Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez néha tényleg megkönnyíti a távérzékeléssel nem rendelkező esetleges segítők dolgát.
Az indítópontot nem felejtetted el földre kötni? A táp indítása a PS-ON (zöld vezeték) testre kötésével végezhető. Felemelve a testről a táp leáll.
LED-es kapcsolásSziasztok!Van egy erősítőm, amiben a bekapcsolást jelző led kapcsolási megvalósítása számomra értelmezhetetlen módon van megoldva. Működik. Megépítettem próbapanelen is, hogy lássam, de itt semmi nem úgy van, ahogy azt az iskolában tanultam régen. A kérdésem a kép bal oldalán található két tranzisztoros kapcsolás. A csatlakozó legalsó 5-ös tüskéje fix 5V-ot kap, a GND látható. El tudja nekem valaki magyarázni, hogy ez hogy működik, és hogy miért nem a felül is látható egyszerűbb megoldást alkalmazták itt is?
Hát... Csak saját vélemény, de szerintem az emitterek és kollektorok fel vannak cserélve. Akkor már magyarázható a kapcsolás a diódának bekötött tranzisztorral együtt.
Pontosan ezt nem értem én sem. Ezért építettem meg, bár az eredeti is működik. És ha hiszed, ha nem így találták ki. Van a cégnek másik erősítője is pont ezzel a megoldással. Ezért írtam ide is, hátha valaki nálam sokkal nagyobb szaki érti a logikáját.
Ugyan nem én vagyok a legélesebb kés a fiókban, a megszokásoknak megfelelően átrajzolva valamennyi értelmet nyer a dolog.
Szerintem ez egy klasszikus áramtükör iskolapéldája, azaz mindkét oldalon azonos áram lészen. 22 Ohmok ezt még precízebbé teszik, de minek. Akkor volna értelme, ha a jobb oldalon fix feszültség lenne, mert akkor a másik oldalon állandó áram folyna, azaz ugyanúgy világítana. Ez most ugye nem igaz. Lehetne annak is értelme, hogy a tranzisztor füstölje el a felesleget, de ebben az esetben inkább az ellenállás. Akkor a fene tudja mire gondolt a tervező, de ugyanakkor bármilyen LED-et (piros/sárga/zöld/kék) tesznek bele a design miatt, ugyanúgy (mármint áramot tekintve) fog világítani. Ez az én értelmezésem...
Hello! Az áramkör, tulajdonképpen egy áramgenerátor, csak fejre vannak fordítva a tranyók. Úgy is működik, csak az áramerősítése 6..10 között van.
Leszimuláltam számodra, hogy lásd, hogy kevesebb alkatrésszel jobb is építhető. Alkottak, a mérnök urak.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |