Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3271 / 3946
(#) mhatalyak válasza iciszka hozzászólására (») Jan 5, 2019 1 /
 
A Kolléga arra gondolt, hogy amekkora feszültségtől már "meggyullad" a patkány az nem csak az állatra, hanem rád és mindenki másra is veszélyes. A 12V-tól semmiképpen nem lesz baja az állatnak, mert nincs kellő feszültség, hogy a bőre vezesse. Egyébként a tápból 12V-nál többet csak külön elektronikával tudsz varázsolni, nem pedig 1db kondenzátorral. Afentebb leírt 9V-os elemes példából tökéletesen megértheted, hogy miért. Viszont a PC-tápot ne nyalogasd, mert az már megégeti a nyelved, mivel ott komoly áramerősség is van.

Van az oldalon ezzel foglalkozó téma is, ott ki van tárgyalva, mit hogyan és miért úgy, ahogy.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) iciszka hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Én is egy ilyet akarok építeni, csak nem tudom, hogy felgyullad-e, ha ott marad. Na mindegy.
(#) tbarath válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Kösz a linket, nyomtam is rá egy dislike-ot, és jelentettem is a tecső felé. Ha valaki tudja jelezni (bejelentkezett youtobe/google acc kell hozzá) kérem az is tegye meg!
Köszi!
(#) tbarath válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Huhh, az Ohm törvényt azért neked is ajánlanám figyelmedbe...
(#) mhatalyak válasza tbarath hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Mi rosszat mondtam? Késő is van, próbáltam egyszerűen leírni, aztán lehet tényleg butaságot írtam, javíts ki, mert az ember abból tanul.

Szer.: Az mondjuk igaz, hogy a 9V-os elem nyalogatásával sem érjük el az elem zárlati áramát, szóval jobban átgondolva már leesett...

Jóéjt!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) reloop válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Jaj, ne vegyétek már ezt komolyan! A nézettség miatt csinálnak ilyen süket videókat a YouTube-ra.
Ez attól veszélyes, hogy halálra röhögi magát a patkány, ha meglátja. Ezt komolyan mondom!
(#) mhatalyak válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Én tudom, hogy ez kamu videó, mint sok másik ehhez hasonló is.
(#) Takibaki hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Viszont az ötlet nem rossz .. méreggel nem jo - beledoglik a falba nagyon büdös lesz . Kutya megeszi .. ő is büdös lesz .. ha csapda akkor nekem kell kiszedni meg ha még él csináljak vele valamit ... ( nem akarom ) ez az elektromos a betonon lenne zárt helységben . Azért kérdezlek titeket hogy megfelelő ovatossággal és védelemmel én se legyek büdös ...
(#) vilmosd válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Szoval!! Az elektromos aram hatasa klf elolenyekre kulonbozoen jelentkezik. Pl egy lo (paci) mar 20-30 voltnal bizony eletveszelybe kerul. Talan nyomozni kellene melyik eloleny mekkora feszultseget tud elviselni. Persze ez a csapda a kondival egy atveres, es nem ter ki mekkora fesz tud kinyirni egy patkanyt vagy egeret.
Bocs! Errefele igen keves a magyar billentyuzet. Nekem egynel kevesebb van.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) Pumuckli hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Mérőműszereim, páka, fúrógép, arduino és egyéb elektronikai cuccaim vannak lent a pincében, valamint marató folyadék stb stb... A kérdésem az lenne, hogy mennyire árt ezeknek a hideg? Vagy inkább a pára az, ami tönkreteheti az eszközöket? Most kb. 13 fok van lent (egy pici radiátor van lent, ami akkor kapcsol be, amikor a házban is megy a fűtés... Szóval hány fok alatt nem ideális lent tárolni a dolgokat vagy hány % páratartalom felett?
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Az eszközök használati utasításában benne van, mettől-meddig lehet használni, illetve tárolni azokat. A hideg alapvetően nem probléma, általánosságban elmondható, 10 °C-ig. A gond akkor szokott keletkezni, ha hideg helyről hirtelen melegbe viszel valamit, azonnal párásodik.
(#) mate886 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Van itthon egy bazinagy, 5Kw-os szabályozható toroidom. Gyári tábla szerint 220v a bemenet. Tudom ezt használni 400Voltról, természetesen kisebb terhelés mellett, anékül, hogy szénné égne az egész cucc?
Köszi!
(#) freechat hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Kinek van tapasztalata abban, hogy előtét ellenállás nélkül a nagy fényerejű ledek meddig bírják? És mi a legrosszabb ami történhet velük?
Egy Nodemcu-ra kötöttem 4 ledet párhuzamosan egy lábra, de csak nem akar semmi bajuk sem történni már napok óta. Nem melegednek, nem égnek ki.
Kibírják 2-3 hétig folyamatos világítás mellett?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) tbarath válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
"Viszont a PC-tápot ne nyalogasd, mert az már megégeti a nyelved, mivel ott komoly áramerősség is van."

Szóval PC tápot ne nyalogasson, azzal egyetértek. Pl. mert koszos, poros, rossz az íze, stb.
De nem azért, mert bármi baja lenne a nyelvének, mert "ott komoly áramerősség is van". A PC tápból kijön max. 12V, attól nem lesz baja. Az Ohm törvény mondja meg, hogy adott ellenállás esetén mennyi áram fog folyni, és nem az, hogy maximálisan mennyi áramot képes leadni a berendezés. Ha pl. a GND és a 12V vezeték között a nyelved ellenállása 10k, akkor 1,2 mA áram fog folyni, de az is a nyelven keresztül, szóval nem szíven vagy más, létfontosságú szerven keresztül.

Mindez persze nem vonatkozik arra, hogy a 230-as kört ne nyalogassa senki, és ne csorgassa tele nyállal a táp belsejét se, mert ott is lehetnek problémák. De alapvetően a 12V rész nyalogatása nem veszélyes egy rendeltetésszerűen működő PC táp esetén.
(#) vargaf válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Gondolod, hogy a 74 %-os túlfeszültséget elviseli a transzformátor tekercselése?
(#) Kovidivi válasza freechat hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A Nodemcu lábai áramkorlátosak. Nem a LED, hanem a kimenet tud idővel tönkremenni. Adatlapban szerepel, mekkora áramot tud egy láb kiadni. A soros ellenállás jelenleg az IC-ben található, és ott melegszik, ezért nem folyik túl sok áram.
(#) Bakman válasza freechat hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Kovidivi adott egy választ, én az eredeti kérdésre reagálnék. Attól függ. Ha elég nagy a feszültség és kicsi a forrás belső ellenállása, akkor az idő lehet akár 0,1 másodperc is.
(#) tbarath hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Van nekem egy AEG márkájú álló ventilátorom (VL 5530), távirányítható. Sajnos a távirányítója már nincs meg, de most távirányítanom kellene. Ez nem technikailag okoz problémát, csak az IR kódjai nincsenek meg. Széttúrtam a netet utána, de nem jutottam sokkal előrébb.
Szóval olyan embert keresek, akinek van hasonló ventilátora (a pontos típus lehet, hogy nem is fontos) és tudna segíteni az IR kódok rögzítésében. De már az is nagy segítség lenne, ha valaki esetleg tudná, hogy milyen protokollt használnak ezek, mert annyival is könnyebb lenne a bruteforce megoldás.

Kösz előre is,
Tamás
(#) abstrax válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Igaz. Átemeltem a témát oda.
(#) freechat válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A Nodemcunál, ha jól olvastam 20 mA/pin a korlát.
Mindenesetre egy próbát megér, mert semmi sem melegszik kicsit sem, de azért, mert szokás nem igazán raknék be most 1000000 ellenállást, csak akkor, ha valóban szükséges.
Ezt viszont, ha jól értem senki sem tudja, hogy tényleg kell-e vagy nem.
Én sajnos nem tudom kiszámolni így beruházom 2000 Ft-ot a nemes cél érdekében, ha tönkremegy, tönkremegy
(#) Epu2 válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Annyira nem, hogy csak akkor jo 220 V feletti feszültségre, ha a kimenet feszültség emelést is tud. A bemenetet àt kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) S189 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Csibéket szeretnék keltetni, (keltetőm van), de kellene egy olyan melegítő berendezês ami melegen tartja a kikelt csibéket. Tudom egyszerűbb lenne egy infra égővel megoldani, de tavalyi keltetésnél kiégett 1 új égő.
Infra fűtő lapot gondoltam, amit föléjük akaszthatok. 60x40 méretü gyári melegítő + szabályzó közel 30 ezer.
Olyat akarnék csinálni ami kb. Ilyen méretű és (termosztáttal) vagy valamivel lehet állítani a meleget + van külön egy kis világítás 2-3w LED égő.
Mi kell hozzá, és hol tudom megvenni????
Ha tudtok segítsetek egy "nem villanyszerelőnek" !
Üdv
(#) Bakman válasza S189 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha az izzó új volt, miért nem mentél vissza reklamálni? Nem jellemző a dolog de ettől függetlenül lehetett gyári hibás is. Attól olcsóbb és egyszerűbb megoldást nem fogsz találni. A legolcsóbb infrapanel is 30 000 Ft környékén van.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) nedudgi válasza freechat hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Az, hogy túláram miatt tönkremegy egy LED, csak a dolog egyik oldala. Ha túl nagy hőmérsékleten üzemelteted, fényereje fog szép lassan csökkenni. Az is valószínűsíthető, hogy a színhőmérséklet is megváltozik.
Én százszor meggondolnám, akármilyen olcsó a LED, a cserével járó macera az, amit érdemesebb elkerülni. Egy ellenállás 1-2 Ft, ha csak nem életbevágó a méret csökkentése, nem érdemes kihagyni.
(#) kezdomotoros hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok Boldog Új Évet!
Hadd kérdezzek egy nagyon egyszerüt,-ha egy háromfázisú motort(0,4kW )kondival akarok üzemeltetni
akkor indító v.üzemi kondira van szükségem? Kérlek írjátok meg!Előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza kezdomotoros hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
(#) bitmixer válasza S189 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Hogy készen venni hol tudnál, azt nem tudom, de házilag készíteni szerintem nagyon egyszerű. Mindössze egy alkalmas méretű alumínium lapra kellene rászerelni néhány tranzisztort, azokat jól kiszámolt munkapontba beállítani és kész. Szuperül lehetne szabályozni is, és (bár nem tudom, hogy ez előny lehet-e) akár a csibék alá is tehetnéd, nemcsak föléjük. Ha nem boldogulsz, szívesen segítek, csak Alu lapot szerezzél...
(#) ITI47 válasza freechat hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
A ledekre kapcsolható maximális feszültség 3-3,4V. Nagy fényerejű ledek esetén is, sőt teljesítmény ledeknél is. Arra azonban oda kell figyelni hogy a hőmérsékletük nem mehet 60 fok fölé, mert a magas hőtől tönkremennek.
(#) ITI47 válasza kezdomotoros hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Szia!
Boldog új évet Neked is.
Ha már itt kérdezted, válaszolok rá hogy ne kelljen keresgélned. Ha terhelés alatt indítod, akkor indító, ha üresen, terhelés nélkül, akkor üzemi kondi kell.
(#) Bakman válasza ITI47 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Van olyan teljesítmény LED, amelyik 30-50 V alatt meg sem szólal.
Következő: »»   3271 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem