Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 52
(#) eddiedsm válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
A sütő-storyt folytatva, hogy kerek legyen:

Valóban, amikor rámértem az alsó szál saruira, rögtön látszott hogy ott a zárlat.
Rendeltem, cseréltem, működik.

Azért nem kerestem a hibát lent, mert félrevezetett, hogy a sütő kapcsoló olyan állásában is leoldott
(fi+bizti ki, sütő bekapcsolás a választott üzemre, fi vissza, majd bizti vissza = ekkor fi leoldott),
amikor elvileg csak a felső szálat kellene táplálnia. Valójában ilyenkor is kapcsolta az alsót is (vagy benéztem valamit).
Köszi mindenkinek!
(#) Mest hozzászólása Márc 17, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!

Mi a helyzet olyan háromfázisú gép esetében, ami nem igényel nullát, csak a három fázist és a védőt?
Tehát a nulla nincs átvezetve a fi-relén, csak a fázisok. A gép még nem került bekötésre, nem tudom hogyan fog viselkedni. Ha bármelyik fázist próbalámpával a védőre zárom fi-relé leold...
A hálózat TN-C
(#) gulyi88 válasza Mest hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
TN-C biztos? nem TN-C-S (külön PE és N vezető).
TN-C re szerintem nem is lehet FI relét tenni(mivel a nulla meg a föld ugyan az így nem lehet meglükönböztetni a föld és a nulla áramát).
TN-C-S nél Nem gond, mivel a FI azt nézi, hogy az IL1+IL2+IL3+IN nagyobb-e mint 30mA (vagy 300mA) (Tulajdonképpen azt számolja ki, hogy mennyi a földön folyó áram, mivel IPE+IN+IL1+IL2+IL3= egészenbiztosanmindig nulla, szóval ha kivonjuk az utolsó4 tagot akkor megkapjuk az IPE áramot).
Ha nincs nullavezető, akkor azon nem folyik áram, a maradék három fázisáram összege mindig nulla a háromfázisú nulla nélküli rendszerben, kivéve ha az egyik fázisból a földfelé is folyik áram (több mint 30mA, vagy 300mA), na ekkor old a FI.
Szóval nyugodtan kösdd be a 3fázisú Firelével védett leágazásba, 4 vezetékkel (L1,L2,L3 a fireléről, PE meg a PEsínről. A FIrelén ha van más fogyasztó is, ami nullát is használ az nem zavarja a dolgot.)
Ha minden jó akkor nem szabadna leoldania a FIrelének, ha mégis leold akkor annak konkrét oka van.
(#) hegman válasza Mest hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
TN-C-re is lehet rakni FI relét.
A nullát a FI reléig vidd el, mert típustól függően az kellhet neki a leoldás működtetéséhez. A FI relétől a géphez már nem kell elvinni
(#) gulyi88 válasza hegman hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Igaz, de csak 3F vagy 2F fogyasztókkal működik. A nullát nem csak nem kell, de ezesetben egyenesen tilos továbbvinni a Fitől.
(Nullát igénylő (230Vos) fogyasztók nem köthetők rá, ezekre nem tud életvédelmi funkciót megvalósítani).
Mest külön beszélt nulláról és védőről, az meg TN-C-S
(#) hegman válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
1f+n fogyasztó is úgyan úgy köthető egy TN-C rendszerre mint egy 3f+n fogyasztó.
A megfelelő szabályok betartásával!!
A kép 3f-re vonatkozik de 2f elhagyásával 1f-re is ez vonatkozik + fi.

TN-C.png
    
(#) gulyi88 válasza hegman hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Ja értem, a fogyasztó nem PEN-t kap együtt egy vezetékkel, hanem ugyan egy helyről, de külön vezetéken N és PE megy hozzá, így meg lehet firelézni a leágázásonként.
(#) ötfelezős válasza hegman hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Azaz a függőleges vezetékezés már TN-S.
(#) c27 hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy 3 fázisú rendszerhez hogy kell bekötni a FI-relét, ha van a 3 fázis a nulla és a föld, de kicsit bonyolultabb a helyzet:
Bejön a 3 fázis és a nulla, a háznál van letéve földelőszonda innen jön a földelés, de a nulla és a föld között nem tudok ellenállást mérni a multiméter 2000 ohmos állásban ilyen 100-300-600 majd határérték feletti számokat ír ki ugrálva. Mintha valamilyen kapacitív valami lenne. Nem egész értékeket ír ki hanem pl. 183 386 682 majd 1 (határérték feletti érték) és ez folyamatosan ugrálva csinálja.
Szóval nem tudom hogy a földelés és a nulla eredetileg össze van e kötve valahol. A kérdés, hogy jó e ha simán bekötöm a FI relébe a 3 fázist és a nullát vagy a földszondát még kössem össze a FI relé előtt a nullával? Megpróbálom majd megnézni van e összeköttetés a föld és a nulla között, de a mérőhelynél nem tudok semmit tenni, mert az a szolgáltató hatásköre. Van egy olvadóbiztosíték tábla ami már a mérőóra után van, az szabad préda ott meg tudom nézni mi újság van, ha látszik valami. Egyébként oda szeretném feltenni az ÁVK-t.
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
TT hálózat esetén a földelést és a nullát nem szabad összekötni, ilyen esetben normális az, amit mértél. Maga az érték nem normális, de a multiméterrel kb. eddig lehet elmenni.

Ha beszerelted a Fi-relét (30 mA-es változat), akkor tesztelni is tudod egyszerűen. A földelés és a fázis közé rakj egy fogyasztót, pl. 15 W-os izzó. A korrekt mérést nem helyettesíti, de jó iránymutató lehet.

Igen, vannak még TT hálózatok hazánkban, nálunk is az van. Megy az átállás, még ha döcögve is...
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Értem, FI reléből mindenképp 30mA-es kell? Eddig nagyon vaciláltam a 100 és 30mA között olvastam, hogy van akinek a 30mA-es is levág pl számítógép, vagy valamilyen más szivárgó áram miatt (ha szépen összeadódnak), bár tény, hogy azért 30mA-t összeszedni nem semmi.
Ma amúgy szétnéztem az olvadóbiztosíték tábla mögött, de úgy néz ki eredetileg is elkerüli a földelés a nullát.

Annyira nem vágom ezeket a hálózati típusokat, de ha a Fi relé előtt összekötném a nullát és a földet akkor már valami TN-C-S típus lenne nem? Elvileg az lenne a célszerűbb vagy tévednék? Az átállást azt hogy érted? Mert nem hiszem, hogy a szolgáltató majd szépen önként kijön és megcsinálja.
Egyébként a mérőóra előtt van egy FI-relé, de az nem működik, nem reagál semmire, de nem hajlandóak kicserélni még úgy sem, hogy adnám az újat, pedig anno kértük, hogy tegyenek fel egy Fi relét ami már akkor is drága volt, de senki se mondta hogy a mérőóra elé tegyék csak önkényesen így döntöttek. A mérőóra előtt már nem lehet a FI relé, ha utána teszik akkor mérőhely átalakítás kell amiről állították, lesz annyira drága hogy ne akarjam. Úgyhogy inkább feltennék egy FI relét a mérőóra után és a mérőhely átalakítás elkerülve.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2017
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Ott, ahol a 30 mA-es Fi-relé lekapcsol, hiba van, esetleg ritka esetben maga a Fi-relé hibás. Pont.

100 mA-es egy családi házba/lakásba egyszerűen túl sok, ez ne legyen kérdés, 30 mA-es kell.

Az utcai hálózat típusát egy helyi villanyszerelő meg tudja mondani. Ha az TT, akkor a földelést és a nullát nem szabad összekötni. A fogyasztási helynek kell igazodnia a szolgáltató hálózatához.

Az átállást úgy értem, hogy a szolgáltató lekapcsol egy-két utcát fél napra, átszerelik a rendszert majd visszakapcsolják. Felénk legalábbis így csinálják. Jó előre kihírdetik, melyik utcában mikor, mettől meddig lesz áramszünet. Kivonul a falka és meglepő módon, viszonylag gyorsan végeznek.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
A gugli erre is nagyon sok találatot ad, pl. egyik,
másik, harmadik.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Egy sima családi házban azért nincs 3 fázis, itt van pár villanymotor fűrészgép, köszörű, és fúrógép, 2 db szivattyú meg egy betonkeverő. Bár nem tudom a villanymotorok mennyi szivárgó áramot "termelnek", csak azért kérdezem, mert nem akarok azt sem, hogy megveszem és nem tudom használni, mert mindig lekapcsol. Persze azt sem akarom, hogy agyonüt az áram miközben a FI relé röhög rajtam, mert nem érte el a 100mA-t.
Ha biztosan úgy gondolod, hogy elegendő a 30mA akkor olyat veszek.

Tavaly volt olyan, hogy az utcába lecserélték a vezetéktartó konzolokat a betonoszlopokon, hogy akkor mi mást csináltak nem tudom. Talán mintha vezetéket is cseréltek volna, de nem vagyok biztos (mármint az oszlopokon, de fene se tudja már). Hogy ekkor csináltak e módosítást azt nem tudom, de ha áttértek miközben a mérőhelynél maradt a TT az nem gond?
Valahogy ki lehet deríteni, hogy itt milyen a hálózat típusa? Vagy ha áttértek akkor az egész városban megcsinálták? Gondolom ha elkezdték akkor csak végigmentek mindenhol, majd rákérdezek valakitől hátha meg tudják mondani.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2017
(#) elektroncso válasza c27 hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
A 30mA-esnek elégnek kell lennie. Ha leold akkor az a gép hibás, túl alacsony a szigetelési ellenállása.
(#) c27 válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Ok, akkor az lesz.
(#) c27 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Mondjuk az nem világos a TT és a TN C S rendszernél, hogy első ránézésre egyformának tűnnek, annyi különbséggel, hogy vagy nullának vagy PENnek hívják a 4 vezetéket. TN C S-nél 5 vezeték jönne be a házba? Nekem most nem világos a kettő között a különbség vagyis a hálózat szempontjából. Jön az oszlopon 5 vezeték 3 a fázis gondolom 1 a nulla az 5. meg talán a vezéreltnek a vezetéke (ezt nem tudom). Ha TN C S a rendszer akkor mi jön be a házba? Csak a 3 fázis és a PEN? Mert akkor pontosan úgy nézne ki mint a TT hálózat.

"Azt, hogy a két vezető szétválasztása hol történjen (áramszolgáltatói csatlakozópontnál, az épületbe való becsatlakozásnál, a fogyasztásmérőnél, vagy csupán a 10 mm2-nél kisebb keresztmetszetű vezetékek csatlakozásánál." Ez alapján fogalmam nincs, hogy milyen lehet a hálózat kialakítása. A szolgáltatónak mit kell módosítani ahhoz, hogy a TT-ről áttérjen a TN C S-re? A nullvezető keresztmetszetét meg kell növelni?
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Idézet:
„5. meg talán a vezéreltnek a vezetéke (ezt nem tudom).”

Közvilágítás?
(#) kowi válasza c27 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Fogyasztás mérőtől 2 db 10-es MKH jön Ha panel akkor a kismegszakító szekrénynél kell szétválasztani. Családi háznál ott a szondától jön 16-os MKH Amit össze kell kötni az oszlopról bejövő nullával. (Itt nálunk ÉMÁSZ terület) Az oszlopon 3 fázis Nulla + közvilágítás (az hogy most az a nulla a trafó csillagpontja stb azt lehetne még fejtegetni...
(#) proba válasza c27 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Szerintem a TT meg a többi hálózat között alapvető különbség, hogy egyiknél erőművi oldalon le van földelve az egyik vezető, a másiknál meg nem. Így ha 4 ér jön be három fázis esetén, fontos kérdés a földhöz való viszonyuk. Ha földfüggetlen az összes akkor TT ha meg nem, akkor jöhet a többi variáns.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) c27 válasza proba hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Jó, akkor erről csak a szolgáltató tudna felvilágosítást adni, bár ha átálltak volna a TN C S-re illő lett volna a fogyasztóknál is becsengetni, hogy ott is normális legyen a bekötés.
Egyébként egy kis off, van aki e-on körökben mozog? Az egyik kismegszakító felfogató füle elöregedett és letört így a kismegszakító kicsit ferdén áll. A tábla és a kismegszakító felső része között van 7-8mm. Ebből származhat bajom, ha nem jelentem be? Gondoltam, 2 év múlva óracsere majd lecserélik, ha jönnek. Lassan 40 évesek a kismegszakítók, nem csoda, hogy lassan szétporladnak.
Pár hete voltak a vezéreltnél tettek fel újfajta vezérlőt, akkor mondtam a csávónak, azt mondta majd az óracserénél 2 év múlva lecserélik, de sosem lehet tudni a szolgáltatónak mi tetszik.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Jelentsd be; 1×2×3× ha kell (úgy havonta). Amikor a közelben járnak,- a jelentés náluk van-, lecserélik. (E-On-os szerelő tanács.)
(#) c27 válasza granpa hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Igazából engem nem zavar, mert még működik és egyéb baja nincs, csak nehogy rám kenjenek majd valamit.
Egyébként még egy dolog, a legutóbbi óracsernél el volt rontva, hogy milyen értékű megszakító van elkönyvelve, hogy ez már azelőtt is hibás volt fene tudja. Ha jól rémlik 3x16A-es vagy 3x20-as volt a papíron, pedig eredetileg is 25A lett kérve és olyan megszakítók vannak fent a kezdetek óta. Bár a papíron az is szerepelt milyen értékű megszakítók vannak felszerelve ott helyesen 25A volt. A szerelőnek akkor is szóltunk, hogy a papíron nem annyi van, de azt mondta nem kell vele foglalkozni. Ha jönnek cserélni vajon milyen értékűre fognak? Ami el van könyvelve vagy amilyen fel van téve? Mert mindkettő rajta volt a lapon amit adott. 2 év múlva amúgy is jönnek óracserére szóval lehet megvárnám, ha nem csinálnak gondot a lepattant felfogófülből. Azt sem tudom, ha bejelentem a kismegszakító hibát kiszámláznak kiszállási díjat is?
Bocs, megpróbálok többet nem offolni, csak gondoltam ha már itt vagy rákérdezek.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2017
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Ami az ő oldalukon van (méretlen) az az ő saruk, nincs HTK. Bejelentéseidről "hivatalból "kell lenni feljegyzésnek (jó, ha nálad is megvan), ha nekik nincs, ők a hunyók, akármiről van szó (nálam már megszívták a fogyasztóvédelemnél). A megszakító eredeti nagyságáról mindenképpen szerezz bizonyítékot, mert (nagyon) hajlamosak kisebbet tenni, -mindenféle rendeletekre hivatkozva, aztán úgy maradsz-, és jó pénzért akarnak csak nagyobbat (eredetit) adni. Amikor a kisebbet beírta (feltette?) a szerelő, szabálytalanul járt el! Azonnali helyesbítést kell kérni. Lmf
(#) c27 válasza granpa hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
A megszakító eredeti nagysága kb a 70 évek végén vagy a 80-as évek elején lett amikor bekötötték az áramot. (Én még meg sem voltam akkor. ) Papírt találni elég nehéz róla, aki csinálta a ház elektromos kábelezését még tervrajzot sem készített, igaz még él az illető. A kismegszakítót még nem cserélték az van amit feltettek 30-40 éve, csak amikor a vezérlőt cserélték pár hete akkor mondták, hogy következő óracserénél (2 év múlva) a kismegszakítót is cserélni fogják. (Kérdés, hogy milyenre. Vajon járkálnak az e-onosok 25A C kismegszakítóval? Mert én nem egyezek bele kisebb feltevésébe, akkor jobb ha hagyják a régit.)
(#) ötfelezős válasza c27 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
A TT és a TN közti elvi különbség "csak" a fogyasztókészüléktől a táplálás felé nézve látszik, nevesítve hogy a készülékre kötött védővezető az egy földeléshez megy-e, vagy pedig csatlakozik a nullavezetőhöz, és így testzárlat esetén a földelésbe megy-e az áram, vagy a nullavezetőn át záródik.
Így aztán az utcai hálózatnál elég kevés a különbség, nevezetesen annyi, hogy TN-nél a PEN vezetőnek a potenciálját szorgosabban igyekeznek a földpotenciál környékén tartani, több helyen földelik, stb.
De amúgy TT-nél is van a transzformátornál földelés, csak esetleg nem olyan kis ellenállású, és TN-nél is van földelés az épületbe becsatlakozásnál, csak másodlagos szerepet játszik, szóval ez ránézésre nem dönthető el.
A magyar szabványok idejében a keverést régen tiltották, de ezt a legtöbb áramszolgáltató megőrizte helyi utasításokban. A tiltás oka az volt - ami fentiekből is kikövetkeztethető, de ne játsszunk barkóbát - hogy TT hálózaton a nullapont és így a nullavezető potenciálja bármikor veszélyes mértékűre emelkedhet, és ez megjelenik a TN-nel védett nullázott készülékek testén, másfelől TN körzetben egy TT-vel védett háznál előforduló testzárlat hajthat át akkora áramot a körzet csillagponti földelésén, hogy megint csak felemelkedik a PEN potenciálja, és a körzetben mindenkinél ráz a vasdobozos készülék. Először tehát ezt tiltották, aztán később TT hálózaton TN-t engedélyeztek bizonyos feltételekkel (EPH, stb).

(az első betű az "az energiaellátó rendszer kapcsolata a földdel", szóval földfüggetlen hálózat nem kezdődhetne T betűvel - hanem I-vel kellene kezdődnie)
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) c27 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Oké, kösz a részletes magyarázatot, így már az okok is világosak.
Akkor egyelőre marad a TT típus, ha majd jönnek óracserére, akkor rákérdezek, a FI relét meg felteszem ha időm engedi.

Még egy rövid kérdés:
A tesztgombot milyen időnként kell majd nyomogatni? Az elődjén nem nagyon volt használva csak sok év után, aztán kiderült már nem jó. Érdemes 3-4 havonta ellenőrizgetni?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Ha tudod, havonta egyszer teszteld. Több Fi-relé használati utasításában erre külön felhívják a figyelmet.
(#) karaty válasza c27 hozzászólására (») Jún 20, 2017 / 1
 
Szia.

Az általam használt FI-hez csomagolnak egy matricát, amin 30 naponként kéretik a TESZT gombot megnyomni.
Ha jól tudom, külön szabályozás jelenleg nincs rá.
(#) c27 válasza karaty hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Értem, köszönöm. Egyébként a teszt gomb megnyomása a készülék élettartamára is jótékonyan hat, vagy csak azért kell nyomogatni, hogy tudjuk, jó e a készülék?
Következő: »»   24 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem