Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
ADC bemenet védelmeSziasztok!Van már némi megoldásom a mikrokontroller ADC bemenetének (és más, különálló ADC) védelmére. Elvileg egy dióda Clamp-al tudom már védeni az ADC bemenetét, de az a szimuláció szerint 400mV-al képes a Vref (Ezt külön kapja az áramkör, 3.3, vagy 5v) felé ÉS alá vinni. Ez túl sok, nem szeretném. Próbálkoztam komparátorral, de nem ment. Vagy komparátort nem találtam, vagy más gondom lett. A szimuláció is 5-6 órára megviccelt, elfáradtam. Gyors komparátorral és tranzisztorokkal meg lehetne oldani a dolgot, de belezavarodtam már. +/-12 V- lenne a körön, mint táp. Ezzel meg nem lehet meghajtani a komparátorokat. (gyors) Ha pedig Vref és GND a komparátor tápja, akkor meg az előző fokozatból maximum +11/-11V nem mehet rá. (ne szórakozzak és osszam le mindegyiket kb 4-el és kész?) Van erre bevált módszeretek? A célom, hogy semmiképpen se mehesen a kimenetre GND alá, és a Vref fölé semmi sem. Zener zajos, azt kihagynám. Van ötletetek?
Elvileg nem probléma, ha a Vref fölé megy a feszültség, tápfesz fölé nem mehet (sokkal). Viszonylag egyszerűen ugorható, a kontrollerben vannak védődiódák (ha mégsincs, külsővel pótólhatóak) és azokat felhsználva már egy egyszerű soros ellenállás is elég. Ugyanakkor figyelembe kell venni ilyenkor, hogy a forrás belső ellenállása nő, az ADC mintavételezési időket ehhez kell igazítani.
Esetleg a fenti módszer, de az ellenállás után egy egyszeres erősítőként bekötött műveleti erősítő segíthet a forrás belső ellenállásást csökkenteni igaz, ilyenkor viszont a műveleti erősítő esetleges hibájával (pl. offszet) kell számolni.
Köszi!
Még átgondolom, de rosszul fogalmaztam. Ez az áramkör az ADC-t tartalmazó kör tápját kapja meg, ez felé megy sajnos. Ez a kör a mérő kör lenne. BAT42 -vel van szimulálva a clamp, igazából azzal simán jó, levág (a Vref -nek mondtam, de valójában az ADC maximumát meghatározó táp értéke, így lehet 3.3V-os és 5V-os ADC is ezután), csak 400mV-al alá, fölé megy. Ezt tartósan nem jó. De még gondolkodok, köszi az észrevételt még emésztenem kell, de mára elfáradtam ebben.
A clamp diódák és a forrás közé egy ellenállás. Egyik dióda a bemenet és a Vcc közé, a másik a bemenet és a GND közé, hasonlóan, mint a mellékletben látható. A diódák nyitnak, ha kell, az ellenállsá megakadályozza a túl nagy áramot.
Csatolom a szimulált eredményt. Ezt szerettem volna csillapítani, de lehet túlgondolom és az áram korlát elég is. Lehet túl sok adatlapot olvasgattam, de azt hiszem, hogy ami nekem van ADC-m (MCP4821) az olyasmit ír, hogy nem szereti ezt. (Vdd+0,3, Vss-0,3V) Ha más ADC-t szeretnék csatlakoztatni, akkor ahhoz kellene illeszteni. Ezért gondoltam, hogy általános célú jobb lenne. Tartósan semmiképp. Ha csatoló kondival ellátom, akkor esetleg ki tudom küszöbölni a DC komponenst, így tartósan nem lesz a kimenet magasabb vagy alacsonyabb.
Elvileg komparátorral megspékelve gyors FET-el meg lehetne oldani ezt is, de az megint plusz áramköröket igényelne. Túl gondolom megint igaz? A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:07
Bocsánat, elfelejtetem, hogy a zöld jelű szkóp jele a kimenet amit levégnak a Clamp diódák. 3.75 és -250mV amit a szimulátor mond.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:12
Szerintem aludj egy nagyot.
![]() MC4821 egy DAC és nem ADC.
![]() Hát igen. MCP3202 ADC: All Inputs and Outputs w.r.t. VSS ............. -0.6V to VDD + 0.6V... Ajaj, azt hiszem kissé belezavarodtam. Rendben, megyek pihenek rá egyet és köszönöm a segítséged! |
Bejelentkezés
Hirdetés |