Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3889 / 3951
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Hello! Nem mindegy, mihez adnád hozzá ezt az eltolást és mi terhelné.
Ha konstans áramot generálsz, és azt egy ellenálláson ejted és ezt adod hozzá a jelhez, akkor megoldható a dolog. Feltétel, hogy az eredeti jel le tudja nyelni ezt az áramot és a fogadó fokozat ne terhelje azt.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Egy mikrofon modulból jönne ki a jel, esetleg szűrő fokozattal, de akkor már kell amúgy is a műveleti erősítő. A jelet egy ESP32-S venné. Éppen azért kell eltolni, mert 0.2V alatt nem mér a lelkem semmit sem, szinuszos jelnél ez meg elég nagy hátrány.

Mikrofon modul

Nekem 60032-s a modulom van, de nagy vonalakban ilyen szolgáltatja a jelet.

Marad a műveleti erősítő?
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 29, 2023 / 1
 
Nincs itt valami gubanc? Gondolom az erősítő váltófeszültséget ad le. Az ESP ezt tudja mérni?
De ha a mikrofonerősítő "egy tápos", akkor meg a kimenetén kondi van. Ha azt kiveszed, akkor a féltápon fog ülni a jeled és mérheted.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2023

Offset.png
    
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Jaj ne.
+/- ennek a modulnak a kimenete? Azaz a szinusz pl -2V tól +2V-ig megy, azaz ennél a példánál maradva Vpp4V? A jelet generáló áramköröm ilyen, de ennél a modulnál azt hittem 0-> valamennyi V-ig jön ki belőle a jel. Aúúúú.

Ennek nem néztem utána még.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Ezt a képet a mellékelt leíráról készítettem.

Amit én látok:

-Előállítják a mikrofon tápfeszt
-A jelet egyenleválasztó kondin keresztül kapja meg az egyik műveleti erősítő, ami 1:1-ben működve feszültségkövető kapcsolással leválasztja az előtte lévő kört, hogy ne lássa a következő művleti erősítő a korábbi impedanciákat, mert zavarná a szűrőt.
- A másik műveleti erősítő szűr és erősít.
-Ebböl kijövő jel egy sorba kapcsolt kondira kerül, ami leválasztja az egyen feszt

De az is látszik, és le is van írva, hogy a műveleti erősítők fél tápfeszen vannak, ezért arra ül rá a jel. A rajzból nekem az derül ki, hogy a műveleti erősítők GND-és tápfeszre tudnak kivezérelni. Ha ez igaz, akkor az utolsó C6 kondiig a jel a féltápfesz körül ingadozik, utána a fél tápfeszt (DC) leválasztja, ekkor 0 lehet a legkisebb jel, mert a műveleti erősítők is idáig tudnak kivezérelni minimum. (Rail to rail, vagy valamivel magasabbra)

Nem jól látom?
(#) reloop válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Az adatlapon keresd meg az Voltage output swing from rail paramétert! Látni fogod mennyire tudja megközelíteni a kimeneti feszültség a pozitív, illetve a negatív tápot a terhelő impedancia függvényében.
Más.
A R5 helyére beépíthetsz például egy TL431-et, akkor az azon beállított feszültség körül fog ingadozni a kimenet. Arra ügyelj, hogy ez a feszültség ne legyen kisebb mint az elvárt legnagyobb amplitúdó és a kimeneti maradék feszültség összege! Különben torzítani fog.
TL082 adatlap. A 14. oldalra görgess!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2023
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Hello! "ekkor 0 lehet a legkisebb jel, mert a műveleti erősítők is idáig tudnak kivezérelni minimum. (Rail to rail, vagy valamivel magasabbra)"
Ez cseppet zavaros. Az erősítő kimenet munkapontja a féltápon van, mert kb. ilyenkor a legnagyobb a kivezérelhetőség. De ez az OPA kimenet nem tud lemenni sem a GND-re sem a tápra. Kb. 1..1,5V-ra tudja azokat megközelíteni.
A kimeneti kondi leválasztja a DC feszültséget és az AC-t engedi tovább. (Csak épp hiányzik egy kimenetre kötött ellenállás, hogy ez igaz is lehessen. Tehát így nem illendő a kimenetet egyből az AVR-re kötni.)
Ha pld. 9V a táp, akkor az OPA kimenetek 4,5V-on vannak. Ha a jel a kimeneten 1V csúcsértékű, akkor az OPA kimenete, 5,5-3,5V között ugrál a hang ütemében. A kondis leválasztás után pedig már +-1V lesz a jel.

Kicsit túl van lihegve a dolog, mert a C3-R3 és a C7-R5 az erősítő alsó határfrekvenciáját fogja meghatározni. Ha kihagynád az első fokozatot, az égvilágon semmi nem történne, maximum az alsó határfreki kicsit magasabbra esne. Nem is szokás az első fokozat erősítését 1-re választani, mert ezzel csak annak zaját viszed plusz tovább. De hát ez nem egy igényes kapcsolás, csak egy valami. Nem tudom mi az elvárásod meg a szándékod az egésszel, de nem gondolnám, hogy valami minőségi hangfrekis digitalizálás lenne az.

A Rail-to-Rail az nem erre a műveleti erősítőre vonatkozik, de annál nagyobb kimeneti jel semmiképpen nem lehet, hiszen a jelnek "bele kell férni" a tápba.
(#) KoblogPerGyok válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
A TL431 jó ötlet, később használni fogom, de ezt a modult nem szeretném módosítani, mert annyira nem tudok forrasztani.

Az adatlap is igen jó infó, köszönöm! Más kérdés, de az ESP32 ADC pin impedanciáját nem ismerem még, de jó lenne, ha a mikrofon modult éppen akkora impedanciával terhelném, hogy kialakuljon az éppen 0.2V eltolás, ami alatt nem tud mérni az ESP, akkor nem kell plusz áramkör sem.

Az ESP felé gondoltam, hogy beteszek egy Zener diódát, ami max levágja a jel tetejét, mindezt azért, hogy védjem a mikrokontrollert is, legalább egy kicsit.

De akkor ez a modul csak pozitív tartományt ad ki, jól gondolom? De fáradt vagyok, nem aludtam az éjjel.

Ok, látom nem. Pihenek kicsit, mert nem is látok már annyit ásítok.

Nem minőség kell annyira, nem valami HIFI cucc lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Idézet:
„A kondis leválasztás után pedig már +-1V lesz a jel.


Igen ilyesmitől féltem, de rá akarom magam vezetni, hogy mégsem... De nem fog sikerülni látom. Kell egy megoldás erre a problémára is.

Meg a 0.2V eltolásra, ha már azt úgysem méri az ESP.
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Én nem ismerem az ESP-t de itt valami tévedést érzek ezzel a 0,2V-al..
De olyan vagy mint a szovjet haditechnika volt, ahol a rajz egyik fele a titkosirodán volt megtekinthető..
Ha az ESP bemenetére teszel egy 1:1 ellenállás osztót a tápjából, akkor a kimeneti kondit odakötve az ESP féltápján lesz a hangfreki ráültetve. És akkor tudod mérni vagy mit csinálni vele.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Az adatlapja szernt ilyen sajnos. Kell neki egy szűrő kondi is, meg többszöri mérés a zajcsökkentés miatt, ekkor nem szór nagyon. Az ADC nagyon nem lineáris, csak a lineáris szakaszban kellene meghajtani, elég 8bit felbontás is.

DFFT-kell nekem, azaz kell jelkondícionáló áramkör is, hogy a mintavételi freki felénél ne legyen jel, meg akkor kell szintillesztés is valamilyen.

Elvileg ezt ki akartam kerülni, de a PC mintavétele nem elég, illetve nem sikerült rendesen, megbízhatóan kinyerni az adatokat valami bug miatt, mert folyton összekeverte a buffer-eket, és ha váltottam mikrofon bemenetről Line-In-re, hiába töröltem a buffereket csak benn maradtak a korábbi mérések eredményei.

Ezért fordultam megint ESP32-S-hez, de az igen zajos, meg ekkor kell a mikrofon modul is.
Zaj:
Bővebben: Link

Nem úszom meg....

1 Kell egy olyan áramköri elem, ami megoldja, hogy csak pozitív tartomány legyen.
2 Olyan műveleti erősítővel felépített szűrő kellene, aminek elég GND --> +5V a műveleti erősítőnek, ne kelljen sok tápfesz megint.
3 el kell tolni 0.3V-al, hogy vagy le tudjam vonni belőle a mintavételezés után, vagy a DFFT rutinnal eltávolítom a DC komponenst de értékes adatokat mérjen, ne vágja le a hibás mintavételezés, mert nem mér 0.2V alatt, ha a belső referencia fesz 1.1V az ESP-ben.
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
De ha sikerül megoldani a sávszűrést műveleti erősítővel, akkor a 0.3V offszet megoldható, mint ahogy javasolták korábban, illetve mint ahogy a mikrofon modul kapcsolási rajzán is van. (csak nem fél feszosztóval, hanem másikkal) A műveleti erősítő nem invertáló bemenetét nem közvetlen GND-re, hanem 0.2-0.3V-ra beállítva hozzá lehet adni, de ezt a kapcsolást még nem néztem nem próbáltam meg.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Sziasztok!

Sokat segítettetek, köszönöm!

Kialudtam magam, most már jobban is értem a problémát. Természetesen eszembe jutott, hogy jelkondicionálásra van szükségem, így irják mindenhol. Anti aliasing szűrő, meg jelszint illesztés, meg ilyenek. Ez szép és jó, de csak írnak róla, de nem mondják el, hogy hogyan lehet ezt jó megoldani.

Tudtok olyan linket mutatni, ahol ezt a polaritás problémát és a jelszint beállítást megmutatják áramköri elemekkel? Találtam olyan megoldást, ami ellenállásokból a feszosztóhoz hasnlóan megoldja a csak pozitív tartományba a konvertálást, de csak akkor jó, ha a bemenő jel nagysága állandó. AGC kellene, de nem sikerült olyat még szimulálnom sem.

A mikrofon modul jelét kell digitaalizálnom, a hangforrástól különböző távolságokon. Ekkor a jel amplitúdója erősen változik. De nekem 3,2-3,3V-nál nem lehet nagyobb a digitalizálásnál a jel mértéke.

Hol induljak el? Mindenhol leíírják, hogy kell, de áramköri megvalósítást nem nagyon mutattak.

Köszönöm!
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Nemigazán értek hozzá, meg még mindig nem tudom mit is szeretnél. Mindenesetre 8 bites hang átalakítás nem sok jóra vezet. (Anno csináltam az Enterpise-hoz AD átalakítót, elég szörnyű lett az eredmény.) Ha változik a jelszint akkor dinamika kompresszort kell alkalmazni, amiből újabb gondok képződnek.
Mivel az AD nem tud +- jelet feldolgozni, így csak azt tudod tenni, hogy a váltó nullvonlát féltápra húzod.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Azt szeretném, hogy a mikrofon modulból kijövő jelet ráengedhessem az ESP-re. Az ESP nem szereti a negatív feszt, az 0-->3.3V lehet csak. A modulból kijövő jel negatív is lehet, és erősítéssel meg is haladhatja a 3.3V-ot. (közös tápról hajtva minden) Amit szeretnék az az, hogy a modulból kijövő jel csak pozitív tartományban legyen. De ez megoldható, ahogy javasolták a modul egyik kondenzátor leválasztásával. Ekkor a jel a modul fél tápfesz körül fog ingadozni. (ha jól emlékszem) Ez pozitív tartomány, bár elég magas a 3.3V-hoz.

Az sem elég pontosan, ha pozitív tartományban lesz mndig a jel. Miért? Mert pl. 6V-ra ül rá, de a jel 0.1V amplitúdójú. Ekkor az a baj, hogy ha erősítek rajta és túl nagyot, akkor megint megjelenhet a negatív rész a talált megoldással, ha meg szimplán lecsökkentem feszosztóval 3.3V-ra, akkor a jel zaj arány nem jó. 2.5-el osztom, ekkor a jel is csökken, meg a 6V-is. Bár beállítom elég nagy ersítésre és meglátom mi lesz.

Azaz:
Kell olyan áramköri elem, ami megoldja, hogy mindig pozitív tartományban legyen a jel, a kondi eltávolítása nélkül.

Kellene egy AGC, de azok elég bonyolultak. Ez azért lenne jó mert ha a jel kicsi, de a DC nagy, akkor tök feleslegesen mintavételezem a DC komponenst. De kivonni mekkorát kellene? Az függ a pillanatnyi jel értékétől, ha kivonom megint negatív lesz. kondival? Megint megjelenik a negatív. Legalábbis nekem a szimulációban igen. Valamit elronthatok, még ezen gondolkodom.


De ez marad, mert ekkor legalább a 0.2V eltolás megvalósul, amit nem tud mérni rendesen az ESP.

De még gondolkodok rajta.
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 1, 2023 / 1
 
Ha a mikrofon erősítőben kicseréled az Ic-t egy Rail-to-Rail erősítőre és rákötöd az AVR tápjára és kihagyod a kimeneti kondit, akkor a jel "nullpontja" a féltápon lesz és a bemeneti jel nem tudja meghaladni az AVR tápját.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Ua741 és TL071CP-m van itthon. A modulban TL082-van.

Ezek nem jók, de milyen kellene bele? A TL082-ben két erősítő van, és mintha azt láttam volna, hogy ennek kell 5V minimum. A modul adatlapja szerint 6-12V kell. Ez az opamp miatt is lehet? Szóval milyen menne ennek a helyére, ami 3.3V-al is elmegy?

Ok, a torzítást meg úgy oldom meg, hogy közelben, pl 1m-nél ránézek milyen a jelalak, ahhoz állítom be az erősítést, távolabb meg olyan lessz, amilyen...

Köszi!!!

Sokat segítesz, meg mindenki más is! Szuper, valami már lehet ebből.

Vagy mgépítem ugyanezt kondi nélkül, meghajtom 9V-al, feszosztóval leosztom, az is olyan, mintha 3.3V-al táplálnám, de tényleg sok forraztástól megkímélne, ha lecserélném ezt az erősítőt és elég lenne a modulnak 3.3V táp is.
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Pld. LMV358. Nem egy tipikusan kiszajú erősítő, de amid van otthoz az egyik sem jó ide. Mindegyik igazából két tápfeszültséges és meg sem tudja a kimenet közelíteni, sem a tápot, sem a GND-t. Aztán ha kicsi a táp, akkor már semmi nem marad a jelnek.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Azon már az elején megakadtam, hogy a mi a fenének kell egy ESP32 ADC menetére mikrofont kötni.
De jól viszitek egymást a málnásba, és mérhetetlen szórakozással tölt el a dolog.
(#) KoblogPerGyok válasza Gafly hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Mert nekem az kell. Ezzel mi a baj? Mármint azzal, hogy ESP ADC-re kell kötnöm egy mikrofont?

Leírtam, hogy nem tudtam PC-vel digitalizálni a mikrofon jelét, de a PC is csak teszteléshez lett volna jó. Leírtam, hogy FFT-t kell végrehajtanom mikrofon jelén mikrokontrollerrel. Ezért.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2023
(#) Gafly válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Azzal semmi baj nincsen, csak nem értem hogy miért csinálsz ilyet.
Ha titok, akkor nem kell megosztani...
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Nem lenne egyszerűbb egy külső (SPI / I2C) ADC használata? Kínálat van bőven.
(#) vargham válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Miért pont ESP? Vannak sokkal jobb ADC-vel rendelkező mikrokontrollerek is.
(#) Gafly válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Nincsen lyuk a közepén, de viszont nagyon jutányos.
(#) zotyka85 hozzászólása Okt 3, 2023 /
 
Sziasztok van egy Whirlpool AWZ 8992 szárítógépünk.
Hibája a következő: nem indul el, mintha nem kapna áramot, a kijelzőn semmi nem jelenik meg.
Néha viszont teljesen kiszámíthatatlanul hibátlanul működik, 20 bekapcsolásból kb egyszer hibátlanul üzemel.

Hol keressem a hibát?

Köszi.
(#) pipi válasza zotyka85 hozzászólására (») Okt 3, 2023 / 1
 
A tápegységnél...
(#) ptesza hozzászólása Okt 4, 2023 /
 
Sziasztok!
Nem igazán találtam olyan topikot ahova be tudnám sorolni a kérdésemet és újat nyitni meg addig nem akartam amíg nem tudom milyen bonyolult lenne a dolog
Merülő szivattyú bekötését szeretnénk egy kicsit modernizálni. Három jelvezeték van a kábelben amit ilyen célra lehet használni. A mostani állapotban az egyik vezetéken lemegy 24V és a másik két szálon egy-egy kapcsoló van beépítve. Az egyik a sztátor tekecsbe épített hőkapcsoló a másik egy nedvesség érzékelő. Ha bármelyik két szálon megszűnik a 24V akkor egy relé megszakítja a fázisokat. Arra gondoltunk, hogy ezzel a két kapcsolóval sorosan köthetnénk 1-1 NTC-t és akkor két helyen tudnánk hőmérsékletet mérni. Szeretnénk egy dobozt a kapcsoló szekrénybe ami tudja vezérelni a motor védelem relét és két hőmérséklet leolvasható valami modulról. 10 méter hosszú a kábel és nincs benne külön árnyékolás a jelvezetékeknek. Meg lehet ezt oldani valahogy?
(#) proli007 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Hello! Ne írtad, hogy a 24V AC vagy DC. És ennek megfelelő a relé is vélhetően. Valamint a relé körök kapcsolását is lerajzolhattad volna.
(#) tufatofu válasza zotyka85 hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Az elektrolit kondenzátorokat cseréld ki a táp részben.
Következő: »»   3889 / 3951
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem