Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2204 / 3951
(#) szamfpj válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Nagyon köszönöm az ötletet, a probléma ezzel meg is oldódott! Megint tanultam valamit: nem lehet megbízni a dugasztápokra ragasztott adattáblákban... Terheletlenül a 12V-osnak "mondott" táp valójában 17,3V-ot(!!!) ad le (terheléssel 16,1-et)... Csodálom, hogy az 555-ös rész még nem feküdt ki ettől...

Felbuzdulva az értéken leszereltem a reduktort és megtáplálva az áramkört 12V-os labortápról varázslat történt: a 47k-s terhelésre kötött elektróda-kimeneten már a reálisabb 0.85 mA csordogál keresztül.

reloop, Neked és a Többieknek is nagyon köszönöm a segítséget és a rám fordított időtöket!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) lukacsp válasza depi52 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
A hangsugárzóhoz menő kábel csatlakozási pontjainál nagyon fontos, hogy a csatlakozások átmeneti ellennállása minnél kisebb legyen. Ezt az igényt mindkét általad említett csatlakozó fajta kielégíti.
Ha az erősítőt otthon fogod használni, akkor szerintem nem sok hozadáka van ha speakon-t használsz - viszont cserébe jó drága. Ilyen alkalmazásra teljesen jó a banán azon a végén is.
Ha hangosítasz majd az erősítővel, akkor mindenképpen ajánlom a speakon-t, mert ilyen alkalmazásban már előjönnek további igények: gyakori ki-be dugdosás, tévedésmentes csatlakoztatás (sötétben, kapkodás), kirántás elleni védelem.
(#) adamka199 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Köszönöm, sikerült így stabilan leforrasztani!
(#) reloop válasza adamka199 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Remek, ragacsot azért érdemes rátenni.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Létezik olyan Inteligens( gondolom automata néven) Ni-Cd töltő (kapcsolási rajz),ami 3 db sorba kötött 1,2V akkut töltene?,és ha feltöltötte gondolom lekapcsol. Mert olyat találtam ami egy akkut tölt.
Ha van ilyen,tudnátok linket ajánlani?,mert nem találok. Vagy esetleg milyen néven keressem?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) gyulank hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Kompakt fénycső kikapcsolt állapotban, rendes kapcsolón keresztül kikapcsolás után, kb. fél percenként villant egy kicsit párszor. Már elmúlt. Ez árthat neki?
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Tudom hogy nem jó az olyan töltő ami nem egyesével tölti az akkukat,de itt a morzsaporszívóba sorba van kötve a 3 db akku és úgy megy a töltőre. Ha ki is cserélem benne az akkukat ugyan úgy fogja majd tölteni sorba kötve,tehát 3 év múlva gondolom ezeknek is annyi. Ezért is kérdeztem hogy létezik e olyan töltő (kapcsolási rajz) ami tölti a sorba kötött akkukat,csak mikor feltelt esetleg lekapcsolja. Mert így csak hasra ütésből tudom hogy feltelt vagy sem,és így vagy leveszem az adapterről vagy elfelejtem.
Vagy van más megoldás hogy egyesével tudjam tölteni? Az akku ki bevétel nem működik mert állandóan szét kéne szedni a porszívót. Ha van ötlet szívesen várom.
(#) usane hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Hello!

5V-on kellene nekem 1.5-2A közötti áramot produkálnom. A stabkocka 1.5A-ével kilőve. Mi lenne a legjobb megoldás?
(#) efraim válasza usane hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Stabkocka + teljesítménytranzisztor
(#) usane válasza efraim hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
OK. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Valamivel elő kellene állítani 5V egyenfeszt, 11 relé és 11 LED fogja enni ami 1.5-2A körül fog fogyasztani függvényében, hogy mnilyen relét veszek.
A teljesítménytranyó is kell valahonnan vegye az amperokat ez a probléma.
(#) Csupasz válasza usane hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Szia
Valamikor létezett TO-3 tokban, és az 3 vagy 5A-t tudott.Nézz utána.
(#) usane válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Nos, a 78T05 3A-es elvileg, de nincs a közelben. Egyébként is kifutó típus. HE-storeban van még 14db, de az elég messze van. Egyéb ötlet?
(#) mikrokapcsolo válasza usane hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Tekints ennek az adatlapnak a fig.13(középtájban) képére, és rájössz, hogy mire gondolt efraim fórumtárs.
(#) usane válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Ahha. Na erre nem gondoltam. Köszönöm.
Ám találtam TO-3-asban még 10A-est is. Kiszámolom, hogy járokjobban árban és hűtésigénnyel.
Mégegyszer kösz.
(#) granpa válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Kivezetheted az akkuk végeit külön (4 pont), és töltheted egyesével.
(#) vladcepes válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Köszönöm.
Jó lenne a megoldás csak egy kicsi macerás szerintem, vagyis lógnak majd ki a vezetékek? vagy ha csinálok is neki csatlakozót akkor 3 különálló csatlakozót kell csinálnom.
Én úgy gondoltam hogy a dokkolójába beleépíteni egy olyan töltőt ami majd jelzi ha feltöltődött. Most is van rajta led de az csak azt jelzi hogy oda van téve tölteni.
Azt az áramkört keresem ami kicsi helyet foglal,és 3 ilyen akkut sorba kötve tölt és ha feltelt akkor lekapcsolja, de még nem találtam meg.
(#) granpa válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Én a házára gondoltam 4 szigetelt banán hüvelyt, vagy ami van (pl. 3 Jack). Az akkutöltős témában vannak ötletek, valami egyszerűt kombinálj össze (nem muszáj PIC, IC). Egészségesebb egyesével tölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) vladcepes válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Ezt értem köszönöm. Így vannak pont hegesztéssel összeforrasztva.
Ha a középsőből kihozom a + ot akkor az elsőnek a negatívja is kap belőle nem? na meg az alsónál is ugyan az a helyzet.
(köszönöm) Megnézem az akkutöltős témát még egyszer,de nem találtam olyat mi nekem kell(vagy lehet átsiklottam rajta) lehet PIC-es is.

akku.JPG
    
(#) dudzsi hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy lámpám amibe 30db 5mm fehér led van párhuzamosan kötva. 3db ceruzaelem az áramforrása. A vicc hogy semilyen áramkorlátozó ellenállás nincs beleépitve, de ha mérem az áramfelvételt elemekkel akkor 190mA. Mitöl van ez hogy ilyen kevés, de a fénye vakitó és melegednek is rendesen a ledek? Bármilyen fehér ledet nézek álltalába 20mA-os az áramuk. Bár hogy számolom nekem sehogy nem jön kia 190mA. Elöre is köszönöm a válaszokat.
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Hello! A Led nem áramgenerátor, hogy akár mikor 20mA folyik rajta át. Csak az a névleges terhelőárama a Led-nek. (Ott világít jól, és még nem megy tönkre.)
30 Led-et egyébként is perverz dolog párhuzamosan kapcsolni. Mert nem biztosított, az arányos áramelosztás. Csak azért nem folyik akármekkora áram a Led-eken, mert az elemnek van belsőellenállása, ami korlátozza az áramot. A gagyi gyártók, erre utaznak. Aztán ha lenne egy "bika elem", akkor meg puff. De amúgy örök élet és egy napra gyártják a vacakot, "legyen hát a legolcsóbb." egyébként ha a műszeredet sorba kötöd az elemmel, már is átverted magad, hiszen azon is fog feszültség esni. üdv!
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Hello!
Köszönöm a válaszodat. Igazábol nem lényeg hogy az egyik vagy másik egy kicsit jobban vagy gyengébben világit. Csak ne menjen tönkre. Gondoltam rakok egy1,2-2,2 ohmos fesz korlátott biztos ami biztos. Ezzel gondolom nem lövök bakot?
(#) granpa válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Áram csak két pont közt folyik. Ha többi vég szabad, akkor?Azért írtam a 3 jackos megoldást is. "Lehet PIC-es is": Kevesebb figura, kevesebb gond (ahogy a sakkozók mondják!).
(#) Zaustuv hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Sziasztok!

Olyan potmétert keresek, aminek a "csúszkája" (lehet tekerőpoti is) a nagy átfolyó áram ellenére minimálisan mozdul el. 1,5A/1,9W-ot bírjon ki!
(#) qvasz2 válasza Zaustuv hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Vannak potik akár 100W-osak is, de horror áron. Pontosan mit szeretnél?
(#) mikrokapcsolo válasza Zaustuv hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy elmozdulni, de ez elbír 4W-ot is.
(#) Zaustuv válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
állítható áramgenerátort LM317-essel
(#) Zaustuv válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
1kOhm-ossal, alacsony állásban (kb. 20 Ohmnál) kis terhelő impedanciával (pár Ohm) áramot folyattam át rajta, valamelyest felmelegedett a poti, és az ellenállás értéke is lezuhant ~5 Ohmra.
(#) enpesta válasza Zaustuv hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
(A 270 fokos szögelfordulású) 1 KOhmos potencióméter a 20 Ohm környezetében teljesen alkalmatlan korrekt beállításra, bármilyen használatra! Ebben a tartományban a beállás teljesen bizonytalan! 20 Ohm környezetében max 47 Ohmos potenciómétert javallanék.
(#) qvasz2 válasza Zaustuv hozzászólására (») Jan 6, 2014 /
 
Lehet azt okosabban is csinálni:

Ha mindkét IC 317-es, akkor csak 1,5A-ig tudod használni, ekkor az R1 ellenállást is változtatni kell!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) Blintux hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Sziasztok!

Kinéztem egy nagyon jónak mondható (céljaimhoz mérten) mobil akkupakkot: Link

Egyetlen gondom vele, hogy kicsit nagy. Annyira viszont nem, hogy a teljesítményét beáldozzam egy kisebb méret érdekében. A hosszúsága egyébként is ugyanakkora szinte mindegyiknek.

Nyugodtabb szívvel vásárolnám meg, ha tudnám, hogy épül fel belülről. Lehet némi fúrással-faragással át lehet rendezni a belsőségeket.
Vagy egy órán át keresgéltem, megannyi kulcsszóval, de sehol nem találtam erről, vagy másik verziójáról olyan képet, ahol szétbontva látni.

Gondoltam teszek egy próbát itt, hátha valakinek van ilyen és netán már szét is szedte, vagy ha bevállalna egy szétszedést egy fénykép erejéig
Következő: »»   2204 / 3951
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem