Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 52
(#) ervina válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Szia . Véletlenül léptem be ebbe a fórumba és olvasgatom ,én is lebeszélnélek erröl a tervedröl elöször is nem drága egybeépített 16 A -res megszakítóval 1 modulos már 25 Euro körül kapható ez kb 6000 Ft viszont most vettem ami a konektorba dugható mint egy kapcsolóóra vagy ilyesmi 9 euró ami kb 2500 Ft. Szerintem sem ezen múljon egy baleset vagy rosszabb esetben egy EMBERI ÉLET
(#) llaci56 válasza ervina hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Azért kár volt belépned, hogy bár kit lebeszélj valaminek az építéséről. Nem akarja senki sem kiváltani saját építésű fi relével az óránál elhelyezett életvédelmi relét. Az erre vonatkozó balesetvédelmi szabályok és előírások betartásával miért ne építhetne ilyet valaki? A saját műhelyemben miért ne lehetnék (esetleg) védettebb egy (esetleg) érzékenyebb fi relével? Mennyivel rosszabb az, ha van második védelem is, mint ha nincs? Miért kell azt gondolni, hogy aki ilyet építene, utána a további elővigyázatosság helyett kedvére kotorászna a 230 –ban?
Mennyivel veszélytelenebb egy hálózati feszültségről működő saját készítésű erősítő, (vagy más berendezés,) amit a gyerek akkor piszkál - a polcon, a lakásban, - amikor akar?
(#) elektrorudi válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A leveledből egy mondatot emelnék ki:
Idézet:
„A saját műhelyemben miért ne lehetnék (esetleg) védettebb egy (esetleg) érzékenyebb fi relével?”

Ez valóban tök jó ötlet! Ezt érdemes megvalósítani.
Szerintem a legegyszerűbb módja, ha egy gyárit "feltuningol" az ember, tehát az érzékenységét megnöveli.
Ezzel senkit nem akarok lebeszélni a saját fejlesztésű FI reléről, csak egy ötletet adnék annak, akinek csupán a gyárinál nagyobb érzékenység a célja.
(#) llaci56 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Természetesen ez is lehet egy járható út, de ha valaki nem a gyári darabból indul ki, akkor esetleg nem „korlátozódik be” a gyári megoldásba, amiben sok megalkuvás (is) van.
(#) Rooly hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Üdv.Lenne egy kérdésem a fi-relével kapcsolatban.Egy 60-as években épült bérházban lakom.A védőföldelés nem lett bevezetve,a vezeték a jó öreg MM-fal,ráadásul alumínium.Nyárra tervezem az egész lakás átvezetékelését.Na most ,ha a fi-relé előtt a nullát lekötöm földnek és azt viszem végig a dugaljakhoz,nem okoz problémát?
(#) tatabike válasza Rooly hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szerintem attól, hogy nincs a házban védőföld, Te még beszerelheted ugyanúgy. Biztosan van valami fémszerkezet, ami kapcsolatban áll az épület alapjával, vagy az alatta lévő földréteggel, és ahhoz hozzá tudod kötni. Gázvezeték, vízvezeték, ilyesmi.
(#) llaci56 válasza Rooly hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
A "0" és a föld a szolgáltató által is össze van kötve, és szerintem Te is összekötheted, de földelést akkor is ki kell építs, pl. földelő szondával, vagy más egyéb elfogadható módon.
(#) Rooly válasza tatabike hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Gondoltam rá,de nem igazán szeretném a gázra kötni.A ház előtt a trafóházon rajta van a NEFH tábla ,ezért gondoltam ,hogy a lakáson belül ,a fi-relé elől vezetem le.
(#) Rooly válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Az a gond,hogy egy bérház 2. emeletéről nehéz megoldani a szondát!
(#) llaci56 válasza Rooly hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
De vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, mert a 230 VAC NEM játék. Minden épületnek saját földeléssel kell rendelkeznie.
Csak egy példa: Lebontják a trafó épületét, és Te ott maradsz földelés nélkül.
A gáz/víz vezeték(ek) sem biztos, hogy jó(k). Műanyag a föld alatt, a fém felállások pedig spec. kátrányos tekerccsel szigetelve vannak.
(#) Kalex50 válasza Rooly hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Az korrekt megoldás. A mérő után, a lakás fogyasztói főelosztótáblájánál kell szétválasztani a Nulla és a Nullázó vezetéket! A kettő között az a különbség, hogy a nulla vezető vezeti az üzemi áramokat, a nullázó vezető pedig, a hibaáramot, ami zárlat esetén lép fel! Az ÉV vagy FI relé erre a hibaáramra működik. Ebből következik, hogy amennyiben a hálózat külső feltételei megengedik a nullázást, akkor nyugodtan alkalmazhatod az ÉV relét a leírt módon. A külön földelésre csak akkor lenne szükség, ha ezek a feltételek nem teljesülnének. Amit ellenőrizni kell, hogy a lakásba bejövő vezetékek állapota és keresztmetszete megfelelő-e.
(#) restart válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Párom szülei lakásában lecseréltem az ezer éves olvadóbiztiket automatára, és szerettem volna berakni egy fi relét (30mA) is. A problémám az, hogy leold, mégpedig akkor, mikor a bejövő 0-a vezetéket rákötöm. (Ez elvileg lehetséges, ha van a bejövő vezetéken valami, ami "kondenzátorként viselkedik", vagy akár lehet vezetékindukciótól is.)
Ez egy panelház, a mérő és a biztosítékdoboz közt csak vezeték van, a nulla szét van osztva sok lakásra, akárhol lehet a jelenség forrása. Cseréljem le 100mA-re? Más ötlet?
(#) potyo válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Hogy mi van a bejövő ágon az lényegtelen. Az FI számára az a lényeg, hogy a rajta átfolyó áramok összege minden pillanatban nulla. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor kapcsol ki a FI relé, mert ilyenkor valahol szökik az áram. Azt kell megkeresni, hogy hol szökik az áram és ott javítani.
(#) restart válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A relébe nincs bekötve semmi, csak a bejövő 0-a, tehát csak egyetlen vezeték van bekötve.
Nincs bekötve a bejövő fázis, sem a kimenő (lakás) vezetékei sem, és mégis leold. Ha kikötöm a 0-t, a relé bekapcsolva marad.
(#) potyo válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Most akkor csak a lakás nullája megy át a relén? Akkor nem csoda, hogy leold. A fázis(ok)nak és a nullának is át kell mennie a relén.
(#) elektrorudi válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A sok szónál többet érne egy skicc...
... mert amit leírtál, az közel lehetetlen !
(#) llaci56 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szerintem restart úgy gondolta, hogy a 0 vezetőn nem folyik áram.
(#) restart válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Mellékeltem egy rajzot.
Fbe a bejövő fázis, Fki a két kimenő fázis a két automata biztire, -be a bejövő nulla, 0-ki a kimenő nulla a nullahíd felé. Ha a rajzon látható módon bekötöm, akkor a relé leold, lekapcsolt bizti1 és bizti2 mellet is. Az Fbe vezeték a mérőóra biztije miatt leválasztva. (Ezeket biztos ami tuti később fizikailag is kikötöttem, leold.) Ha ezeket visszakötöm és a 0-be vezetéket kötöm ki a relé bekapcsolva marad.
Azért gondolok kapacitiv cucca, mert kondenzátorral lehet tesztelni a fi-relét. Harcedzett szakik szerint (még nem próbáltam) egy izzóval is, úgy, hogy az izzó két bemenetét összekötjük, és egyszer a 0-hoz egyszer a fázishoz érintjük. Kis keresgéléssel a neten is lehet találni
ilyen leírást

fi.jpg
    
(#) elektrorudi válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Lehet, hogy én nem értem mit írt,
de szó szerint azt írta, hogy csak 1 vezeték van bekötve.
Azért gondoltam, hogy egy rajz sokat segítene...
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Valahol a nulla össze van kötve a földdel a fi relé után. Ezt keresd meg!
(#) llaci56 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Lehet ez az összekötés egy hibás háztartási gép is! Minden földelt konnektorban lévő földelt (csak a földelt!) villásdugót húzd ki! Amelyik visszadugásánál lekapcsol a fi relé, az a bűnös.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 1 /
 
A fi reléből kimenő vezetékeket lekötöttem, utánna már hiába van összekötve.
Elötte még lehet. De az elektomos szerelvényezés (kb. 30-40 éves orosz tipusú panelház) úgy néz ki, hogy llépcsőzázban mérőóra, vezetékek ki tudja hol eljutnak a lakásig. Bejön egy fázis egy 0-a, (mindkettő szép szürke burkolatú alu kábel, meg a jóég tudja honnan egy piros színű föld vezeték, ami meg sem áll a biztosítószekrény alatt, hanem valahol útközben átváltozik ugyanolyan színű (szürke alu) vezetékké, még mielött a szerintem első kb 2 m-re eső szerelődobozban belbukkanna. Szívem szerint átkábelezném az egész lakást, de nagy lelkierő kell hozzá, mert csak a szerencsésebb helyeken van bergmann cső, azon sem biztos hogy áthúzható a kábel, ráadásul esz az aluminium kábel már akkor is törik, ha ránézek. Bár van falhoronymaróm, ami a betont is simán viszi, azért nem szívesen állnék neki jópár méternek, ráadásul piszok, faljavítás, festés. Na de ez egy másik történet.
A fi-reléből kimenő vezetékeket kikötöttem, a bejövő fázist is, tehát szerintem nem a lakásban van a probléma. Honnan kapna bármi szuflát, ha csak bejövő nulla és föld van? Ha a bejövő nulláró az sem ok, de ha bejövő földről az sem gömbölyű.
(#) lapose válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia!

Ha csak a nulla vezető bekötésétől is leold a fi rélé, akkor szivárog a nulla vezetőd. Ez régi házaknál gyakran előfordul. Sok helyen befalazták a vezetékeket, vagy nedvesek a falak, és az elöregedett szigeteléseken már folyik akkora áram, hogy az érzékenyebb relék leoldanak.
Sajnos nem sok semmit lehet vele csinálni, csak újrahúzni a vezetéket.
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Valamit tisztázzunk! ElektroRudi kért egy skiccet, Te tettél is fel egyet. Aszerint be van kötve a fázis -be, fázis -ki, és a 0-be, 0-ki.
Most akkor hogy van?
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
A rajzon az van, hogy miként kellene bekötni.
Leírtam, hogy a szabvány bekötés után mit kötöttem ki és mi a jelenség.
A problémámat lapose kollega valószínűleg jól látja, de még mindig nem tudom mit csináljak.
Hagyjam életvédelmi relé nélkül a lakást?
Cseréljem ki a relét nagyobbra?
De mekkorára?
Hogy tudom kimérni az elszivárgó áramot?
Stb.
(#) llaci56 válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Azt fölöslegesen rajzoltad le, hogy hogyan kell bekötni, azt nagy valószínűséggel ElektroRudi is tudja. (...meg én is.)
Azt kéne látni, hogy milyen madzag van a relén, amikor leold.
(#) bankimajki válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Az elszivárgó áramot 2 multiméterrel könnyen kimérheted. Az egyiket a fázisba teszed a másikat a nullába. A két értéket kivonod egymásból és megkaptad az elszivárgó áramot.
(#) lapose válasza restart hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Idézet:
„Hagyjam életvédelmi relé nélkül a lakást?
Cseréljem ki a relét nagyobbra?
De mekkorára?
Hogy tudom kimérni az elszivárgó áramot?”


A szivárgó áramot nem nagyon tudod egyszerűen kimérni, mert függhet a hálózaton lévő többi terheléstől.
Ha van érzékeny lakatfogód, azzal tudod mérni.
A relét nem javaslom nagyobbra cserélni, szerintem jobb az érzékenyebb(saját vélemény).

Szerintem egy jó megoldás van: a hálózat javítása.
(#) restart válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Akkor mellékelve a két állapot.

fi2.jpg
    
(#) llaci56 válasza lapose hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
De tudjuk már meg végre, hogy mi van rákötve a relére! Ha valóban csak a nulla, akkor teljesen világos, hogy miért old le.
Következő: »»   3 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem