Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3200 / 4041
(#) tbarath válasza Gj hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Hát sajnálom, reméltem hogy működik
(#) nagym6 hozzászólása Júl 31, 2018 /

Nem csak én nem tudok aludni.
(#) Andralin hozzászólása Júl 31, 2018 /

Sziasztok!

Kérhetnék ismét egy tanácsot tőletek?

Van egy régi NiCd akkus fúrom, aminek már teljesen tönkrement az akksija.
Mi lenne, ha kicserélném az akksikat egy 14,8 V-os LiPo akkumulátorra?

Az eredeti pack 10 x 1,2 V 1000 mAh. Szerintetek a fúrógép megsínylené a magasabb feszültséget, vagy még beleférhet a tűrésbe és bírnia kellene?

Természetesen az új akksit balance töltővel tölteném, van iMax B6 töltőm, az ideális lenne erre a célra.
(#) RoliNyh válasza Andralin hozzászólására (») Júl 31, 2018 / 1

Tehetsz bele 4S1P elrendezésű Li-ion pakkot. Ha befér, akkor inkább 4S2P -t is.
De ha nem új cellákat használsz, akkor előtte terheléses tesztet kell végezni minden egyes cellán,
és összeválogatni a csomagba kerülő cellákat.

Mod: Utoljára szólunk és töröljük a reklámot a hozzászólásaidból.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) sufni_elektro hozzászólása Júl 31, 2018 /

Sziasztok! A képen szereplő axiális induktivitásokat küllemre hogyan lehet megkülönböztetni az ellenállásoktól?
(#) nagym6 válasza sufni_elektro hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Pld.: Ohm méréssel. Az induktivitások egy két ohm-nál nemigen nagyobb ellenállásúak, illetve nem a rajta lévő színkód szerinti ellenállás értéket kapjuk mérve, mivel az induktivitásnak felel meg.
(#) Bakman válasza sufni_elektro hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Színkód alapján egészen más értéket lehet mérni ellenállásként, mintha valóban ellenállások lennének. Másodsorban a tekercsek általában kövérebbek, mint az ellenállások. A képen a legalsó az, ami ránézésre leginkább ellenállás lehet.
(#) sufni_elektro hozzászólása Júl 31, 2018 /

Köszönöm a gyors válaszokat! Sokat segítettetek! Sejtettem, hogy csak multival lehet megkülönböztetni őket, de nem voltam benne biztos.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Idézet:
„A képen a legalsó az, ami ránézésre leginkább ellenállás lehet.”
Van is nekem sok pontosan így kinéző ellenállásom, ezek nagyon régiek.
(#) Szasza9668 hozzászólása Júl 31, 2018 /

Sziasztok!

Van nekem néhány china lcd vezérlőm és az egyik projektemben szükségem lenne a nyomógombok "meghosszabbítására" nem lóg ki a ház belsejéből kellőképpen, illetve az IR vevőt is ki kéne vezetnem a ház elejére. Gondoltam jól meghosszabbítom az IR vevő lábait pár centi dróttal, a gombokat meg le párhuzamosítom egyszerü gombokkal (talán somogyi márkájú). Mire érdemes figyelni van-e valami hasznos gondolatotok, ötletetek erre?

Köszönöm!
(#) gyoran válasza Szasza9668 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /

Szia
Nem tudok ellenjavallatot. Ha csak 1-2 cm akkor nem hiszem, hogy gond lesz. IR vevő polaritása fontos, a gombok meg eléggé egyértelműek. Extrém esetben persze lehet zavarérzékeny, és akkor kondi kondi hátán a megoldás, de nem hiszem. Gomboknál, persze az tréfát üzhet, ha pl. nyomásra bontó a gomb, de ezt nyilván leellenőrzöd. Legtöbb gondod nyilván a mechanikával lesz, jó munkát hozzá.
(#) Gj válasza tbarath hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Ha a védőföldet összekötöm az akkumulátor földjével töltés közben, az nagyon jól lecsökkenti a hifi búgását.

Ezt érdemes csinálni, vagy butaság?
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Nem túl szerencsés a dolog. A töltő nagy valószínűséggel leválasztott kimenetű, amit tilos földelni.
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Miért tilos?

Azért, mert egy esetleges hiba esetén, amikor a védővezetőre feszültség kerül, a földelt, minden bizonnyal kettős szigetelésű berendezés éppen emiatt válik egyik pillanatról a másikra nyugvó veszélyforrásból aktívvá.

A kettős szigetelés és/vagy galvanikus leválasztás messze jobb és erősebb védelem, a földeléssel csak rontani tudsz a helyzeten. Az már egy mellékes dolog, hogy így a zavart szétküldöd alakás többi pontjára is.
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Köszi!

Akkor a zavar csökkentésére marad a common choke, rövid kábelezés és a vaslemezből készült doboz?
(#) sufni_elektro hozzászólása Aug 1, 2018 /

Sziasztok!
A képen szereplő induktivitás milyen értékű? (101K H97) Talán 100 uH?

DSCF3953.JPG

(#) kadarist válasza sufni_elektro hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Szia!
Igen, 100 µH.
(#) sufni_elektro válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Köszi szépen a választ. Pont ilyen értékűt kerestem!
101K = 10*10 exp 1 = 100, ha jól értelmezem a jelölést. A K a mikro-t jelöli?
(#) kadarist válasza sufni_elektro hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1

A tekercs induktivitását mikrohenry-ben adják meg, ahol a harmadik szám a nullák számát mutatja. Ha a harmadik szám 1, akkor ott egy nulla van, ha 0 van ott, akkor csak az első két számot kell figyelembe venni (101=100uH, 100=10uH). A betűjelzés az értéktűrés jelzője (J=5%, K=10%, M=20%).
(#) bugyi680 hozzászólása Aug 1, 2018 /

Üdv!
Jómódszer egy ATX-es tápegység leellenőrzésére az hogy elindítom magában nem terhelve (a zöld vezetéket összekötöm a feketével) és lellenőrzöm a feszültségeket multiméterrel? Mit szoktak ilyenkor még még lellenőrizni hogy jó-e?
(#) kadarist válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Szia!
Érdemes a ventilátor működését is megfigyelni. Nem zörög, nem nyüszög, nem darál...
(#) bugyi680 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

De akkor ez megfelelő módszer a működése leellenőrzésére?
(#) RoliNyh válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Tegyél teljesítményellenállást a kimenetekre, hogy valamennyire azért le is terheld
(OHM törvény szerint), és úgy mérd a kimeneti feszültséget.
Ha keveset változik a feszültség (értsd adott tűrésen belül vannak), akkor elvileg jó.

Minden tápfeszültségen meg kell ismételni a terheléses mérést...

(Régebbi fajta tápoknál előfordul, hogy csak egy ágon van szabályozás, a többi ág feszültsége nagyobb mértékben változhat.)
(#) bugyi680 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Körülberül hány Ohmos és wattos ellenállást tegyek terhelésnek?

KB. igen. Én a helyedben többfokozatú LC szűrővel próbálkoznék még.
(#) sufni_elektro válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2018 /

Köszi a részletes leírást. Most már világos.
(#) RoliNyh válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1

Mondjuk amennyivel terhelni szeretnéd, pl a 12V -ot 5A -el, akkor.:
R=U/I azaz 12V/5A=2.4Ω.
P=U*I szóval 12V*5A=60W ez a hivatalos teljesítmény ha folyamatos a terhelés.
Na de mivel nálad csak egy két másodperc lesz, választhatod pl az 50W -os esetleg a 25W -os teljesítményűt is (az említett példára ennél kissebbet már nem javasolnék).
A lényeg, minél kissebb teljesítményűt választassz, annál hamarabb fog felforrósodni,
és ezt itt most szó szerint kell érteni.

(A többi feszültségre is hasonló módon kell számolni és tesztelni.)
(#) tbarath válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 2, 2018 / 1

A terheletlen feszültség semmit se jelent. Terhelni kell, kb. annyira amilyen terhelésen használnád.
Nem árt szkóppal megnézni a jelalakot, ez olyan hibát jelenthet amit a multi nem mutat ki, de a táplált áramkör nem biztos hogy tolerálja.
A ventiket már írták, és nem árt szétszedni se, a púpos kondikat cserélni kell, és ha egy is gyanús akkor a többit se árt ellenőrizni.
Illetve PC tápegységnél nálam van egy bináris szorzó, a súlya (tömege). Ha kisujjal a levegőbe pöccintem, akkor az ipari hulladék és nem tápegység.
(#) Andralin válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 2, 2018 /

Köszönöm a választ! Akkor rendelek bele egy ilyen akksit.
Következő: »»   3200 / 4041
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem