Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső
 
Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   2 / 137
(#) Mate78 válasza andra_s hozzászólására (») Nov 16, 2006 /
 
Köszi
(#) maTaKee hozzászólása Jan 10, 2007 /
 
aloha!
egy ilyen elektron csövet mire lehetne használni? ez van ráírva: TUNGSRAM PCH200
(#) MaSTeRFoXX válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Jó formán semmire.....
Ez egy 300mA-es fűtésű, Trióda-heptóda, (8.5V a fűtőfesz)
trióda:3 elektródos
heptóda:7 elektródos elektroncső.
Ebben a csőben mind a kettő megtalálható

Régen a szuperheterodin rádióban használtak hasonló csöveket keverőcsőnek mint pl.: az ECH81-et.

Ezt a csövet fogadjunk hogy valamilyen Videoton csöves TV-ből bányásztad Nekem is volt ilyen TV-m amiben volt ilyen cső, amíg szét nem szedtem

http://www.hobbielektronika.hu/lexikon/heptoda.html
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pch200.html
(#) maTaKee válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
nem bányásztam hanem vettem, volt egy halom alkatrész egy zacsiban 120huf -ért és abba volt benne!

és hogyha kötök rá pár V -ot akkor melegít vagy világít vagy vmi hasonlót nem csinál???
(#) Prinner válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Ha a fűtést bekötöd, 8,5V-ra, akkor valószínűleg halványan izzani fog a fűtőtekercs.
(#) Gettobike válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Túl sok mindenre nem tudod használni. Fűtésre és világításra GU81M csövet javasolnék. Az 12Vról megy, és 11amper vesz fel . Amúgy nem olyan rossz dolgok az elektroncsövek, én építettem már tvből kibányászott PCL86-al pár wattos audio ersítőt. Mostanába meg nagyfrekis erősítővel kísérletezek kerámia triódákkal. Ahol még ma is használnak csövet az az RF technika. Házilag sokkal olcsóbb mondjuk egy 1Kw-os erősítőt megépíteni csőből mint tranyóból vagy fetből.
(#) X Sügi X válasza Takee hozzászólására (») Jan 11, 2007 /
 
Hi!

Nem sokat tudok az elektroncsövekről, de annyit igen, hogy az ezekkel felépített erősítők mindegyike külön-külön van beállítva, tehát az adott cső paramétereihez.. tehát ha cserélsz, a régi beállításokkal az új cső nem biztos, h. ugyanazt az eredményt fogja produkálni! (2 egyforma cső ritka) De ha nem vagy vájtfülü, akkor simán cserélheted. Ha pedig igen, akkor finoman be kell állítgatni mindent, hogy "szép, és jó legyen"!
(#) dr_uhu hozzászólása Jan 20, 2007 /
 
Nekem is van egy csomó elektroncsövem. Régi tévékből szedtem ki, jelenleg csak a helyet foglalják.
Szeretnék csinálni velük valamit mert nincs szivem kidobni/összetörni őket. Van ECC 82, PCL 80, PCL 805, PY 88, egy nagydarab amiről lekopott a festék és még egy amiről szintén lekopott a festék. Valahol még van sok csak nem tudom már hova lettek elrakva. Lehet ezekkel építeni valamit? Mindegy hogy mit csak fel lehessen használni őket.
(#) Sebi válasza dr_uhu hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Dícséretes hozzáállás! A nagydarab az PL500 vagy 504, attól függ milyen régi gépből vetted ki. A sor, amit írtál, az nem egy TV-ből való. PCL80 csak a legelső darabokban volt, ebből fejlesztették a PCL82-t, ez már jobb volt függ.eltéítésnek, HF véger.-nek egyaránt. Azután két különbözőt csináltak belőle: PCL85 a függő, 86 a hangvég részére. PY88-cal nem sokat lehet kezdeni (dióda), ECC 82 hangerősítőkben gakori volt. Ha van két nagy PL500, meg két ECC abból már 60W-os erősítőt lehet építeni, de a kimenőtranszformátor tekercselése szép feladat. (vmelyik RT évkönyvben megtalálod, asszem Plachtovics György követte el a cikket.)
(#) dr_uhu válasza Sebi hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Köszönöm a gyors válaszod. Biztos van itthon még PL 500-as csak meg kell keresnem őket. Tényleg nem egy tv-ből vannak. (nincs is ennyi egy tv-ben ) Nem tudod honnan lehet összeszedni leírást az általad említett erölködőhöz?
Előre is köszi!
(#) dr_uhu válasza Sebi hozzászólására (») Jan 20, 2007 /
 
Valakinek megvan ez a cikk? Esetleg be tudná scannelni nekem?
(#) TechoRiska hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
Hello mindenki! nekem számos kérdésem van a csöves izékkel kapcsolatban, pl az alábbiak:
1. tlaáltam az elektroncső.hu-n a 15 wattos el84-es ellenütemű erősítő kapcsolását. az érdekelne hogy novál foglalat (beforrasztható előnyben) merrefele kapható? elsősorban kecskemét és pest érdekel helyszínileg mert postázgatni nem akarok mivel vizuális típus vagyok és szeretném előtte megnézni magát a foglalatot hogy elképzeléseimnek megfelel-e.
2. impotencia-illesztő trafót hol lehet megrendelésre készíttetni?
3. halottam arról illettve ittis olvastam arról hogy az elektroncső élettartama meghosszabítható úgy hogy az anódáramot ill. feszt késleltetik hogy a szálnak legyen ideje felizzani. ezért érdekelne valami kapcsolás ami bele is passzolna abba a kapcsolásba. Valahogy csupán a stand-by kapcsoló nem elég designes...
4. aki jobban ismeri az ott szereplő kapcsolást vagy az ecc83 triódát akkor érdekelne hogy erre az erősítőre már kerek perec rátolhatom-e a pl gépből kijövő jack-et szóval a 0,775 voltot vagy még kell elé egy EF86-os erősítő ??? (neten mindenhol úgy van és most tanácstalan vagyok.
5. és utoljára: ha megépítem az erősítőt kéne egy em80as kivezérlésjelző ami pl a basszusra reagál. ezt hova kössem illetve tud-e valaki kapcsolást nyújtani hozzája?
bocs hogy ennyi a kérdés de ez kihaló technológia és 18 vagyok szűkösen
(#) vicsys válasza TechoRiska hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
Idézet:
„2. impotencia-illesztő trafót hol lehet megrendelésre készíttetni?[/b]”

EZ NAGYON NAGY LOL!
(impedancia lesz az... Mert nem mindegy hogy kukás v. kakás esetleg festettem v. fost ettem....stb)
(#) Moderátor hozzászólása Máj 22, 2007
 
Idézet:
„Elektroncső”
téma ide áthelyezve.
(#) Mate78 válasza dr_uhu hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
Nekem megvan.Pont most dolgozom az erősítőn,EF80,ECC82,PL500-as csövekkel.
Beszkennelem,és küldöm,de nem megy azonnal.

üdv.
(#) TechoRiska hozzászólása Máj 22, 2007 /
 
impotencia-illesztő miatt ne nézzetek hülyének csak mókát akartam vinni az agyonvágósan nagyfeszültségű csöves hétköznapokba
(#) (Felhasználó 1947) válasza Takee hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Szia !

Az apróhirdetés rovatban egy srác hirdet
Telefunken gyártmányú EL 34 csöveket, korrekt áron.
Jobb mint a Tesla gyátmány.
Vedd fel vele a kapcsolatot.

Üdv ! Luki
(#) Gory hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
Sziasztok!

Tudtok mondani olyan csövet, ami a nixie-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik? Konkrétan 1-2mA áramfelvétel és 180V körüli gyújtófeszültség (lehet kevesebb is, csak a nagyon kis áram a lényeges). Ezen kívül a lényeg még az lenne, hogy szép derengő fénye legyen valamilyen színben. Az se baj ha beszerezhető és nem egetverő az ára Szeretnék egy nixi csöves órát építeni, és ahhoz kéne dísznek.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Talán megpróbálhatod a varázsszemet. (hangolásjelző cső) pl: EM4, EM80, EM84, EM71
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Kössz a tippet. Ezek is jól néznek ki nagyon. Majd megnézem mennyire megy a narancssárga nixihez. Ha az órába nem lesz benne, akkor tuti építek egy csöves kivezérlés jelzőt valamelyik tipusból. Csak az ára kicsit húzós, valahol kéne bontani párat
(#) TechoRiska hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
gyerekek velem is foglalkozzatok
(#) Mate78 válasza TechoRiska hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Kimenőtrafót a hmtrafo nevű cég tekercsel,(www.hmtrafo.hu)meg régebben ajánlottak nekem egy budapesti fószert,de már nem emlékszem a nevére.Én saját magam tekerem,vasmag beszerezhető,huzalt is lehet szerezni tekercselőtől.
Nyákos novál foglalat az nekem is kéne,egyébként lehet venni a www.elektroncso.hu oldalon.
Ha mindenképpen látni akarod előtte,akkor szerintem bontani kell,ha máshogy nem megy.Vagy kérdezd meg azokat,akik itt az apróhirdetés rovatban csöveket árulnak,lehet nekik van,és küldenek róla képet.
Az anódfeszültség késleltetés igazából egy egyszerű időrelé,ami az anódfeszültséget késleltetve (30mp-1p)kapcsolja rá az elektroncsövekre.Érdemes használni.
(#) TechoRiska hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
köszöntem! én meg azt hittem hogy valaki összetettebb dolog hogy a fűtőáramot figyeli vagy nemtom... kösz az infot
(#) TechoRiska hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
még az a kérdésem maradt akkor hogy végülis erre a kapcsolásra amit elektroncso.hu-n találtam a 15wattos végfokost, annál egyből rátolhatom-e a jack-es bemenetet vagy még kell neki előerősítés? (EF-86-tal)
(#) sturbi hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
775 mV simán kockásra fogja vezérelni, nagyobb erősítés csak akkor kell, ha kisjekű forrásokat is akarsz használni (mikrofon, MM vagy MC bakelit lemezjátszó, gitár stb.)
(#) TechoRiska válasza sturbi hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
uhh télleg a pofám szakad le... ef86ost csak gitárerősítőben láttam meg demodulált jel erősítésekor... na most beégtem de inkább most mint összerakás után

amúgy olvastam asszem itt az oldalon hogy valaki már megépítette ezt a 2x15 wattos cumót és egy em80assal oldotta meg a kivezérlésjelzést. valahogy így hangzott a dolog hogy a két csatorna összegét mutatta a cső. ezt hogy képzeljem el???
(#) Mate78 válasza TechoRiska hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Hali!

Ott van a műszaki adatok között,hogy a bemeneti érzékenység 200mV.Ezek szerint egy vonalszintű(0,775V) jel bőven kivezérli.
EF 86-ossal felépített előerősítő fokozatot sok erősítőben láttam már,és itt nem feltétlenül a kis(1-5mV)jelszintű bemenetekre gondolok.Beállítás kérdése az egész,hogy mekkorát erősítsen a cső.A Te esetedben nem szükséges plusz erősítő fokozat beiktatása.
Az EM80-assal felépített kivezérlésjelzőhöz nem tudok most hozzászólni,én ezzel nem foglalkoztam,ajánlom keress rá a kapcsolásokra google-val.
Remélem segítettem.

Üdv.
(#) Gory válasza TechoRiska hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Itt találsz kivezérlésjelzőhöz kiindulási alapot:
varázsszemek

A két csatorna összegét azt szerintem egy egyszerű összegző műveleti erősítős kapcsolással megoldhatod. De sztereóban sem nézhet ki rosszul.

Én is most agyalok ilyen varázsszemes díszen, nagyon megtetszett. Egy spektrum analizátor félén gondolkodok EM84-es csövekkel.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
Idézet:
„Egy spektrum analizátor félén gondolkodok EM84-es csövekkel.”
Na ahhoz elég sok pénz kell
Én a hónapok óta készülő sztereó PCL86-os végfokomnak a kivezérlésjelzőjének EM80-at használok, de csak az egyik csatornára lesz rákötve, a jobb oldalra.

Idézet:
„egyszerű összegző műveleti erősítős kapcsolással”
Műveleti erősítő? Inkább csővel kéne megcsinálni, jobban mutatna
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 23, 2007 /
 
3 csövet már vettem, szerintem elég olcsón a Vaterán. EM84-esek. Remélem nem lesz semmi gixer velük. Meg vettem 4 nixi-t is. Mit csináljak, tetszik A faterom mindig lázbajön ha régi rádiókat meg ilyesmiket lát, az EM4 varázsszemekre rá is gerjedt
Következő: »»   2 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem