, de számomra még bonyolultabbá vált:S Kérek valakit, mivel olvasom többen is megcsináltátok már, valaki tegye fel a HEX file-t!

Előre is köszönöm!
(#) Peticilin válasza csdog hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Hali!

A hex-et a weblapról le tudod tölteni,én is onnan szedtem le.
A nyák rajzba még nem tudok segíteni,mert ameddig nem lessz tökéletes a kapcsolás (legalábbis nekem),addig nem állok neki a tervezésnek.
Remálem a többi fórumtársam segít majd az ugrálásos probléma megoldásában. Csak felteszem a hex-et.

Üdv.

tach-2.hex
    
(#) csekesz9 hozzászólása Nov 28, 2009 /
 
Sziasztok, nekem is problémám van a nyáktervvel, viszont találtam egy könnyen hangolható, és 99999 et is méri és 3-30as pontossággal, de ez nem 7szegmensessel van. NYÁKTERVET HA KÉSZ VALAKINEK!
(#) robing16 válasza csekesz9 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Hello!

Megvan neked ennek az ASM kódja? Meglesném

Üdv.
(#) csekesz9 hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
Ezt Így találtam egyben, csak ennyim van, ami ebben a ZIP-ben van!
(#) Dempsey válasza csekesz9 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szia!

Szerinted megépíthető 7 szegmenses kijelzőkkel is a program változtatása nélkül?
(#) csekesz9 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Nem hiszem, mert van róla egy videó is. azon látni, hogy a kijelző sok feladatot ellát... nem csak a számokat írja ki.itt a videó
(#) Dempsey válasza csekesz9 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Hát igen így már gázos :no: ! Köszi a választ!
(#) Peticilin válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Sziasztok!

A nyűgömbe semmi ötlet senkinek?
(#) mex válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Készits egy 555-ös astabilt, és annak a jelét a mostani jeladó kihagyásával kösd rá a pic-re. Ha stabil a kijelzett számérték, akkor a hiba a jeladó kivitelében van, ezt kell módositani. Szerintem a fototranyó mögé célszerű egy Scmitt triggert kötni, ez szép négyszögjelet csinálna a bizonytalan felfutású impulzusból is.
Gondolom a táp kellően szűrt, és megvan a 100nF is a pic betáp lábainál.
(#) Peticilin válasza mex hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm a segítséget,kipróbálom. Esetleg a Scmitt triggerről és a fototranyóhoz bekötéséről kérhetnék valami ákombákom rajzot,mert nem vagyok valami nagy guru.
Előre is köszi.

Peti
(#) mex válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Összeházasitottam a fototranyót a schmitt egyik tranyójával. Próbáld ki.
(#) Peticilin válasza mex hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szia!

Megcsináltam az 555-ös tesztet,de ugyanúgy ugrál. Pedig még a 7805 elé is tettem 100nF-ot. Közbe mértem a frekit műszerrel,hogy nézzem az mászkál-e.De jó volt,mint a viden is láthatod.
Mit lehet még vele csinálni?
A fototranyós tesztet még nem csináltam meg,mert ameddig így beadva neki a frekit ugrál,nem látom értelmét azzal kísérletezni.
Várom ötleteiteket.

Üdv. Peti
(#) mex válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Akkor a nyákkal lesz gond... Mellesleg adhatnál egy rajzot, ne keresgéljek. Akár a nyákrajzot is megmutathatnád. Tipikus hiba, hogy a nagyáramú negativ (test) rajzolaton levő feszültségesés befolyásolja a kijelzett értéket. Külön kell választani a jelföldtől, vagy csillagpontos testvezetékezést kell kialakitani.
(#) Peticilin válasza mex hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Míg biztos jól nem működik,nem akartam bajlódni a nyák készítéssel,de akkor remélvehogy jó lessz nekilátok nyákot készíteni.
Most a próbák idejére csak dugdosós próbapanelon lett összerakva.
Lehet hogy itt a baj?

Írtad a különválasztott testet,ill. a csillagpontosat. Erről is kérhetnék ákombákom rajzot? És akkor már úgy tervezem a nyákot.
Néztem a feszt is nem változik az ugrálás közben. Szépen áll 5,06-on.
(#) mex válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
A pic gnd-t és a kvarc kondik gnd-jét külön úton vidd a táp negativ pontjára próbaképp.
(#) Peticilin válasza mex hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Az az igazság hogy másnak nem is kell test az egész kapcsokásban. Viszont próbáltam egy külön madzagon vinni testet a kvarc kondiknak. És mikor bekapcsolt állapotba tettem át a testet,az volt az érdekes, hogy mikor nem volt testjük,ugyanúgy működött a kapcsolás és kb ugyanannyi nagyságrendet ugrált is. Mintha nem is lennének benne a kvarc kondik a kapcsolásban. Lehet hogy a megírt progi miatt ugrál?
(#) mex válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
A progival kapcsolatban nem tudok segiteni..
Mekkora a fényerejük a kijelzőknek a valóságban? Talán lehetne még némi soros ellenállást beiktatni, csökkenteni az áramfelvételt, mert ez is közrejátszhat a rendellenes működésben.
(#) Peticilin válasza mex hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szerintem nem vészesen nagy. Ugyanis mikor bekapcslom van egy "josephino corp" nevű üdvözlő szöveg fut végig a kijelzőn,elég fényesen. Utánna mikor átvált a számok kijelzésére kicsit csökken a fényerő és úgy is marad.

Szerintem ennek a ford.számmérőnek valami tervezési,vagy programozási gondja van, azért ugrál. Azt hiszem nem foglalkozok vele tovább. Nézek valami másik kapcsolást. Mondjuk ha valami ötleted még lenne,azt megpróbálom. Köszi az eddigi segítségedet.
(#) Ernoke84 hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Abban kérnék tőletek segítséget, hogy egy fordulatszámmérős műszerfal egységet szeretnék bekötni az autómba, mely egy 97-és évjáratú 1,2-es benzines Clio. Jelenleg nincs rajta fordulatszámmérő, de sikerült szerezni egy gyári órát. Csak nem tudom, hogy hova kell kötni!
(#) janikiraly hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Üdv. Megépítettem a Josepino-s tachometer II-t, először kisebb nehézségeim voltak vele, ezért szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat. Ahogy valaki már írta, nekem is csak 8-asokat írt ki, aminek az oka a meg nem szűrt táp volt (pedig USB-ről megy próbaképp). Ezt egy 100nF-os kondenzátorral sikerült megoldani, biztonság kedvéért a kvarcot is leföldeltem. Bekapcsoláskor várni kell 1-2 másodpercet, amíg a mérés kezdődhet, ugyanis a kijelzőre a következő szöveg kerül kiírásra 4 ciklusban: JOSE | PINO | dot | COM. Hálózati feszültségről (pontosabban AC 12V-ról) tökéletesen mér, 5-10 rpm ingadozással 3000 körüli, elvárt értéket mutat. A bemenet: egy soros 100kohmos ellenállás; 5,1V-os Zener, vele párhozamosan egy 10nF-os kondi került, majd soros 2,2kohmon keresztül nyitogat egy BC182-t, a kollektorról pedig a 4-es lábra(+ 1kohm munkaellenállás). Aki 2 ütemű, pl. 50ccm-es motorba már beépítette, legyen szíves megosztani velem, hogy nagyon ugrál-e az alsó két digit(tekintettel a kétüteműek stabilitására ), illetve gondolkozok egy plusz optokapus leválasztásban is még a tranzisztor előtt vagy után, van-e értelme szerintetek? Ha valamiben tudok segíteni valakinek, írjon nyugodtan.
(#) janikiraly hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
A robogóba bekötéssel valószínűleg problémáim lesznek, ugyanis CDI-s gyújtás van benne, és a szervízkönyvében is induktív tachométerrel írja az alapjárat beállítását. Ha tud valaki rá megoldást, írja le legyen szíves.
(#) csekesz9 hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
Elküldenéd ha megkérlek, a végleges jól működő teljes kapcsolási rajzot, mert már annyi féle "Tuning" meg átalakítás került a rajzra, hogy már meg se merem építeni! Előre is köszi
(#) janikiraly válasza csekesz9 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Ebben a felállásban működik nálam, közös katódos 7 szegmensessel, ami fontos, hogy a tápfeszültség, még ha szűrt is, igényel egy 100nF-os kondenzátort, másképp a PIC hajlamos a megbolondulásra. A 13-as láb bekötése fölösleges. Ami zavaró, hogy az alsó 2 számjegy erősen ugrál, még hálózati 50Hz-ről is, így lehet, hogy azokat statikusan bekötöm, hogy 0-t jelezzenek ki.A következő héten valószínűleg inkább csinálok egy másik fordulatszámmérőt AVR-el, olyan kijelzőfrissítési időközzel, ami elfogadható, és nem ugrál.
(#) janikiraly hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
José Pino oldalán böngészgetve akadtam rá egy, a témához kapcsolódó cikkre: http://josepino.com/microcontroller/tachometerx

Ma kipróbáltam a dolgot, igaz csak 3 menettel a gyertyapipára menő vezeték körül, de az eredmény kiértékelhetetlen volt, a kijelző 1000es nagyságrendeket is ugrott (nem csak amiatt, hogy a hidegben instabilabb az alapjárat). A dologhoz hozzá tartozik, hogy a PIC táplálásának a földjét nem tettem közössé a motor földjével, csak a jelet vettem le induktívan, ez okozhatott mérési pontatlanságot szerintetek? A megoldás talán az lehet, ha a gyújtótrafóra menő vezetékről közvetlenül venném le a jelet. Szerintetek a trafó visszadolgozhat? (küldhet visszafelé valahogy nagyfeszt)

Remélem valaki meg tudja szüntetni a sötét foltokat a témával kapcsolatban.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem