Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes kapcsolása
 
Témaindító: illestibor, idő: Aug 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Ódenka válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Találkoztam ilyennel kétszer is. Merő jó szándékkal az egyik falu lakatosai megcsináltak egy olyan excenteres hajtást, ami a harang húzókarokat mozgatta. Mondták, amikor elindult, lentről a torony aljáról nem mertek felnézni, ahogy ott hadonásztak a karok, aztán a hajtások feltépték a padlásolást. A másik a megyeszékhelyen volt, ott lett a harang koronára felfelé egy méretezett kar, csuklóponttal és egy excenteres hajtás, cső összekötés, egy rugóval a belsejében, némi kiegyensúlyozást adandó a mozgást lágyítandó. Néha messziről hallottam, hogy össze-vissza üt, aztán írta az újság. letépte a csapágyházakat a tartó oszlopról a hajtás és a harang leesett pár métert, szerencsére az állványzat megfogta, 35 mázsás.
A lényeg:
Egy harangot nem szabad akarni rövid idő alatt belengetni, csakis a saját ritmusában, mert lengéskor a pár mázsás is igen elhagyja magát. Lehet áramszünet közben, amikor visszajön az áram, pont nem találkozik az ütem, semmiképpen a merev kapcsolat nem megfelelő, balesetveszélyes.Találkoztam olyan motoros hatással, ahol az első húzásra megkondult a harang, láthatóan csavarodott kicsit a harang koronája az erős hatástól...
Aztán a régiek azt csinálták motoros hajtásnál, hogy a villanymotor csillagpontját ellenállás huzalokkal kötötték, hogy az induló áram ne legyen drasztikus és a húzás.
Én pár helyen már motorral, frekiváltóval mozgatok mindkét irányba harangot és be lehet olyan finomra állítani, mintha kézzel húznák.
A húzómágneses a legegyszerűbb, olcsóbb, ott vagy nagyon túl kell méretezni a húzást, vagy rugóval, súlyrugóval kikötni a nyelvet. Így nem üt mellé (vagy csak egy oldalra ütne) és a leállásnál se sokat, vagy egyáltalán nem üt egy oldalra sokat. Azt mondta nekem vagy 30 évvel ezelőtt egy híres toronyórás fia - volt már ő 70-80 éves - hogy 3-4 után, melléütés nem tekinthető zavarónak. Van persze fékezős húzás megoldás is, de még nem alkalmaztam, nem olyan nagy csoda, ha megszokják az emberek a saját harangjukat, úgy tetszik, ahogy szól, végén pár egyoldali ütéssel.
Mástól látott gondok:
A harang kettőket üt egy oldalra, mert nincs jól beállítva a harang, és erősebb a mágnes, olyan a függesztés, stb.
Találkoztam olyannal is, hogy, mivel majdnem elérte a nyelv a harangot, két acél pogácsát hegesztett a Kolléga az ütő részre. Mondanom se kell, a harangot az acél hogyan kiveri, mélyíti.
Az egyik csodálatos munka, amelyik évtizedekig működött és senkit sem ütött meg az áram, se az épületet nem gyújtotta fel: Vas cső, tekercs cséve oldal vaslemez, szépen szigetelve és/viszont a tekercs egyik vége rákötve a vas csévére...
Aztán évtizedek óta készítenek új harang koronát, mert mondják, a régi balesetveszélyes, meg csapágyazni kell (ez utóbbi való lehet, de nem kell emiatt újat csinálni - jó pénzést persze).
Mondanom se kell, ezek a munkák visszaélések számomra. Azok a régi 100-150 éves öntött harang koronák az idő végezetéig szolgálhatnak, iparművészeti remekek.
(#) nolan válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Köszi szépen, akkor ha jól értem a félvezetős kapcsolót nem javaslod.
(#) Bakman válasza nolan hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Használhatsz nyugodtan félvezetős kapcsolót (SSR). Ha nullátmenetnél kapcsol, induktív terhelés is mehet rá nyugodtan. Van többféle vezérlésű, olyat vegyél, amelyik megfelel. Csendes, nem ég be, cserébe drágább mint a hasonló terhelhetőségű relé/mágneskapcsoló.
(#) Bakman válasza nolan hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Apropó...

Terheléstől függően az SSR kívánhat hűtőbordát, ezzel is számolj. Hely, költség stb.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Ezen állandó vita van, elég sok gyártó pont azt mondja, hogy induktív terheléshez nem nullátmenetes SSR-t kell használni, például itt.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
Ha jól emlékszem, négy vagy öt olyan vezérlést készítettem már, ahol nullátmenetes SSR kapcsolgat motort, ma is mennek. Igaz, az SSR túl van méretezve minimum 50 %-kal. Gyakori kapcoslás mellett a mágneskapcsolót is túlméretezik itt-ott...

Úgy tűnik, a gyártók sem tudnak megegyezni: Bővebben: Link.
(#) nolan válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Egyébként mi a hibajelenség ha mondjuk nullátmenetes SSR -t használok és nem azt kellett volna ? Illetve fordítva, ha nem nullátmeneteset használok pedig azt kellett volna ? Történik valami meghibásodás, füst-fényjelenség, vagy egyszerűen csak nem úgy működik ahogy kellene ?

Csakmert a fenti ellentmondó vélemények után kicsit bajban vagyok a harangvezérlőmmel. Ilyen SSR -t használnék, ami elvileg nullátmenetnél kapcsol. Alaposan túl is méreteztem, mert bár állítólag 2 A -nél többet nem vesz fel a mozgató, ez ugye 40 A -es.

( Eszerint a leírás szerint mondjuk nem is haszontalan a túlméretezés, mert valószínűleg hamisítvány a cucc, ami jóval kevesebbet tud a ráírt adatoknál )
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem