Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egy kis robogó elektronika
Lapozás: OK   34 / 34
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 10, 2020 /
 
Ha a riasztó a relét húzogatja, akkor a riasztó 12V tápját és a 9V-os elemet egy-egy diódával vidd a riasztó tápjának. Így hiába húz majd meg a relé, a 12V hiányában nem fog villogni (beterhelni) az index. De a hangjelzés működni fog.
(#) belganarancs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2020 /
 
A relé ami kapcsolgatja az indexlámpákat riasztáskor a riasztó áramkörének a része,az indexrelét megkerüli.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2020
(#) proli007 válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 10, 2020 /
 
Én is ezt feltételeztem, de ennek a relének fogyasztása kicsi lehet. Így azt a riasztó húzogatni fogja, csak az index nem fog világítani..
(#) vermes tibi hozzászólása Jún 8, 2020 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy robogóm (Gilera DNA), aminek haldoklik a műszerfal egysége: ha elfordítom a kulcsot, felvillan minden, meg recseg a fordulatszámmérő, ahogy kell, utána egy pillanatra elmegy a kép (még ez is oké), de utána nem kapcsol be a kijelző, hanem újrakezdi: villog, recseg, kialszik; villog, recseg, kialszik...
Gyakori a robogóknál, hogy a panelen lévő forrasztások pattannak el, ezért újraforrasztottam az összes SMT alkatrészt - de nem lett jobb.
A hiba hőmérsékletfüggő: kb. 15 fok alatt minden rendesen működik. Ha kiveszem a panelt, hűtőben lehűtöm, jól működik. Érdekes, hogy menet közben sem szokott elromolni, melegben sem - de ha leveszem a gyújtást, aztán újra bekapcsolom, megint csak a villogást kezdi.
Az új műszeregység ára 237 ezer forint, szóval ez bukta.
Kapcsolási rajzot természetesen nem találtam hozzá.
Azt szeretném kérdezni, van-e valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehet megmenteni a műszeregységet. Van olyan alkatrész, ami tipikusan hőfüggő hibákat produkál?
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) Bakman válasza vermes tibi hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Sok dolog lehet. Legutóbb ilyen hiba esetén egy SMD tantál kondenzátort kellett cserélnem. Mielőtt hozzáfogsz kiforrasztani mindent, vegyél egy fagyasztó srayt (Pl.: HEStore. Amikor a panel eléggé meleg, tehát a műszerfal nem működik, hűts le egy alkatrészt majd próba. Ha jó, akkor megvan a hőmérsékletfüggő hiba. Ha nem, másik alkatrészt hűts le és így tovább.

A hibakeresés előtt valamin (nem valakin!!) próbáld ki a srayt. Vigyázz vele, -35 - -40 °C-ra le lehet vele hűteni kis tárgyakat, nem kell a hűtőfolyadékba folytani az alkatrészeket a hatáshoz. Egy hátránya van, a lehűtött alkatrészeken ki fog csapódni a pára. Ha van, legyen kéznl sűrített levegő a szárításhoz.
(#) apafej19 hozzászólása Jún 9, 2020 /
 
Sziasztok! Motowelll Yoyo 4t-m van. Gondom a világítás. Minden elektromosság rendben, de a világítás alig pislákol. Sőt! Fordulatot növelve nem erősödik, inkább halványul! Sok elektromos alkatrész cserélve. Akksi új, generátor állórész+jeladó új, fesszabályzó új, cdi új, indítórelé új, gyújtáskapcsoló új. Amit nem cseréltem az a gyújtótrafó, az indexrelé, de gondolom ezek nem befolyásolják a világítást. Valószínű töltés hiba, mert az akksinál folyamatos 12V körül mérek, nem megy feljebb fordulaton sem. Komolyabb méréseket nem igazán csináltam. Köszi a segítségeteket!
(#) vermes tibi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget.
Ma szereztem be fagyasztó sprayt, hozzákezdtem a hiba felderítéséhez. Szűkül a kör, de csak lassan. Bekapcsolás után vagy jól működik a cucc vagy nem (a hőmérséklettől függ), és áram alatt nem vált át, csak ha kikapcsolom és újra be. Szóval a meleg panel bizonyos részét befújkálom, bekapcsolom a gépet és kiderül, hogy működik-e vagy nem - de így a lehűtés meg a hibajelzés között eltelik 5-6 másodperc, a lehűtött rész felmelegszik, a lehűtés tovaterjed a panelon. Meg hát eleve nem lehet egy százforintosnál kisebb helyre fókuszálni a hűtést - ott meg elég sok SMD alkatrész elfér. De így is sikerült a panel bizonyos helyére leszűkítenem a hibás alkatrész helyét, most már csak kb. 20 alkarész a gyanús. (Feltételezzük, hogy nem a nyákban van itt egy szakadás, ami hőtágulásra aktivizálja magát.)
Tudom: a profi megoldás az lenne, ha kiforrasztanám a gyanús alkatrészeket, külön megméregetném melegen meg hidegen, de mivel összes műszerem egy multiméter, ami kapacitást sem mér (pályaelhagyó/újrakezdő vagyok, vagy 15 éve nem foglalkoztam elektrotechnikával), így ebben eléggé korlátozva vagyok. Az alkatrészek egy részéről azt sem tudom, hogy micsoda.
Azt találtam ki, lehűtöm a panelt s a lokalizált helyen elkezdem külön-külön felmelegíteni (pákával, óvatosan) az alkatrészeket. Ha szerencsém van, így meg tudom találni, hogy melyik a hibás. És ha még több szerencsém lesz, azonosítani is tudom, hogy mi az.
(#) vermes tibi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Sziasztok!
Kizárásos alapon megtaláltam a hibás alkatrészt. Megpróbálok egy képet feltenni róla. Sajnos fogalmam sincs róla, hogy mi ez. A jobb oldali, zöld, kétpólusú alkatrész, annyi van ráírva, hogy 14X14 - de a második 14 fejjel lefelé, tehát hogy bárhonnan olvassuk ugyanazt látjuk, a középső jel meg nem X hanem talán két egymásba csúszó V. Valami kristály oszcillátor lehet?

DSCN3836.JPG
    
(#) proli007 válasza vermes tibi hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Hello! Én ezt inkább SMD biztosítéknak nézném. A 14 mellett lehet hogy az A betű. Vagy is Amper.
A mellette lévő fekete pedig a túlfeszültség dióda TVS lesz.
Lehet hogy csak újraforrasztani kell a két végét, mert elég fura képet mutat.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2020
(#) vermes tibi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget; igazad van, ez egy biztosíték, pontosabban polyswitch. Ez egyrészt nagyon jó hír, mert már tudom, mit kell vennem a boltban, másrészt tovább bonyolítja a dolgot, mert lehet, hogy nem ez a hibás alkatrész, hanem valami más, ami túláramot okoz s ez az alkatrész védi ki.
De mindenesetre sokkal közelebb vagyok a megoldáshoz, mint pár napja remélni mertem volna.
Mégegyszer köszönöm.

Ja, és a forrasztás azért olyan (ronda), mert már újraforrasztottam.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2020
(#) haragati válasza vermes tibi hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
A polyswitch azt jelenti, hogy túláramra felmelegszik, leold, majd lehülve visszaáll.
Lehet hogy nem is hibás, mindenesetre a túláram okát , pontos helyét kell megkeresni.
.
(#) vermes tibi válasza haragati hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Hát, a műtét sikerült, de a beteg meghalt.
Kicseréltem a polyswitch biztosítékot egy újra és megszűnt a hibajelenség; már nem hőérzékeny a cucc, nem kezd ki-be kapcsolgatni.
De... a kijelző meghajtó ic-jének lábain újraforrasztgatás közben keletkezett egy rövidzár. Ahogy próbáltam leforrasztani, egyre nagyobb lett - SMD IC, hozzáférhetetlen helyen, nem-profi páka, nem-profi pákás... Végül megszüntettem a zárlatot, de közben alighanem megfőtt az IC. Egy darabig csak halványan mutatott ezt-azt, most meg már sehogy.
(#) Andrei1181 hozzászólása Jún 16, 2020 /
 
Üdv

Yamaha jog 3yk ősrégi motor töltésével szívok.
Évtized óta nincs töltés a motoron (vagy van?). Az új akkuk 1 hétig bírják. Elhatároztam, hogy a végére járok.
Valószínű a túlfeszültség nyírta ki az akkukat. Vettem tavaly egy fesszabot, ami 17V-ig is engedte a dolgokat. Visszavittem, kértem egy másikat, majd megbízva benne beraktam az új akkut is. 1 hét...

Idén megint vettem egy új akkut, de most csináltam egy kivezetést a fesszabról, hogy menet közben tudjak mérni. kb 40km/h-ig vagyunk 14 Volton, nyélen megint 15V felé megy. 65 km/h a vége, a korlátozás ki van ütve.
Diag közben méregettem váltót is az égőkön. Létezik, hogy nincs egyenirányítva a világításkör? A szabályzó csak elfűti a többlet áramot?

Van hozzá szabályzó 3000-től 17000-ig. Vajon mit tudhat a legdrágább? Nyilván én a 3000 forintost vettem, de még néhány akku, és jobban jártam volna a drágával.
(#) attila80al hozzászólása Jún 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Egy 50cm 4t robogomnak a világítás a alapjáraton gyengén megy, gáz adásra az első és hátsó izzó kialszik. Mi lehet a baj? Index, fénykűrt, féklámpa jó akárcsak az aksi is.
Van valakinek valami ötlete?
Előre is köszönöm!
(#) attila80al hozzászólása Jún 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy Peugeot v-cllik 50cm,4t robogóm.A világitásom alapjáraton gyenge fénye van aszokotnál, ami gáz adásra teljesen el is megy. A féklámpa, fény kürt, index, önindító hibátlanul megy. Mi lehet a hiba oka?
Köszi előre is!
Következő: »»   34 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem