Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális labortápegység
Lapozás: OK   3 / 22
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szia!

Nem egészen így értettem:
Ha a kimeneti beavatkozó egység is 10-12 bit pontos, akkor miért ne szabályozhatna a kontroller. A zavarmentes működéshez csak azt kell betartani, hogy a mérés, a programbeli algoritmus, és a beavatkozás minden egyes pontja biztosítsa (túlteljesítse) a kívánt pontosságot. A digitális szabályozások stabilitása - egy kicsit másként, mint az analógoké - számítható, tervezhető.
A PWM kimenet sem biztosan a legjobb megoldás: Vagy túl lassan áll be, és a hullámossága a kívánt pontosságnál kisebb, vagy gyorsan áll be, de a hullámossága nagyobb, mint a megkívánt pontosság. A szűrőben alkalmazott alkatrészeknél csak egy kicsivel kerül - ma már - többe a D/A...
A PICKit2 -ben sem analóg kör szabályozza a Vpp előállítását.
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szia!

Én teljesen biztos hogy szabályozást nem bízok mikrovezérlőre. Vagy ha igen, azt nem nevezem labortápnak. A gond ugyebár a beavatkozás sebessége, mert a PIC-nek mintát kell vennie, ki kell számolnia, ki kell értékelnie és eszerint változtatni a dolgokon. Közben ráadásul még az LCD-t meg a kezelőszerveket is kezelni kell stb. Ez mind idő.
Idézet:
„A PWM kimenet sem biztosan a legjobb megoldás: Vagy túl lassan áll be, és a hullámossága a kívánt pontosságnál kisebb, vagy gyorsan áll be, de a hullámossága nagyobb, mint a megkívánt pontosság.”

A PIC-es panelmérő II áramkörömnél most használtam a PWM kimenetet analóg feszültségszint előállítására. Nagyon alaposan ugyan nem nézegettem szkóppal, de így elsőre meglepően simának tűnt! A változási sebessége meg igazán mindegy, mert teljesen biztos hogy gyorsabban fog változni mintha kézzel tekernénk a potmétereket.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 6, 2010 / 1
 
Szia!

- PWM:
Vegyük alapul az ebben a hozzászólásban megadott kapcsolást.

Ezen a kontroller 20MHz-cel jár, 10 bites PWM felbontást max. 19.53 kHz ciklusidővel tud előállítani. Az 1µF / 47k szűrő törésponti frekvenciája 21.2766 Hz. Az elsőfokú szűrő -10dB/dekád meredekséggel csillapít: Az eredő csillapítás 19.53 kHz-nél 29.628 dB, ami nem éri el az 1/1000 -et, tehát nincs 10 bites sem... A 12 bithez min. 36-37 dB kell, a szűrőt max. 4.768 Hz -re kellene áttervezni, azaz C19 és C20 minimum 4.7µF kell legyen. Belátható, hogy egy 4.7 Hz-ra tervezett szűrő kimeneténél gyorsabban lehet állítani a feszültséget fokozatkapcsolóval... (az ugrás 66%-át 225 ms alatt teszi meg, az 1% beálláshoz 5 * 225 ms kell, ami 1.12s, a 12 biteshez 8 * 225 ms kell azaz 2 s). Használhatunk másod (harmad...) fokú szűrőket is, de jóval átgondoltabb tervezés kell a nagyobb fázistolás miatt.

- Sebesség kérdésében számoljunk egy kicsit...

A kapcsolásban alkalmazott erősítő slewrate -je az adatlap szerint 0.07 V/us - legyen 0.1 V/us. Legyen a határon az áramlimit. A nyilt hurkkkal működő IC3/A kimenete fenn van +30V - 0.1 V -on. Mennyi időbe telik leszabályozi a kimeneti feszültséget? Le kell vinnie a kimenetét kb. 1V -ra: Ezt csak 290us alatt képes megtenni (még a C15 feltranzformálódott kapacitását nem is vettem figyelembe). Ennyi idő alatt a kontroller 1450 utasítást hajt végre (egy vészleoldás biztos belefér). Ide lényegesen gyorsabb erősítő kellene - azok között ritka a 30V-nál nagyobb tápfeszültséget is elviselő típus.
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia!

Számításokba én nem mentem bele (köszönöm hogy megtetted, mindenképp elgondolkodtató...), de biztos igazad van. Viszont van egy másik komoly dolog amiért én mindenképp csak a vezérlést bíznám a PIC-re: én nem egy digitális labortápot szeretnék elsősorban, hanem a készülő labortápegység II áramköröm mellé szeretnék majd egy opcionálisan megépíthető PIC-es vezérlőmodult, ami úgy fog működni hogy a feszültség-vezérelt analóg labortáp potmétereit le kell húzni majd a panelról és helyére kell csatlakoztatni a vezérlőmodult. Szóval a labortápnak teljesen analóg módon is tudni kell működnie és a PIC csak a potik helyét veheti át.
(#) toto válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem az általad leírtakat, de nekem az elsőfokú szűrőnél -20dB/D meredekség rémlik a ködbe vesző tanulmányaimból feszültség esetén (teljesítménynél van talán -10dB).
Az egyszerű RC szűrőnél pedig 47kOhm és 1 µF esetén a törésponti frekvencia nálam 3,4Hz-re jön ki (1/2*Pi*R*C).


A számítástól függetlenül nekem is jobban tetszik a D/A a PWM-től.

Attila86: Hp41C szerintem csak a PWM választásod kifogásolja, azt amit a vezérlőmodul cseréjéről irtál, az ugyanúgy működhat, ha PWM helyett D/A-t használsz.
(#) toto válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Bocsi, először átsiklottam azon, amit a Hp41C előző hozzászólásának második szakaszában írt (lassú műveleti erősítő problémája). Újra átolvasva már hülyeség, amit az előbb neked címezve írtam.
(#) Attila86 válasza toto hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Idézet:
„A számítástól függetlenül nekem is jobban tetszik a D/A a PWM-től.”

Ami még nem tetszik nekem az az, hogy a legolcsóbb D/A a Chipcadben 1800Ft. Ebből kellene ugye 2db.

Szerk.:
Na jó az, LTC1446-nak két kimenete van és 'csak' 2500Ft. Mondjuk elég pofás kis nyolclábú. És 12 bites.
(#) toto válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Mi a baj az MCP4822-vel? 850 Ft és egy elég. Itt már elhangzott javaslatként:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_788600.html#788600

Kétcsatornás, bár miért kellene az áramnak is egy csatorna? Az áramgenerátoros működés helyett egyszerűen leveszi a referenciafeszültséget 0-ra. Azt is megkockáztatom, hogy nem is kell 12 bites, elég lehet a 10 bites is ( a kapcsolás, amiből kiindultunk az is 10 bites). Bár a Microchip árait elnézve a 10 és 12 bitesek között nincs lényegi árkülönbség.
(#) Attila86 válasza toto hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Abszolút semmi baj nincs vele, csak én eddig nem tudtam hogy őt kapni is lehet. A Chipcadnél ezt az oldalt: Bővebben: Link én eddig nem is láttam... :hide:
(#) toto válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 7, 2010 1 /
 
Gondolkodtam azon, amit a lassú slew-rate-ű műveleti erősítőről írtál.
Ha megnézed Attila86 labortápegységét itt az oldalon, láthatod, hogy ő a szabályozóegység táplálására egy külön tápot használ.
Labortáp
A műveleti erősítő csupán +/-5V-ról jár. Ebben a tartományban pedig találni már 5-10v/us slew-rate-ű típusokat, és így már csak néhány us a szabályozás ideje.
Ez már egálban van a digitális szabályzással.
(#) Hp41C válasza toto hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Szia!

Igazad van... Hát már 25-30 év távlatában a 2*pi valóban ködbe veszett... Az utána számolást köszönöm...

Az eredet tervet sem kifogásolom, mert ott csak 10 bitesre használják a PWM -et, a számításaid szerint a 40dB csillapítás megvan.

Nem kifogásolom senkinek a választását, csak azt mondom, hogy ha a tervezést jól végezzük (és minden képletnek utánna is néznék ...), akkor a digitális szabályzást is lehet jóra elkészíteni. Az analóg is könnyen lehet (alkatrész választás miatt - beszerezhetőség) lassú a feladatra.
A sebesség nem kritikus azért ennyire. Tegyük fel, hogy 100 W a kimenő teljesítmény. Ekkor 300us alatt 0,03 Ws hőmennységet ad át a táp a leszabályozás alatt (végig max. teljesítménnyel számoltam, nem a csökkenővel - a ténylegeset nehéz számolni) - a forrasztás is van ekkora hőtranziens.
Ha a táp szabályozása túl gyors, akkor gerjedések történhetnek főleg az üzemmódok váltásakor, amikor az egyik szabályozásból a másikra tér át az áramkör. Sok tápnál tapasztalható, hogy a rövidzárt állapot megszünte után a kimenő feszültségen túllövés jelenik meg. Ugyanik ekkor az egyik szabályzási kör felszakad, a másik meg nem éled fel időben...
(#) Irkaxka hozzászólása Okt 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Nem bírtam várni és megépítettem a Sityu39 által készített nyákterv alapján a készüléket
Az általa közölt tartalmat is beleégettem a prociba és el is indul a táp. De viszont van egy probléma Sajnos a beállításokat nem menti el így nem állítja a kimeneti feszültséget sem :no: Ha régi szoftvert égetek bele akkor a mentésnél ezt írja : "STORE NOT IMPLEMENTED YET" ha új szoftvert égetek bele akkor írja hogy elmentve de akkor se változtatja a kimeneten a feszt. Nem tudom miért nem kész tárolni pedig mindent úgy készítettem el ahogy az le volt írva A fuses biteket is úgy állítottam be mint ahogy PZ87 írta lehet ott van valami hogy nem tudja menteni a beállításokat?
Előre is köszi a segítséget

Üdv:Irkaxka
(#) emmzolee válasza Irkaxka hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Én meg már azt hittem, hogy jó hírekkel szolgálsz. Én is meg építeném a jól működö változatot.
(#) SZAsza21 hozzászólása Okt 13, 2010 /
 
Sziasztok! Én megépítettem az eredeti kapcsolást és tökéletesen müködik anyi , hogy az áramerősséget nem pontosan méri , a feszt viszont nagyon pontossan.
Szerintem nagyon jó kis táp.
(#) Irkaxka válasza SZAsza21 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Te mivel égetted be a procit? Én ponyprog-al égettem bele a szoftot PZ87 képe alapján de szerintem az enyémnél olyan gond lehet hogy nem tudja menteni a beállításokat az epromba mert nincs bekapcsolva az a funkció a fuses biteknél. De nekem gőzöm sincs hogy kell sajnos :no: Próbálkozni nem merek a beállításokkal mert már van vagy 8 db halott atmega8 procim
(#) SZAsza21 válasza Irkaxka hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Szia! Én Avr Studióval égettem az alábbi fusbitekkel : Hfuse:0xd9 Lfuse: e1 és igy müködik.
(#) Irkaxka válasza SZAsza21 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Jelentem megszületett és üzemel a tápegység! A hiba oka a bc547 volt mert full zárlatos volt pedig új félvezető volt. Szépen üzemel és menti is a beállításokat úgy ahogy kell. A szoftot szerettem volna egy kicsit átírni magyar nyelvre de sajnos a forráskódból nem tudom avr studióval konvertálni a hex fájlt. Az én metex illetve maxwell műszerem szerint pontosan adja a feszültséget a kimeneten és a kijelző is pontosan azt mutatja. Az áramerősséget pedig felvételfüggően mutatja. Praktikus kis gép. De szerintem aki megépíti inkább tegyen végfoknak bele egy BD249-t mert az nem melegszik annyira. Sikeres utánépítést!
Mellékeltem pár képet is róla.
Üdv: Irkaxka
(#) sityu39 válasza Irkaxka hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Szia Irkaxka

Örülök, hogy sikerült.
Nekem mostanában sajna nem volt időm foglalkozni ezzel.

Kíváncsi lennék, hogy miért tetted a nyák aljára azt a diódát?
(#) Irkaxka válasza sityu39 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Szia

Az csak ideiglenesen volt alulra forrasztva mert az elsőböl drót lett és gyorsan alulra forasztottam egy másikat. De már a helyén van. És hálás köszönet neked a nyáktervért ez minden segítségért

Üdv:Irkaxka
(#) elektromos hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Ehhez mit szóltok?Bővebben: Link
(#) sityu39 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Az anyja mindenit. Ez nagyod ott van a toppon.

Azt hiszem nekem is kell egy hasonló komolyságú.

Köszi a linket.
(#) elektromos válasza sityu39 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Nem jó? Már megterveztem a saját nyákjaimat hozzá. A kijelző az már megy, de nem értem, hogyan kell a menüjét használni, ha van benne egyel talán menü. Jó lenne, ha valaki lefordítaná az oldalt.
(#) sityu39 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
Szia Elektromos

A tápnak nincs menüje!

Idézet:
„The power supply has 4 button for local control of voltage and max. current. The 5-th button is to store the settings permanently in an eeprom such that it will come on with identical settings the next time you power it on.”

=
A táp 4 gombja segítségével közvetlenül beállítható a feszültség és a max. áramerősség. Az 5-ik gombbal lehet a beállításokat elmenteni az eepromba, ami lehetővé teszi, hogy a következő bekapcsoláskor a táp a mentett paraméterekkel induljon.

Vagyis az U+ és U- gombokkal a feszültséget, az I+ és I- gombokkal az áramerősséget lehet beállítani, a store gombbal pedig menteni tudsz.
(#) elektromos válasza sityu39 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /
 
De én nem azt a linket adtam meg az előbb. Az enyém egy lengyel oldal. Azért néztem, hogy hol találtál angol szöveget hozzá. Azt a tápot én is megépítettem, de össze vissza méri az áramot, ha induktív terhelést tettem rá. Tehát engem a lengyel oldal fordítása érdekelne. Annak a kijelzése is más.
(#) sityu39 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia.

Bocsi, félreértettelek.
Már egy ideje nézegetem a kapcsolási rajzot és a képeket, de nekem gyanús a nyák. Ez tényleg működik neked ???

Pl.: az LM358 2db műveleti erősítőt tartalmaz, de csak az egyiket használta fel a kapcsolási rajz és a nyákot ha alaposabban megnézed, akkor láthatod, hogy a 2. nem invertáló bemenetére úgy viszi el az atmega által meghatározott áramkorlát jelét, hogy azt öszekötötte az LM358 7. lábával, ami a nem felhasznált műveleti erősítő kimenete és ennek az erősítőnek a bemeneti lábai a levegőben lógnak, ezért nem vagyok meggyőződve, hogy ez a része a kapcsolásnak a terv alapján fog működni!

MOST VETTEM ÉSZRE A CSALÁST!!! Ahogy sejtettem.
Az úriember is megtalálta a hibát, és javította is a nyákot egy átkötéssel. Ha megnézed azt a képet, ahol a végrehajtó nyákot mutatja satuba fogva, ott lehet látni egy pici citromsárga vezetéket az U8 IC 2. és 7. lábánál !!!
És ha szétnézek, még látok egy pár vezetéket.

Ui.: jeleztem az úriembernek, hogy sokan megköszönnék ha írna egy angol nyelvű leírást, de még nem reagált.
(#) SZAsza21 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
Szia! Azt szeretném megkérdezni , hogy véletlenül nem tudod-e , hogy mik a fusebit beállításai az általad linkelt tápnak?
Válaszodat előre is köszönöm
(#) elektromos válasza sityu39 hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
A kapcsolási rajz az jó szerintem. A nyákot meg a rajz alapján terveztem. De még mindig nem tudom, hogy van-e rajta menü. Valamiért nem csinál semmit. Igaz, csak az 5 voltot adtam rá, de akkor is kellene valami menü bele.
(#) sityu39 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 17, 2010 /
 
A lehetséges menüben én is egyet értek, viszont nem ismerem egyáltalán az AVR programját, márpedig az határozná meg a lényeget. Amíg a srác nem válaszol, addig nem hiszem, hogy sokat megtudnánk.

Ráadásul a programot nem is az oldal tulajdonosa írta. Ő csak vette valahonnan, így max. tapasztalati infót tudunk tőle szerezni, ha válaszol a kérdésekre.
(#) sityu39 válasza elektromos hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Szia Elektro

Szerencsére válaszol a srác. Annyit már megtudtam, hogy az áram és feszültség beállításhoz van köze az OPCJE gombnak, ami módot akarna jelenteni és nem menüt! Ahogy megtudom, a részleteket is közlöm.

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy te mivel helyettesítetted a KD502-t.
A lengyel srác 2N3055-t és 2SC3281-t javasol, de 2N3055-t nem akarok használni, a 2SC3281-t meg már nem gyártják.
Vajon jó lenne-e a BD243 ???
(#) sityu39 válasza sityu39 hozzászólására (») Okt 18, 2010 /
 
Én a saját tápomat egyenlőre csak 2 A-ig tervezném, nem pedig 5 A-re ahogy az eredeti kapcsolás
Következő: »»   3 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem