Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4043 / 4043
(#) Akg válasza majkimester hozzászólására (») 15:50 /

Nem. Az 1-es és a 3-as lábat összekeverték. Úgy van bekötve, ahogy a user manual-ban is van. Most mindjárt kiderítem, hogy a többi stimmel-e a rajzhoz, de mint mondtam működik.
(#) Akg válasza majkimester hozzászólására (») 15:56 /

Nem az 1-es és a 3-as láb fel van cserélve a rajzon. Tehát jól van.
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») 17:17 /

Korábbi, 20 éves. Egy élő nyelv mindig változik, én a jelenkorra gondoltam.

<balra el>
(#) Laja1 hozzászólása 17:38 /

Szelepvezérlés

Sziasztok!

Öntöző szelepekhez szeretnék vezérlést készíteni. Szeretném megtartani a szelepeket, amik működtek. (Mellékelem.) Semmilyen adatom, leírásom nincs a szelepről, csak annyit tudok, hogy két ceruzaelemről működtek, tehát 3 V-osak. Megmértem a tekercs ellenállását: 3 Ohm. Tehát 1 A folyik rajtuk. Tápegységgel adtam rá 3 V-t először csak fél Amperrel. Ekkor lekorlátozott a tápegység. Aztán 1 A-el, így már jó volt, kattant egyet a mágnes (mondjuk ezt már fél Amperrel is megtette), aztán fordított polaritással megint kattant egyet. De közben fújtam bele kompresszorral levegőt és azt tapasztaltam, hogy nem nyitott ki a szelep! A szelepeken van kézi elforgató gomb is. Ha azzal nyitom, akkor a levegőt át tudom rajta fújni, de ha a szelepbe a csövön keresztül belenézek, nem látom, hogy valami is kinyitott volna belül. Egy drótot se tudok rajta jobban benyomni, mint zárt állapotban. Tudja valaki, hogy hogy működnek az ilyen szelepek? És ha kattan egyet, akkor miért nem nyílik ki a szelep? (Tetejében a négy szelepből egyiknél nem is kattan, se ilyen, se olyan polaritással; de szakadást nem mérek itt sem, 3 Ohm.)

Köszönöm!

szelep.jpg

(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») 17:57 /

Ezt a típust konkrétan nem ismerem, de soknál nem mindegy, milyen irányból kapja a többlet nyomást. Sok szelep nem úgy nyit ki mint egy golyós csap, a közegnek "fel" majd "le" is kell kanyarodnia hogy átjusson rajta, tehát az, hogy drótot nem tudsz átdugni rajta, nem jelent semmit.

Lehet, hogy a vízkő (vagy valamilyen lerakódás) miatt leragadt az egyik szelep, azért nem kattan.

Ha elemről működtek, akkor valószínűleg bistabil szelepek. + - irányba kap feszültséget fél másodpercig, nyit, - + irányba kapja, zár.

Ha se jobbról, se balról nem tudsz levegőt és/vagy vizet átnyomni rajtuk, én nem eröltetném a dologot, későbbi agyvérzést meg lehet spórólni biztosan jó szelepekkel.
Következő: »»   4043 / 4043
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem