Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 52
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A jopbb oldali rajz szerint nincs miért leoldjon. Nem hagytad le a 0 kimenetet alul?
(#) színészbob válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Először is vegyük figyelembe azt, hogy a FI-relé nem önálló érintésvédelmi mód! TN-S ill. TN-C-S hálózat kialakítással együtt használjuk. Viszont, ha nincs PE vezetőnk és szeretnénk, akkor a bejövő NULLÁRÓL leágazunk még a FI-relé előtt és az lesz a védelem. DE! Ez önmagában nem elegendő, ezt mindenképpen össze kell kötni egy szondával, főleg régi lakásoknál, mint ahogy azt írtátok is, mert ha az áramszolgáltató trafójánál, vagy a régi lakás elosztójánál, betápnál megszakad a nulla vezetőnk, akkor rögtön megszűnik az érintésvédelmünk. 3 fázis esetén pedig a nullsínen fog a három fázis záródni, egyrészt 400V lesz minden készüléken, másrészről ez a "mesterséges csillagpont" pedig a védővezetőkön is meg fog jelenni.
A másik dolog, hogy folyamatosan leold az FI. Ahogy azt előttem is írták már, a Fázis és a Nulla vezetőt is be kell kötni a FI-relébe, ellenkező esetbe le fog oldani.
Ha rendesen be van kötve és még mindig leold, akkor biztos van egy hibás készülékünk, ez sok esetben a mosógép fűtőszála (keletkezik rajta egy hajszálrepedés, és amikor felmelegszik kitágul és máris befolyik a víz, az FI meg leold), vagy egyszerűen a régi vezetékek, kötések miatt szivárog az áram.
Az FI-relé nagyon sok esetben életmentő lehet, ha megfelelően van létesítve, ezért célszerű ilyen esetekben szakemberhez fordulni a hiba elhárítására, vagy egy szakszerű létesítés céljából.
Remélem kicsit segítettem,
üdv!
(#) restart válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Bankimajki kollega javaslatát nehezen kivitelezhetőnek tartom, hiszen a nulla egyedül is áramot vezet.
Lapose ötlete meg azért nehezen kivitelezhető, mert lakáson kívül lehet a probléma, sok-sok lakót meggyőzni, hogy nekik milyen jó lesz, ha átkábelezik a lakásukat... Hát...
Llaci56 de van, de van! Nem hagytam le a rajzról semmit. Jól látod, hogy csak a bejövő nulla van bekötve e fi relébe és mégis!
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
És ha bekötöd a fázist is, akkor mit csinál?
A fi relét rohadtul nem érdekli, hogy mi van előtte, hidd el! Nem kell a többi lakót piszkálni, ha csak nem tőletek kapják ők is az áramot.
(#) llaci56 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ezt kifejthetnéd bővebben!
Hová kell dugni a multimétert?
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ha csak a fázist (akár kimenőfázissal és kimenőnullával) bekötöm, jó. Csak a bejövőnullára old le.
Színészbob kollega talán nem olvasta el problémámat mert elég triviális dolgokat írt.
(#) lapose válasza színészbob hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„TN-S ill. TN-C-S hálózat kialakítással együtt használjuk.”


Ha nincs PE vezető akkor is hatásos a fi relé, nem véletlenül javasolják olyan régi házakba, ahol, nincs kiépített védőföldelés.

Ha valahol megfogom a fázist a lakásban, vagy szökik az áram, akkor a fi relé érzékeli a két vezeték közti áramkülönbséget(fázis-nulla), akkor leold. Mindegy neki, hogy a hiányzó áram a PE vezetéken, vagy a vízvezetéken folyik el.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Ez a dolog már engem is kezd érdekelni. Tehát akkor ezek szerint így lenne bekötve, igaz? Vagyis a FI relé után a föld kábelt nem kell ismét a földre kötni, ott rossz a rajz.

UNTITLED.jpg
    
(#) színészbob válasza lapose hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia!
Azt nem mondtam, hogy nem hatásos, de nem önálló érintésvédelmi mód!

Restart: olvastam a problémádat, csak leginkább az előzőkben leírt dolgokhoz szerettem volna hozzászólni, illetve amikor írtam, pár új hozzászólás akkor érkezett csak.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Még valami.
" A fi relét rohadtul nem érdekli, hogy mi van előtte, hidd el! "
A fi relé élég tájékozatlan, gőze sincs hogy mi van előtte és mi van utánna. Akár fordítva is bekötheted, tehát ami "előtte" volt, az "utánna" lesz. Ő csak két vezetéken átfolyó áramot mér és nem érdekli, merre is folyik. Érdekli , hogy mi van "elötte", hidd el!
(#) színészbob válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1
 
Igen, az a rajz hibás!
ITT van egy-két szemléltető rajz, hibás és helyes bekötésről is!
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A Te fi relédet fordítva kell kötni? Nem alul van a bemenete, és felül az elmenő vezetékek?
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ha érdekelné, hogy mi van előtte, akkor nem lehetne előtte a földet 0 -val kötni. Ráadásul innen Solymárról le tudnám oldani a fi relédet, anélkül, hogy tudnám, hol vagy.
(#) lapose válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A leírásodat kellene egy kicsit pontosítani:
Azt írtad, hogy bejön két szürke kábel: gondolom a fázis és a nulla.
És írtad, hogy bejön egy piros vezeték is, ami később szürke lesz. Talán ez védőföld lesz.
Ekkor viszont a bekötésed rossz, mert a nulla és a védővezetőt csak a fi relé előtt szabad összekötni(ez nem egyértelmű számomra, hogy hogy van kötve).

Ha semmi más vezető nincs rá kötve, csak a bejövő nulla, csak akkor oldhat le, ha a kimenő nullán valamilyen módon áram folyik, pl. hibás csavaros rögzítés, vagy nedves helyen van, vagy a kimenetéhez hozzáér valami.
(#) bankimajki válasza színészbob hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Köszi, így már értem.
(#) restart válasza színészbob hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Köszönöm, ha segíteni akartál, de a "A másik dolog, hogy folyamatosan leold az FI. Ahogy azt előttem is írták már, a Fázis és a Nulla vezetőt is be kell kötni a FI-relébe, ellenkező esetbe le fog oldani."
arra utal, hogy mégsem olvastad figyelmessen. Ha elvileg nem folyik áram (mérő bizti kikapcs, fi reléről minden lekötve, csak bejövő nulla van. 0=0 -t mér a fi relé tehát nem szabad leoldania. Mit irtál, csak akkor igaz, ha van áramfelvétel, ilyenkor természetesen ha a nullát vagy a fázist nem kötik be a fi relébe akkor x=/=0
miatt old le a relé, mivel a bekötött vezetéken folyik x áram, a bekötetlenen meg 0. Már leírtam, hogy szerintem miért nem a lakásban kell keresni a hiba okát. Képzeld el, hogyí ott állsz a puszta közepén, elötted egy kapcsolótábla, ami az ELMŰ-től jön.
Hozzáérinted a fi relét a fázishoz, semmi, hozzáérinted a nullához, a relé leold.
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Nem válaszoltál előző kérdésemre.
(#) restart válasza lapose hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ha a nulla és a föld össze van kötve, akkor az valószínűleg a fi relé elött van. (Szerintem a ház nullafüggetlen földeléssel rendelkezik, de ez most mindegy.) Az, hogy a bejövő piros föld vezeték valahol a falban szürke vezettékké változik, csak annak ecsetelésére irtam le, hogy valószínűleg falban toldottak vezetékeket, és baromi sz.r lesz cserélni a vezetéket.
Llaci56 valóban jól kiszurhatna velem Solymárról. Remélem nem teszi, egyrészt mert nem kevés energia kell hozzá, hogy ennyi fogyasztón keresztül leoldja a fi relémet, másrészt elég nagy kihívást jelent az a pár transzformátor, amit szintén le kellene küzdenie.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Mire is?
Elnézést, egy kicsit kezdek fáradni, gépelés sem megy már ezerrel + én is read/write üzemmodban működöm, a kettő együtt már nem megy.
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A trafón nincs mit leküzdeni, mert az csak átalakít, - nálad pedig vissza.
Valahol átvágod magad. De ha nem hiszed el, hogy a fi relé előtt mindegy, hogy mi van, és csak az számít, hogy az áram eredője 0 legyen a fázis és a nulla vezető között, (illetve 30 mA-nél nagyobb eltérés ne legyen,) akkor nem tudok segíteni. Szerintem továbbra sem mindegy, hogy a fi relét milyen irányban kötöd be, ha másért nem, akkor a teszt nem fog működni fordított bekötéssel.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
"A trafón nincs mit leküzdeni, mert az csak átalakít, - nálad pedig vissza"
Biztos vagy benne?
"Szerintem továbbra sem mindegy, hogy a fi relét milyen irányban kötöd be"
Szerintem meg mindegy.
(#) elektrorudi válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Legszívesebben kocsiba vágnám magam, hogy ezt megnézzem. fi2.jpg
Mint a nevében is benne van, ez Áramvédő relé. Tehát valamilyen (különbségi) Áramnak kell rajta folyni, hogy leoldjon. Ha EGY szál vezeték van bekötve, akkor NEM folyhat rajta áram ! Ha mégis, akkor az csak a 4. dimenzióban lehetséges...
(#) restart válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Ez elvileg letesztelhető akár a villanyizzós módszerrel is.
Majd hétvégén, ha lesz sok időm, kipróbálom én is.
Most msgyek aludni.
(#) llaci56 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Ugyanerre gondoltam én is...
Remélem, ma megtudjuk, hogy Restart mit nézett el. Olyan ez, mint a folytatásos regény.
(#) Kalex50 válasza restart hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ezt azért megnézném magamnak. Ezidáig csak egyetlen működőképes egyvezetékes felhasználást ismertem: az egyvezetékes csengőt. Mindig tanul az ember.
(#) llaci56 válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Annak a bekötését sem ismeri ám mindenki!
(#) Kalex50 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
OK!
Ha lesz érdeklődő megadom/juk a kapcsolást.
(#) bankimajki válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Engem érdekel (Igaz hülyeség) Na de mindegy is, épp ma volt 3 fázisból gyak. és kiderült, hogy ha megbontjuk a nullbontót, akkor nemcsak hogy elmászik a csillagpont és sok minden tönkremegy, de ilyenkor elvileg a Fi relé is leold. (Ebből én azt szűrtem le, hogy a Fi relé nemcsak a mi életünket védi, hanem ez ellen is véd) És ez még egy ok, amiért megéri beépíteni a hálózatba. Ha vannak olyanok akik ezzel már gyakorlatban is találkoztak, azoknak kíváncsi lennék a véleményükre.
(#) VIM válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Idézet:
„Engem érdekel”

A teljes dokumentáció. Ígérem többet nem offolok.
(#) llaci56 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
A null bontó meghibásodására nem old le a fi relé. Ha leoldana, sok munkától kímélt volna meg néhány éve.
Következő: »»   4 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem