Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Lapozás: OK   25 / 34
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
A mérés szerinti különbség tartalmazza a műszer-sönt ellenálláson eső feszültséget is, ami akár 1 V is lehet.
(#) Accord hozzászólása Dec 6, 2022 / 1
 
És most jöjjön a „szerintem” vélemény, mert az előző hozzászólásokban valaki azt állította, hogy semmi értelme nincs ezeknek a méréseknek és nem ad megfelelő információt a mért csövek állapotáról.
Az előzőekben bemutatott mérésekhez három olyan csövet próbáltam kikeresni, ami elég egyértelműen, alátámasztva/bizonyítja, hogy melyik cső milyen állapotban van.
A mérések alapján a leggyengébb cső már csak vitrinbe való, a maga 20%-os állapotával további vizsgálódására szinte semmi szükség, ugyanez elmondható arról a csőről is amelyiknek egyik fele el van gyengülve, ez olyan áramkörbe amelyiket egy végleges munkaként szeretnénk elkészíteni nem alkalmazható eredményesen, talán próba vagy teszt célokra megfelel.
A legjobbnak mért kb. 90% állapotú cső viszont áramkörben mérve is hozta azokat az eredményeket amit a teszterrel mértem. Lehet ugyan ezt a csövet tovább vizsgálgatni, emisszió méréssel, de kérdés az, hogy az újabb mérési adatokat mi alapján tudjuk értékelni, és a jelenlegi mérési adatokkal összevetni.
(#) Accord hozzászólása Dec 6, 2022 / 1
 
Még egy mérést és véleményt szeretnék fűzni a mérési adatok értékeléséhez. Azzal úgy tűnik egyet értettünk, hogy 0V-os rácsfeszültség mellett az anódfeszültség növelésével megmérjük az anódáramot, ennek a méréssornak az eredménye pedig nem más, mint az elektroncső karakterisztikának az első görbéje. Ezen a görbén viszont találunk egy jellegzetes pontot, azt amikor a görbe keresztezi a teljesítménygörbét, így minden mért csőnél egy jól definiálható mérési pontot biztosítva. Leolvasva ezt az áramérétek és összehasonlítva az adatlapon szereplő értékekkel pontosan meghatározhatjuk a cső állapotát(ez így már a sokadik módja az állapot meghatározásának). Hogyan is néz ez ki egy grafikonon, erre mellékelek az alábbiakban két képet és az adatlapot.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
A fűtés és a feszültség mérés párhuzamos ágat alkot. Az áram mérő előtte van.
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 8, 2022 1 /
 
Idézet:
„műszer-sönt ellenálláson eső feszültséget”
, tehát itt az áram méréséről írtam.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
(#) segítő hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Nem értem. Itt minden elérhető. https://frank.pocnet.net/
(#) granpa válasza segítő hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Még az is, hogy mennyire elhasználódott a cső.
(#) segítő válasza granpa hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Jól van no. Mérni kell. De ezt nagyon sokféleképpen, lehet megtenni.
Mindenki óvnék kritikus helyeken gigitális műszerek alkalmazásától. Pl. anódáran. Amellet hogy növeli a gerjedési hajlamot, idegesítő a túl részetes kijelzés,az utosó dekádok állandó változása/ugrálása. Egy 1,5 százalékos hibahatárú GANZ 71 DA bőven megfelel. Eggyel kevesebb táp..
(#) gkari válasza segítő hozzászólására (») Dec 11, 2022 / 2
 
Nem értek ezzel egyet, mert pl. a kisáramú csövek esetében egy 5 digites árammérő akár 0,1 mA -t is elegendő pontossággal mér Ugyanazt Deprez műszer legfeljebb egy külön - erre a célra készült - erősítővel tudhatja, na meg azt is tessék pontos sönttel, kalibrált erősítés beállításával elkészíteni. Nekem is ilyen 5 digites gyári árammérőm van (a segédrácsáramhoz is)- persze gyárilag beálllítva - egy elegendően pontos FLUKE multival ellenőriztem, 1%-nál kisebb hibával működik. Ezeknek külön tápot készíteni "faék" bonyolultságú feladat volt.
(#) mohinger válasza segítő hozzászólására (») Dec 11, 2022 / 1
 
Én például azért tettem multimétereket, hogy ne kelljen bajlódni a folyamatos méréshatár váltásokkal. Az anódárammérés 0.1mA-199.9mA-ig folyamatos.
Egy normális deprez műszer sokkal drágább egy alap multiméternél...
(#) tufatofu válasza mohinger hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Igen, igazad van. Ráadásul a forgalmazóknál is a kis méretű kínai műszerek kaphatók többnyire.
(#) segítő válasza gkari hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Gyakorlati kivitelben anódáram mérés - 0,1 mA-es kijelzés - bőven elegendő. Analóg vagy digitálisan kivitelezve.
Természetesen faék egyszerű a táp, kivétel, ha egy trafóról akarod megoldani a műszer 4-6 áramkör táplálását. Eddig csak 2 korszerű csőmérőnél láttam ferritgyöngyöt a csőfoglalatnál. Alapnak kellene lenni.
Tapasztalataim szerint a pentódák elégé gerjedékenyek rossz huzalozásnál. Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
(#) gkari válasza segítő hozzászólására (») Dec 12, 2022 /
 
Az igaz, hogy nálam mindegyik műszer tápja egymástól független, szerencsére a trafók erre alkalmasak.
A gerjedésre való hajlam sajnos igaz, én is tapasztaltam.
(#) Accord hozzászólása Dec 23, 2022 / 3
 
Így karácsonyhoz közeledve, még halászléfőzés előtt készítettem egy mérést, meglepő eredményt kaptam, a csúcsdísz is majdnem megvan rajta.

Ezúton szeretnék mindenkinek kellemes ünnepeket kívánni.
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 3
 
Most egy olyan kérdéssel szeretnék foglalkozni, ami szintén itt a fórumon elhangzottakkal kapcsolatos, ugyanis valaki azt találta mondani, hogy a PC alapú műszereknek az a legnagyobb bajuk, hogy pontatlanul mérnek. Ez úgy ahogy van nem igaz, mindössze csak egy megalapozatlan/indoklás nélküli szubjektív kijelentés, hogy finoman fogalmazzak.
Természetesen a PC-s mérések, ugyanúgy mint az analóg mérések pontosságát az elvárt igények, a megvalósítás/mérés módja és a műszer kivitelezésének minősége határozzák meg. Az eddigiekben is elég sokat írtam erről a részéről, főként az árammérés módjáról, megvalósításáról, illetve a mért adatok kijelzéséről. Mivel személy szerint is egyik alapnak tekintem a pontosságot, nagyon sokat foglalkoztam a felmerült mérési hibák kiküszöbölésével, akár a módszer, akár áramköri problémákból adódtak, nem volt egyszerű, de kiváló erőpróba volt. Az alábbiakban szeretném bemutatni miért is gondolom így.
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 3
 
Hogyan is oldottam meg, erről szeretnék írni néhány szót, a méréseket egzakt mérési pontonként végzi egy mikrokontroller, anódfeszültség esetén, 1-2-3-4-5-10 voltos, választható lépésekben, 0- 380V-ig, rácsfeszültség esetén pedig -45V- 0V-ig 0.5- 0.3 -0.2 -0.1 -0.05V-os lépésekben, ugyanúgy mintha mi magunk tekergetnénk a potikat, beállítja a mérendő pontban az anódfeszültséget, rácsfeszültséget és ezt követően méri az áramot. Ezeket a mérési adatokat, USB porton keresztül a PC beolvassa egy állományba és innét már csak az egyéb paraméterek kiszámításai és a kijelzések történnek.
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 3
 
Akkor most nézzük hogyan jeleníthetőek meg a mérési adatok illetve hogyan kaphatjuk vissza a mért értékeket.
Kezdjük a 10V-os lépésközzel felvett értékekkel. Ez ugyan elég kevés mérés, de ennek köszönhetően a leggyorsabb is. Az alábbiakban tehát a 10V, az 5V, és a 3V–os lépésközzel felvett mérésekről teszek fel 3-3 képet, a többit pedig annak sorrendjében, ahogy a programban a végleges görbe kialakul és megjelenítésre kerül.

1. képsor, a nyers egyenes vonalakkal összekötött görbe, a méréspontokkal.
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 3
 
2. képsor, csak a nyers egyenes vonalakkal összekötött görbe.

Az előző képsorból látható hogy némely mérési pont kilóg a sorból, ezért kicsit cakkos lesz a görbe, emiatt a feladat az volt, hogyan lehet ezt kiküszöbölni.
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 3
 
Ezt a feladatot két lépésben kellett megoldanom, mivel a legkisebb lépésközt 1V-ban határoztam meg, ez ugye 380V esetén is mindössze 380 mérési pontot jelent. A képernyőn pedig egy 1260 pontos felbontású képen jelenítem meg a görbéket, ezért a hiányzó pontokat interpolációval kellett meghatároznom. Az így számolt, most már jóval több pontból álló mérési pontból, a pontok n számú számtani közepét véve és ennek eredményéből új pontokat felvéve, ezeket újrarajzolva, készül el a végleges/kijelzett görbe. (kb. így egyszerűen, és talán érthetően is sikerült leírnom)

3. képsor már a kisimított görbe, úgy ítélem, így már a „szemnek is tetsző” görbét kaptam. Ezzel már a 10V-os lépésekhez képest is egészen szépre sikeredett, nem beszélve a 3V lépésekben felvett görbékről.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2022
(#) Accord hozzászólása Dec 27, 2022 / 2
 
És akkor a végeredmény a kisimított végleges görbe, az eredeti mérési pontokkal.

4. képsoron pedig jól látható az átlagolás eredménye, és hogy a kilógó pontok között hogyan fut el/helyezkedik el a vonal.

Ha egy olyan mérési pontot emelek ki a görbéről amelyiknél az eltérés a legnagyobbnak mutatkozik, abban az esetben sem haladja meg a 0.1mA értéket az eltérés, általában 0.05 -0.08mA között változik az érték, ami "hobbi" kategóriában szerintem bővel elfogadható.
(#) Karesz 50 válasza Accord hozzászólására (») Dec 27, 2022 1 / 4
 
Érdekes, mennyien "csöveznek" ezen a fórumon és mégsem szól hozzá senki. Bár én ehhez nem értek és nem is érdekel különösebben ez a téma, mégis nagyon tetszik és lenyűgöz amit alkottál. Értékelem a belefektetett - feltételezem nem kevés munkát - és az elért látványos eredményt. Azok helyett is gratulálok hozzá akiknek ezt (szerintem) illett volna megtennie.
Karesz
(#) Accord válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 27, 2022 / 2
 
Köszönöm elismerő szavaidat, gratulációdat, valóban elég sok időt töltöttem el ezzel a kis szerkezettel, de még mindig szívesen foglalkozom vele. Az hogy kevesen szólnak hozzá most már kezdem megszokni, Közben látom másoknak már az sem teszik, amit írtál a hozzászólásaimról. viszont azt is látom azért sokan olvassák, és ez nekem szintén pozitív visszajelzés. Géza
(#) mohinger hozzászólása Dec 27, 2022 /
 
Amit Accord kolléga csinál, már kilóg a szimpla hobbi kategóriából.
Le a kalappal!
(#) tufatofu hozzászólása Dec 28, 2022 /
 
Accord úr munkássága elismerést érdemel mindenképpen, és gratulálok a munkáihoz! Számomra viszont, egy gyakorlati kivitelezés bemutatása, ismertetése érdekfeszítőbb több száz grafikontól, ezért ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni. A "csőméricske" számomra kimerül abban, hogy tudjak párba válogatni, és gyorsan, hatékonyan, meg tudjam állapítani mikor kuka érett egy cső, ill. használható e még.
(#) Karesz 50 válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ha valaki érdeklődne a részletekről - kapcsolási rajz, program, stb... - akkor ezt "Accord" szívesen a nyilvánosság elé tárná. De érdeklődött valaki? Nem.
(#) granpa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Mert legtöbben csak lesünk, mint a "lukinyúl" (oryctolagus cuniculus ), mivel több részlete is speciális érdeklődést, tudást kíván, feltételez. Holott engem érdekel, de nekem pl. a programozás magas és már nem fogom megtanulni.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2022
(#) Karesz 50 válasza granpa hozzászólására (») Dec 28, 2022 / 1
 
A programozás nekem sem kenyerem. De mondjuk akadna 3-10 komoly érdeklődő erre a dologra. Ez nem lenne akkora darabszám, hogy "Accord" esetleg ne gyártaná le ezt a program-bigyó részét. 'Ne adj Isten' még kereshetne is rajta egy keveset.
(#) Accord válasza mohinger hozzászólására (») Dec 28, 2022 / 1
 
Köszönöm az elismerést, de amit te csináltál az is egy nagyon csinos darab. Emlékeim szerint én is adtam rá egy lájkot, sajnáltam is, hogy az emissziómérés heves vitája elsöpörte a szakmai/műszaki megoldások ismertetésének lényegét. Engem például a fűtésmegoldásod érdekelt volna részletesebben, mert az nálam még mindig megoldatlan feladat.
(#) Accord válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 28, 2022 / 1
 
Köszönöm az elismerést és gratulációt, ugyan már, ne urazzuk itt egymást, ez nem az a hely,...!
Nem akarom teleszórni felesleges grafikonokkal a fórumot, de a műszer/program építése során egyes méréseket, vagy valamely műszaki megoldást illetve ezek indoklását csak ezek segítségével tudom megfelelően alátámasztani. Ilyen volt az előzőekben taglalt mérési pontossággal kapcsolatos leírásom is. A gyakorlati kivitelezésről pedig régebben már elég sokat írtam, sőt a második verzió építése során több részletkérdés kétszer is szerepelt már fényképekkel, kapcsolási rajzokkal együtt.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2022
(#) Accord válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Csak nem "Felhívás keringőre?"
Következő: »»   25 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem