Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   259 / 444
(#) Tinky hozzászólása Szept 11, 2012 /

Jól emlékszem még mindig fent áll az hogy ha 5.04 eagle-el terveztem egy kapcsolást akkor azt 5.10-essel nem tudom megnyitni? Erre van valami megoldás, hogy a verziók között átjárható legyen?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) elektrocad válasza Tinky hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem jól emlékszel. A verziószámok első számjegye szerint kompatibilisek. Tehát az 5-ös esetében az 5.0-tól 5.12-ig nem szabadna gondot okozni a megnyitásban. Kivéve a tört programokat, de arra nem tudok válaszolni.
(#) Tinky válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Múltkor megszerettem volna nyitni egy ősi kapcsolásomat (nosztalgia) és nem ment. Szerintem az még 3-as verzió lehet. Ha át térek 6-osra akkor az 5.10-es terveimet hogy tudom majd megnyitni? Ha egyáltalán van rá lehetőség.
(#) elektrocad válasza Tinky hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Felfelé kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a régieket meg tudod nyitni, de ha már a 6-ossal mented el, az 5-össel nem fogod tudni megnyitni. Ez mindig is így volt, a verziószám első számjegye adta meg a kompatibilitás határát. A másik ok meg az, hogy a 6-os már XML formátumot használ (lbr, sch és brd fájlok), amit a korábbi verziók nem tudnak értelmezni.
(#) elektrorudi válasza Tinky hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Zseniális!
Köszönöm, hogy megoldottad. Szerintem sosem jöttem volna rá...
(#) pgabikam hozzászólása Szept 12, 2012 /

Hello,azt szeretném kérdeznni hogy ,hogyan lehet a már megrajzolt nyáktervet pdf formátumba konvertálnni???Előre is köszönöm!
(#) Tinky válasza pgabikam hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Nálam Nyomtatási lehetőségnél lehet pdf formátumot kiválasztani(és a kereső funkció is működik). Vagy telepítesz egy PDFCreator-t és azzal nyomtatod ki pdf-be.
(#) Tinky hozzászólása Szept 19, 2012 /

Sziasztok!

Szerintetek lenne értelme létrehozni itt egy olyan témát ahol mindenki felteheti a saját készítésű alkatrész terveit? Nekem is van egy csomó általam készült alkatrész tervek amit szívesen megosztanék. Pic-ek, fetek, tekercsek, feszstabok, stb...
(#) pluto válasza Tinky hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szerintem mindenféleképpen. Talán még egy jó kis adatbázis is lehet belőle. Én személyesen, támogatnám az ötletet és hozzá is tudnék járulni pár alkatrésszel.

Üdv, pluto
(#) elektrocad válasza Tinky hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

A program gyártójának honlapján van ilyen lehetőség (oda bárki feltölthet), ott mindenki megtalálhatná, meg azt is, ami már ott van.
(#) Tinky válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Igen igaz! De így talán többen is publikálná a saját készítésű alkatrészterveket, és későbbiekben fel lehet egyszerre nagyobb darabszámban is tenni gyártó oldalára.

Ezzel csak az a gond, hogy ott minden feltöltő saját maga felel a feltöltés helyességéért. Én már elég sok alkatrésztervet csináltam, sok esetben nem elég csak a körvonalakat és a pad-eket és pin-eket megrajzolni. Minden alkatrésznél meg kell vizsgálni, minden feltételnek megfelel-e (furatok, tiltott zóna, sok egyéb). Érdemes összehasonlítani a hasonló "gyári" alkatrésztervekkel. Megjegyzem azok sem mind tökéletesek.
(#) Tinky válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Azért is örülnék neki ha itt gyűjtögetnénk, csak átnéznénk páran a terveket és esetleges hibákat kijavítanánk. Nem akarlak meg győzni csak felvetődött bennem ez a lehetőség.

Lehetőségnek nem rossz, de ha egy helyen van mind, könnyebb megtalálni. A hibák kijavítása pedig kimondottan jó ötlet.
(#) Frankye válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Én személy szerint kifejezetten örülnék egy ilyen adatbázis-szerűnek, akár jelen téma keretein belül is. A "több szem több csipa... izé... többet lát" alapon biztosan lenne rá javaslat, mit és hogyan lehetne javítani.
(A gyártói oldalra feltöltöttekkel volt már nekem is bajom, nem minden úgy/olyan volt, mint kellett volna lennie...)
(#) fordkapcs hozzászólása Szept 22, 2012 /

Akkor megnyitnám a sort a Texas gyártmányú TPA3122D2 -vel!

TPA3122D2.lbr

(#) Lucifer válasza Tinky hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Én annak látnám értelmét, hogy az új 6-os verzió XML alapú libjeihez írnánk egy php-s wrappert ami gyakorlatilag egy webes megfelelője lenne a Library Browsernek.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) elektrocad válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Üdv Fordkapcs!

Ha lesz több feltöltött alkatrész, jó lenne azokat egy helyre csoportosítani a honlap egy új menüpontja alá. Ezt a honlap üzemeltetői gondolom meg tudják oldani, akár pl. a fenti sárga dobozból is elérhető lehetne. Így a hozzászólásokba itt-ott beszúrva idővel el fognak veszni, nehéz lesz megtalálni és nem lesz áttekintés mely alkatrészek vannak készen.

A másik részről talán nem a legjobb ötlet egyetlen alkatrészből lbr fájlt csinálni.
A "gyári" és a letölthető lbr fájlok is egy-egy alkatrészcsoportot tartalmaznak, általában azonos gyártótól. Így sokkal könnyebb keresni, mintha egyenként lennének a Library mappában.
A Texas "gyári" könyvtára már tartalmaz egy hasonló, de 25W-os TSSOP tokozású TPA3123D2 audio erősítőt. Szerintem az általad elkészített "alkatrésznek" abban a Texas.lbr-ben lenne a helye, az említett mellett. Ott még ötleteket is találsz, mi mindent ajánlatos még beírni az adott alkatrészhez. Pl. a leírásba te csak azt írtad be, hogy "CLASS-D Audio amplifier", pedig jó lett volna oda írni azt is, hogy egy 15W-os sztereo erősítőről van szó, az adatlap a rendelkezésedre áll, onnan több infót is tartalmazhat egy-egy "alkatrész". Ezek az infók sokat segítenek egy-egy alkatrész pontos beazonosításakor. Pl. a TPA3122D2.lbr mellett is üres a leírás (Description) mező, így a listában nem látszik azonnal, milyen alkatrészről van szó.
(#) fordkapcs válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Szerintem meg pont így van értelme, az adott alkatrészek közül bárki összeválogathatja egy sajat.lbr-be azokat amire szüksége van.
(#) elektrocad válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 24, 2012 / 1

A sematikus szimbólumod nem teljesen korrekt. A két táp-pinen kívül az összes többi IO státuszban van. Az áramkör funkciójából eredően ez helytelen. A kézikönyvben találsz erről leírást, a lényeg röviden (kimásolva):

Direction
The Direction parameter specifies the logical direction of the signal flow:
NC Not connected
In Input
Out Output
IO Input/output
OC Open Collector or Open Drain
Hiz High impedance output
Pas Passive (resistors, etc.)
Pwr Power pin (power supply input)
Sup Power supply output for ground and supply symbols
The Electrical Rule Check executes, depending on the pin direction, various
checks. It expects for the direction
NC a not connected pin
In a net connected to this pin and not only In pins
connected to this net
Out not only Out pins connected to the net, no Sup or OC
pin at the same net
OC no Out pin at the same net
Pwr a Sup pin set for this net
IO, Hiz, Pas no special checks
The Pwr and Sup directions are used for the automatic connection of supply
voltages (see page 249).

Az ERC ezeket nagyon is figyelembe veszi, nem érdemes elhanyagolni.

Erre valóban nem gondoltam, nemsokára korrigálom.
(#) elektrocad válasza fordkapcs hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Egyúttal beírhatod az alkatrész infóját, pl. 15W stereo audio amplifier a lbr leírásába is (Library - Description menüpontban), úgy, hogy az megjelenjen a control panelen is a fájlnév mellett.
(#) Tinky válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Szerintem pont ilyenekért lenne érdemes itt HE-n alkatrészes témát létrehozni. Szerintem az én alkatrészeimben is van 1-2 hiba. Meg szerintem sokkal ösztönzőbb lenne mindenki számára hogy itt publikálhassa az ő munkáját. De annak nem kifejezetten látom értelmét hogy PL a texas.lbr be bele tegyük a saját alkatrészt. Nálam Eagle saját lbr mappájából és másik meghajtón egyedi elrendezésű lbr könyvtárt használok, sokkal áttekinthetőbb számomra.
(#) elektrocad válasza Tinky hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Idézet:
„Nálam Eagle saját lbr mappájából és másik meghajtón egyedi elrendezésű lbr könyvtárt használok, sokkal áttekinthetőbb számomra.”

Na ennek értelmezése a probléma: "egyedi elrendezésű lbr könyvtárt használok, sokkal áttekinthetőbb számomra." A te saját elrendezésű könyvtárad, csak neked áttekinthető a te gondolkodásod szerint, más lehet, hogy más szempont szerint rendezi el. A nyilvánosságnak szánt dolgokról sosem szabad csak saját fejjel gondolkozni. Azokat mindig a legnagyobb általánossággal és mindenki által saját pofára alakítás lehetőségével kell megcsinálni. Nem biztos, hogy másnak is éppen az a jó, ami neked. Erre kell egy jó megoldást találni, hogy bárki a legkevesebb munkával tudjon saját igénye szerint egyedi alkatrészkönyvtárat készíteni.

Idézet:
„De annak nem kifejezetten látom értelmét hogy PL a texas.lbr be bele tegyük a saját alkatrészt.”

Persze, ha az nem Texas gyártmányú, semmi helye sincs ott - eddig rendben van. Végül is, ami már készen van, nem kell ismételten feltenni.
Mondjuk, ha szükségem lenne rá, én oda tenném, tudván, hogy az egy texas gyártmányú, azok között könnyen megtalálnám. De ez csak az én véleményem és máris eltér a tiédtől.
Tulajdonképpen az elején arra gondoltam, hogy nagy mennyiségben fognak áramlani ide a saját készítésű alkatrész modellek és abból könnyen adódhat áttekinthetetlen zűrzavar. Ezért jobb, ha valaki azokat csoportosítaná, bizonyos feltételek szerint, gyártó, vagy működés szempontjából. Így egy helyen lehetnének az azonos gyártótól származó, vagy hasonló funkcióval rendelkező alkatrészek. Azokból aztán mindenki azt válogatná ki, ami neki tetszik.

Ha bonyolultan írtam, elnézést.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
(#) Tinky válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Huhh bocsi igazad van, hülyén fogalmaztam.
Idézet:
„Persze, ha az nem Texas gyártmányú, semmi helye sincs ott”

Teljes mértékben igazad van! Én inkább arra gondoltam nem szükséges texas alkatrészeket egyetlen lbr-be gyűjteni inkább mappába rendezni. Így is úgy is hosszú listát kell végig nézni és nem kell frissíteni a lbr-t csak a hiányzófájlokat bemásolni
Idézet:
„Na ennek értelmezése a probléma”

Hát ha kapkod az ember.... Gyakran belefutok hogy a mondani valómat nem fogalmazom meg kellőképp.

Mappa beállításaim: $EAGLEDIR\lbr; D:\Eagle\eagle lbr\

A saját mappámban kategorizált almappák vannak. Pl saját/microchip, saját/fet, farnell/texas stb.

Remélem így érthetőbb mire is gondoltam

(#) elektrocad válasza Tinky hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Üdv Tinky!

Idézet:
„A saját mappámban kategorizált almappák vannak.
Pl saját/microchip, saját/fet, farnell/texas stb.”

OK. Több féle beállítás lehet, mindenki úgy szerkeszti meg, ahogy neki jobban kézhez áll.

Én az ide feltöltött alkatrészek rendezésére gondoltam, hogy mindenki számára egyértelmű és bármely gyorsan megtalálható legyen.
De szerintem nem érdemes tovább vitázni ezen, a téma felvetése óta csak egyetlenegy alkatrész került feltöltésre. Azt meg nagyon nehéz rendezni bármilyen feltétel szerint is, csak otthon a saját gépeden. Azt meg bízzuk mindenkire a saját tetszése szerint.
Mindenesetre, ha lesz több, kellene egy menüpont, ahova fel lehet tölteni, és csak Eagle alkatrészeket fog tartalmazni. Addig tárgytalan a rendezés témája.

Csatolok egy javított változatot! Így jó lesz?

TPA3122D2.lbr

(#) Attila86 hozzászólása Szept 24, 2012 /

Sajnos elveszett a saját alkatrészkönyvtáram amiben a sok év alatt megrajzolgatott alkatrészeim voltak. Előkerestem a biztonsági mentéseimet és a legutóbbi lemez (2011-es) hibás. Előtte pedig csak egy 2009-es lemez van, amin sajnos egy nagyon régi alkatrészkönyvtár van amiben tizedannyi alkatrész van meg mint amit elvesztettem.

Egy egész csöppet most szomorú vagyok emiatt...

Viszont! A projektjeim megvannak mind, ezekben itt-ott szinte az összes saját alkatrészem használatban van valahol azok közül amik elvesztek. A projektekből nem lehet valahogy visszaállítani az alkatrészkönyvtárat? Vagy összeollózni valahogy? Rémlik hogy mintha lenne erre valami ulp...
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Úgy látom a exp-project-lbr.ulp való erre a célra. Ha a schematicban futtatom akkor rendesen összepakolja az adott projekt összes alkatrészét egy könyvtárba, a symbol-okat és package-ket egyaránt és össze is kapcsolja őket. Sőt, ha egy adott symbol-hoz több package tartozik akkor az összes package-t létrehozza, azokat is amelyek nincsenek használva az adott projektben. Szuper!

Már csak arra kellene rájönnöm hogy hogyan tudom a különböző projektekből összeollózni az összes saját alkatrészemet.

Mondjuk így is hiányozni fog néhány alkatrészem, de óriási segítség így is.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Megoldottam!
Megnyitottam az Eagle-t kétszer. Az egyikben létrehoztam egy új projektet, benne egy üres sch-val. A másik Eagle-ben egyenként megnyitottam a projektjeimet és a schematik-okból group-al kijelöltem majd másoltam az egészet. De nem ugyan arra a schematik-ra tettem le a másolatot hanem a másik Eagle-be! Így szépen egyenként átmásoltam az összes projektemet egyetlen projektba. A végeredmény egy óriásplakát-méretű kapcsolási rajz lett amúgy. Amikor ezzel megvoltam akkor végignéztem a kapcsolási rajzokat és kimazsoláztam a saját alkatrészeimet belőlük, az összes többit kitöröltem. Mikor ezzel megvoltam, ráuszítottam ezt a exp-project-lbr.ulp-t és kész is.

Néhány sajnos így is hiányzik, de azok nem annyira fontosak.
Következő: »»   259 / 444
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem