Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok !
"Terveztem egy DC pwm szabályzót, 48V ról szeretném üzemeltetni. Abban kérném a segítségeteket, hogy nézzétek át a nyáktervet, remélem semmit nem rontottam el. Valamint, hogy mekkora ellenállás kell a stab ic bemenetére, hogy ne kapjon nagy feszültséget. Előre is köszönöm a segítséget.
üdv
Kaptam egy ilyen mélynyomót hozzátartozó hangfal párral. Nem vagyok jártas a témában ezért szeretném kérni a segítségeteket. Hogyan tovább? Gondolom kell egy erősítő hozzá de még is milyen? Mikre figyeljek? Kábel típus?
Szia!
Baloldalra erősítő bal jobb jobboldalra hangfal bal jobb. erősítő 4 ohmos 2x40w nekem is van egy hasonló. Sima hangfal kábel. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
Hello! Nem egészen tudom miről van szó. De ha a tápfeszültségről, akkor nyilvánvaló, hogy a 18V terheletlen feszültség volt, a 11V pedig terhelve. De nem tudom mikor milyen üzemben. Mert ha az erősítő nem szólt, és úgy is lecsökkent, akkor valami gond van, hiszen a nyugalmi árama az IC-nek nem lehet sok. Terhelve viszont már lehet jelentős áram. Ekkor kicsi a trafó teljesítménye az erősítőhöz, kicsi a pufferkondi ect. De feszültség esésé azért mindig van, csak a mértéke kérdéses..
A BD243/44-el is működni fog, csak szükségtelen a teljesítménye. Mert ez a fokozat, csak az IC munkaponti feszültségét állítja be, valamint elvégzi a geometrizálást a két pufferkondi között. üdv!
Szia a tda ic nincsen csak maga a kettőző áram kör mert egy vidi panelt akarok beindítani.
Még nem volt erősítőre kötve csak ki mértem hogy működik e.
Hello! Nincs a stabi bemenetén gerjedésgátló kondi. Soros ellenállással csak akkor lehet csökkenteni a feszültséget, ha ismert és állandó (legalább is egy értéktartományon belül) a terhelőáram. A többi OHM törvény. De lehet alkalmazni tranyós elő-stabilizátort, soros zéner diódát. De egy 555 számára szükségtelen stabi, elég egy ellenállás és egy zéner is. Annak meg nincs feszültség korlátja. Hő meg ugyan annyi fejlődik majd.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
Szia!
Köszönöm a választ. Akkor a legegyszerűbb megoldás az ellenállás és egy zéner. Ha jól tudom egy 555 ic-nek, kb 200mA az áramfelvétele, ha ezzel számolok.....48V-12V=36Vx0.2=8-10W-os ellenállást kell használnom? 36Vx0.2A=180R.....plussz a 12V-os zéner, ebből elég az 1.3w-os? Jól gondolom? A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
Hülye kérdés.
Van valakinek bevált rajza nagyteljesítményű PWM megvalósításához? Egy 350W-os (gondolom 220-ról megy) motort kellene szabályoznom, mikrokontrolleres vezérléssel.
Na kiderítettem közben, 24-36V-os (350W az jó volt, annyi) DC motort kéne PWM szabályozni...
Abból származik. Ismerős épít belőle valamit, de hozzám csak az jutott el, hogy kéne szabályozni valamivel. Közben leesett, hogy ahhoz aztán nem kell uC, elég lesz egy időzítő IC is, de mivel még ilyen nagyobb teljesítményű PWM-et nem csináltam, inkább valami, másnak már bevált dolgot építenék meg.
Hello! Rosszul tudod. Az 555 kimenetének a maximális terhelhetősége a 200mA. Maga az 555, 5..20mA-t vesz fel, tápfesz és típustól függően. Ehhez jön hozzá a kimenti terhelés. A Fet Gate kapacitását kell nagy árammal tölteni, de ez a kondiból fog teljesülni és csak egy pillanatig tart. A tényleges áramfelvétel, ennek a tranziensnek átlagárama lesz csak. (Lévén, hogy minél gyorsabban kell átkapcsolni, utána meg már nem fogyaszt.) Vagy is gondolom 20..30mA bőven megfelelő lesz. üdv!
Sziasztok
Szeretnék késziteni egy energiatakarékos PC tápot de idáig csak az ötletig jutottam, esetleg van valakinek ötlete hogy hogyan is álljak neki. Pl egyszerü stab ic-kel meg lehet oldani a tápellátását az eszközöknek? Szeretném kihagyni a tápot mert szerintem sokat eszik pedig csak egy 1200MHz-es AMD meg egy 40GB HDD van ami kajálna.
Szia!
A tápegység mennyit fogyaszt üresjárásban? Megmérted? Egy egyszerű vasmagos trafó sem lenne jobb, a stabkockák pocsékolásáról nem is beszélve. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Hello! A "szerintem" nem műszaki paraméter. Egy kapcsolóüzemű táp hatásfoka sokkal jobb, mint bármely analóg-disszipatív tápé. Gondolod nem ezzel építenék, ha a másik lenne célszerű?
![]() üdv!
Sziasztok kedves fórumozók!
Eléggé kezdő vagyok a témában! A problémám a következő: A minap elkezdtem tuningolni egy olcsó kínai 2.1 hangfalszettet. Szépen sorjában cserélgettem a gagyi hangfrekvenciás kondikat bontott nichiconokra. Teljesítményre, polaritásra ügyeltem. Régi, nagy "bunkópákával" álltam neki. Itt-ott összefolyások lettek, néhol fel is szakadt. Én hülye nem néztem át az áramkört, és zárlatosan kapcsoltam be. Nem világított a led, hanem egy idő után elkezdett füstölni. Akkor kijavítottam a zárlatokat, bekapcsoltam, már világított, úgy nézett ki mint ami működött, majd megint elkezdett füstölni, de úgy, hogy a bekapcsolástól számított 20 másodperc után elkezd zúgni és utána füstöl. Hol és mit rontottam el/ Melyik alkatrészen keressek hibát/ mit nézzek át? A lapon sehol égési nyom, púpos kondi, semmi látható jele nincs. Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!! A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Sajna a mérés még hátra van de ha beindittom a gépet akkor a környéken elkezdenek pislogni a lámpák.
Konkrétan szeretnék egy olyan tápmegoldást amivel akár 24 órában mehet a gép és nincs fogyasztás, vagy csak jelentéktelen. Már arra is gondoltam hogy 12V-os 18Ah-ás aksiról intézem a tápellátást (mint puffer) és csak valami kis töltvel oldom meg a töltés tartást. A kérdéseden gondolkozva esetleg egy toroid trafo relativ megoldás lenne?
A gyártás egy másik kérdés mert a gyártonak nem az a fontos hogy energiatakarékos legyen hanem a költséghatékony előállitás a lényeg. "Kit érdekel hogy milyen a hatásfoka ha megy mint a veszedelem." Ez álltalában az emberek hozzáállása a dolgokhoz és ha már a felhasználo is igy gondolkodik akkor mit várunk a gyártotol?
Ez attól függ, mi füstöl? mert valószínű, hogy az erősítő ic-t nyírtad ki. Kapcsold be egy pár mp-re és ha forrósodik valami ic vagy tranyó, akkor azt kell kicserélni.
Melyik gyártó mondta ezt neked? Már megbocsáss, de Te a fikciókat tényként állítod be, pedig nem konyítasz a témához. Ha a lámpák pislognak, talán a hálózaton a kontakthibát kellene megkeresni. Vagy nálad lapos elem a hálózat?
Rossz irányba indultál el. Ha valaminek a fogyasztása annyi amennyi, akkor nem lehet kevesebb energiával üzemeltetni. A betáplált energia nem lehet kevesebb, mint a kivett és még hatásfok is van (amit Te még csökkenteni is szeretnél). üdv!
A gyári kapcsolóüzemű számítógép tápegységnél jobb hatásfokút meg rátermettebbet úgysem fogsz találni, készíteni ez biztos. A toroidra is kötni kellene valamilyen tápegységfélét és ott megint elmegy némi energia.
Köszi!
És ha hagyom hogy füstöljön hogy lássam mi a hibás, akkor mekkora a balesetveszély? (kondipukkadás, robbanás, etc..) ![]()
Rendben köszönöm az épitő kritikát. Akkor kihagyom ezt a fejlesztést.
Hát ne csinálj belőle füstölőt, mert nem arra tervezték és ezzel lehet, hogy még nagyobb kárt okozol. Tedd az ujjad az ic-re, kapcsold be és ha melegszik mp-ek alatt rájössz, és kikapcsolod, megnézed az ic-t és keresel hozzá pótot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |